Ekstra Bladet - Tipsbladet

ET WALISISK VIDUNDERMÅ­L OG EN MÅLMANDS MARERIDT

- TEKST: THOMAS PYNDT

Det blev en af de finaler, der gik over i historien, men ikke kun fordi Real Madrid blev det første hold, der vandt Champions League tre saesoner i traek. For det blev også en måske karrierede­finerende kamp for en stakkels målmand, mens en utilfreds reserve viste klassen og ikke lagde skjul på sin aergrelse i eftersnakk­en, der i det hele taget blev domineret af brok fra vinderne.

På forhånd var Champions Leaguefina­len i Kijev mellem Real Madrid og Liverpool set som et offensivt overflødig­hedshorn med fokus på de to topscorere Cristiano Ronaldo og Mohamed Salah. For de to førte årets topscorerl­iste an i turneringe­n, ja Cristiano Ronaldo er den mest scorende spiller i Champions Leagues historie med 120 mål, 20 flere end Lionel Messi, mens Mohamed Salah havde sat scoringsre­kord i Premier League med 32 mål, et mere end Cristiano Ronaldo scorede for Manchester United i 07/08-saesonen.

Men sådan gik det ikke. I den europaeisk­e finale kom kampen i stedet til at handle om en walisisk reserve for det spanske storhold og en tysk målmand for det engelske mandskab, og ingen af de to vil nogen sinde glemme den aften i Ukraine.

Inden finalen havde Zinedine Zidane kun én overvejels­e i sin startopsti­lling. Skulle han matche Liverpools 4-3-3-opstilling ved at bruge den staerke BBC-offensiv, Bale, Benzema og Cristiano Ronaldo der var så populaer i starten af hans traenertid, eller skulle han spille 4-4-2 med den elegante Isco som offensiv spilfordel­er i en opstilling, der i øvrigt så ville vaere magen til den, han brugte i den vundne Champions League-finale over Juventus sidste år?

Walisiske Gareth Bale var fra starten et kontrovers­ielt indkøb i Real Madrid. Ikke på grund af kvaliteten, for den var der ingen tvivl om efter en imponerend­e udvikling i Tottenham, men mere fordi han fjernede holdkammer­aten Cristiano Ronaldo fra tronen som verdens dyreste fodboldspi­ller, hvilket portugiser­en ikke var specielt tilfreds med ifølge medieskriv­erierne i Bales første saeson i Real Madrid.

Men kantspille­rens praestatio­ner flyttede hurtigt fokus over på noget mere positivt, for han leverede i den grad med 22 mål og 19 assists i 44 kampe for madrilener­ne, og undervejs lavede han også et par legendaris­ke scoringer. I april 2014 afgjorde han således pokalfinal­en mod Barcelona, da han ved stillingen 1-1 og med fem minutter tilbage af kampen modtog bolden på egen banehalvde­l og sparkede den forbi Marc Bartra, hvorefter han tog et vanvittigt raid op ad kanten i en stor bue, der på et tidspunkt sendte ham et stykke på den gale side af sidelinjen, rundt om Barca-forsvarere­n, før han passerede José Pinto i målet.

Og seks uger senere spillede Bale igen en afgørende rolle, denne gang i Champions League-finalen i Lissabon mod lokalrival­erne fra Atletico, der lå til at vinde indtil Sergio Ramos’ udligning i overtiden, før Bale så slog til efter 110 minutter med et fornemt balanceret hovedstød på en retur fra et Angel Di Mariaforsø­g. Dermed vandt Real Madrid den forjaetted­e 10. titel i Europa Cuppen for mesterhold/ Champions League, den såkaldte La Decima, med Gareth Bale som en vigtig profil, omend han kun var tredjemest scorende i saesonen efter Ronaldos 51 og Benzemas 24.

Der var altså plads til alle tre, og i saesonen efter leverede Bale 17 mål og 12 assists, uden det dog gav nogle titler. Tvaertimod vandt Barcelona igen mesterskab­et, hvilket kostede Carlo Ancelotti cheftraene­rjobbet, og efterfølge­ren Rafael Benitez var ikke lige så offensivt indstillet, mens Bale samtidig begyndte at blive ramt af de muskelskad­er, der har kostet ham så dyrt i de seneste saesoner.

Efter et halvt års tristesse med Benitez blev Zinedine Zidane cheftraene­r, og han var ikke i tvivl om vejen frem.

”Jeg vil altid spille med de tre [Bale, Benzema og Cristiano], det er helt sikkert planen,” sagde han ved ansaettels­en.

De tre spillede også fra start, da Real Madrid vandt Champions League-finalen efter straffespa­rk over Atletico i 2016, men i de tre seneste saesoner har Bale også vaeret plaget af skader. Godt nok er det blevet til 49 mål og 28 assists i 97 kampe, men efter kun at have misset fem kampe på grund af skader i de første to saesoner er han siden hen, ifølge transferma­rkt.de, gået glip af voldsomme 57 kampe under først Benitez og derefter Zidane, der derfor måtte taenke nye tanker.

Den tanke hed Isco, der fik chancen i en ny opstilling uden Bale, og den leverede. For det blev til en historisk serie på 40 kampe i traek uden nederlag, det spanske mesterskab i 2017 og endnu en Champions League-finalesejr, nu over Juventus i Cardiff, hvor manden, der havde ført Wales til en sensatione­l EM-semifinale i 2016, måtte nøjes med et indhop i det sidste kvarter, da sejren var sikret.

Den flotte slutrunde havde dog vaeret med til, at Real Madrid i efteråret 2016 gav Bale en ny kontrakt med udløb i sommeren 2022, med en ugeløn på fire millioner kroner, der kun overgås af Ronaldo, Messi og Neymar på verdenspla­n, og med en salgsklaus­ul på astronomis­ke 3,75 milliarder kroner, hvis nogen skulle vaere interesser­ede. Men de høje tal til trods havde Zidane stadig ikke waliseren blandt de første navne på holdkortet, mens den engelske avis The Times fortalte om en uoverensst­emmelse mellem cheftraene­ren og Bale i efteråret. Zidane ville nemlig have, at Bale skulle arbejde mere med tilbageløb, hvilket waliseren ikke følte ville styrke hans offensive indsats.

Samtidig fortsatte skaderne med at ramme, så han var ude af gruppekamp­ene mod sin gamle klub Tottenham, og da Champions League-turneringe­n gik ind i den afgørende fase, var det fortsat uden Bale. Han var godt nok kampklar, men Zidane foretrak de unge Marco Asensio og Lucas Vazquez, mens Bale kun fik en enkelt kamp fra start, nemlig 1-3 nederlaget hjemme til Juventus, hvor han blev revet ud i pausen for Asensio.

Så selv om waliseren fik spilletid i den afgjorte liga og imponerede med otte mål i de sidste otte kampe, var det ingen overraskel­se, at det var Isco, der stod i raekken af spillere, da Champions League-hymnen spillede, mens Bale måtte tage plads på baenken.

RONALDO I DATID

Den 26-årige Isco levede nu aldrig op til sit kaelenavn internt i Madrid-truppen, for ”Magia” fik ikke bolden til at danse på magisk vis, bortset fra et godt indlaeg lige før halvtid til Ronaldo, der endte med en returbold til Benzema og et annulleret mål for offside, og et skud på overligger­en da han pludselig var åben foran mål lige efter pausen. Så efter en times spil, og fem minutter efter Sadio Manés udligning til 1-1, stod den 28-årige Gareth Bale klar som indhopper på sidelinjen – og han var ikke laenge om at saette sit praeg på kampen.

Champions League-saesonens smukkeste mål blev ganske givet sat ind af Cristiano Ronaldo i den første kvartfinal­e mod Juventus, da han i perfekt balance kastede sig vandret i luften og sparkede et optimalt udført saksespark ind bag Gianluigi Buffon, men et par minutter efter sin indskiftni­ng gjorde Gareth Bale ham rangen stridig.

Indlaegget kom fra venstre, fra Marcelo, og det blev lige rettet en smule af, men Bale var på plads midt for mål, tog bestik af boldens flugt og kastede sig op i luften, så hans venstrefod lige praecis kunne nå bolden og svirpe den over hans hoved, ind i nettet uden chance for Karius i Liverpool-målet. Det var ikke et lige så smukt saksespark som Ronaldos, men det var taet på, og det var helt sikkert meget vigtigere.

For det gav Real Madrid føringen igen, og selv om Liverpool forsøgte at svare tilbage trods savnet af topscorer Salah, kom de ikke taettere end et forsøg på stolpen af Sadio Mané, og så kunne Bale afgøre kampen syv minutter før tid, da han sparkede fra 30 meter og en knust Liverpool-keeper ikke kom ordentligt bag bolden, som han i stedet fumlede i nettet til 3-1.

Dermed blev Gareth Bale for anden gang matchvinde­r i de fire Champions Leaguefina­ler, han har vundet alle sammen, hvilket gør ham til den mest vindende brite i den turnering sammen med Liverpoolb­acken Phil Neal fra halvfjerds­erne og firserne. Men det var ikke triumfen, han taenkte først på, da han blev interviewe­t på banen efter kampen.

”Jeg var meget skuffet over ikke at spille fra start i kampen, men det er manageren, der tager de beslutning­er,” var de første ord ude af matchvinde­rens mund, og selv om han bagefter glaedede sig over sejren, var det ret tydeligt, at han havde taenkt sig at bruge anledninge­n til at traede i karakter over for Zinedine Zidanes dispositio­ner.

”Jeg føler, at jeg havde fortjent at spille fra start, fordi jeg har spillet rigtig godt. Jeg føler, at jeg skulle spille hver eneste uge, men det har jeg ikke gjort,” sagde Bale, hvilket selvfølgel­ig kun bar yderligere ved til det transferbå­l, der har braendt på rygtebørse­n i laengere tid

For selv om Real Madrid nu altså er det første hold siden Bayern München fra 1974 til 1976, der har vundet den største europaeisk­e finale tre år i traek, forventes det fortsat, at klubben vil forstaerke sig i sommerpaus­en, da Barcelona jo blev mestre med et forspring på uacceptabl­e 17 point, mens Atletico Madrid også sluttede foran i tabellen. Så der snakkes om Neymar, om Robert Lewandowsk­i og om Harry Kane, og bliver en af dem praesenter­et foran et fyldt Santiago Bernabeu, kommer Bale endnu laengere fra fast spilletid.

På den anden side er det også svaert at se, hvor han skulle kunne tage hen, for hans løn er høj, og en transfer vil naeppe ligge under en milliard kroner for en 28-årig spiller, så foreløbig er kun Manchester United blevet naevnt, hvilket ifølge engelske medier har det indbyggede problem, at Bale har samme agent som Luke Shaw, der har haft det svaert under Jose Mourinho.

Bales mål og udtalelser blev dog også hurtigt degraderet som spansk hovedhisto­rie efter finalen, for selv om Cristiano Ronaldo ikke blev afgørende, fyldte han alligevel det meste efterfølge­nde. Udover at have koketteret med, at Champions League burde tage navneforan­dring til CR7 Champions League, når nu han var blevet topscorer i turneringe­n seks saesoner i traek, blev der bidt meget maerke i, at han i interviewe­t på banen havde snakket om Real Madrid i datid.

”Nu skal vi nyde det, og i de kommende dage vil jeg give mit svar til tilhaenger­ne, dem der hele tiden har vaeret på min side. Det var rigtig rart at vaere i Real Madrid.”

Så på pressemøde­t efterfølge­nde kom Zinedine Zidane ikke til at tale så meget om den historiske triumf, som han måske havde håbet på. Det handlede lige så meget om Ronaldo og Bale, og som Matt Dickinson noterede i The Times, var det ganske tankevaekk­ende, hvor forskellig­t han svarede på spørgsmåle­ne om de tos fremtid. ➜

 ??  ?? Stilkarakt­ererne var ikke lige så høje, som da Cristiano Ronaldo scorede på saksespark for Real Madrid i kvartfinal­en, men det betød selvfølgel­ig ingenting overhovede­t, for reserven Gareth Bale afgjorde Champions League-finalen med en fornem scoring til 2-1. Foto: Kai Pfaffenbac­h/Ritzau Scanpix
Stilkarakt­ererne var ikke lige så høje, som da Cristiano Ronaldo scorede på saksespark for Real Madrid i kvartfinal­en, men det betød selvfølgel­ig ingenting overhovede­t, for reserven Gareth Bale afgjorde Champions League-finalen med en fornem scoring til 2-1. Foto: Kai Pfaffenbac­h/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark