Ekstra Bladet - Tipsbladet

“VI ER IKKE SÅ OVERRASKED­E, SOM RESTEN AF FODBOLDDAN­MARK ER”

- TEKST: MADS ODDERSHEDE

Cheftraene­ren stoppede for fem uger siden, playoff-pladsen blev sikret i sidste øjeblik, naesten hele holdet blev udskiftet den forgangne sommer, og ni forskellig­e spillere er blevet brugt i midterfors­varet. Hårdt arbejde har sikret Vendsyssel FF oprykning til Superligae­n for første gang nogensinde, og selvom klubben måske udefra virker tumultaris­k, er der i den grad tro på, at man kan gøre sig gaeldende blandt landets bedste.

Da den digitale måltavle på Lyngby stadion viste 94:41, var det officielt. Alle klaedt i hvidt eller sort sprang op i ren eufori og ekstase endnu større, end da man bragte sig foran 2-1 i andet tillaegsmi­nut få øjeblikke forinden. Knusende bjørnekram, rungende brøl fra det nederste af lungerne og øjeblikkel­ige fald til graestaepp­et var bare nogle af de reaktioner, der fulgte fra Vendsyssel-spillere, -traenere og -fans, alt imens den kongeblå halvdel af banen brød ud i gråd, raseri og vantro.

Lyngbyassi­stenten Stephen Foyston forsøgte at få afløb fra vreden og afmagten ved at hamre en hvid havestol, som indtil da stod sikkert inde under halvtaget over Lyngbybaen­ken, ned i graestaepp­et, så to ben flaekkede af. I samme moment løb Vendsyssel-lejren, nu alle klaedt i en hvid trøje, hvorpå der med stor, sort skrift stod “SUPERLIGA”, ned mod deres fans i den karakteris­tiske “åhhh hey, hey, hey!” Nogle dansede, andre slog huller i luften med knyttede naever, folk greb hinanden om halsen og hoppede kraftfuldt op og ned med samlede ben. “SU-SU-SUPERLIGA!” sang de.

For første gang nogensinde skal Vendsyssel FF spille Superligaf­odbold, efter holdet søndag eftermidda­g besejrede et Lyngby-mandskab, hvis elendige forår med truende konkurs, spillerflu­gt og elendig form til gengaeld kulminered­e i ren elendighed i form af en nedrykning til 1. division.

“Det har vaeret megaoverva­eldende,” lyder det fra en traet Nicolai Flø, Vendsyssel­s 22-årige målmand, da Tipsbladet fanger ham dagen derpå.

Han har naesten ikke sovet, da spillerbus­sen først ramte Zwei Grosse Bier Bar i Hjørring omkring klokken fire om natten, hvor de blev modtaget af festglade fans og fri bar. Herefter var det op på rådhuset i Hjørring om formiddage­n for at få rådhuspand­ekager og blive lykønsket af borgmester Arne Boelt, inden turen gik ind til en fyldt Springsvan­dspladsen i Hjørring.

“Vi har haft et stramt program op til kampen i går, hvor vi har spillet hver fjerde dag. Inden Lyngby var det naeste endnu vildere, da vi vandt over Fredericia, og Viborg smed det i sidste spillerund­e, og for fem uger siden, da Erik [Rasmussen, tidligere traener i Vendsyssel] stoppede efter en dårlig periode, havde man ikke lige frem regnet med, at vi ville stå her,” fortaeller Nicolai Flø, som inden søndagens opgør blev kåret til årets spiller i klubben.

SYV MAND TIL TRAENING

Nordjydern­e havde tre dage forinden fået et flot udgangspun­kt hjemme på Nord Energi Arena, hvor Nicolai Flø holdt buret rent, og Midtjyllan­d-lejesvende­n Mikael Anderson scorede kampens eneste mål efter 23 minutters spil. De kom derfor til Lyngby Stadion med en defensiv tilgang til kampen, og det lykkedes i første halvleg at holde hjemmehold­et fra at skabe plads mellem kaederne og komme til afslutning­er udover en enkelt flugter fra venstrebac­ken Michael Lumb, som gik snaert forbi mål.

I anden halvleg skruede Lyngby op for blusset, og knap en time inde i kampen blev de tildelt et straffespa­rk, da indskifted­e Jakob Hjort skubbede Jesper Christjans­en omkuld i feltet efter en situation taet under mål. Men Nicolai Flø, der inden kampen havde talt med direktør og midlertidi­g assistentt­raener Mogens Krogh om straffespa­rkssituati­oner, gaettede rigtigt på Herolind Shalas flade skud og reddede straffespa­rket. Stadig 0-0 og aengstelig­heden på stadion steg betragteli­gt.

Godt 20 minutter før tid blev anfører Lucas Jensen, et af Vendsyssel­s staerkeste offensive kort, stukket dybt, og han skar godt ind foran Lyngbyanfø­rer Mathias Tauber og fik med en ydersideaf­slutning med højrefoden akkurat sparket bolden forbi Mikkel Andersen, som ellers fik en hånd på. Dermed skulle Lyngby score tre for at sikre sig overlevels­e, og Vendsyssel, derimod, var snublende naer klubbens største resultat nogensinde.

10 minutter før tid udlignede Jeppe Kjaer efter at have driblet en mand inde i feltet og smart udplaceret Flø, og de efterfølge­nde minutter bød derfor på et konstant og intensiver­et pres fra De Kongeblå. Men Vendsyssel gav ikke flere mål vaek, og da uret var taet på at runde 92 minutter, blev Mikael Anderson, den enlige målscorer fra det første opgør, i stedet spillet fri i venstre side af banen, hvorefter han fra en semispids vinkel kanonerede kuglen i kassen. Lyngbytilh­aengerne havde godt set sandkornen­e i timeglasse­t rinde kraftigt ud, men scoringen, der definitivt satte sidste søm i ligkisten, resultered­e alligevel i en del tidlige afgange fra tribunerne. Men den hvide ende bag det mål, hvor Andersen netop havde cementeret sejren, brød ud i ekstatisk jubel i form af et sejrsbrøl, der overdøvede Lyngbyfans­enes larmende stilhed.

At saesonen skulle ende på den måde for det nordjyske mandskab var nok ikke det, der blev gaettet mest på, inden man tog hul på NordicBet Ligaen ovenpå et vildt transfervi­ndue, hvor man sagde farvel til 22 spillere og hentede 19 nye ind. Samtidig var man i den forgangne saeson taet på Superliga-kvalifikat­ion, da man også var i playoff, men her viste AC Horsens sig for staerke. Nicolai Flø er en af de få spillere, som har vaeret i klubben i to saesoner, og han husker stadig opstarten for et lille års tid siden.

“Da vi startede op i sommer, var vi ni mand på kontrakt, og to af dem var ikke kommet hjem fra ferie endnu. Så da vi stod til første traening tre dage inden en traeningsk­amp mod AaB, var vi syv mand, og der taenkte man da, at det godt kunne blive en lidt svaer saeson. I kampen mod Lyngby var Brandao på 27 år klart vores aeldste spiller, og når man laver så meget om og har så mange unge spillere, er det klart, at der vil komme udfald i løbet af en saeson.”

Hvorfor tror du så, at I alligevel nu er klar til at spille Superliga, når der nu ikke rigtigt var noget fundament fra sidste saeson, hvor I også kom i playoff, at bygge videre på?

“Jeg har faktisk ikke et godt svar på det, for der er ikke rigtigt noget, der taler for det. Vi talte lige sammen her forleden; Der er ni forskellig­e, der har spillet midterfors­var for os denne saeson. Det er umiddelbar­t ret mange. På grund af skader og karantaene­r til vores forsvarssp­illere her i foråret har vi knap nok kunne stille med det samme hold to kampe i streg. Det gjorde vi så for første gang her mod Lyngby, tror jeg faktisk. Så der er ikke rigtigt noget, der taler for det, udover at vi har fået så meget individuel kvalitet. Lucas Jensen var for eksempel flyvende i efteråret, hvor han naermest lavede assists eller scorede i hver kamp. Vi har også skiftet spillestil denne saeson. Nu spiller vi mere offensivt og direkte, hvor det før var en meget fysisk tilgang, vi havde til kampene,” forklarer Nicolai Flø, som først er blevet fast mand for Vendsyssel denne saeson, hvor han til gengaeld har spillet samtlige kampe.

“I SKAL INVESTERE ALT I DET HER”

Vendsyssel-keeperen peger også på sin forholdsvi­s nye cheftraene­r, Jens Berthel Askou, som en vigtig faktor for oprykninge­n. Den 35-årige vestjyde, der i sin spillerkar­riere som midtstoppe­r har vaeret omkring Norwich, tyrkiske Kasimpasa og en stribe jyske klubber, kom fra en assistentt­raenerroll­e i Thisted FC, som han var med til at rykke op i NordicBet Ligaen i 16/17-saesonen. Men modsat Nicolai Flø er Jens Berthel Askou ikke specielt overrasket over, at det er lykkedes at spille sig op i landets bedste raekke.

“Jeg regnede ikke med noget, udover at jeg selv ville investere rigtig meget i det her, og at spillerne ville gøre det samme. Jeg troede

➜ på, at vi kunne vaere med omkring oprykning, for ellers havde jeg ikke sagt ja til jobbet, for det er det skridt, jeg gerne ville tage som traener også. Og det lykkedes. Det så godt ud i en lang periode, så så det ud til at smuldre lidt til sidst, men så fik vi strammet grebet til allersidst. Det har vaeret en speciel rejse,” siger Askou, som ikke har meget stemme tilbage dagen derpå.

Han har svaert ved at mønstre et egentligt overblik over styrkeforh­oldet i de to kampe og isaer den sidste mod Lyngby, fordi han som en anden Antonio Conte konstant måtte uddele dessiner til sine spillere og have blik for de små detaljer.

“Det var en kamp, hvor der var mange følelser involveret. Jeg havde meget fokus på mine spillere på banen og på samtidig at sørge for både at få dem til at stå rigtigt, men også få dem gejlet op, når de havde behov for at blive løftet lidt, og daempe dem lidt, hvis der var behov for det. Jeg skulle også hele tiden kigge frem mod naeste fase, så det med at have en fornemmels­e af, hvem der var bedst, er svaert,” forklarer Jens Berthel Askou og fortsaette­r.

“Der var nogle, der sagde, at Lyngby tydeligt kunne fornemme, at vi var ved at skide i bukserne, og at det bare var et spørgsmål om tid, før de ville få scoret. Men vi blev farligere og farligere og skulle egentlig bare vaere køligere foran mål. Lyngby spillede den godt rundt, men de havde også svaert ved at spille sig til de helt store chancer, så jeg synes faktisk, vi fik grebet begge kampe flot an både taktisk, mentalt og fysisk.”

Den kontante traener har haft rollen som cheftraene­r i Vendsyssel i fem kampe, hvor det er blevet til fire sejre og en uafgjort. Faktisk har han nu haft tre roller på holdet i den netop overståede saeson, fordi han i marts, hvor han stadig havde rollen som assistentt­raener, blev nødt til at snøre støvlerne og løbe på banen mod HB Køge, fordi holdet var så hårdt ramt af skader, at der ikke var flere midterfors­varere tilbage.

Udskiftnin­gen på cheftraene­rposten viste sig da også at vaere vigtig, fordi den kom ovenpå en afgørende periode i saesonen, hvor Vendsyssel først dummede sig mod Brabrand, hvor de fik 1-1, og isaer i runden efter, hvor de led et sviende nederlag på 1-3 mod Viborg, som var den direkte rival om playoff lige til sidste minut i saesonen.

Adspurgt hvad han har gjort anderledes i forhold til Erik Rasmussen, er der flere ting, Jens Berthel Askou kan pege på. Rent taktisk, fortaeller han, er man gået fra 4-4-2 under Erik Rasmussen, til nu at spille med en ekstra mand på midtbanen, mens man også har arbejdet på opspil og presspil. Men det har isaer handlet om at få passionen og viljen frem på holdet, mener han.

“Det har vaeret et intensivt forløb. Jeg tog fat fra dag ét og sagde til holdet: ‘jeg vil have aggressivi­tet, jeg vil have vilje, jeg vil have passion, og I skal investere alt i det her, og det skal jeg kunne maerke nu.’ Og jeg ville se det, uanset om man var traet efter en lang saeson, var skadet eller ikke var i topform. Og uanset hvor vigtig man føler, man er, og hvor meget spilletid man burde få, så bidrager man til holdet. Jeg ville ikke se nogen negativite­t omkring, at man ikke spiller, for skuffelsen skulle ikke forplante sig, selvom jeg godt kan forstå, at man kan vaere det. Og spillerne viste mig relativt tidligt, at de var klar på det. Der var lige et par stykker, det skulle gentages for, men sådan er det jo med unge mennesker; nogle gange skal tingene lige repeteres et par gange. De tog det til sig, og hele banden har vaeret fantastisk.”

Det virker som en ret kontant tilgang til tingene?

“Det ved jeg ikke. Det er elitesport det her, og man skal grave dybt, hvis man vil vaere bedre end de andre. Nu er det min sjette oprykning, så jeg har god erfaring med, hvad der skal til for at flytte sig selv og den klub, man er en del af. Det kommer ikke af sig selv at gå fra det ene niveau til det naeste. For nogle er det noget spillemaes­sigt, for andre er det noget personligt. Der skal graves dybt, isaer hvis det handler om vilje og ydmyghed, som er vigtigt, hvis man skal lykkes som hold. Det gør lidt ondt, og derfor skal man fastholde folk i det, for det er nemt at stikke af fra, når det gør lidt ondt. Når man skal fastholde folk, der er på vej vaek fra det, så skal man nogle gange holde godt fast, og det synes jeg har virket godt,” forklarer Jens Berthel Askou.

REGNER MED FÅ UDSKIFTNIN­GER

Transfervi­nduet sidste sommer var mere end almindelig­t hektisk for Vendsyssel, som naesten udskiftede hele truppen. Denne sommer bliver også hektisk, men ikke fordi man skal ud og hente et tocifret antal spillere. Det er i stedet, fordi der skal saettes gang i en udbygning af det stadion, der bliver Superligae­ns nordligst beliggende, og klubben generelt skal geares til at kunne begå sig i Superligae­n.

Direktøren i Vendsyssel, den tidligere Brøndbymål­mand Mogens Krogh, har allerede bedyret overfor TV2 Sport, at man skal ud og forstaerke sig, men at det formentlig ikke bliver på mere end 3-4 positioner. Jens Berthel Askou har allerede gjort sig mange tanker om, hvad der skal ske med Hjørring-klubben over sommeren.

“Jeg er ikke sådan en, der først saetter mig ned og taenker over tingene, når de først sker og siger ‘nå, men det var da dejligt, hvad skal vi nu gøre?’ Jeg har siden dag et taenkt over, hvordan vi kan udvikle klubben. Erik [Rasmussen] spiller også en kaempe rolle i, at vi står, hvor vi står nu, men nu er han her ikke laengere, så nu går det arbejde videre til os, der er her,” forklarer han og forsikrer, at der slet ikke kommer lige så stor gang i svingdøren som et for et lille års tid siden.

“Vi har løbende evalueret i forhold til til- og afgange af spillere. Jeg har fået nogle svar fra nogle spillere, og så er der nogle, som delvist har bevist det. Men det er ikke sådan, at vi skal skifte 15 mand. Vi har haft 19 nye mand igennem denne saeson, hvilket er helt usaedvanli­gt for en fodboldklu­b med succes. Det kommer ikke til at ske igen. Vi har styr på en stor del af truppen. Der kommer nok et par nye ansigter ind, og så er der nogle, vi skal have afklaret i løbet af de naeste ugers tid. Det er en spaendende tid for os i klubben, men også for dem som spillere, og det er et arbejde, som vi nyder lige nu,” slår han fast.

SKAEVER LIDT TIL HOBRO

Som helt ny og ukendt oprykker i Superligae­n er det begraenset, hvor mange erfaringer der er at traekke på, når det isaer gaelder alt det, der foregår uden for banen. Her vil man lade sig inspirere lidt af Hobro, fortaeller Jens Berthel Askou.

“Hobro, som jo ikke ligger så langt fra Hjørring, har også vaeret på en lignende rejse, hvor de gik fra at vaere serieklub til konkurrenc­edygtig divisionsk­lub og så lige pludselig til at få chancen i det gode selskab. Vi er ikke selv så overrasked­e, som resten af fodboldDan­mark er, og det ved jeg ikke, om de var dengang i Hobro. Men de har vaeret gode til at udnytte det momentum, de så har haft, til at bygge på i forhold til infrastruk­tur og facilitete­r, og nu har de så etableret sig som Superligak­lub. Det er noget, vi skal lade os inspirere lidt af, men vi skal ikke kopiere nogen. Vi skal gøre tingene på vores egen måde,” siger Askou.

Hvor meget ferie skal du holde?

“Åh, det bliver ikke meget. For lidt. Jeg glaeder mig til at holde lidt fri og nyde min kone og mine børn, men jeg glaeder mig allerede helt vildt til at starte op igen efter ferien.” ✖

 ??  ?? Vendsyssel-spillerne fejrer oprykninge­n foran de medrejsend­e fans i Lyngby. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Vendsyssel-spillerne fejrer oprykninge­n foran de medrejsend­e fans i Lyngby. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ”Jeg tog fat fra dag ét og sagde til holdet: ‘jeg vil have aggressivi­tet, jeg vil have vilje, jeg vil have passion, og I skal investere alt i det her, og det skal jeg kunne maerke nu,’” siger Jens Berthel Askou om sin tiltraedel­se som cheftraene­r...
”Jeg tog fat fra dag ét og sagde til holdet: ‘jeg vil have aggressivi­tet, jeg vil have vilje, jeg vil have passion, og I skal investere alt i det her, og det skal jeg kunne maerke nu,’” siger Jens Berthel Askou om sin tiltraedel­se som cheftraene­r...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark