Ekstra Bladet - Tipsbladet

I VERDENS CENTRUM

- TEKST: MORTEN GLINVAD, MOSKVA @MortenGlin­vad

Efter en halv times ventetid modtog jeg det fysiske bevis på, at jeg var inde i varmen: Den plasticlam­inerede VM-akkrediter­ing, som skal baeres om halsen i de kommende uger. Jeg sagde tak og forlod akkrediter­ingscentre­t ved Luzjniki Stadion. Jeg så, at der var kommet en besked på telefonen. Det var fra en journalist, der ville høre, om jeg havde tid til at give en kommentar til historien om Spaniens fyring af landstraen­er Julen Lopetegui. Hvad for en fyring, taenkte jeg og ilede ind i pressecent­ret for at forsøge at få et overblik over begivenhed­erne.

Så var det VM ellers i gang. Med en kaempehist­orie allerede inden den første kamp. Nogle få timer efter at jeg var ankommet til Moskva med et natfly fra København. Ventetiden kan føles lang inden en slutrunde, men når det først går løs, er der slet ikke timer nok i døgnet til at følge med og til at dykke helt ned i alle detaljerne i VM’s store dramaer.

Jeg ville gerne bruge laengere tid på Spanien og på at se naermere på omgivelser­ne omkring Luzjniki, men det måtte vente. Der var et Peru-pressemøde på deres hotel ude ved lufthavnen, der naermede sig, så jeg skyndte mig ned mod metroen og passerede på vejen en masse fodboldfan­s fra en raekke forskellig­e lande. Mexicanere, colombiane­re, marokkaner­e. Og peruanere ikke mindst. Min private og helt uvidenskab­elige måling fortaeller, at de peruanske tilskuere vil vaere dem, der kommer til at saette det største praeg på stemningen ved VM.

”Hvorfor er der ikke flere danskere?” spurgte en peruaner mig undrende. Jeg forsøgte at forklare det med, at Danmark trods alt er et lille land, og at danskerne er lidt skeptiske over for Rusland.

Jorge Valdano siger det smukt andetsteds her i bladet: VM er det ultimative inden for fodbolden. Sådan er det også for mig. Jeg maerker en boblende glaede over at vaere helt taet på den begivenhed, som samler hele verdens opmaerksom­hed i en måned.

Mit første VM var i 2006 i Tyskland. Jeg har vaeret til to Copa América-turneringe­r og to udgaver af Confederat­ions Cup i 00’erne, turneringe­r, der ikke har den samme globale opmaerksom­hed, men hvor slutrundef­ølelsen også er til stede. Men indtil sidste sommer arbejdede jeg i otte år som fastansat for det nuvaerende Eurosports kanaler. Med masser af fodbold, men uden slutrunder. Det er godt at vaere tilbage. Min barndoms fodboldmin­der bygger på VM-slutrunder­ne. Og stadig er et VM i sit udgangspun­kt, hvad det altid har vaeret: De bedste spillere fra verdens bedste nationer i kamp mod hinanden på fodboldban­en. Sådan som det er sket hvert fjerde år i naesten et århundrede.

Dette VM afvikles på en kontrovers­iel scene i Rusland, og som journalist er balancen svaer. Er det okay at glaede sig og lade sig fascinere af det sportslige drama, eller svigter vi vores hverv? Jeg har ikke svaret, men når jeg taler med euforiske peruanere, som har maerket en enorm lykkefølel­se over deres lands første deltagelse ved VM i 36 år, ja så står det i hvert fald klart, at et VM har en menneskeli­g vaerdi, som er vigtig og vaerd at beskrive.

 ??  ?? Den peruanske fest i Rusland er i fuld gang. Her ses fans i Moskva aftenen før VM-åbningskam­pen. Allerede flere dage i forvejen var der mange Peru-fans i Saransk, hvor lørdagens kamp spilles. Foto: Thiago Bernandes/Pacific/Sipa/Ritzau Scanpix
Den peruanske fest i Rusland er i fuld gang. Her ses fans i Moskva aftenen før VM-åbningskam­pen. Allerede flere dage i forvejen var der mange Peru-fans i Saransk, hvor lørdagens kamp spilles. Foto: Thiago Bernandes/Pacific/Sipa/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark