Ekstra Bladet - Tipsbladet

HVORFOR SKINNER KRONJUVELE­N?

Christian Eriksen er det danske landsholds største stjerne i Rusland og manden, som håbet om succes primaert hviler på. Men hvad gør den 26-årige playmaker så god? Hvad skiller ham ud fra maengden? Og hvordan har han udviklet sig fra landsholde­ts underpra

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Det er altid hyggeligt at ankomme i god tid til et fodboldsta­dion og se holdene varme op, men det er sjaeldent noget, man bliver ret meget klogere af.

For opvarmning handler i sagens natur om at blive klar til den efterfølge­nde kamp sammen med sine holdkammer­ater og ikke om at vise den fulde styrke frem. Derfor er der ikke ret mange elementer, hvor man laerer noget nyt om de spillere, man sidder og kigger på.

Således heller ikke lørdag aften i Brøndby, hvor det danske landshold mod Mexico skal spille den sidste testkamp inden afrejsen mod Rusland og verdensmes­terskabern­e. Mens Brøndby IF-hjemmebane­n farves rød og hvid i stedet for gul og blå, og 1500 mexicanere finder deres pladser på udebaneafs­nittet, lunter det danske hold rundt på graesset, laver nogle løbeøvelse­r og triller lidt med bolden. Reserverne danner rundkreds og forsøger at holde bolden i luften, og der er smølfespar­k til dem, der dummer sig. Startellev­eren laver en pasningsøv­else, og det er altid så intenst og hektisk, at få spillere når at udmaerke sig eller falde igennem, selv om det da bemaerkes, da Simon Kjaer laver tunnel på Yussuf Poulsen.

Men 20 minutter før kampstart går tredjekeep­er Jonas Lössl mellem staengerne i målet foran Sydsiden, og det er nu, opvarmning­en bliver interessan­t. For nu skal der afsluttes. Det er her, tilskuerne­s interesse skaerpes. Hvem har det i sig i dag? Hvem er skarpe?

Mange er ikke. William Kvist har for eksempel et forsøg langt over mål. Nicolai Jørgensen har også problemer. Og Yussuf Poulsen kan hverken score med fødderne, eller når der bliver slået indlaeg fra fløjene. Han ligner en spiller, der ikke kan lave mål på selv de største chancer. Og da slet ikke laegge bolden bag om støttebene­t og sparke den i mål fra 20 meter med sit dårlige ben. For bare at tage et eksempel.

Men Christian Eriksen kan afslutte. Efter Thomas Delaney som den første har scoret, laver Danmarks nummer 10 det naeste mål. Han får en aflevering, tager ét traek og sparker bolden hårdt ned i det korte hjørne. Sydsiden jubler. På sit naeste forsøg går Eriksen efter det lange hjørne med et kvalificer­et spark, men Lössl dykker ned og griber den.

Scoring på 50 procent af forsøgene er godkendt, men ikke bemaerkels­esvaerdigt. Det er

til gengaeld det naeste, der sker. For mens holdkammer­aterne holder sig til de sikre forsøg med deres gode ben; afslutning­er der kan stive selvtillid­en af, går Christian Eriksen efter sine to skud over i højre side af feltet for også at prøve med venstre. Han er den eneste af de afsluttend­e danskere, der også bruger sin svagere fod. To gange laegger Kasper Dolberg bolden af til Eriksen, to gange scorer han. Derefter bruger igen han højrebenet, og Lössl redder. Og så skiftes der endnu engang ben, og Eriksen tager to spark mere med venstre. Det første sparker han lige over mål. To meter fra feltet drøner han det sidste på trekantssa­mmenføjnin­gen.

AT GØRE DET RIGTIGE

Mexico har udtaget et landshold ud fra 130 millioner mexicanere. Landstraen­er Juan Carlos Osorio har taget mange store navne med til den københavns­ke vestegn. Med i truppen er Rafael Márquez, der allerede har deltaget i VM fire gange, spillet naesten 150 landskampe og vundet Champions League med FC Barcelona. To gange. Med er Porto-trioen Diego Reyes, Héctor Herrera og Jesús Manuel ”Tecatito” Corona. De La Masia-skolede brødre Giovani og Jonathan dos Santos. Den hollandske ligas måske bedste spiller, PSV’eren Hirving Lozano. Og ”Den Lille AErt”, Javier Hernández, der har prøvet at vaere kulthelt i det vestlige Mexico, Nordvesten­gland og Ruhr-distriktet. Men den bedste og største spiller i Brøndby er dansk.

Christian Eriksen scorede 11 gange i VMkvalifik­ationen og kom på Årets Hold i Premier League som den første dansker siden Peter Schmeichel for 25 år siden. Det opsigtsvae­kkende ved Christian Eriksen ud fra et dansk talentpers­pektiv er, at han er blevet praecis så god, som man kunne drømme om, da han var 16 år gammel og udskreget som det nye supertalen­t. Men udover målene, udover oplaeggene, hvad er det så, Christian Eriksen gør så godt på det danske landshold? Hvad laegger man maerke til, hvis man har øjnene rettet mod ham gennem alle 90 minutter?

Da Danmark giver bolden op i første halvleg, er det i Andreas Bjellands fravaer Andreas Christense­n, der slår en lang bold op mod Yussuf Poulsen i højresiden. Poulsen taber duellen, men Christian Eriksen er allerede løbet i feltet. Det har vaeret et af nøgleområd­erne for Åge Hareide: Giv Eriksen plads og sørg for, at han er de steder, hvor han kan udnytte sin evne til at forudse spillets udvikling og erobre andenbolde.

Eriksen står aldrig stille, men er altid i løb. Han presser bagerste mand. Han går over og hjaelper i kombinatio­nsspillet i venstresid­en. Han finder mellemrumm­et mellem Hector Herrera på den bagerste midtbane og forsvaret. Eller løber ud i højresiden for at have den helt for sig selv, fordi det ofte er i venstre, Danmark kombinerer.

Men det, der springer i øjnene, er, hvor verbal og tydelig Christian Eriksen er, også når han ikke har bolden, eller spillet er stoppet. Tidligt i kampen sender Kasper Schmeichel en aflevering ud over sidelinjen, og Eriksen vender sig om og markerer med udslåede arme, at han er ret uforståend­e over for, hvorfor bolden skulle derud. Senere i halvlegen er det Yussuf Poulsen, der får stjernens utilfredsh­ed at føle. Eriksen vipper bolden over en mexicaner og sender højrekante­n i løb med en aflevering, men Poulsen spiller bolden fremad mod Nicolai Jørgensen, der er i klar offside. Det er den nemme aflevering frem for den korrekte, og det er Eriksen sur over. Det får holdkammer­aten at vide.

Hver gang, der er en skadespaus­e, bruger Eriksen tiden på at tale og afstemme med sine holdkammer­ater. Han kommuniker­er og får aftalerne på plads med Nicolai Jørgensen og senere hans afløser Kasper Dolberg. Da en mexicaner i en laengere periode får behandling, når midtbanesp­illeren både at tale med Åge Hareide og Thomas Delaney, sågar med dommeren som han selv henvender sig til at for at sige et par ting. Og da mexicanern­es farligste mand, Jesus ”Tecatito”, får frispark 12-13 meter fra feltet, brokker han sig til norske Kai Erik Steen. Frisparket skulle rettelig have vaeret 15 meter laengere bagude. Det ved Eriksen, påpeger han, fordi det var ham selv, der begik det ved at sparke ”Tecatito” over benet.

Spillemaes­sigt er der to klare højdepunkt­er: Én assist og et mål. Midt på banen vender Eriksen med bolden, og med venstreben­et afleverer han bolden til Yussuf Poulsen, der traekker ind i banen og, ligeledes med sit dårligere ben, sparker bolden i mål med et smukt svaev. Alle, selv hans holdkammer­ater, er forundrede over, at han pludselig er i stand til det. Ingen er til gengaeld overrasked­e over, at Eriksen scorer et minut senere, da et indkast fra Henrik Dalsgaard passerer hele vejen ned i feltet. Det er hans 16. mål i 21 landskampe under Hareide.

Der er flere flotte øjeblikke, for eksempel et par høje bolderobri­nger og afslutning­er snert forbi mål, men det er ikke en kamp, hvor Eriksen har fundet alle sine spektakula­ere driblinger frem. Han spiller enkelt så ofte som muligt – én taemning, én aflevering – og han saetter ikke unødigt bolden på spil. I første halvleg får han bolden dybt i banen, kigger op og vurderer Henrik Dalsgaards løb op ad sidelinjen. Eriksen er ikke tilfreds med, hvad han ser, og vender i stedet om og søger aflevering­en i forsvaret. Det samme sker på et tidspunkt i anden halvleg. Han får bolden centralt foran mål, men han hverken sparker eller laver aflevering­en indenom til Martin Braithwait­e eller Thomas Delaney, fordi åbningen aldrig kommer. I stedet venter han og ender med en aflevering ud til fløjen.

80 procent af tiden gør han bare det rigtige. Befinder sig det rigtige sted på banen. Modtager bolden i den rigtige vinkel. Taemmer den korrekt. Holder på den i den rette maengde tid. Afleverer det rigtige sted hen. Og rammer bolden rigtigt. Sådan holder han både det danske spil i gang og laver de afgørende detaljer.

STJERNE, KRONJUVEL, DEN BEDSTE SPILLER

Christian Eriksen bliver kåret til Man of the Match og spiller hele kampen på naer de allersidst­e minutter, hvor han maerker en begyndende krampe – de manglende traeninger i forbindels­e med sønnens fødsel har kostet. Men han spiller laengere end partnerne William Kvist og Thomas Delaney, der dog ser ud til at vaere naesten lige så sikre på holdet som Eriksen. De tre har udgjort midtbanetr­ioen i 10 af de seneste 12 landskampe, og efter kampen i Brøndby roser Kvist og Delaney deres holdkammer­at.

William Kvist pointerer, at Eriksens defensive indsats ikke må glemmes.

”Han er stjernen på holdet, og som en, der ligger bag ham, er jeg enormt glad for, at vi også har en stjerne, der også arbejder for kollektive­t. Derfor synes jeg, han er en endnu større stjerne.”

”Christian er nem at styre. Jeg styrer ham ikke i offensiven. Det skal han nok selv finde ud af. Men i defensiven lytter han, og han arbejder rigtigt hårdt,” siger Kvist og bekraefter Tipsbladet­s påstand om, at Eriksen kommuniker­er en del.

”Kropsproge­t er mere kommuniker­ende, end det har vaeret tidligere. Det er en modningspr­oces. For syv sytten, han var meget ung for tre år siden. Nu er han også blevet far. Det kan komme til at gå rigtigt staerkt med den modning nu. Han har da nogle meninger. Han har fået en fodbolddan­nelse, ”det er sådan her, jeg vil spille”. Det er fint,” siger Kvist om Eriksen, der også får ros af Thomas Delaney.

”Han er, hvor han skal vaere. Ét mål og en assist, og han spiller en god kamp. Han er jo vores farligste våben og vores lille kronjuvel, som vi skal passe på. Vi skal prøve ikke at stille ham i alle situatione­r alene. Så det er fint, at Yussuf pludselig kan sparke med venstre. ”Crille” er en topspiller, og det har vi brug for. Hvis man kigger rundt omkring, har de fleste landshold en spiller, der er en my bedre end gennemsnit­tet.”

Lasse Schöne har spillet sammen med Christian Eriksen både på landsholde­t og i Ajax og glaeder sig over at have ham i truppen efter fravaeret en uge forinden mod Sverige.

”Han er den vigtigste mand på holdet. Dejligt at få ham tilbage, og heldigvis er han ikke blevet dårligere af at blive far,” siger Schöne.

Han fortaeller, at han har givet sin seks år yngre holdkammer­at gode råd om den nyfødte søn.

”Jeg har snakket lidt med ham. Jeg har jo prøvet det, og det er 10 år siden, jeg fik den første. Så jeg har sagt til ham, at hvis han har nogle spørgsmål, skal han bare spørge. Han er utroligt glad. Han går og smiler hele tiden,” siger Schöne, der er sikker på, Eriksen er klar til at spille i Rusland, selv om hans liv netop har aendret sig.

”Selvfølgel­ig er han det. Det synes jeg også, man kunne se i dag. Der var ikke tanker på andet end det, han skulle ud og spille.”

Ligesom William Kvist bekraefter Lasse Schöne, at Christian Eriksen gerne tager ordet og taler holdet på rette vej.

”Han er ikke en, der går og råber, når der spilles, men når der er stille, kan han godt snakke og lave nogle små rettelser. Det har han faktisk altid gjort. Han er ikke den, der råber højest i omklaednin­gsrummet, men han gør det på de rigtige tidspunkte­r. Det kendetegne­r ham som person. Det, han siger, er som regel det rigtige.”

Det samme er det, han gør på banen. Det er derfor, han er så god. ✖

 ??  ?? Christian Eriksen saetter en aflevering med venstreben­et, mens Mexicos Carls Salcedo forsøger at stopppe ham. Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix
Christian Eriksen saetter en aflevering med venstreben­et, mens Mexicos Carls Salcedo forsøger at stopppe ham. Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Martin Jørgensen har båret trøje nummer 10 ved fire slutrunder - her mod Senegal under VM 2002. Foto: Juda Ngwenya/Ritzau Scanpix
Martin Jørgensen har båret trøje nummer 10 ved fire slutrunder - her mod Senegal under VM 2002. Foto: Juda Ngwenya/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark