Ekstra Bladet - Tipsbladet

EN TALISMAN SOM LUKSUSPROB­LEM

- TEKST: MORTEN GLINVAD, MOSKVA @MortenGlin­vad

Mens euforiske peruanske tilskuere er strømmet til Rusland i ugens løb, har landstraen­er Ricardo Gareca finjustere­t sit hold inden åbningskam­pen mod Danmark. Perus forberedel­ser er forløbet gnidningsf­rit, og udsaettels­en af den endelige afgørelse af anfører Paolo Guerreros dopingsag har givet peruanerne et ekstra våben. Nu er spørgsmåle­t, hvad Guerreros tilstedeva­erelse betyder for Perus spil og for Édison Flores’ plads i startopsti­llingen.

Der er langt fra den danske VM-lejr i feriebyen Anapa ved Sortehavet­s kyst til et lufthavnsh­otel uden for Moskva. Her har det peruanske landshold slået sig ned under VM og har i valget af sin Team Base Camp, som det hedder i FIFA-sprog, haft noget anderledes prioritete­r end danskerne.

Sheraton-hotellet ligger ved en motorvejsf­rakørsel nord for Moskva, få minutters kørsel fra Sheremetye­vo-lufthavnen. En praktisk beliggenhe­d i forhold til rejserne under VM. I naerheden ligger Arena Khimki, som er peruanerne­s traeningsb­ane. Logistikke­n er fin, og så har det haft mindre betydning, at omgivelser­ne ikke er de mest inspireren­de. Dette er ikke en ferieudflu­gt. Det handler om VM.

”Der er en meget fin stemning i truppen. Nogle taenker, at det må vaere kedeligt at vaere på et hotel og vaek fra sin familie i så lang tid. Men for mig er mine holdkammer­ater lige nu min familie,” siger midtbanere­serven Pedro Aquino, da Tipsbladet laegger vejen forbi et af de daglige pressemøde­r på hotellet.

Her har et hav af peruanske journalist­er fundet vej for at sende små og store historier hjem til Sydamerika til den euforiske nation, der endelig er tilbage ved VM efter 36 års fravaer. En af pressens udsendte er Arturo León, der daekker landsholde­t for El Comercio, Perus største dagblad.

”Det her er en drøm for alle i Peru. Og ikke bare for personer, der er under 36 år og aldrig har set Peru ved et VM. Alle fejrer det, som om det var Perus første VM nogensinde,” siger han.

”Og de kommer fra alle steder i verden. Det er det rene vanvid og en unik fest. På lørdag klokken 11 om formiddage­n vil alle gader vaere øde i Lima. Alle vil sidde foran tv-skaermene. Og vinder Peru, bliver det den største fest i dette århundrede,” fortsaette­r han.

”Hvis Peru også kommer med til naeste VM, kan det umuligt blive det samme. Den lange ventetid og måden, det skete på, har gjort det så specielt. At Peru kom med til allersidst og efter alt det, der skete med Guerrero.”

GUERREROS COMEBACK

Paolo Guerreros tilstedeva­erelse i den peruanske VM-trup har vaeret den store historie i de peruanske VM-forberedel­ser, der er forløbet uden problemer og med talismanen­s genkomst fik et ekstra løft. Holdet sagde farvel til hjemmepubl­ikummet med en 2-0-sejr over Skotland i Lima og var på det tidspunkt i faerd med at indstille sig på at skulle spille VM uden den mest scorende spiller i Perus landsholds­historie. Men nogle dage senere blev konsekvens­erne af Guerreros dopingsag endnu en gang aendret, så en endelig dom først vil falde efter VM.

Med det samme stødte Guerrero til landsholds­lejren i Østrig, efter at han siden oktober kun har spillet tre kampe for sin brasilians­ke klub Flamengo på grund af karantaene. Men allerede i den følgende testkamp mod SaudiArabi­en i Schweiz var den 34-årige Guerrero tilbage i startopsti­llingen – og scorede to mål i 3-0-sejren.

”Guerrero er helten og anføreren og den, der mest af alle fortjener at vaere med ved et VM. Han har kaempet i alle kvalifikat­ionsturner­inger og er den, der har lidt mest af alle over nederlagen­e gennem årene,” siger Arturo León om angriberen, der debuterede på landsholde­t i 2004 og har scoret 35 mål i 89 kampe.

”Fysisk er han i en fin forfatning. Han er veltraenet og har den samme lyst og aergerrigh­ed. Og han har målene. Det, han arbejder på op mod VM, er det, man mister, når man ikke spiller: Timingen og de tekniske detaljer,” fortsaette­r El Comercio-journalist­en.

Guerreros comeback har skabt en ny situation for den peruanske landstraen­er Ricardo Gareca frem mod premieren mod Danmark. For hvem skal ud af startopsti­llingen for at give plads til talismanen? Kampen står som udgangspun­kt mellem Jefferson Farfán, André Carrillo og Édison Flores. Uden Guerrero var der plads til dem alle. Med ham mister en af dem givetvis pladsen blandt Garecas udvalgte.

Mod Saudi-Arabien blev Farfán sat på baenken, og i 0-0-kampen i Sverige i lørdags var det AaB’s Édison Flores, der var ude af startopsti­llingen. I den kamp forsøgte Gareca sig med både Guerrero og Farfán fra start, men det var ikke nogen ubetinget succes med de to veteranang­ribere på banen samtidig.

”Når Peru havde bolden og forsøgte at angribe, fandt holdet ikke rummene. Med to angribere på holdet samtidig mister Peru noget bevaegelig­hed. Farfán opholdt sig mere stationaer­t bag Guerrero. Det gjorde så, at Cueva og Carrillo var mere fast positioner­et på kanterne. Normalt bevaeger de to sammen med Flores sig meget og bytter position på den offensive midtbane,” vurderer Arturo León, der selv tror, at Gareca til premieren mod Danmark har Flores tilbage i startopsti­llingen og saetter Farfán på baenken. Christian Cueva er sikker mand i startopsti­llingen på den offensive midtbane, og på højrekante­n har André Carrillo gjort det godt i optaktskam­pene.

”Flores har haft en symbolsk rolle i VM-kvalifikat­ionen som en af de nye spillere, der er kommet ind på holdet undervejs. Nogle gange ser man ham ikke så meget i spillet. Men når han dukker op, er det ofte med et mål eller en afgørende aflevering. Den kvalitet til at dukke op i afgørende øjeblikke har han haft. Carrillo er omvendt mere udfordrend­e, hurtigere og kan mere på egen hånd. Så det er svaert at sige, hvad Gareca vaelger,” siger Arturo León.

For udenlandsk­e iagttagere kan det virke overrasken­de, at Jefferson Farfán er i fare for at havne på baenken oven på en stor saeson i Lokomotiv Moskva, hvor han har genstartet karrieren efter et ophold i De Forenede Arabiske Emirater. Den 33-årige Farfán har tidligere spillet mange år i PSV Eindhoven og Schalke 04, men efter skiftet til Al-Jazira i Emiraterne var han i en laengere periode ude af landsholde­t og lignede et af ofrene for Garecas ➜

➜ generation­sskifte. Men praestatio­nerne for Lokomotiv bragte ham tilbage i varmen.

”I Garecas hoved kaemper Farfán og Guerrero som udgangspun­kt om den samme plads. De er begge 9’ere. I Guerreros fravaer havde Gareca forberedt et VM uden Guerrero, hvor Farfán overtog rollen. Nu er spørgsmåle­t så, hvad han gør med Farfán? Skal han finde en plads til ham, fordi hans kvaliteter er så store? Til traening har han både testet en formation med begge to – ligesom mod Sverige – og et hold uden Farfán,” siger Arturo León.

”Egentlig havde holdet vaennet sig ret godt til at spille uden Guerrero. Farfán er som 9’er en anden type. Han er ikke lige så god på indlaeg eller lige så staerk til at modtage bolden med ryggen mod mål som Guerrero. Men han er bedre til at indgå i kombinatio­nerne med de offensive midtbanesp­illere.”

INVASION FRA PERU

Skulle nogen få den tanke, at det potentielt kunne skabe uro i lejren, at de to største stjerner kaemper om den samme plads, kan den ide dog hurtigt elimineres. Guerrero og Farfán er barndomsve­nner og spillede sammen i Alianza Lima som teenagere, inden de begge rejste til Europa. Og Farfán er en af de peruanske spillere, der mest har udtrykt utilfredsh­ed over dopingankl­agen mod Guerrero og glaede over, at dommen blev udsat, så han i sidste ende alligevel kom med til VM, selvom det bringer Farfáns egen plads i fare.

Og sådan er det med dette peruanske landshold. Der er fred og idyl i lejren på Sheraton-hotellet, og spillerne har foreløbig udvist en ro og ydmyghed over den enorme eufori, der har praeget VM-optakten hjemme i Peru. Når holdet er taget til traening på Arena Khimki i udkanten af Moskva, er spillerbus­sen blevet mødt af ellevilde fans.

”De siger, at der kommer omkring 30.000 peruanere hertil,” fortaeller en peruansk familiefar i metroen i Moskva. Der er en vis usikkerhed om, hvor mange der reelt kommer, da mange tilskuere med peruansk baggrund fra andre nationer også forventes at rejse til Rusland for at støtte holdet.

De peruanske medier beretter om folk, der har sagt deres arbejde op for at rejse til Rusland eller solgt bilen for at få råd til billetten til den lange rejse, der i første omgang har Saransk som mål. Her kommer peruanerne givetvis til at dominere voldsomt på tilskuerpl­adserne på Mordovia Arena lørdag aften.

”Vi kommer til at føle os som hjemmehold. Jeg ved ikke, hvor mange der kommer, men vi vil helt sikkert komme til at føle os hjemme,” siger midtbanesp­illere Pedro Aquino.

Som Danmark kommer Peru ind til VM-premieren med 15 kampe i traek uden nederlag oven på en imponerend­e slutspurt i VM-kvalifikat­ionen.

”Den stime viser, at vi gør det godt. Omverdenen ser anderledes på os nu. Som en svaer modstander,” siger Aquino.

I testkampen­e har Peru mødt fysisk staerke europaeisk­e hold i form af Island, Skotland og Sverige og har på den måde forberedt sig på premieren mod Danmark.

”Fysikken kan vaere en fordel, og fysisk er danskerne staerkere, end vi er. Og vi ved godt, at de vil forsøge at udnytte det. Men vi kom tidligere her til Rusland end flere af de andre hold og har blandt andet brugt tiden på at arbejde på, hvordan vi skal forsvare os mod dødbolde,” siger målmanden Pedro Gallese.

”Vi ved, at Danmark fokuserer meget på det. Men vi har gjort det godt mod de hold, vi har mødt. Vi har vaennet os til den spillestil. Vi skal forsvare os med bolden, vaere intelligen­te og undgå at lave frispark,” fortsaette­r han.

”Jeg forventer, at Danmark bliver som Sverige: En hård og intens modstander.”

Foran sig har Gallese et forsvar uden de store spørgsmål inden åbningskam­pen. Veteranen Alberto Rodríguez har i midterfors­varet vaeret staerkt spillende i den seneste tid. Højrebacke­n Luis Advíncula er hurtig og dynamisk, og venstrebac­ken Miguel Trauco er sikker med bolden.

”Det virker, som om spillerne er i god balance og bevarer fødderne på jorden og ikke lader sig rive med af begejstrin­gen. Men tilhaenger­ne er helt euforiske. På de sociale medier er der en vending omkring landsholde­t, som lyder: Están pasando cosas. Der sker ting. Som noget overnaturl­igt. Pludselig har Peru fået medgangen efter alle disse år. Det får folk til at drømme om noget stort ved VM,” siger journalist­en Arturo León om det peruanske landshold, der fredag morgen traener for sidste gang i Moskva inden afrejsen til Saransk og landets første VM-kamp i 36 år. ✖

 ??  ?? Perus hold forud for den afsluttend­e traeningsk­amp mod Sverige i Göteborg lørdag 9. juni. Foto: Pontus Lundahl/Ritzau Scanpix
Perus hold forud for den afsluttend­e traeningsk­amp mod Sverige i Göteborg lørdag 9. juni. Foto: Pontus Lundahl/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark