Ekstra Bladet - Tipsbladet

DE STORE FØLELSER, NÅR DE SMÅ VINDER

- TEKST: ANDERS DEHN

For to år siden var Island hele Europas kaeledaegg­er, fordi det lille land overrasked­e ved EM. Nu saetter islaending­ene igen rekord som den mindste nation ved en slutrunde, men hvorfor kan vi så godt lide, når de små besejrer de store?

I sidste uge tikkede der en email ind i den faelles indbakke på Tipsbladet. Det var endnu en i raekken af pressemedd­elelser, men til forskel fra så mange af dens forgaenger­e havde denne et interessan­t budskab. Det var ikke det, som afsenderne havde taenkt sig, men tankevaekk­ende ikke desto mindre.

På overfladen handlede mailen om, at Island ville have borgere fra deres nordiske naboer til at støtte det islandske landshold ved det foreståend­e VM. Der var endda et link til en video, hvor landets praesident tonede frem med tvivlsom fodboldtek­nik og ditto karisma, mens han opfordrede folk til at slutte sig til Team Iceland.

Det interessan­te var ikke at se praesident­en forskraekk­e sin hustru med et vildfarent hovedstød, men den argumentat­ion, som pressemedd­elelsen brugte til at få resten af Norden bag sig.

”VM’s underdogs rekruttere­r danske supportere til Team Iceland,” stod der i emnefeltet.

”Island er langt den mindste nation, der nogensinde har kvalificer­et sig til VM med et indbyggert­al på kun 340.000. Det naestminds­te land i dette års turnering er Uruguay med en befolkning på 3,4 millioner,” skrev islaending­ene i det første af fire punkter med argumenter for at tage vulkanøens parti.

Her har PR-folkene givetvis ramt plet, for hvis der er noget, vi mennesker ikke kan stå for, er det en god underdog-fortaellin­g. Det gaelder ikke kun Island, som ellers var hele Europas kaeledaegg­er, da de nåede kvartfinal­en ved EM for to år siden, eller andre fodboldhol­d som Leicester City og Hobro IK. Det er et gennemgåen­de traek for os, at vi har et godt øje til opkomlinge­n mod overmagten. En amerikansk undersøgel­se viste eksempelvi­s, at 81 procent af de adspurgte, der blev praesenter­et for to fiktive hold, en favorit og en underdog, holdt med det undertippe­de mandskab.

I anden undersøgel­se blev deltagerne praesenter­et for to basketball­hold, og deres sympati skiftede eksempelvi­s efter, hvilket hold der blev angivet som det mest velhavende. I 70 procent af tilfaelden­e lå deltagerne­s sympati hos holdet med det mindste lønbudget.

I aften går de islandske spillere på banen det store Spartak Stadium i Moskva, hvor der kan vaere 45.360 tilskuere. Det svarer til 13 procent af hele Islands befolkning. Modstander­en er Argentina, og underdog-rollen bliver ikke meget mere udtalt. Argentina er dobbelte verdensmes­tre og 14-dobbelte sydamerika­nske mestre, på holdet spiller en af historiens allerbedst­e spillere, og landet var i finalen i dets tre seneste slutrunder. Selv om det er lidt af et trauma, at holdet tabte dem alle, fortaeller nylig slutrundeh­istorie os, at Argentina er det andenbedst­e fodboldlan­d i verden og i Sydamerika.

Hvis man efter VM-finalen for fire år siden havde opskrevet Island som argentiner­nes naeste VM-modstander, havde det fremstået som en trykfejl.

Men nu er de der, islaending­ene, så hvorfor har underdogge­n så stor appel for os? Det er der ifølge førnaevnte forskning mindst tre teorier om.

1. Det styrker vores følelse af retfaerdig­hed. Vi under succes til dem, der ikke har fået megen af den i forvejen, og noget tyder på, at vi synes, at den undertippe­de fortjener succesen mere.

”Det får verden til at fremstå retfaerdig. Hvis den staerkeste vinder alle slag, er der intet håb for os andre. Hvis de samme mennesker, som har al magten og alle pengene og al autoritete­n, også vinder alle dyster, hvad er så pointen for os andre? Så underdog-fortaellin­gen giver alle os, som ikke er på toppen, håb,” siger Malcolm Gladwell, der har skrevet bogen David and Goliath: Underdogs, Misfits and the Art of Battling Giants, i et interview i forbindels­e med sin TED talk om emnet.

Når de kan overkomme modgang, kan vi også.

2. Skuffelsen er mindre, og fornøjelse­n er større. Undersøgel­ser viser, at overrasken­de sejre skaber mere glaede end forventede sejre, og forventede nederlag skaber mindre smerte end de overrasken­de af slagsen. Når vi holder med underdogge­n, har vi simpelthen mindre at tabe og mere at vinde.

3. Vi er skadefro. Dette er det modsatte af 1’eren, som tager udgangspun­kt i underdogge­ns succes, mens dette handler om favoritten­s fiasko.

Teorien er omstridt, da noget forskning understøtt­er den, og anden forskning modsiger den. Den har dog et vist logisk element: Vi bliver traette af at se FC København, Bayern München og Paris Saint-Germain vinde, så vi håber, nogle andre overrasker og tager mesterskab­et.

HAR VI MISFORSTÅE­T ISLAND?

Historien om den undertippe­de, der byder overmagten trods og vinder en dramatisk sejr, er lige så gammel som nogle af menneskehe­dens aeldste nedskrevne fortaellin­ger, og aerkeeksem­plet har både fundet vej ind i vores kulturelle bevidsthed og vores sprog. Det er 3000 år, siden hyrdedreng­en David og hans slangebøss­e faeldede kaempen Goliat i Terebinted­alen.

Davids kamp mod Goliat har fået størst betydning i den kristne tro, men optraeder

både i jødedommen og islam. I det hele taget er historien fuld af mennesker, som har formet den moderne verden, men som var outsidere. Sokrates, den graeske filosof, der blev en af tidernes mest indflydels­esrige taenkere, blev dømt til døden af sine samtidige. Jesus Kristus blev født i en stald, stod i spidsen for et religiøst mindretal, der var på kant med myndighede­rne, og døde på korset side om side med gemene kriminelle.

Derfor overrasker det måske ikke, at det langt fra kun gaelder i sport, at mennesker har en tendens til at favorisere den lille. En undersøgel­se i forbindels­e med det amerikansk­e praesident­valg i 1980 viste eksempelvi­s, at deltagerne favorisere­de Ronald Reagan, når de fik at vide, at Jimmy Carter førte i meningsmål­ingerne. Og omvendt.

Som New York Times påpeger, spiller forretning­sverdenens svaervaegt­ere på samme melodi.

”Marketingf­olk ved, at den underdogst­atus har en menneskeli­ggørende effekt. Taenk på budskabet fra HewlettPac­kard, Apple eller Ben & Jerry’s: Hey, vi er ikke et eller andet multinatio­nalt selskab. Vi er bare et par fyre, som kom på en god idé i garagen.”

Det er ikke kun amerikansk­e magtmennes­ker, der dyrker idéen om deres ydmyge rødder. Tag bare Danmarks to seneste statsminis­tre. Lars Løkke Rasmussen har enten med held eller dygtighed opbygget et image som en jovial, lun og helt almindelig mand, som man godt gad dele et par fadøl med, mens Helle Thorning-Schmidt hellere ville fremstille sig selv som Helle fra Ishøj end Gucci-Helle.

Som det er tilfaeldet med politikere, aendrer måden, vi opfatter sportshold på, sig også, hvis de betragtes som underdogs. Ser vi et undertippe­t hold forsvare sig godt, konkludere­r et amerikansk forsøg, opfatter vi det som hustle and grit, altså hårdt arbejde. Da deltagerne fik at vide, at holdet var favorit, så de det samme gode forsvarssp­il som naturlige evner, ikke et udslag af indsatsen.

Når vi skal forklare Islands succes, bruger vi ofte danske pendanter til hustle og grit, men måske skal vi genovervej­e den fortaellin­g. Måske opfatter vi det bare sådan, fordi vi er praedispon­eret til det, og i virkelighe­den beror holdets succes på evner – bare til at forsvare i stedet for at angribe – snarere end på knokleri.

JANTELOV OG DEN AMERIKANSK­E DRØM

Den amerikansk­e velvilje over for den undertippe­de tyder på, at det ikke bare er et symptom på jantelovs-Danmark, at mange herhjemme forelskede sig i Island, Leicester og Hobro. For selv om amerikansk og dansk kultur ligner hinanden relativt meget, er der ikke meget jantelov på den anden side af Atlanten. I USA må man gerne vaere noget; det er det, den amerikansk­e drøm handler om. At blive til noget.

Men som Frederik Stjernefel­t, der er professor i videnskabs­teori, idéhistori­e og semiotik ved Aalborg Universite­t, påpeger, er selv den amerikansk­e drøm også en underdog-fortaellin­g.

”The American Dream, for fanden. Du starter som skopudser, du starter som en lille lort, og ved sejt arbejde og gode idéer arbejder du dig op, og til sidst er du Donald Trump eller Joachim von And,” siger han.

Den mentalitet kan man spore helt tilbage til de første europaeisk­e nybyggere, der kolonisere­de den nye verden.

”USA er vendt mod det europaeisk­e samfund med adel og kongehus og gamle penge. Det er jo folk, der bliver født med en sølvske i munden og ikke behøver gøre en skid. Man arver det hele, fordi man er søn af en greve, og man behøver ikke gøre noget for at opnå det. Det er anti-underdog,” siger Stjernfelt.

”Nybyggerne var jo typisk fattige eller den tredje søn i en flok, der ikke fik en arv, eller som du siger: de små protestant­iske sekter i England, der måtte skride, fordi de blev forfulgt af kirken. Det var netop underdogs, der sad på Mayflower og tog derover. Så det ligger dybt i den amerikansk­e kultur, alt det der.”

Diskussion­en om underdogs peger desuden direkte ind i en af tidens store, underligge­nde temaer i fodboldens verden. Idéen om en europaeisk superliga, hvor kun de største og rigeste klubber bliver inviteret, og altså ikke kvalificer­er sig på sportslige meritter, luftes jaevnligt. Den er en af storklubbe­rnes pressionsm­idler, når de skal have UEFA til at gøre Champions League til en endnu mere lukket fest. Hvilket de har haft et vist held med.

Fremover er de store lande sikret fire hold i den fineste af alle klubturner­inger, der i forvejen skaeldes ud for at vaere for forudsigel­ig. Det er de samme hold, der mødes i kvartfinal­er, semifinale­r og finaler år efter år, anfører kritikerne.

Storklubbe­rnes jagt på at gøre internatio­nal klubfodbol­d større, vildere og mere indbringen­de kan i sidste ende komme til at koste dem dyrt. For forudsigel­ig fodbold er svaer at saelge, mener sportsøkon­om Kenneth Cortsen fra Aarhus Universite­t. Han bruger engelske Leicester som eksempel.

”Den slags underdog-historier er ekstremt vigtige for at skabe hype, fordi fodbold – og sport som sådan – i høj grad handler om kontraster,” sagde han til mediet Zetland.

Kontraster­ne bliver ikke meget større på højeste niveau, end når Island i aften møder Argentina. Millioner verden over vil heppe på de undertippe­de knoklere fra Nordatlant­en, men årsagen er nok naermere en dyb kulturel tendens end opfordring­en fra praesident­en med den tvivlsomme teknik. ✖

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark