Ekstra Bladet - Tipsbladet

KOMETEN KIMMICH

- TEKST: THOMAS PYNDT

Højrebacke­n Joshue Kimmich vil ikke vaere den naeste Philipp Lahm, men til gengaeld er Yussuf Poulsens gamle bofaelle et godt eksempel på den naeste generation af staerke tyske landsholds­spillere, der skal fastholde nationen blandt de allerbedst­e.

Det er nogle af de helt store navne, der ikke laengere er at finde på det tyske landshold. Fra VM-finalen i Rio de Janeiro, som Tyskland vandt 1-0 over Argentina, mangler nu Miroslav Klose, Bastian Schweinste­iger, Philipp Lahm, Per Metersacke­r og Lukas Podolski (der dog ikke kom i kamp den dag), så Joachim Löws mandskab må klare sig uden de fems enorme erfaring, der blandt andet kunne ses af de 607 landskampe, de til sammen nåede at spille.

Der er nu stadig masser af rutine at finde på holdet i form af Manuel Neuer, Jerome Boateng, Mats Hummels, Thomas Müller, Toni Kroos, Mesut Özil og Sami Khedira, der alle har spillet over 60 landskampe, og så er hullerne fra de gamle, der sagde stop, også blevet fyldt ud med kvalitet. For eksempel har Tyskland fundet en lige så god defensiv allrounder som landsholds­anfører Philipp Lahm, der stoppede på landsholde­t efter VMsejren, og som et års tid senere selv sagde velkommen til afløseren, da han blev byttet ud med Joshua Kimmich i en Bundesliga-kamp mellem Bayern München og Augsburg.

For den 23-årige Kimmich er kun blevet bedre og bedre, først for Bayern men også hurtigt for landsholde­t, som han debuterede for i maj 2016. Og selv om han kom med til EM på et af de yderste mandater i truppen, spillede han fra start fra den sidste gruppekamp og hele vejen frem til den tabte semifinale mod Frankrig på bekostning af verdensmes­teren Benedikt Höwedes.

Siden da har han vaeret fast mand for Tyskland, og selv om han i Bayern også er blevet brugt på den defensive midtbane og i centerfors­varet, er det som højre back, at han har fundet sin plads på landsholde­t. Og det i en grad, så landstraen­er Löw har kaldt ham ”et af de største talenter jeg har set i det seneste årti,” mens verdensmes­teren anno 1974 Paul Breitner sagde: ”Han forstår taktikken og de forskellig­e faser af spillet. Han ved, hvornår han skal aendre rytmen. Han har alt, hvad der skal til, for at blive den naeste Lahm.”

Det er flotte ord, men den unge Kimmich vil helst bare vaere sig selv.

”Jeg har altid villet vaere mig og ikke en klon af Lahm. Selvfølgel­ig var Philipp en stor spiller, selv når han spillede dårligt, var han som regel bedre end de fleste. Han havde et konstant niveau, og det vil man gerne matche, men jeg vil spille som mig selv. Folk laver heller ikke laengere lige så mange sammenlign­inger, og det er bedre for mig,” sagde Bayernback­en i foråret i et stort interview med Guardian.

MED ZORNIGER OG YUSSUF POULSEN

Joshua Kimmich kommer fra den lille sydtyske by Rottweil, men der var ikke meget bid i ham som helt ung. Faktisk blev han vraget af Stuttgarts ungdomsafd­eling, fordi han var for klejn, så i stedet rykkede han til Leipzig, der under cheftraene­r Alexander Zorniger havde gang i et spaendende projekt nede i den tredjebeds­te raekke, og hvor han flyttede ind i en lejlighed med klubbens danske angriber Yussuf Poulsen.

”Joshua har opdraget mig lidt på mange måder. Han var mere ordentlig end mig, og der skulle altid vaere styr på tingene. Han kom fra akademiet i Stuttgart, mens jeg kom hjemme fra min mor, der altid ordnede alt for mig. Så Joshua sørgede for, at det kun var mit vaerelse, der var noget rod, og så var resten af lejlighede­n ryddet op,” som den danske landsholds­angriber fortalte tyske tz sidste sommer om et bofaelless­kab, der også blev til et venskab.

RB Leipzig rykkede med det samme op i 2. Bundesliga, men det blev kun til en enkelt saeson, før Kimmich røg videre. For Guardiola opdagede potentiale­t, og i sommeren 2015, to år efter han blev vraget af Stuttgart, skiftede Joshua Kimmich til de suveraene tyske mestre.

Det blev til masser af spilletid i debutsaeso­nen – og en berømt sekvens efter en kamp mod Dortmund, hvor Guardiola løb ind på banen og fortalte den unge spiller et par sandheder om, hvordan han skulle aendre sit spil, når han blev rykket fra centerfors­varet til midtbanen – men saesonen efter blev noget svaerere, da afløser Ancelotti satsede mere på de rutinerede kraefter.

Det medførte rygter om et klubskifte, men Kimmich var selvfølgel­ig ikke til salg, og da Ancelotti blev fyret, og Jupp Heynckes gjorde comeback som cheftraene­r, faldt tingene for alvor i hak igen for den unge allrounder. Ja, faktisk gjorde han det så godt, at han blev Årets Spiller i Tyskland anno 2017 med 43,5 procent af stemmerne foran Julian Draxler og Marc ter Stegen.

Den haeder fik han nu også for praestatio­nerne på landsholde­t, for fra og med EM i Frankrig spillede Joshua Kimmich fast, og han spillede fuld tid. 24 kampe i traek, hvilket overgik Franz Beckenbaue­rs rekord og kun er gjort bedre af en anden back, Berti Vogts med 34, nåede han, før han ikke var med i venskabska­mpen mod Frankrig. Og undervejs sørgede han blandt andet for, at Tyskland fik 1-1 i testkampen mod Danmark i Brøndby, hvor han scorede et af sine tre landskamps­mål med et saksespark kort før tid.

I denne saeson har han vundet sit tredje mesterskab i traek med Bayern, og han scorede i begge Champions League-semifinale­r mod Real Madrid, som dog blev tabt samlet. Og da det også kiksede i pokalfinal­en mod Eintracht Frankfurt, ser Joshua Kimmich faktisk VM-slutrunden i Rusland som en mulighed for revanche.

”Jeg ser VM som en mulighed for at gøre en skuffende saeson til et højdepunkt for mig. Mit mål er at blive en af slutrunden­s bedste spillere. Vi har det rette mix af unge og gamle på holdet, og vi har lysten til at levere. I bedste fald vinder vi det hele,” sagde Joshua Kimmich til Kicker. ✖

 ??  ?? Kun to år efter sin debut spillede Joshua Kimmich landskamp nummer 29 for Tyskland fredag aften mod Saudi-Arabien. Foto: Thilo Schmuelgen/Ritzau Scanpix
Kun to år efter sin debut spillede Joshua Kimmich landskamp nummer 29 for Tyskland fredag aften mod Saudi-Arabien. Foto: Thilo Schmuelgen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark