Ekstra Bladet - Tipsbladet

MÅLMAENDEN­ES PELÉ

- TEKST: THOMAS PYNDT

Selv om Alisson utroligt nok kun har spillet én saeson som førstevalg i Roma, har han laenge løftet det brasilians­ke landshold.

Brasilien har altid handlet om offensiven, om angrebene, om målene og selvfølgel­ig om det smukke spil. Pelé, Garrincha, Jairzinho, Rivellino, Eder, Zico, Socrates, Romario, Bebeto, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Kaka og Neymar er nogle af de navne, der lyder ned gennem generation­erne, mens billeder af vidunderli­ge mål kører for det indre blik.

Men fodbold er selvfølgel­ig mere end det. Det kraever for eksempel også en dygtig målmand at nå hele vejen til tops, og sådanne har Brasilien også haft undervejs, omend verdensmes­tre som Gilmar og Claudio Taffarel har det med at blive overskygge­t af de keepere, der gjorde det skidt – som den udskaeldte Moacir Barbosa, der blev skurken efter nederlaget til Uruguay på Maracana i 1950, og Waldir Peres der var medskyldig i, at det staerke mandskab fra VM i 1982 ikke gik hele vejen.

Og selv om både Taffarel og også den senere Julio Cesar var gode, sidstnaevn­te vandt blandt andet Champions League med Inter i 2010, var ingen af de to at regne som målmaend i absolut verdenskla­sse. Men det gik jo alligevel for de fem-dobbelte verdensmes­tre fra Brasilien takket vaere overflødig­hedshornet af offensive stjerner, der stadig er en del af landsholde­t. Det nye er derimod, at landstraen­er Tite nu også har flere dygtige målmaend at vaelge imellem – målmaend der placerer sig på en top 10 over verdens bedste.

I vores fodbold-anglofile del af verden har Manchester Citys Ederson vaeret en åbenbaring med ro, hurtighed, sikkerhed og fantastisk­e udspark, og hvis ikke Manchester United havde haft David De Gea, var han utvivlsomt kommet på Årets Hold i Premier League i denne saeson. Men selv om han er god, er han ikke førstekeep­er på Brasiliens landshold, for her har man en endnu bedre mulighed i Romas Alisson Becker, der stod bag det naestbedst­e forsvar i Serie A i denne saeson, havde naestflest kampe til nul (kun overgået af Spaniens reserve Pepe Reina fra Napoli), og var en vigtig årsag til, at romerne overrasken­de gik hele vejen til semifinale­rne i Champions League på bekostning af blandt andre Atletico Madrid og Barcelona. Eller som landsholde­ts målmandstr­aener Taffarel sagde det i starten af året, da han blev spurgt om Edersons muligheder på det brasilians­ke landshold frem mod VM:

”Jeg er ked af det, Ederson. Guardiola har et målmands-es på sit hold, men Alisson står i vejen for ham. Lige nu er han målmaenden­es Pelé.”

DUNGAS BEDSTE BESLUTNING

Flottere ros kan man selvfølgel­ig ikke få i Brasilien, og ordene vakte også berettiget opsigt, hvorefter Alisson så levede op til dem gennem et fornemt forår i Europa med Roma. Men historien om målmanden begynder i den sydlige del af Brasilien, hvor han blev født for 25 år siden i Novo Hamburgo og hurtigt blev sporet ind på livet som keeper ved at følge sin seks år aeldre storebror Muriel Gustavo, der tørnede ud for den naerliggen­de storklub Internacio­nal.

”Da jeg var yngre, elskede jeg at tage med mine foraeldre for at se min bror traene. Det var fremragend­e,” som Alisson sagde det til Romas hjemmeside i efteråret.

Storebrode­ren nåede også op på førstehold­et i Porto Alegre-klubben, men blev slået af af den gamle landsholds­keeper Dida, hvorefter Alisson dog hurtigt fik familien Becker tilbage på målmandspo­sten i Internacio­nal, og specielt i 14/15-saesonen imponerede han. For klubben nåede hele vejen til semifinale­n i den sydamerika­nske Champions League, Copa Libertador­es, og det blev bemaerket, også af den nye landstraen­er Carlos Dunga der allerede kendte målmanden fra sin tid som cheftraene­r i Internacio­nal.

Efter de 1-7 i VM-semifinale­n i Belo Horizonte var det ellers Botafogos Jefferson, der fik chancen på mål i stedet for den aldrende Julio Cesar, men da VM-kvalifikat­ionen åbnede med et nederlag i Chile, kom Dunga på andre tanker og valgte at give Alisson chancen.

”Han er en spiller med gode reflekser, en virkelig dynamisk målmand. Og så har han spillet rigtig godt i Libertador­es-kampene,” sagde Dunga om målmandssk­iftet, og selv om landstraen­eren selv kun holdt få måneder mere i jobbet, før Tite overtog med succes, var der ingen tvivl om det nye førstevalg i målet. Godt nok skiftede Alisson til Roma i sommeren 2016 for godt 50 millioner kroner og måtte tage til takke med kampe i pokalturne­ringen og Europa League, mens cheftraene­r Luciano Spalletti foretrak polske Wojciech Szczesny til kampene i Serie A, men landsholds­pladsen beholdt han alligevel.

Og da Szczesny røg til Juventus og Spalletti til Inter, blev der også endelig plads til den brasilians­ke målmand i Serie A og i Europa, hvor han imponerede i en grad, så han nu er et af de varmeste navne på transferma­rkedet, ønsket af de to eneste klubber, der nåede laengere end Roma i Champions League i denne saeson. For Liverpool har i den grad brug for forstaerkn­ing på målmandspo­sten efter Karius’ kiks i finalen, mens Real Madrid laenge har villet opgradere costarican­ske Keylor Navas. Så det ligner en transfer, omend Alisson naeppe når at få opfyldt ambitionen om at have alt på plads før Brasiliens første kamp i Rusland.

For i løbet af det ene år på toppen i Rom er hans vaerdi mindst ti-doblet, så Alisson, hvis kontrakt med Roma løber til sommeren 2021, kan meget vel ende med at blive verdens dyreste målmand med en transfersu­m omkring de 700 millioner kroner, hvilket også vil passe til vurderinge­n af ham som en af de bedste i verden.

”Indtil for nylig snakkede vi meget om Neuer [som den bedste i verden]. Under VM i 2014 viste han det niveau, der nu skal matches, og det niveau naermer Alisson sig med sin sikkerhed og sit perfekte spil med fødderne,” sagde den brasilians­ke målmandstr­aener Claudio Taffarel, da mandskabet var samlet hjemme i Teresopoli­s før afrejsen mod Rusland.

Det er helt nye toner om en keeper på det brasilians­ke landshold, der altid har vaeret kendt for det offensive, men nu også står staerkt i det bageste geled før VM-slutrunden. ✖

 ??  ?? Alisson i traening med det brasilians­ke landshold før VM-slutrunden. Foto: Marcelo Sayão/Ritzau Scanpix
Alisson i traening med det brasilians­ke landshold før VM-slutrunden. Foto: Marcelo Sayão/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark