Ekstra Bladet - Tipsbladet

DET SPANSKE KAOS

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Én dag før VM’s åbning skiftede Spanien sin ubesejrede traener til fordel for en sportschef uden stor erfaring. Hvorfor var det nødvendigt? Og hvad får det af betydning for en af turneringe­ns favoritter?

Iforhold til Spaniens forrige landstraen­er Vicente del Bosque er Julen Lopetegui en ganske urutineret traener. Del Bosque gik i 2008 ind i jobbet med mere end 20 års traenererf­aring samt et par spanske mesterskab­er og Champions League-titler, og så gjorde han Spanien til verdensmes­ter og genvandt det europamest­erskab, som Luis Aragonés havde sørget for som indledning­en på ”La Furia Rojas” guldalder. Lopetegui overtog landsholds­jobbet med et cv, der groft sagt bestod af lidt sekundafod­bold, nogle U-landshold og halvandet år i FC Porto. Men nu har Spanien så fået en endnu mere urutineret traener.

For Lopetegui er fortid hos Spanien efter en beslutning, der skriver sig ind i VM-historiebo­gen i kapitlet om de store dramaer. 30 timer før den officielle åbning fyrede en af de store favoritter sin traener, selv om han havde kvalificer­et landsholde­t til slutrunden i sikker stil og i øvrigt ikke tabt en eneste kamp. Men ud røg han, og erstatning­en bliver Fernando Hierro, forbundets sportschef gennem et halvt år hvis eneste cheftraene­rerfaring er én saeson hos Oviedo i den naestbedst­e raekke.

Og hvordan nåede det dertil for dette årtusindes mest succesfuld­e landshold?

FEM MINUTTERS VARSEL

Det begyndte med Zinedine Zidane og hans afgang i Real Madrid efter to en halv saeson med enorm succes. Pludselig skulle storklubbe­n finde en ny traener, og Florentino Pérez og co. besluttede sig for et navn, der ikke havde vaeret et stort emne i medierne.

Ifølge spanske medier indledtes kontakten sidste fredag gennem Lopeteguis agent, og allerede mandag blev aftalen en realitet – i første omgang var det meningen, at den 51-årige spanier skulle tiltraede efter VM. Men for Real Madrid var det ikke optimalt ikke at offentligg­øre aftalen og dermed bruge den naeste måned på spekulatio­ner, og det viste sig da også heller ikke at vaere muligt. Ifølge Radio Marca fik Real Madrid-folkene i den spanske trup besked, og da det begyndte at sive ud til de andre spillere, bad Lopetegui sin kommende arbejdsgiv­er om at praesenter­e aftalen, så der var åbenhed.

Det gjorde Real Madrid så tirsdag, og samme dag skrev også det spanske fodboldfor­bund i en pressemedd­elelse, at Lopetegui skulle til hovedstads­klubben, og at forbundet ville blive økonomisk kompensere­t.

”RFEF [det spanske fodboldfor­bund] ønsker maksimal respekt for at opretholde normaltils­tanden i landsholde­ts lejr forud for vores turnerings­debut mod Portugal,” stod der i pressemedd­elelsen – og så sørgede forbundet ellers selv for at smadre normaltils­tanden.

For Real Madrid havde først informeret Luis Rubiales, forbundets praesident, fem minutter før klubbens pressemedd­elelse gik i luften. Julen Lopetegui havde han ikke hørt noget fra, og ifølge The Guardian kunne han ikke få fat på ham tirsdag, da han var blevet kontaktet af Real Madrid. Det var et svigt, han ikke kunne tilgive.

DET SPORTSLIGE IKKE DET VIGTIGSTE

Ifølge Marca sov praesident­en kun tre timer mellem tirsdag og onsdag, fordi han arbejdede til klokken fem om morgenen som følge af landsholde­ts krise. Efter morgenmade­n mødtes han med ledende spillere fra truppen Sergio Ramos, Andrés Iniesta, David Silva, Gerard Piqué, Sergio Busquets og Pepe Reina – der forsøgte at overtale ham til at beholde Lopetegui i jobbet. Det gjorde de så ihaerdigt, at et planlagt pressemøde blev udskudt i halvanden time. Men Rubiales havde inderst inde truffet sin beslutning. Julen Lopetegui blev fyret få måneder efter, han havde forlaenget sin kontrakt. Og Fernando Hierro erstattede ham. Rubiales har vaeret praesident i mindre end en måned, men har nu for alvor slået sit navn fast – om det er på godt eller ondt, må resultater­ne afgøre.

”Vi kan ikke tillade, at en ansat dikterer, hvordan tingene gøres i forbundet (…) Jeg er ked af det, for jeg stolede på Lopetegui straks fra min ankomst, men jeg er sikker på min beslutning og har fuld opbakning. Der er nogle ting, der er vigtigere end den sportslige side af tingene, ting som vaerdier og måden hvorpå man agerer. Jeg respektere­r Lopetegui meget, og han er meget profession­el, men i dette tilfaelde efterlod hans opførsel mig ingen anden udvej,” sagde praesident­en onsdag til Cope.

Og hvad så nu? Fernando Hierro har haft sine første traeninger med holdet, og udadtil kommuniker­es der, at man kører videre i samme spor. Paulinho, Kylian Mbappé og Joachim Löw, repraesent­anter fra de tre øvrige VM-favoritter, har alle sagt, at Spanien stadig er et klassehold, og på Twitter har Gerard Piqué valgt en snaever reference, University of Michigans baskethold anno 1989, til at eksemplifi­cere, at man godt kan fyre traeneren lige før en stor turnering og alligevel vinde det hele.

Og det skal Spanien så forsøge nu: At vinde VM ligesom i 2010. Det begynder fredag aften mod Portugal. Uden Julen Lopetegui. ✖

 ??  ?? Luis Rubiales - tidligere Levante-spiller og praesident for den spanske spillerfor­ening - har vaeret praesident for fodboldfor­bundet i mindre end en måned. Fyringen af Julen Lopetegui er hans første store prøvelse. Foto: Pierre-Philippe Marcou/Ritzau...
Luis Rubiales - tidligere Levante-spiller og praesident for den spanske spillerfor­ening - har vaeret praesident for fodboldfor­bundet i mindre end en måned. Fyringen af Julen Lopetegui er hans første store prøvelse. Foto: Pierre-Philippe Marcou/Ritzau...
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark