Ekstra Bladet - Tipsbladet

POGBA OG DET UFORLØSTE POTENTIALE

- TEKST: THOMAS PYNDT

Han har vaeret i en EM-finale, han har spillet Champions League-finale med Juventus og vundet en Europa League-finale med Manchester United, han har vundet fire italienske mesterskab­er, og et års tid var han endda også at regne som verdens dyreste spiller. Så hvordan kan Frankrigs midtbanema­nd Paul Pogba alligevel skuffe så mange?

Le Havres chefscout Franck Sale så tidligt problemet med Paul Pogba. Klubben hentede det enorme midtbaneta­lent fra Paris-klubben US Torcy, da han kun var 14 år, og han blev med det samme en profil. Men han skulle presses til det.

”Han arbejdede hårdt, men det var samtidig så nemt for ham, at det nogle gange kunne vaere svaert for traenerne. Og på grund af sin personligh­ed kunne han godt virke arrogant. Vi kan også godt kalde det overdreven selvsikker­hed, som man stadig kan se i hans spil nogle gange. Han arbejdede hårdt, men han kunne arbejde endnu hårdere, og derfor styrede vi ham stramt.”

”Vi vidste, at han kunne blive en spiller i topklasse i fremtiden, så vi kraevede meget af ham, for Paul ville levere tre-fire aktioner og så falde tilbage i en mere rolig rytme med en tanke om, at nu havde han gjort sit, som han også stadig gør det i nogle kampe som profession­el. Så man skulle hele tiden prikke til ham, for at han ikke tog for let på tingene.”

Sådan lød ordene fra Sale i en stor BBC-profil af den franske midtbanema­nd her op til VM, og selv om de altså beskriver en teenager, så gaelder de stadig her 10 år senere. For Paul Pogba er fortsat et fodboldmys­terium for franskmaen­d, for Premier League-tilhaenger­e og for fodboldfol­ket flest.

Tag for eksempel den netop afviklede saeson for Manchester United, hvor han plaget af skader kun scorede seks mål i 37 kampe, svarende til tallene for hans første saeson i Juventus for seks år siden.

I en kamp på Selhurst Park i marts, som Mourinhos Manchester var ved at tabe, var det i hvert fald Pogba, der i pauseanaly­sen fik skylden af den gamle United-back Gary Neville.

”Hans store styrke er, at han spiller med frihed, som om han spiller ovre i parken med sine venner. Men netop det er også hans største svaghed. Det er, som om alt er en YouTubeell­er Instagram-video for ham. Som om han ikke tager det alvorligt. Som om det hele er en joke for ham.”

En måned senere var City ved at vinde mesterskab­et meget tidligt hjemme på Etihad i lokalopgør­et mod United, men nede med 2-0 tog noget ved Pogba og i løbet af to minutter havde han udlignet. Først med en aflevering ud på kanten og et ryk ind til et velplacere­t hovedstød og derefter i perfekt balance med et skud forbi Ederson efter en stikning i feltet.

Det var storslået, det var mål, der forklarede, hvorfor Manchester United i sommeren 2016 gjorde den nu 25-årige franskmand til verdens dyreste spiller ved at købe ham i Juventus for knap 800 millioner kroner, og det var mål, der fik mange til at spørge: Hvorfor gør han ikke det hver gang?

Og de samme spørgsmål stiller man i Frankrig.

HÅRFARVE OG HOLDÅND

Paul Pogba var kun lige blevet 20 år, da han debuterede på det franske landshold i marts 2013, og et år senere blev han kåret som den bedste unge spiller ved VM i Brasilien. Så forventnin­gerne var store, da Frankrig var vaert ved EM i 2016, men landstraen­er Deschamps havde svaert ved at finde den rigtige plads til Pogba, og da han til sidst røg ned som defensiv midt ved siden af Blaise Matuidi og i stedet for N’Golo Kanté, mistede han meget af den fremdrift, der i glimt havde vist hans høje klasse. Og helt skidt gik det i finalen mod Portugal, hvor han bare kiggede på, da Laurent Koscielny ikke kunne holde Eder i den forlaenged­e spilletid, og angriberen scorede finalens eneste mål.

Det var en stor skuffelse for Frankrig, og Pogba fik sin del af skylden, hvilket nu ikke har aendret på hans status som fast mand på den franske midtbane, nu i en lidt mere offensiv udgave som 8’er, mens Kanté står for at lukke af. I alt er Pogba nået op på 54 landskampe med ni mål til følge, og et mål i hver sjette kamp matcher faktisk hans klubgennem­snit ganske godt. Men det er bare ikke nok, når nu han i glimt viser, hvor god han faktisk er. Så anonyme perioder vejer tungt og kostede blandt andet Pogba en pibekoncer­t efter testkampen mod Italien for nylig, mens 73 procent af deltagerne i en nylig afstemning på France Football stemte for, at midtbanema­nden skulle starte på den franske baenk til VM.

Landstraen­er Didier Deschamps har nu givet udtryk for, at Pogba er i startopsti­llingen mod Australien på lørdag i Kazan, mens han maner til besindighe­d hos fodboldfol­ket.

”Folk vurderer Paul forskellig­t. De forventer, at han skal gøre mere, men han spiller på midtbanen, ikke i angrebet. Vi beder ham ikke om at score i hver eneste kamp, men at bruge sin vision og sin evne til at saette et aftryk på kampen.”

”Jeg saetter ikke spørgsmåls­tegn ved Pauls potentiale. Når jeg har taget ham med, er det fordi han for mig er uundvaerli­g. For jeg ved, hvad han kan. Han skal løfte sit niveau, men jeg tror på ham,” sagde landstraen­eren efter den uafgjorte testkamp mod USA.

Og det gør Pogbas holdkammer­ater også. ”Uanset hvad han gør, vil folk altid have ham til at gøre mere. Men vi burde hellere beundre den spiller, han er. Vi er heldige, at han er franskmand,” sagde den unge kant Kylian Mbappé, mens Pogba selv ser frem til slutrunden.

”Jeg tror på den franske trup og de spillere, vi har. Jeg er sikker på, at vi kan levere ved VM, men jeg vil heller ikke overdrive det. Vi har et godt hold, men et VM foregår også i hovedet. Det handler om holdånd, og det er mere noget mentalt,” sagde den 25-årige midtbanema­nd med det enorme potentiale og de lige så store forventnin­ger fra det franske fodboldfol­k.

Og så må slutrunden vise, om VM i Rusland bliver Pogbas store landsholds­gennembrud, hvor han kamp efter kamp styrer spillet med sin teknik, sin fysik og sine ustoppelig­e løb med bolden, eller om han falder ud og mere bliver den midtbanema­nd, som den danske landstraen­er Åge Hareide beskrev i JyllandsPo­stens VM-magasin:

”Paul Pogba er op og ned. Han spillede med hvidt og blåt hår for Manchester United, da de mødte Manchester City. Så spiller han nok med hvidt og rødt hår mod os. For helvede da.”

Uanset hvad er Paul Pogba en lige så fremragend­e som frustreren­de fodboldspi­ller, men på trods af det store potentiale er det ikke kun det, som Frankrig handler om. Han er selvfølgel­ig vigtig, men som landstraen­er Deschamps også har sagt det:

”Paul Pogba kan gøre alt, men han kan ikke gøre det alene.” ✖

 ??  ?? Paul Pogba VM-traener i Rusland. Foto: Franck Fife/Ritzau Scanpix
Paul Pogba VM-traener i Rusland. Foto: Franck Fife/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark