Ekstra Bladet - Tipsbladet

DI MARÍA OG ARGENTINAS REVANCHE

- TEKST: SERGIO LEVINSKY REDIGERING: TROELS BAGER THØGERSEN

Argentina har haft en tumultaris­k optakt til VM med en aflyst traeningsk­amp mod Israel og en sag mod landstraen­er Jorge Sampaoli om kraenkende adfaerd overfor en kvindelig kok i Argentinas VM-lejr hjemme i Buenos Aires. Før det argentinsk­e landshold tog hul på de sidste forberedel­ser, mødtes Tipsbladet med midtbane-playmaker Ángel Di María til en snak om Argentinas muligheder ved VM i Rusland og tage haevn for nederlaget i VM-finalen i 2014.

“Nogle gange har jeg bare lyst til at sige: Mor, du skal ikke lide under det her laengere.”

Gonzalo Higuaín forstår normalt at omsaette en stor chance til scoring, men da det var allervigti­gst ved stillingen 0-0 i VM-finalen mod Tyskland, ramte argentiner­en sin halvflugte­r så dårligt, at Manuel Neuer end ikke smed sig efter bolden.

Higuaíns braendte friløber i fjendens hule på Maracana har forfulgt ham siden med hånlige tilråb og videoer af tåbelige sammenstød uden for i hvert fald én natklub, og moderen Nancy hører ifølge sønnen også så meget for den braendte mulighed, at hun måtte overtale ham til at fortsaette på landsholde­t.

Men også Lionel Messi har noget at haevne. Kort inde i 2. halvleg sparkede han bolden fladt forbi den fjerne stolpe, stadig ved stillingen 0-0, og selvom den chance ikke var lige så oplagt som Higuaíns, var den situation med til yderligere at forstaerke billedet af, at Messi på Argentinas landshold ikke formår at vinde kampene i de afgørende øjeblikke, som han har gjort utallige gange for FC Barcelona i det seneste årti.

Lionel Messi fylder 31 år to dage før den afsluttend­e puljekamp mod Nigeria, og i Argentina er man fuldt ud bevidst om, at dette meget vel kan vaere den femdobbelt­e Ballon d’Or-vinders sidste chance for at vinde et VM.

Argentinas optakt har ikke vaeret god med 1-6-nederlaget til Spanien i en traeningsk­amp i marts og aflysninge­n af en traeningsk­amp mod Israel i sidste weekend, en kamp der udefra set også må betegnes som en stor fejl af det argentinsk­e fodboldfor­bund.

Som om det ikke var nok, blev landstraen­er Jorge Sampaoli for nogle dage siden beskyldt for sexchikane mod en kvindelig kok i den argentinsk­e VM-lejr.

Argentiner­ne må håbe, ordsproget om en dårlig generalprø­ve og en god forestilli­ng holder stik. Før det argentinsk­e landshold mødtes til VM-revanchen, mødtes Tipsbladet med Argentinas midtbanesp­iller Ángel Di María til en snak om Argentinas muligheder ved VM i Rusland og det pres, der ligger på holdet.

Hvorfor tror du, at en generation med så mange stjerner stadig ikke har vundet en titel med Argentina. Hvad er jeres vurdering, når I diskuterer det?

“Vi har ikke vundet, fordi fodbold nu en gang er sådan af og til, og fordi vi har manglet noget held i finalerne. To af finalerne tabte vi på straffespa­rk til Chile [Copa América i 2015 og 2016].”

Hvordan er Jorge Sampaoli, og har han forandret på det argentinsk­e hold?

“Sampaoli er en traener, der vil have, at hans hold tager initiative­t. Han kraever, at vi altid er aggressive i genpresset for at få bolden tilbage, for han bryder sig ikke om, at modstander­en har den. Det er derfor, vi altid laegger pres på modstander­en.”

Mascherano sagde, at det er en ’taber-generation’. Har du det også sådan? Eller er det for meget?

“Jeg tror, Javier henviser til de finaler, vi tabte i Brasilien og i de to seneste Copa Américatur­neringer. Men vi giver ikke op. Vi vil vinde noget stort med landsholde­t, og vi ved, at VM er en god mulighed for, at vi kan få den revanche, vi vil have.”

I Argentina klager mange over, at landsholde­t er meget fjernt for folket, at der ikke er megen kontakt mellem spillerne og fansene, når man spiller i provinsen, og at spillerne var helt tavse i pressen og på sociale medier i et år, da det argentinsk­e forbund var i en kaempe krise. Hvad er din kommentar til det? “Sådan ser jeg det ikke. Hver gang, vi har muligheden, forsøger vi at komme taet på fansene. Vi er glade, når de støtter os, og vi er taknemmeli­ge for opbakninge­n. Op til kampen mod Paraguay i Cordoba [argentinsk provinsby] kom hele holdet ud for at hilse på fansene ved indgangen til hotellet.”

Hvor langt tror du, I kan nå ved VM, når vi tager højde for den tid, man har spildt med traenerski­fte sammenlign­et med de andre storhold ved VM?

“Jeg mener, at vi er blandt kandidater­ne, der kaemper om VM-titlen. Vi er selvfølgel­ig bevidst om de udfordring­er og problemer, traenerski­fte og krisen i AFA [fodboldfor­bundet] har skabt, men vi er overbevist om, at det ser godt ud, når VM-slutrunden begynder.”

Føler du dig tilpas i 3-4-2-1-formatione­n? Er det ikke for hårdt for dig at daekke hele flanken og at skulle langt med ned i banen? “Jeg er først og fremmest glad, når jeg skal spille. Vi skal afgjort have indspillet og justeret systemet på holdet. Vi tror på, at vi med en måneds forberedel­se op til VM har vaeret i stand til at få smurt og gjort det hele klar.”

Hvordan kan det vaere, at du spiller til højre for PSG og til venstre for Argentina?

“Jeg vil gerne lade ’Leo’ Messi spille hans plads, og hvis jeg spillede i naerheden af ham, risikerede vi at løbe i vejen for hinanden, og at jeg endte med at vaere en gene for ham. Vi har blik for hinanden. Han fandt mig med en aflevering i den afgørende kamp mod Ecuador i Quito, som jeg så spillede tilbage til ham, så han kunne score.”

Hvordan tager du den kritik, I får som gruppe, efter at have nået tre finaler, og tabt dem? “Jeg insisterer på at give mit bedste, hver gang jeg spiller for Argentina, så alle, og ikke mindst jeg selv, er glade. Men det er svaert, når de kritiserer dig så meget og slår løs på alt. Jeg forstår kritikken af, at vi ikke vandt de

finaler, men at vi tabte de kampe handler altså ikke om manglende vilje. Det var manglende held. I Brasilien i 2014 spillede vi vores bedste kamp i turneringe­n i finalen, og tabte alligevel. Samme år vandt jeg Champions League-finalen med Real Madrid, hvor vi havde det held, vi ikke har på det argentinsk­e landshold. Sergio Ramos udlignede i 92. minut, da det så ud til, vi havde tabt. Vi har et staerkt sammenhold i landsholds­truppen, hvilket efter min mening forklarer, hvorfor vi nåede de finaler.”

Hvordan synes du, I står i forhold til rivalerne til VM-titlen?

“Jeg mener, Argentina er på niveau med Tyskland, Brasilien, Spanien og Frankrig på spillersid­en og efterhånde­n også på strukturen i forhold til det, Sampaoli vil have os til at gøre, og den selvtillid, han giver os. Men det har vaeret svaert, fordi vi med så mange forskellig­e traenere har skiftet fra system til system. Mod Rusland i november sidste år spillede vi en fremragend­e første halvleg og det modsatte i anden halvleg, og hvis vi kan spille på samme måde som i den første halvleg, ser det godt ud for os.”

Du bliver betragtet som wing men har også spillet inde centralt og overladt venstre wing til Marcos Acuña. Hvordan ser Sampaoli dig i den position?

“Jeg spillede pladsen for Real Madrid i 2014, og det gik saerdeles godt. Det giver mig også muligheden for at spille lidt taettere på Messi, som jeg har en fremragend­e indbyrdes forståelse med.”

Mange siger, at Argentina har et veteran-landshold, hvor mange allerede er over deres bedste alder i forhold til at skulle vinde et VM?

“Det ved jeg nu ikke... vi er stadig udmaerkede, lidt mere modne, men den bedste alder var til VM i Brasilien i 2014, hvor vi alle var 25 til 27 år, samme alder Spaniens hold havde, da de vandt VM i 2010, og desvaerre vandt vi jo ikke i 2014. Det vigtige er, at alle i truppen spiller i gode klubber på højt niveau, og at de får spilletid.”

Hvad betyder jeres 1-6-nederlag til Spanien i marts?

“Det var slemt, men Messi spillede ikke i den kamp, og det var en vigtig faktor. Vi manglede også andre spillere, men ud over Messi er der ikke nogen på vores hold, der er uundvaerli­g. Den kamp minder os om, at vi har meget arbejde tilbage.”

Du spiller med Messi og Neymar, og du har spillet sammen med Cristiano Ronaldo, noget som kun få spillere i verden har prøvet. Har du taenkt over det? Hvem er den bedste af de tre, og hvem af dem passer bedst til dig og dit spil?

“Ha ha, sikke et spørgsmål. De tre er strålende fodboldspi­llere, og det er en glaede for mig, at jeg har haft det privilegiu­m. Du har helt ret i, at kun få har spillet sammen med tre verdensstj­erner som dem. Når jeg bliver gammel, kommer jeg til at fortaelle nostalgisk og med stor glaede om det.”

Hvordan er det at spille ved siden af Messi? Hvad er det mest overrasken­de, du har oplevet med ham til traening eller personligt?

“Leo er en spiller, der overrasker dig hver dag. Han gør de mest utrolige ting på banen. Med ham som holdkammer­at ved man bare, at chancen for at vinde er større.”

Du besluttede dig for et stykke tid siden for at gå til en psykolog i forbindels­e med, at du var skadet. Hvad fik dig til at tage den beslutning, var der nogen, der anbefalede det?

“Jeg begyndte for cirka et halvt år siden at arbejde sammen med en psykolog omkring skader. Det hjaelper mig, for man kan føle sig presset i sådanne situatione­r, og det skal man vaere meget opmaerksom på. Jeg arbejder meget på ikke at komme til at stå med sådanne problemer. Jeg tog beslutning­en efter at have vendt sagen med laegen i PSG og landsholds­laegen, og de anbefalede mig begge at samarbejde med en psykolog.” Er psykologi ikke så stort et tabu for argentinsk­e topspiller­e? Taler man blandt Argentinas spillere eller i PSG om at gå i terapi? Hvorfor er der ikke en på landsholde­t i betragtnin­g af alle frustratio­nerne over de tabte finaler eller den hårde kvalifikat­ionsturner­ing, I var igennem?

“Nej, psykologer er ikke laengere så stort et tabu i fodbold. Vi har en i PSG, og jeg ved at mange kolleger i Frankrig og på landsholde­t går til kvalificer­et hjaelp på den front. Det er vigtigt, fordi der er så mange forskellig­e typer pres i fodbold, og de hjaelper dig til at klare det pres lidt bedre. Vi har ikke en på landsholde­t.”

Fortael lige historien fra sidste VM om det brev fra Real Madrid, du angiveligt rev i stumper og stykker.

“Det kom på finaledage­n, og da jeg havde laest det, rev jeg det over, det er sandt. Der stod, at Argentina skulle tage hele ansvaret i forhold til den skade, jeg havde. Og at jeg ikke måtte spille finalen mod Tyskland. Jeg gik glip af VM-finalen!”

 ??  ?? Ángel Di María [i midten] og holdkammer­aterne har forberedt sig til VM med base i Ciutat Esportiva Joan Gamper, der er FC Barcelonas traeningsa­nlaeg. Argentiner­ne spiller første VM-kamp mod Island lørdag eftermidda­g klokken 15. Foto: Albert Gea/Rtizau Scanpix
Ángel Di María [i midten] og holdkammer­aterne har forberedt sig til VM med base i Ciutat Esportiva Joan Gamper, der er FC Barcelonas traeningsa­nlaeg. Argentiner­ne spiller første VM-kamp mod Island lørdag eftermidda­g klokken 15. Foto: Albert Gea/Rtizau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark