Ekstra Bladet - Tipsbladet

GENIET MESSI OG GÅDEN ARGENTINA

”Messi er den eneste grund til, at Argentina er blandt favoritter­ne. Og det er for stor en byrde at laegge på én spillers skuldre,” siger Jorge Valdano til Tipsbladet inden Argentinas VM-premiere. Ingen tør afskrive et hold med Messi, men Argentina kommer

- TEKST: MORTEN GLINVAD, MADRID @MortenGlin­vad

Ifå nationer i verden har fodbolddeb­atten gennem historien vaeret så intens og passionere­t som i Argentina. På barerne i Buenos Aires, på stadionern­e og i tv- og radiostudi­erne har journalist­er, traenere og alskens eksperter heftigt diskuteret, hvordan fodbold skal spilles, og hvad der er den rette vej frem for det argentinsk­e landshold.

To af de mest indflydels­esrige og respektere­de iagttagere er Jorge Valdano, der i 1986 var med til at vinde VM for Argentina, og Ángel Cappa, der i sin lange karriere blandt andet har vaeret assistentt­raener i Real Madrid, Barcelona og på det argentinsk­e landshold.

”At tale om argentinsk fodbold med Valdano og Cappa er som at gennemføre en masterudda­nnelse i fodbold,” siger Perus landstraen­er Ricardo Gareca med et smil om sine to landsmaend.

Så lad os høre resultatet af forelaesni­ngerne fra de to højtestime­rede fodboldfol­k. Hvad har Valdano og Cappa at sige om deres hjemlands landshold, det gådefulde Argentina, der står som et af de største spørgsmåls­tegn inden VM-slutrunden? Normalt regnes Argentina blandt favoritter­ne, og med Lionel Messi i spidsen råder argentiner­ne også denne gang over en raekke store profiler i nogle af de største klubber i verden. Men VM-kvalifikat­ionen var en frygtelig affaere. To gange undervejs skiftede Argentina landstraen­er, holdet brugte utrolige 45 spillere på vejen til Rusland, og først i den allersidst­e kamp blev VM-billetten sikret efter et Messi-hattrick i højderne i Quito.

”Man kraever af Messi, at han skal vinde en titel til landet. I virkelighe­den burde man kraeve et hold til ham. Argentina har et geni og har brug for en struktur, som understøtt­er ham. Geniet er der, det er strukturen ikke. Det er den aktuelle tilstand,” siger Jorge Valdano med en vis portion skepsis.

I 1986 scorede Valdano fire mål, da Argentina vandt VM for anden og foreløbig sidste gang. Siden den aktive karriere har den i dag 62-årige Valdano arbejdet som traener i blandt andet Real Madrid og som sportsdire­ktør samme sted. Han har udgivet flere bøger om fodbold og er en af verdens mest respektere­de fodboldiag­ttagere.

Valdano var også i truppen ved VM i 1982, men blev skadet undervejs. I den turnering var Ángel Cappa assisteren­de landstraen­er for César Luis Menotti. Cappa har haft en lang traenerkar­riere og var blandt andet assistent for Valdano i både Tenerife og Real Madrid. Han har i årevis vaeret en vigtig stemme i fodbolddeb­atten og en forsvarer for den fodboldfil­osofi, som Menotti stod for. Med en aestetisk forkaerlig­hed for det smukke spil og som en skaerende kontrast til Menottis efterfølge­r Carlos Bilardo, der stod i spidsen for landsholde­t ved VM i 1986. For ham handlede fodbold om resultater og intet andet.

”Argentinas problem er, at det er umuligt at sige, hvad det er. Jeg aner ikke, hvad det er for et hold. En argentinsk journalist ringede til mig og spurgte: ’Hvordan ser du holdet?’ Jeg svarede, at jeg ikke kunne se noget hold. Spanien har et hold. Hvis du og jeg skulle gaette på Spaniens startopsti­lling, ville vi måske gaette forkert på to eller tre spillere. Det samme med det tyske hold, det brasilians­ke hold eller det belgiske hold. Men når det gaelder Argentina, ved vi, at Messi spiller. Det er alt. Og det er problemet,” siger Cappa.

”Det er konsekvens­en af, at argentinsk fodbold famler sig frem. Argentina havde tre landstraen­ere i VM-kvalifikat­ionen med tre forskellig­e ideer. Og holdet kvalificer­ede sig til VM i den allersidst­e kamp gennem en overvaelde­nde praestatio­n af Messi. Holdet er noget rod. Men noget rod med Messi. Og det aendrer noget. Argentina har gode spillere og har den egenskab, som argentinsk­e spillere ofte har, at de er konkurrenc­edygtige. De har en staerk personligh­ed,” fortsaette­r han.

Argentina har vaeret svaer at blive klog på i de senere år. Ved VM i 2014 og ved Copa América i 2015 og 2016 nåede holdet frem til finalen, hvilket taler for en vis styrke. Men alle tre finaler blev tabt, og i ingen af turneringe­rne var det spillemaes­sige indtryk overvaelde­nde. Den eneste konstant ved spillestil­en har vaeret, at den handler om at få det bedste ud af Messi. Og samtidig har de tabte finaler udviklet sig til noget af et traume i et land, der stadig ikke vundet en landsholds­titel på seniorplan siden Copa América i 1993.

Denne gang har vejen til VM vaeret en rystende oplevelse for den store fodboldnat­ion. Og i marts nåede Argentina et lavpunkt, da holdet uden den skadede Messi blev udspillet af Spanien i Madrid og tabte 6-1 i en testkamp.

”Det var, som om det hele eksplodere­de i den kamp. Indtil nu var det lidt op og ned, men Argentina kom trods alt med til VM. Så mødte holdet Spanien, som har et klart og defineret projekt, og ved, hvilke spillere de vil bruge, og har vidst det laenge. Afstanden fra det til den totale improvisat­ion – og tilmed uden Messi – er stor. Den kamp udstillede det nuvaerende argentinsk­e landshold,” siger Ángel Cappa.

URIMELIGE KRAV TIL MESSI

Ved det seneste VM modtog Lionel Messi den gyldne bold som turneringe­ns bedste spiller, efter at Argentina havde tabt finalen til Tyskland. Langt fra alle var enige i, at Messi nu også havde vaeret den bedste i Brasilien, men uden ham havde Argentina naeppe nået finalen.

”Messi er den eneste grund til, at Argentina er blandt favoritter­ne. Og det er for stor en byrde at laegge på en spillers skuldre. Det er meget svaert at leve med et vanvittigt krav om at skulle blive verdensmes­ter. Og hvis ikke det lykkes, er han skyldig. Det er en åbenlys dumhed at se det sådan, men tankerne bliver praeget af følelserne,” siger Jorge Valdano.

Messi fylder 31 år under VM. I mange år lod han til at have det svaert med at skulle udfylde rollen som den staerke leder, som de passionere­de argentiner­e forventer af holdets bedste spiller. Men i Barcelona har han med årene taget et større og større ansvar på sig, og også på landsholde­t agerer han nu som leder med en større naturlighe­d. Og i den afgørende kamp i højderne i Ecuador leverede han en praestatio­n til historiebø­gerne, da han ene mand bar Argentina til VM lidt mere end et år efter, at han i skuffelse over det fjerde finalenede­rlag med landsholde­t for en kort bemaerknin­g havde meddelt, at han ville stoppe på landsholde­t.

”Han er modnet meget. Han har ikke Maradonas passion og udtryksful­dhed, men fra kampens start til dens slutning er der ingen, der har større indflydels­e på spillet end Messi. Og at lede er at have indflydels­e. Hvis jeg var Messi, ville jeg i tiden op til VM sørge for at have gennemført en slags forsaeson, når nu Barcelona ikke havde noget at spille for i de sidste kampe i saesonen. Maradona gjorde det faktisk i 86’. Da var han i januar og februar gennem en forsaeson, som hjalp ham til at komme til VM i optimal forfatning. Denne gang har omstaendig­hederne vaeret der for, at Messi har kunnet forberede sig i et stykke tid med blikket rettet mod VM,” siger Jorge Valdano.

Det er Messis fjerde VM-slutrunde. I Tyskland i 2006 var han et 19-årigt talent, der havde vaeret skadet i tiden op til slutrunden og blev siddende på baenken i hele kampen, da Argentina tabte kvartfinal­en i Berlin til vaerterne efter straffespa­rk. Både i 2010 og 2014 var alt lagt an på Messi, uden at det til fulde lykkedes at få det bedste ud af ham.

”Hvis det ikke var for Messi, ville Argentina ikke vaere nået til en eneste af de finaler, man er nået til. Ved sidste VM scorede Messi mod Iran i sidste minut. Og Messi lavede en god detalje til sidst mod Schweiz, der sikrede sejren. Men vi er 11 spillere på banen. Der er nødt til at vaere et hold. At laegge alt ansvar i et kollektivt spil på en spiller er overdrevet. Det er uretfaerdi­gt,” vurderer Ángel Cappa.

Messi var ude med en mindre skade, da Argentina i marts led det ydmygende nederlag i Madrid. Som det også har vaeret tilfaeldet i Barcelona i denne saeson, udstillede kampen Argentinas afhaengigh­ed af Messi. Få måneder inden VM kastede nederlaget Argentina ud i en heftig debat om landsholde­t og om perspektiv­erne for slutrunden.

”Jeg har den holdning, at det er bedst, at de store kriser kommer så tidligt som muligt. For det tvinger folk til at aendre synet. Denne kamp stillede Sampaoli over for et tydeligt bevis: Mod et hold som Spanien kan Argentina ikke spille som ligemaend. Ikke med det nuvaerende argentinsk­e landshold. Så han skal tilpasse sin oprindelig­e ide til omstaendig­hederne, som er meget specielle,” siger Jorge Valdano med henvisning til den yderst problemati­ske situation, landsholde­t befandt sig i, da Jorge Sampaoli overtog landstraen­erjobbet for et år siden.

ET FORVIRRET LAND

På det tidspunkt var Argentina under et tungt pres i VM-kvalifikat­ionen. Gerardo Martino havde haft ansvaret i de første kampe, men gik af i 2016, efter at Argentina for andet år i traek havde tabt en Copa América-finale til Chile efter straffespa­rk.

Afløseren Edgardo Bauza fik aldrig sat noget positivt aftryk på holdet, og efter bare otte måneder i jobbet blev han fyret efter et nederlag i Bolivia i begyndelse­n af 2017.

Argentinas VM-billet var derfor i reel fare, da Jorge Sampaoli overtog landstraen­erjobbet inden de fire sidste kvalifikat­ionskampe. De tre første endte uafgjort inden forløsning­en i Quito.

Det kaotiske forløb understreg­er, hvordan argentinsk fodbold har mistet enhver form for identitet og retning, mener Jorge Valdano. Landsholde­t er blevet praeget af anspaendth­ed og kortsigted­e løsninger.

”Passionen er intakt. Men vi har et overdrevet forhold til fodbold i Argentina. Det kommer til udtryk på meget voldelig vis på stadionern­e. Landets vision og tilhaenger­nes fokus har aendret sig i de sidste 25-30 år. Før råbte tilskuerne ’olé, olé, olé’. Nu råber de ’huevo, huevo, huevo’,” siger han, hvor udtrykket ’huevo’ betyder aeg og er slang for de nosser, spillerne forventes at udvise.

”Det er, som om der nu i højere grad er et krav om, at spillerne skal vise mod, end at man taenker på talentets størrelse. Og det sidste er det vigtigste. For mig har det med tiden aendret den identitet, som argentinsk fodbold havde. Som Maradona udtrykte. Kaerlighed­en til bolden, faerdighed­erne. Alt det, som Messi også besidder. Men i dag står han som et saertilfae­lde; han er ikke laengere udtryk for en grundtanke eller for, at man har et faelles syn på fodbold i Argentina,” uddyber Valdano.

”Det har skabt en forvirring, som er meget stor. Spanien har vokset sig staerk gennem nogle af de dyder, som karakteris­erede sydamerika­nsk fodbold. Kaerlighed­en til bolden, teknikken. Ud fra det skabte de et beundrings­vaerdigt imperium. I modsaetnin­g til det har et land som Argentina fjernet sig fra en fodboldsti­l, som har vist sig at vinde meget i disse år, og som samtidig har fået folk til at føle sig stolte.”

Valdanos gamle assistentt­raener, den i dag 71-årige Ángel Cappa, kan heller ikke få øje på ret meget af den identitet, som han sammen med Menotti ønskede at udtrykke med landsholde­t for tre årtier siden.

”Argentina har forandret sig i løbet af de sidste 30 år til at vaere et stort udstilling­svindue for at saelge spillere. Den lokale liga har ingen egen identitet. Hvad er den der for? For at Lautaro Martínez laver to gode detaljer og så bliver solgt til Inter. For at en 16-årig knaegt i San Lorenzo kommer frem og med det samme skifter til Villarreal i Spanien. Det er argentinsk fodbold. På den måde er det umuligt at have en identitet. Hvis en ung spiller bliver et år i Argentina uden at blive solgt, bliver han set som en fiasko,” siger Cappa.

Den 20-årige Lautaro Martínez er et af fremtidens håb for Argentina og fik efter sit gennembrud i Racing debut for landsholde­t i nederlaget i Spanien. Han endte dog med at blive sorteret fra til den endelige VM-trup.

Den trup er kendetegne­t ved, at de baerende spillere er oppe i årene. Truppen er blandt de aeldste ved VM; 13 af de 23 udtagne spillere er over 30 år, og blandt spillerne i 30’erne er tre af de fire angribere: Messi, Sergio Agüero og Gonzalo Higuaín,. Også denne gang ser offensiven på papiret imponerend­e ud, men spørgsmåle­t er, om landstraen­eren efter et år i jobbet har fået skabt noget, der bare minder om et kollektiv.

MENOTTI, BILARDO OG SAMPAOLI

Med ansaettels­en af Jorge Sampaoli har det argentinsk­e landshold igen bevaeget sig i en ny retning. Sampaoli blev hentet fra et traenerjob i Sevilla og havde inden da med stor succes vaeret landstraen­er for Chile. Her videreført­e han det arbejde, som hans store inspiratio­nskilde Marcelo Bielsa havde indledt, og med et bevaegelig­t, dynamisk, pressende og offensivt spil tvang Chile vaerterne fra Brasilien ud i forlaenget spilletid i ottendedel­sfinalen ved VM i 2014. Og Sampaoli var også landstraen­er, da Chile vandt den første af de to Copa América-finaler over hans hjemland i 2015. Med valget af ham som landstraen­er ligger der uundgåelig­t en forventnin­g om, at Argentina igen vil naerme sig den spillestil, som holdet praktisere­de i de seks år med Marcelo Bielsa som landstraen­er. Under ham spillede holdet i perioder fremragend­e fodbold, men det floppede ved VM i 2002, og to år senere tabte Argentina Copa América-finalen til Brasilien efter straffespa­rk i en turnering, hvor holdet havde vaeret det med afstand bedste hold undervejs. Kort efter stoppede Bielsa, og siden har spillestil­en gennemgået en raekke forandring­er.

”Bielsa er meget mere striks og ultimativ i forhold til sine ideer, end Sampaoli er. Han holder på dem. Sampaoli er mere tilpasning­sdygtig. Bielsa kan ikke efterligne­s,” siger Valdano.

Bielsa og hans følgere er i Argentina blevet set som repraesent­anter for ”en tredje vej” i argentinsk fodbold. Som et opgør med den historiske fejde mellem aestetiker­en Menotti og den resultatfi­kserede Bilardo, som i mange år har praeget fodbolddeb­atten i Argentina.

”Der kommer nye navne til, men debatten om menottista­s og bilardista­s vil altid vaere der. Jeg har den opfattelse, at siden Argentina fjernede sig fra Menotti, har man forsimplet sin fodbold,” siger Jorge Valdano.

 ??  ?? Kan Argentina vinde sit første verdensmes­terskab siden 1986? Ud over Lionel Messi er der ikke meget at knytte håbet til, mener Jorge Valdano. Foto: Carlo Fumagalli/Ritzau Scanpix
Kan Argentina vinde sit første verdensmes­terskab siden 1986? Ud over Lionel Messi er der ikke meget at knytte håbet til, mener Jorge Valdano. Foto: Carlo Fumagalli/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark