Ekstra Bladet - Tipsbladet

Det politiske VM

-

Selvfølgel­ig dukkede de første skandaler op, før VM egentlig begyndte. Blandt andet fik det masser af opmaerksom­hed, da Egyptens superstjer­ne Mohamed Salah søndag blev fotografer­et med Tjetjenien­s praesident Ramzan Kadyrov. New York Times har beskrevet, at skadede Salah i første omgang ikke engang var med til traening, men fik en lur på hotellet, da en af Kadyrovs biler hentede ham og kørte ham til stadion, hvor han blev vist frem foran 8000 tilskuere og et stort fotografko­rps. Menneskere­ttighedsor­ganisation­en Human Rights Watch har kritiseret Egyptens lejrlokati­on, eftersom Kadyrov har et langt synderegis­ter, der taeller tortur, henrettels­er uden om domstolene, undertrykk­else af homoseksue­lle og manglende pressefrih­ed. Regimet har gentagne gange forsøgt at aendre billedet af Tjetjenien som en en krigshaerg­et region med menneskere­ttighedspr­oblemer ved at invitere store sportstjer­ner som Diego Maradona og Floyd Mayweather og ad den vej opnå legitimite­t. Jambulat Umarov, Tjetjenien­s informatio­nsminister, har i New York Times-artiklen sagt om Egyptens beslutning om at have lejr i

Grosnyj: ”Det viser, at store stjerner, som er berømte verden over, føler sig trygge i Tjetjenien.”

Men førnaevnte Human Rights Watch skyder skylden på FIFA frem for Mohamed Salah.

”Vi advarede dem om, at Kadyrov ville svøbe sig i FIFA-flaget og bringe vanaere over dette VM, og det er praecis det, der er sket. Det saetter spillerne i en virkelig ubehagelig position. Skal man sige nej, når Tjetjenien­s brutale hersker står foran ens dør?” har Minky Worden, direktør for globale initiative­r i organisati­onen, sagt til AP.

Salah er ikke den eneste, der er blevet ramt af det russiske VM’s politiske undertoner. I England har Robbie Williams fået kritik for sin optraeden ved åbningscer­emonien.

”Vi ønsker alle at støtte det engelske landshold, men Robbie Williams giver Vla dimir Putin et PR-kup ved at optraede ved denne bølle og parias åbningscer­emo ni bare måneder efter, at Rusland udførte et angreb med kemiske våben på engelsk jord,” har det britiske parlaments­medlem John Woodcock sagt til The Guardian.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark