Ekstra Bladet - Tipsbladet

Frygten for en europaeisk superliga

ANDRE POINTER FRA TIPSBLADET DEN 21. AUGUST 1998

-

Med 2-0 ude over Kosice var de danske mestre fra Brøndby kun en vel-overstået hjemmekamp fra at sikre sig klubbens første deltagelse i Champions League, men første gang kunne også blive den sidste, hvis de store klubber og en gruppe mediekonge­r fik held med deres ”operation Gandalf.” ”Vi kan råbe op, men vi kan ikke stoppe det, når det handler om penge,” sagde Brøndby-traener Ebbe Skovdal om den plan, som Tipsbladet kunne berette om.

Tanken var, at man i stedet for Champions League ville lave en europaeisk superliga med 32 hold delt i to grupper uden deltagelse af klubber fra mindre tv-markeder som de skandinavi­ske og østeuropae­iske. La Gazzetta dello Sport kunne fortaelle om 16 givne deltagere – fra Real Madrid over Marseille til Galatasara­y og Panathinai­kos – og klubberne skulle købe sig til en plads via et deltager-gebyr på 25 millioner kroner, der dog hurtigt ville blive tjent ind, når mediefolk som Silvio Berlusconi, Rupert Murdoch og Leo Kirsch solgte kampene som pay-per-view.

De flere kampe – i første omgange 15 gruppekamp­e hvorefter de otte bedste ville spille videre i en cup-turnering – ville give større tilskuerin­dtaegter, mens de flere penge fra tv kunne betyde, at en Champions League-vinder kunne øge indtjening­en fra 100 til 400 millioner kroner.

UEFA var dog opmaerksom på truslen og havde allerede åbnet for, at toerne i de store ligaer kunne kvalificer­e sig til Champions League, mens man også ville øge antallet af gruppekamp­e ved at have flere hold i hver gruppe. Det gav dog ikke megen optimisme at spore i Tipsbladet­s artikel om planerne, der ifølge DBU-formand Poul Hyldgaard kunne blive fodboldens død.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark