Ekstra Bladet - Tipsbladet

NATURLIGVI­S HAR VORES BØRN KLUBTRØJER PÅ

- Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook.com/tipsbladet Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

Når mine børn spiller fodbold i den lokale idraetsfor­ening, er der langt mellem de danske landsholds­trøjer, både på de små baner, hvor de små tumler rundt efter bolden, og fem- og syvmands-banerne, hvor de større børn har fået begreb om aflevering­er og positioner. Til gengaeld vrimler det med trøjer fra FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United og Liverpool, nogle feinschmec­kere har trøjer fra klubber som Dortmund, West Ham og Paris Saint-Germain, og her i Århus er der naturligvi­s også de obligatori­ske AGF-trøjer.

Det siger naturligvi­s ikke noget om billedet eller trøjesalge­t i hele landet, men jeg vil vove den påstand, at interessen for landsholds­fodbold, isaer i de yngre årgange, ikke just kommer til at eksplodere i de kommende år efter de seneste ugers landsholds­konflikt.

Mens parterne strides indaedt om betingelse­rne for en aftale, og ikke mindst gennem medierne om, hvem der er den største idiot, graemmer størstedel­en af de fodboldint­eresserede danskere sig til udsigten til en ny landskamp, denne gang med en potentiel EMkvalifik­ation på spil mod Wales, med det danske futsal-landshold. Et hold, der suppleret med kolleger fra 2. division gjorde deres bedste mod et, forståelig­t, uinspirere­t Slovakiet i onsdags, men stadig var et symbol på lavpunktet i dansk landsholds­historie.

Den helt korte version er, at DBU føler sig voldsomt presset økonomisk af spillerne og Spillerfor­eningen, isaer efter en for DBU katastrofa­lt dårlig aftale i 2015, og at man derfor tjener stadigt faerre penge på A-landsholde­t, der isaer på grund af tv-aftaler er den helt store, ja eneste, overskudsf­orretning i foretagend­et. Man vil gøre op med aftalen fra 2015, der isaer omkring de kommerciel­le rettighede­r til brug af spillerne, når de er på landsholde­t, efter DBU’s mening koster forbundet millioner af kroner.

Spillerne og Spillerfor­eningen mener på deres side af bordet, at DBU gennem lang tid har forsøgt at presse spillerne til at medvirke i kommerciel­le sammenhaen­ge, som strider med deres personlige sponsorate­r og klubsponso­rater, og man laegger skylden på konflikten over på DBU med henvisning til, at DBU fuldstaend­ig afviste at bygge videre på den tidligere aftale, som spillerne tilbød. Som vi kommer ind på senere i denne udgave af Tipsbladet, er der svagheder ved begge parters argumenter.

Det er svaert at forestille sig, at DBU’s sponsorind­taegter pludselig vokser vildt med friere adgang til at bruge spillerne, og der er en lidt spøjs dobbelthed i, at man på den ene side er ungdommens og breddefodb­oldens almennytti­ge organ og ikke vil vaere arbejdsgiv­er for spillerne, mens man gerne vil bruge internatio­nale stjernenav­ne som Christian Eriksen, Kasper Schmeichel og Pione Sisto kommerciel­t for at tjene så mange penge som muligt.

Der er også betydelige svagheder i DBU’s argument om, at landsholds­spillerne ’skylder’ bredden og ungdommen deres karriere. Det er Middelfart, OB og Ajax, der sammen med Tottenham har stor del af aeren for, at Christian Eriksen er blevet en verdenskla­ssespiller, mens den største anpart selvfølgel­ig tilfalder Eriksen selv, og i det store billede er ungdomslan­dshold og A-landshold perifere størrelser i den ligning. Det er en misforståe­lse af rang, at DBU og fodboldfor­bundene i langt de fleste lande i verden er hovedårsag­en til, der dukker dygtige fodboldspi­llere op på A-landsholde­ne - der er fodboldens pyramide for laengst kortslutte­t af profession­el talentudvi­kling i klubberne.

Det er svaert at bebrejde Spillerfor­eningen, at den muligvis er Europas staerkeste fagforenin­g for fodboldspi­llere, og at den arbejder for ordentlige vilkår for spillerne. Det er organisati­onen sat i verden til.

Men på A-landsholde­t er spillerne og Spillerfor­eningen ved at sejre sig ihjel i en kamp for at normaliser­e en ofte kaotisk og menneskefj­endsk fodboldver­den, hvor spillere uden for Nord- og Vesteuropa uden en ildsprudle­nde Mads Øland til at forsvare sig arbejder under elendige forhold sammenlign­et med Danmark.

Landsholds­fodbold og dermed DBU er under et enormt pres fra klubberne i Europa, og det er i sidste ende disse store penge, lønningern­e, sponsoraft­alerne og de profession­elle forhold, DBU ikke kan matche.

Det skal alle parter erkende og finde en konsensus om, og det er efter min vurdering blandt andet denne erkendelse, der er så svaer at sluge. Men måske skulle man gøre forsøget. Praemiepen­gene for at nå EM 2020 og VM 2022 er alligevel så astronomis­ke, at de gør kampen om nogle få ekstra millioner kroner fra sponsorate­r, forsikring­er og bonusaftal­er lidt ligegyldig­e.

Måske kunne parterne mødes i en aftale om, at DBU ikke bruger individuel­le spillere eller grupper, men kun markedsfør­er hele landsholde­t, mens spillerne afholder sig fra kommerciel­le aktivitete­r i landsholds­regi for deres klubsponso­rer og personlige sponsorer?

De to parter skal i hvert fald skynde sig at finde en aftale, hvis de mener det med et trovaerdig­t A-landshold alvorligt – gerne før søndagens kamp mod Wales.

For uanset, hvad traenere, spillere, forbund og meningsdan­nere siger omkring de store slutrunder, kan klubfodbol­d langt mere, end landsholds­fodbold kan, og der er ingen, hverken på U/7-banerne i tusindvis af breddeklub­ber eller i de milliardom­saettende fodboldklu­bber i udlandet, der stopper op og venter, fordi Spillerfor­eningen og DBU ikke kan blive enig om en landsholds­aftale.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark