Ekstra Bladet - Tipsbladet

FODBOLDBUM­SEN OG FAELLESSKA­BET

Med få afbrydelse­r har Troels Bech gennem 30 år vaeret en del af toppen af dansk fodbold, hvor hans største drive ofte har vaeret faellesska­bet og vejen til målet. Ved årsskiftet forlader han Brøndby – og formentlig også fodboldver­denen.

- TEKST: MARTIN DAVIDSEN

D et var i den sydfynske by Rantzausmi­nde, at Troels Bech første gang stiftede bekendtska­b med fodboldens glaeder.

I begyndelse­n foregik det alene med spark op ad muren ved Brugsen, men han fandt hurtigt ud af, at det var så meget sjovere, når der var andre med. For i Troels Bechs verden har fodbold altid handlet om mere end bare det at sparke til bolden. Han har ofte talt om faellesska­bet og vejen til målet som sit største drive, og ordet ”proces” er ikke sjaeldent blevet kaedet sammen med Troels Bech. Selv har han beskrevet det på sin egen underfundi­ge måde:

”Jeg har nok haft de største lykkestund­er på traeningsb­anen, når ting, som man har traenet, og som man kan se er ved at lykkes, de så lykkes! Det er stort øjeblik, når ting bare lykkes uden at man skal tvinge det igennem. Man kan sammenlign­e det lidt med Peter Plys, for på et tidspunkt bliver han spurgt, hvad det bedste er i livet, hvortil han først svarer ’Det er at spise honning’, men efter en kort taenkepaus­e aendrer svaret til: ’Nej, det bedste er lige inden, man skal til at spise honning’,” sagde han i 2013 til danskfodbo­ld. com.

Som teenager gik Troels Bech i gymnasiet i Svendborg, hvor livets andre fristelser trak ham kortvarigt vaek fra fodbolden, indtil SfB’s davaerende cheftraene­r Viggo Jensen gav ham et klart budskab: ”Det er ikke din egen beslutning, det skal jeg nok bestemme.”

Så Troels Bech indledte sit fodboldliv på Høje Bøge Stadion, inden selvsamme Viggo Jensen tog ham med til Silkeborg IF, hvor Bech som 22-årig debuterede i landets bedste fodboldrae­kke i 1988.

Med få afbrydelse­r har han vaeret der lige siden.

EN FODBOLDBUM­S

Sideløbend­e med den spaede og semiprofes­sionelle fodboldkar­riere begyndte Troels Bech på universite­t, men han droppede ud af medicinstu­diet, fordi han blev traet af ”det selvhøjtid­elige miljø, hvor man gik rundt i hvid kittel og traesko og fyrede vittighede­r af på latin.”

I stedet studerede han italiensk, da fodboldliv­et pludselig tog fart. Bech var således en del af det fremadstor­mende Silkeborg-hold, der kulminered­e med det danske mesterskab i 1994.

Inden det kom så vidt, havde han imidlertid fået endnu et vink med en vognstang af Viggo Jensen, der på et tidspunkt satte Bech af holdet med beskeden om, at han ville egne sig bedre som traener end som spiller.

Efter forskellig­e smagsprøve­r på traenerger­ningen tog Troels Bech fat på livet som herrecheft­raener i Horsens i 1998, hvorefter der fulgte 16 år med op- og nedture i flere forskellig­e klubber.

I begyndelse­n af det nye årtusinde markerede han sig som ny Superliga-traener sprogbloms­ter og vid, der vakte opmaerksom­hed. Visse steder blev det ikke set som positivt, og når han talte om processer og udvikling, fik han fans på nakken, mens der var pip i pressen om, at han ikke var på bølgelaeng­de med spillerne.

”Omkring mit sprog tror jeg, at det er lidt en skrøne, at jeg skulle vaere for akademisk. Jeg tror, den er opstået ud af nogle af de ting, jeg har sagt til medierne gennem årene. Jeg er ikke selv stødt på spillere, der ikke har kunnet forstå, hvad jeg sagde, og jeg har da også naesten udelukkend­e befundet mig blandt fodboldspi­llere de seneste 20 år. Jeg er ikke akademiker. Jeg er uuddannet. Jeg er en fodboldbum­s,” sagde Troels Bech til Tipsbladet i 2012.

Fire gange prøvede Troels Bech at blive fyret i en fodboldklu­b, men han har også har oplevet at blive købt ud af sin kontrakt fire gange. Og han har med 431 kampe stadig rekorden for flest kampe som cheftraene­r i Superligae­n.

FARVEL TIL FODBOLDEN?

Selv i perioder uden job definerede Troels Bech sig altid som fodboldtra­ener, men i forbindels­e med den sidste fyring i OB i september 2014 dukkede nye tanker op.

”Jeg var inde i alvorlige overvejels­er om, hvorvidt jeg overhovede­t skulle blive ved at beskaeftig­e mig med fodbold. Til min store overraskel­se savnede jeg ikke – selv efter et stykke tid – traenerjob­bet. Det kom bag på mig, og det gav tid til reflektion­er,” har han fortalt til Fyens Stiftstide­nde.

Tankerne dengang gik blandt andet på at skabe et kreativt kulturhus i hjembyen Odense sammen med hustruen og kunstneren Nille Bech, med hvem han har otte sammenbrag­te børn. Familien overvejede også dengang at flytte til Italien, men en dag i juni 2015 blev han ringet op af et bestyrelse­smedlem i Brøndby.

En uge senere begyndte han som sportschef i klubben, hvor han siden hen blev forfremmet til sportsdire­ktør i kølvandet på ”Oscar-gate”.

I Brøndby har hans fokus på sammenhaen­gskraft og udvikling udmøntet sig i et stort aftryk på klubbens nye identitet.

Dels har han vaeret en af hovedforfa­tterne til Strategi 6.4, hvor ordet ”faellesska­b” er en af kernevaerd­ierne. Og dels var han dybt involveret i det arbejde, der førte til ansaettels­en af Alexander Zorniger som cheftraene­r i sommeren 2016.

Den proces – der var ordet igen – er han stolt af, og det kunne have kulmineret med et mesterskab i foråret, hvor Brøndby i stedet måtte nøjes med sølv.

I denne uge meddelte Troels Bech så, at han stopper i klubben ved årets udgang. Han har udtalt, at han vil bruge sine kompetence­r i en bredere kontekst og på en større platform end fodbold, så det kunne tyde på, at fynboen forlader fodboldfae­lleskabet efter mere end 30 år i gamet.

På den ene side er det ikke til at tro, at fodboldbum­sen skal lave noget andet, men på den anden side er det ikke overrasken­de, at den veltalende fynbo har lyst til noget andet end sportens sort-hvide verden.

BT skrev mandag, at Troels Bech flytter med familien til Italien, men hovedperso­nen selv har endnu ikke fortalt, hvor han finder sit nye faellesska­b. +

 ?? Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix ??
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark