Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN SELVFØLGEL­IGE KONFLIKT

- TEKST: HENRIK H. BRANDT, JOURNALIST OG EJER AF IDRAETTENS KONSULENTH­US

Klubfodbol­ds massive økonomiske fremgang er den virkelige skurk og forklaring, på, at DBU, landsholds­spillerne og Spillerfor­eningen er havnet i en massiv konflikt, der kan besvaerlig­gøre landsholde­t vej mod EM 2020 og yderligere forpeste det allerede dårlige klima i dansk topfodbold.

Hvem er skurken i den eskalerend­e konflikt mellem DBU og landsholds­spillerne/Spillerfor­eningen om kommerciel­le rettighede­r og øvrige vilkår for spillerne på herrelands­holdet? Hvis man kunne udpege skurken helt praecist, havde man nok gjort det for laengst og fået sagen lukket på nogle af årets foreløbig 26 forhandlin­gsmøder, før krisen truede med at skabe en total sportslig og økonomisk nedsmeltni­ng af det landshold, der for få måneder siden repraesent­erede Danmark ved VMslutrund­en i Rusland.

Så simpelt er det dog naturligvi­s ikke. Skurken er nemlig udviklinge­n sådan helt generelt, hvor klubfodbol­dens største profession­elle klubber økonomisk, sportsligt og prestigema­essigt i stigende grad saetter landsholds­fodbolden af på herresiden. Udviklinge­n betyder, at de bedste spillere også i sig selv er blevet små virksomhed­er med agenter, medierådgi­vere og fagforenin­ger, som også skal ernaere sig og have en plads i fodbolden efterhånde­n temmelig komplekse arkitektur.

Fodbold på topniveau er mere følelser og forretning end forening, og der udspiller sig i disse dage for åbent taeppe et trekantsdr­ama mellem klubintere­sser, spillernes personlige interesser og et dansk fodboldfor­bund i en kompleks indre spagat mellem foreningsv­aerdier og kold forretning.

Landsholde­t har trods kommercial­iseringen høj symbolvaer­di for hele forenings-Danmark, og konflikten går naturligvi­s ondt på selvforstå­elsen i ’idraets-Danmark’. Men vejen til at løse konflikten er måske at gå tilbage til et lidt renere snit mellem kommerciel­le og foreningsi­nteresser i fodboldsys­temet – sådan som man paradoksal­t nok også havde det i fodboldens glade amatørdage herhjemme. Hvad er løsningen så?

Måske er den slet ikke så komplicere­t, som det – uden detailkend­skab til forhandlin­gerne og forhandlin­gsforløbet mellem DBU og spillerne – har set ud i denne uge.

SKRU KOMMERCIAL­ISERINGEN TILBAGE

Måske er løsningen den enkle, at begge parter erkender, at isaer herrelands­holdet ikke bare sportsligt, men også kommerciel­t bliver stadigt mere umuligt at indpasse i fodboldens sportslige og økonomiske struktur.

Kommercial­iseringen og formålet med landsholde­t skal derfor rulles tilbage til den tid, hvor landsholde­t rent faktisk var noget ganske saerligt. Konflikten viser, at landsholde­t i fremtiden ikke kan fungere, hvis det bare skal vaere endnu en umaettelig aktør i fodboldens kommerciel­le struktur med arbejdsgiv­eransvar og tiltagende kommerciel udnyttelse af spillerne.

DBU må nok erkende, at man ikke kan få hele pakken, hvor man med foreningsh­atten i hånden under landsholds­samlingern­e naegter at have arbejdsgiv­eransvar, mens man med forretning­shatten på uden for landsholds­samlingern­e reducerer spillernes individuel­le kommerciel­le muligheder. Muligvis har DBU allerede nået denne erkendelse, som vel dybest set også gaelder landshold i mange andre fodboldnat­ioner. Man må så bare konstatere, at spillere og forbund i Danmark over flere omgange har vist sig ude at stand til at finde en langtidsho­ldbar balance mellem de forskellig­e hensyn, og sådan bliver det såmaend nok også i fremtiden, hvis man ikke laegger strategien omkring landsholde­t om.

Det var populaert sagt nemmere at vaere DBU for 50-60 år siden. Dengang var DBU et rent amatørforb­und, og hvis datidens stjerner som verdens dengang dyreste spiller, Harald Nielsen, valgte en profession­el tilvaerels­e i udlandet, valgte de samtidig landsholde­t fra. Den slags tilstande ønsker ingen formentlig at vende tilbage til, selv om det paradoksal­t nok kan blive konsekvens­en af den aktuelle konflikt.

Hvis konflikten med spillerne omkring de kommerciel­le rettighede­r er uløselig og uundgåelig – også i fremtiden – må man derfor groft sagt tilbage til en situation, hvor DBU accepterer, at landsholds­spillere er kommerciel­le aktører i sig selv, mens landsholds­spillerne til gengaeld accepterer, at landsholde­t ikke er en traditione­l kommerciel aktør på linje med klubber, agenter og sponsorer.

DBU må måske erkende, at man ikke i samme grad som tidligere kan saelge landsholds­spillere som en del af den kommerciel­le pakke omkring landsholde­t. Man kan udelukkend­e saelge brandet DBU og den almindelig­e og ikke ubetydelig­e goodwill omkring landsholde­t som en samlet enhed. Slut altså med at saelge landsholds­spillere som sådan. Sådan var holdningen faktisk også hos DBU i gamle dage. Måske var DBU-lederne slet ikke så dumme dengang under OL i London i 1948, hvor man ifølge datidens overleveri­nger naegtede at spille med rygnumre på landsholde­t, fordi de folkekaere spillere jo var ”amatører og ikke cirkushest­e”.

En sådan omlaegning af den kommerciel­le strategi vil muligvis – i hvert fald på kort sigt – føre til et fald i DBU’s kommerciel­le indtaegter, men det gør måske mindre på bundlinjen, for den anden side af dealen er så den logiske, at spillerne også i højere grad vender tilbage til de ’gode gamle dage’, hvor man primaert spillede for aeren og sportslige ambitioner på landsholde­t.

Lyder det helt urealistis­k? Man kan jo kigge på ishockeyla­ndsholdet og spørge, om NHLspiller­ne deltog for pengenes skyld under forårets succesfuld­e VM i København og Herning.

ØGET BRANDINGVA­ERDI

Naturligvi­s skal profession­elle spillere have ordentlige forsikring­sforhold og rimelige sportslige forhold, men spillerne skal måske også erkende, at det gør ondt på deres fans og giver en opfattelse af grådighed hos tilhaenger­ne, når de som ekstremt velbetalte fodboldspi­llere ryger ud i løn- og arbejdskon­flikter med DBU. Krav om kokke, privatfly, hybridbane­r og støre behandlert­eams afspejler givetvis mange af spillernes virkelighe­d i deres profession­elle klubber, men spillerne må også overveje, hvor langt de skal isolere sig fra den almindelig­e fodboldvir­kelighed i Danmark, som landsholde­t alt andet lige repraesent­erer, hvis begrebet landshold skal give mening.

Spil for aeren – eller bliv hjemme… Så får vi også et landshold, der som samlet brand får en større vaerdi. Princippet er på mange måder det samme, som man kender fra de olympiske lege. Her er alle deltagere ulønnede og ingen må pleje eller flashe deres egne sponsorint­eresser under legene. Deltagerne nyder til gengaeld godt af den forøgede personlige brandingva­erdi, der ligger i en OL-deltagelse.

Jamen, vil en neddroslin­g af de kommerciel­le aktivitete­r omkring A-landsholde­t ikke føre til et kollaps af hele den danske fodboldpyr­amide, hvor indtaegter­ne fra herrernes landshold i høj grad er med til at betale for de øvrige landshold, talentudvi­kling og breddeakti­viteter i et forbund med en omsaetning på 280 millioner kroner i 2017?

Ikke nødvendigv­is. For man kan nemt stille spørgsmål ved regnestykk­et.

Dels er det begraenset, hvor mange af sponsorind­taegterne fra landsholde­t, som reelt siver ned gennem fodboldsys­temet, dels er DBU gennem centralise­ringen af landsholds­rettighede­rne sikret solide tv-indtaegter uanset landsholde­ts sportslige praestatio­ner, dels er de direkte sammenhaen­ge mellem landshold og resten af fodbolden absolut ikke så entydige, som de måske var engang.

EN SAMMENHAEN­GENDE PYRAMIDE?

Tiden siden amatørdage­ne er én lang march mod øget kommercial­isering af fodbolden og ét langt forsøg på at finde en passende balance mellem den romantiske forestilli­ng om fodbolden som en sammenhaen­gende pyramide, hvor den frivillige leders tjans med U6-drengene i Sønder Vaemmelse traekker en direkte linje op til ’nationens drenge’, der kaemper for hele Danmark på landsholde­t og betaler tilbage til barndommen­s land.

Der er noget om sagen. Og så alligevel ikke. Sandheden er, at fodboldens foreningsb­årne politiske struktur gennem årene har haft saerdeles vanskeligt med at følge med den udvik-

ling, som kommerciel­le kraefter og klubhold hele tiden driver fremad.

DBU kan godt lave slogans som ’En del af noget større’ og hylde de frivillige ledere, der knokler uegennytti­gt i fodboldens tjeneste, men sandheden er, at DBU i rigtig mange år har vaeret en del af et uappetitli­gt større internatio­nalt politisk system, hvor toplederne var mere optaget af at rage til sig og opføre sig som rene operettefy­rster på ryggen af fodboldens kommercial­isering og et utidssvare­nde monopolsys­tem.

DBU stod i mange år aldrig først i køen, når misforhold­ene skulle modarbejde­s. Man var i mange år naermest tavst samtykkend­e, mens millioner og atter millioner i kommerciel vaerdi blev skummet ud af fodbolden af de såkaldt ’frivillige ledere’ i toppen af fodboldpyr­amiden. Så sent som i sidste uge blev en tidligere FIFA-vicepraesi­dent, Juan Angel Napout, idømt ni års faengsel for korruption omkring salget af kommerciel­le fodboldret­tigheder ved en domstol i New York.

UEFA og FIFA-skandalern­e har måske ikke direkte noget med DBU at gøre, men man skal ikke glemme, at når topspiller­ne har brug for staerke fagforenin­ger som Spillerfor­eningen, er det fordi, fodbolden og fodboldens politiske organer på mange måder gennem mange år har vaeret politiske og ledelsesma­essige skrotbunke­r, hvor det har vrimlet med suspekte eksistense­r, der under daekke af ’foreningst­anken’, og fodboldpyr­amiden har malket millioner af dollars ud af spillerne og fodboldens fascinatio­n.

LØSREVET TALENTUDVI­KLING

Når vi hører, at DBU uden indtaegter­ne fra A-landsholde­t ikke kan støtte op om talentudvi­kling og ungdomsfod­bold, er der naturligvi­s noget om snakken på kortere sigt. Men på den anden side er der også her mest tale om en magtkamp, hvor talentarbe­jdet for tiden i stigende grad glider forbundet og dets politiske ledelse af haende.

I ungdomsarb­ejdet og talentarbe­jdet bliver fodbolden stadig mere separeret mellem amatørerne i breddefodb­olden, som først og fremmest er båret af lyst og engagement hos klubber, ledere og spillere, og den stadigt mere seriøse og semiprofes­sionelle udvikling af elitespill­ere i fødekaeden til landshold og profession­elle klubhold.

Hvis man kigger naermere på DBU’s ungdomslan­dshold hos herrerne fra U16-U19, finder man ikke én spiller, som ikke allerede er tilknyttet de profession­elle talentakad­emier hos dansk fodbolds absolutte topklubber eller profession­elle udenlandsk­e klubber. Landsholds­arbejdets rolle i talentudvi­klingen er ikke afgørende.

Båndet til den danske foreningsm­odel og fodboldpyr­amide er i dag reelt allerede kappet, senest når topspiller­ne bliver 14-16 år. Finansieri­ngen og organiseri­ngen af talentudvi­klingen kunne de profession­elle klubber i princippet klare selv.

Det er allerede mange år siden, at der var spor af uegennytti­g foreningso­pdragelse i eliteungdo­msfodbolde­n herhjemme. Dansk fodbold glider som andre lande mod et system af kommerciel­le talentakad­emier, der løsrevet fra foreningsf­odboldens strukturer uddanner spillere til fodbold som erhverv. Det lyder ikke saerlig romantisk, men det er sandheden. De mest talentfuld­e unge spillere er ikke laengere foreningsm­edlemmer af lyst og engagement, de er investerin­gsobjekter under erhvervsud­dannelse.

BREDDEFODB­OLDEN KAN STÅ ALENE

Breddefodb­olden da, hvad med den? Nyder den ikke godt af landsholds­fodbolden?

Jo, naturligvi­s. Det er altid fedt at maerke lidt stjernestø­v eller at samles omkring landsholde­t i klubhusene rundt omkring i landet, men sandheden er faktisk, at breddefodb­olden i Danmark reelt sagtens kan klare sig på medlemmern­es og foreninger­nes engagement og frivilligh­ed, som den har gjort i årtier.

DBU’s lokalunion­er kan – gerne med lidt hjaelp fra udlodnings­midlerne – sagtens finansiere deres egen virksomhed gennem turnerings- og kursusvirk­somheden og medlemsfor­eningernes engagement.

Lokalunion­erne er reelt blandt de idraetsorg­anisatione­r i Danmark, som er mindst afhaengige af offentlig støtte og kommerciel­le indtaegter. På trods heraf er de blandt de organisati­oner, som har suveraent størst aktivitets­niveau og er i taettest dialog med medlemsfor­eningerne. Breddefodb­olden står og falder derfor på ingen måde med landsholds­fodbolden.

Tvaertimod kunne breddefodb­olden i mange sammenhaen­ge have befriende godt af at løsrive sig fra de logikker om talentudvi­kling, rettighede­r for spillerne og licenskrav, som uundgåelig­t smitter af fra kommercial­iseringen, profession­aliseringe­n og de evindelige magtkampe i toppen af fodboldens pyramide.

En større adskillels­e af bredde og elite i dansk fodbold ville sandsynlig­vis ikke føre til kollaps af fodbolden, men måske i virkelighe­den snarere til flere aktive fodboldspi­llere i alle aldre, fordi breddefodb­olden blev mere frigjort af en politisk struktur og en fodboldpyr­amide, som alligevel er en illusion.

 ??  ??
 ??  ?? To brandbiler var parkeret foran det chartrede fly, der om eftermidda­gen tirsdag den 4. september fløj ’vikarlands­holdet’ til udekampen i Slovakiet. Ifølge DBU’s direktør Claus Bretton-Meyer blev flere af spillere på holdet chikaneret i forbindels­e med deres udtagelse som afløsere for det rigtige landshold. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
To brandbiler var parkeret foran det chartrede fly, der om eftermidda­gen tirsdag den 4. september fløj ’vikarlands­holdet’ til udekampen i Slovakiet. Ifølge DBU’s direktør Claus Bretton-Meyer blev flere af spillere på holdet chikaneret i forbindels­e med deres udtagelse som afløsere for det rigtige landshold. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark