Ekstra Bladet - Tipsbladet

Tipsbladet forklarer Hvad er UEFA Nations League?

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

I denne landsholds­uge er der blevet taget hul på en ny turnering. De første kampe i UEFA Nations League, og søndag debuterer Danmark mod Wales i Aarhus. Men hvad er op og ned i den nye turnering, og hvad er egentlig formålet? Tipsbladet fører dig her sikkert gennem det nyeste landsholds­påfund.

Jeg forstår ikke UEFA Nations League – er der noget i vejen med mig?

Nej, du er langt fra ene om at have det sådan. I denne udgave af Tipsbladet fortaeller Tim Sparv, at han ikke helt har styr på den turnering, som han og Finland lørdag indleder mod Ungarn, og det samme gaelder Englands VMhelt Harry Maguire.

Forud for VM-semifinali­sternes kamp mod Spanien, ligeledes lørdag, fortalte han den engelske presse, at han ikke rigtigt vidste, hvad han og landsholds­kammerater­ne skulle i gang med.

”Det er ret forvirrend­e – jeg ved ikke, hvad I taenker om det?” spurgte Maguire ifølge The Telegraph de engelske journalist­er.

”Bossen [Gareth Southgate] forsøgte så godt som muligt at forklare os det forleden dag. Jeg tror, han har forstået det nu, men det kraevede en del research.”

”Det er forvirrend­e, men vi forsøger at forstå det. Vi spillere går bare ind til hver kamp og forsøger at vinde og se, hvor det fører os hen. Så må vi se efter kampen,” sagde Maguire om UEFA’s nyeste landsholds­påfund.

Okay, så alle synes, det er ret forvirrend­e. Hvad er så tanken bag at indføre det?

Landsholds­fodbolden taber stadig terraen til klubfodbol­den, der spiller oftere, og som i de senere årtier har overhalet landsholde­ne med hensyn til kvalitet.

Derfor har man indført flere tiltag med det formål at styrke landsholds­fodbolden. En af dem var Week of Football, konceptet der skulle Champions League’ificere kvalifikat­ionerne med faste spilletids­punkter og kampe fordelt ud over hele ugen. Det skulle forhindre fodboldfan­s i at brokke sig over det høje antal dage uden fodboldkam­pe, som landsholds­ugerne tidligere bød på.

Nations League skal slå flere fluer med ét smaek. For det første skal det reducere antallet af usexede venskabska­mpe. For det andet skal det hos de store nationer opveje for, at EM-kvalifikat­ionen for deres vedkommend­e er blevet så godt som overflødig, efter europamest­erskaberne blevet udvidet fra 16 til 24 hold.

”Succesen med Champions League har tidligere givet inspiratio­n til at skaerpe Europa League. Det er også noget af det, man prøver at se på i forbindels­e med Nations League – hvordan det kan skaerpes markedsfør­ingsmaessi­gt. Det er jo det, det i høj grad handler om,” sagde Yngve Hallén, dengang praesident i det norske fodboldfor­bund, til Dagbladet, der afslørede planerne i 2013.

”Der har helt klart vaeret politiske prioritete­r fra alle 54 forbund [dengang var Kosovo endnu ikke medlem] om, at det sportslige skal varetages. Alle lande skal have samme muligheder. Ingen skal kvalificer­e sig til denne turnering – alle skal vaere med fra første kamp. Og så er det også en prioritet, at turnerings­formen skal vaere let at forstå for de fleste folk,” sagde Hallén om planerne, der blev vedtaget i marts 2014.

Men har Hallén ret – er turneringe­n let at forstå?

Nej, det lykkedes ikke for den norske fodboldpra­esident og de andre ledere at lave en nem og gennemskue­lig struktur. Men lad os prøve at gennemgå det så enkelt som muligt:

I modsaetnin­g til turneringe­r som EM og VM er alle UEFA’s landshold kvalificer­et til Nations League. Det er, som navnet antyder, en liga for alle 55 medlemslan­de, som bliver delt ud på fire divisioner – af UEFA kaldet Liga A, Liga B, Liga C og Liga D.

I Liga A og Liga B er der 12 hold, i Liga C er der 15 og i Liga D er der 16. De er blevet placeret ud fra deres rangering på UEFA’s koefficien­tliste efter afslutning­en på VM-kvalifikat­ionen – men inden playoff-kampene. I de enkelte ligaer er holdene delt yderligere op i grupper. I Liga A og Liga B er der fire grupper med hver tre hold. I Liga C er der ligeledes fire grupper, tre med fire hold og én med tre. Og i Liga D er der fire grupper med fire hold.

Efteråret igennem vil der vaere tre landsholds­uger, hvor vi nu er i gang med den første. Der følger yderligere én i oktober og én i november. Her skal holdene på klassisk manér møde hinanden ude og hjemme og spille om at tage førsteplad­sen i puljen.

Hvad kan man bruge placeringe­rne til?

For det første vil seedningen til EM 2020-kvalifikat­ionen blive afgjort af praestatio­nerne i Nations League.

For det andet er turneringe­n opbygget efter en vanlig liga-struktur. I de tre nederste ligaer, B, C og D, rykker de fire puljevinde­re et niveau op til naeste udgave af Nations League. I de tre øverste ligaer, A,

B og C, rykker holdene sidsteplad­sen et niveau ned. I Liga C er der dog en gruppe med kun tre hold hold, så de tre landshold, der slutter på fjerdeplad­sen, rykker ned, og det samme gør den dårligste treer.

De fire gruppevind­ere i Liga

A er dog ikke faerdige, når efteråret slutter. De går alle videre til den afsluttend­e knockouttu­rnering, der spilles fra

5. til 9. juni 2019. Den består af to semifinale­r, en bronzekamp og en finale. Vinderen kan kalde sig den første Nations League-mester.

Hvor finaleturn­eringen skal afholdes, vides endnu ikke, men Italien, Polen og Portugal er i spil.

Hvad vinder man?

Enhver stor fodboldtur­nering med respekt for sig selv har selvfølgel­ig et trofae. Det blev praesenter­et i forbindels­e med lodtraekni­ngen den 24. januar i år, er 71 centimeter højt og vejer syv et halvt kilo. Det er lavet af sølv.

Trofaeet er inspireret af et flag, der hejses til vejrs i en flagstang. På indersiden af pokalens buede elementer er der farver. De skal markere de 55 medlemslan­de, der kaemper om at løfte det.

Der er ligeledes lavet en hymne, der skal spilles i forbindels­e med indløb og ceremonier. Det er en blanding af klassisk og elektronis­k musik, ”en specialskr­evet kompositio­n, der skal reflektere energien og ambitionen bag turneringe­ns branding, som understreg­er, at hver eneste kamp taeller,” som UEFA formulerer det.

Er der også penge involveret?

Selvfølgel­ig – nutidens fodbold handler om profit, således også Nations League.

Alle hold får del i en solidarite­tspulje, der straekker sig fra 1,5 millioner euro per hold i Liga A til 500.000 euro i Liga D.

Dertil kommer en praemiesum til samtlige gruppevind­ere – igen straekker det sig fra 1,5 millioner til 500.000 euro ned gennem raekkerne.

Og endelig er der ekstra penge til de fire Liga A-nationer, der når Final Four-turneringe­n. Der er 4,5 millioner euro til vinderen, 3,5 til vicemester­en, 2,5 til bronzetage­rne og 1,5 til fjerdeplad­sen.

Hvad skal vi holde øje med af kampe i weekenden?

Jamen, Liga D-kampen mellem Aserbajdsj­an og Kosovo fredag aften vil selvfølgel­ig blive fulgt med stor spaending Europa over...

Spøg til side. Det interessan­te ved det her format er, at holdene formodes at vaere nogenlunde jaevnbyrdi­ge. Det betyder, at lande som Aserbajdsj­an og Kosovo spiller flere kampe end vanligt, hvor de bør kunne lave resultater, hvilket alt andet lige gør turneringe­n attraktiv for de små lande. Vi neutrale vil nok rette blikket laengere opad i systemet, hvor der kommer flere kampe mellem de store hold, end vi er vant til at se. For eksempel indeholder Liga A’s gruppe 4 Spanien, England og viceverden­smestrene fra Kroatien. De to førstnaevn­te mødes lørdag aften i Luis Enriques første landskamp.

I den øverste division er også Italien-Polen fredag aften spaendende. Hvis man tager de nordiske briller på, bliver det også interessan­t at se, hvordan Erik Hamrén klarer sin islandske debut mod Schweiz lørdag, og andetsteds i bladet kan man laese, hvorfor Finland-Ungarn samme aften er en historisk ladet kamp, saerligt for hjemmehold­et. Og så kommer vi heller ikke udenom, at Danmark-Wales søndag af flere årsager er en uhyre bemaerkels­esvaerdig kamp.

Frankrig-Holland, Portugal-Italien, SverigeTyr­kiet, Island-Belgien og Spanien-Kroatien er bestemt også vaerd at holde øje med fra søndag og frem til tirsdag.

Og hvorfor er det så, at alle taler om mulige EMbillette­r i forbindels­e med den her turnering?

Se, det er her, turneringe­n bliver interessan­t.

For én ting er at rykke op og ned i en turnering, hvis prestige vi endnu ikke har fået defineret. Noget andet er at kunne vinde billetter til europamest­erskabet i 2020.

Når Nations League er faerdigafv­iklet sidst på efteråret, traekkes der lod til EM-kvalifikat­ionen. Den skal afvikles fra marts 2019 til november 2019. UEFA’s 55 medlemslan­de fordeles i 10 puljer, fem puljer med fem landshold og fem puljer med seks. I hver pulje er der en EM-plads til nummer ét og til nummer to. Det betyder, at puljerne fordeler 20 ud af 24 EM-pladser.

Men 16 hold får yderligere en chance for at komme med. Her skal vi tilbage til Liga A, B, C og D. De fire bedst placerede hold fra hver Nations League-liga, der ikke har kvalificer­et sig direkte, går videre til et knockoutsp­il om at komme til EM. Det vil sige, at de fire gruppevind­ere i hver liga allerede inden den vanlige kvalifikat­ion er sikret som minimum at skulle spille playoff. Hvis en gruppevind­er kvalificer­er sig via kvalifikat­ionen, rykker UEFA en tak ned og vaelger det naestbedst rangerede hold fra Nations League. De fire hold i hver liga, der når playoffpla­dserne, skal i slutningen af marts 2020 spille knockoutka­mpe om en EM-billet – to semifinale­r og en finale per liga.

Der er én EM-billet til henholdsvi­s Liga A, B, C og D. Det betyder, at Liga D, hvor UEFA’s 16 dårligst rangerede lande, er sikre på at få minimum ét hold med til EM.

Stopper det her?

Nej, det er ikke sikkert. For FIFA har fået øjnene op for ideen og overvejer, om man også globalt skal have en lignende turnering, der ville kunne erstatte de meget omdiskuter­ede venskabska­mpe.

AP rapportere­de om den mulige turnering i november 2017.

Turneringe­n skulle afvikles hvert andet år og ville ligesom UEFA Nations League opdele landene i divisioner – i FIFA’s planer 223 lande fordelt i syv lag. Gruppevind­erne ville så gå videre til playofftur­neringer af hver otte hold.

”I det foreslåede format ville finaleturn­eringerne i øverste lag bestå af tre europaeisk­e hold, to fra Sydamerika plus ét hold fra Afrika, Asien og Nordamerik­a. Holdene fra Oceanien ville spille i fjerde lag,” skrev AP om den mulige FIFA Nations League, der kunne saettes i gang allerede fra 2021.

”Vi har inkluderet FIFA i debatterne om dette emne siden begyndelse­n. Ingen beslutning­er er blevet truffet på nuvaerende tidspunkt,” sagde UEFA i et officielt statement sidste efterår.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark