Ekstra Bladet - Tipsbladet

TRAENERKAO­S I SYDAMERIKA

- TEKST: THOMAS PYNDT

Hvorfor har Argentina ikke fundet en ny traener endnu, hvad sker der i Colombia og Uruguay, og hvorfor rykkede Mexicos succestrae­ner Juan Carlos Osorio måske for tidligt til Paraguay? Efterdønni­ngerne fra VM skyller stadig over landsholds­fodbolden på den anden side af Atlanterha­vet.

Når Argentina og Colombia mødes i en testkamp i New Jersey på tirsdag, er det ikke kun en kamp mellem to landshold, der begge skuffede ved sommerens VM-slutrunde efter tabte 1/8-finaler til henholdsvi­s Frankrig og England. Det er også en kamp mellem to hold, der ikke er kommet ret meget videre i arbejdet med at forbedre den aktuelle situation, for ingen af de to har for eksempel fået løst det store spørgsmål på landstraen­erposten.

Man kan så selvfølgel­ig haevde, at det i hvert fald for Argentinas vedkommend­e er et fremskridt, at det ikke laengere er den 58-årige Jorge Sampaoli, der vandrer hvileløst rundt i det tekniske felt uden en taktisk plan endsige opbakning fra sine spillere. For det gik jo helt galt i Rusland for manden, der blot få år tidligere havde bygget videre på sin laeremeste­r Marcelo Bielsas arbejde og ført Chile til en staerk praestatio­n ved VM i Brasilien og derefter til landsholde­ts første triumf nogensinde, nemlig en sejr på hjemmebane i Copa America anno 2015 i øvrigt efter afsluttend­e straffespa­rk mod traenerens hjemland Argentina.

Siden gjorde Sampaoli det også godt i Sevilla, så da den argentinsk­e VM-kvalifikat­ion var ved at kuldsejle, virkede det som et fornuftigt valg at saette den rutinerede traener i spidsen for de sidste kampe. Missionen lykkedes da også, men samtidig viste det sig hurtigt, at matchet måske ikke var så godt, som man kunne have håbet. For det argentinsk­e landshold havde simpelt hen ikke spillerne til at fuldbyrde Sampaolis aggressive og offensive taktik med det høje boldpres – og man havde slet ikke hurtighede­n i de defensive raekker til at kunne forhindre modstander­e i at overløbe den høje bagkaede.

I løbet af de 13 måneder, som Sampaoli fik i sit drømmejob som landstraen­er i hjemlandet, udtog han 59 forskellig­e spillere til landsholds­trupperne, og ikke én gang i de 15 kampe, som det blev til, valgte han at stille med de samme 11 mand fra start to kampe i traek. Forvirring­en var total, og efter 1-1 mod Island og 0-3 til Kroatien i de to første gruppekamp­e i Rusland havde de store stjerner fået nok.

Flere medier har i hvert fald beskrevet, hvordan Lionel Messi og Javier Mascherano kraevede et møde med landstraen­eren og på det fortalte, at de ville tages mere med på råd omkring spillestil­en. Så til den afsluttend­e kamp mod Nigeria stillede Argentina op i en klassisk 4-4-2, og efter en inspireren­de tunneltale af anfører Messi og et sent mål af Marcos Rojo lykkedes det også at vinde kampen 2-1 og gå videre til 1/8-finalen mod Frankrig.

Men her blev det igen bevist, at selv om Argentina havde Messi, så havde de ikke et forsvar – i hvert fald ikke et, der kunne kontroller­e Kylian Mbappé – så selv om 4-3 lyder som en taet kamp, reducerede Sergio Agüero først i det 93. minut.

På den måde forlod Argentina VM laenge før, det var forventet, og selv om Sampaoli på den afsluttend­e pressekonf­erence sagde, at han ikke ville tage stilling til sin fremtid, så vidste alle, at det kun var et spørgsmål om tid, før han var ude. Og det var han så 16 dage senere.

Efter tre landstraen­ere på et par år havde det argentinsk­e fodboldfor­bund dog ikke en kandidat stående klar i kulissen. I stedet gik jobbet til en midlertidi­g duo i form af den 40-årige Sampaoli-assistent Lionel Scaloni med en aktiv fortid i blandt andet Deportivo La Coruna og den 38-årige Pablo Aimar, der spillede et årti på landsholde­t fra 1999 til 2009 uden at få forløst sit store potentiale, og i det seneste år har traenet U/17-landsholde­t i et forsøg på at få gang i den talentprod­uktion, der er sygnet fuldstaend­ig hen i Argentina.

”Senere vil vi beslutte, hvem der skal påtage sig rollen permanent. Vi vil tage os god tid til at vaelge den rigtige mand,” sagde forbundsfo­rmand Claudio Tapia ved praesentat­ionen af den konstellat­ion, der nu skal føre Argentina ud i to testkampe, først fredag aften i Los Angeles mod Guatemala og derefter kampen i New Jersey mod Colombia.

Til det formål har duoen udtaget en ganske alternativ trup med masser af unge spillere og hele 13 potentiell­e debutanter, hvor der har vaeret mest opmaerksom­hed om Diego Simeones søn Giovanni, der har haft et par produktive saesoner i Serie A som målscorer for Genoa og Fiorentina.

”Alle de beslutning­er, vi har taget, er for at hjaelpe landsholde­t og for at se, hvad vi kan tage med os frem i tiden. Vi har vaeret meget klare i tanken om, at vi skal have nye folk med på dette eventyr,” sagde Scaloni om en trup uden Javier Mascherano og Lucas Biglia, der begge er stoppet, og en lang raekke af de etablerede stjerne fra Europa. Kun målmand Sergio Romero, der var savnet under VM-slutrunden, er med, mens yngre profiler som Giovani Lo Celso, Paulo Dybala og Mauro Icardi til gengaeld kan få gode muligheder for at etablere sig på holdet.

Scaloni understreg­ede dog, at ingen af de kendte navne havde meldt afbud til landsholde­t, udover altså den 34-årige Mascherano og den 32-årige Biglia, men i Argentina er man selvfølgel­ig meget opmaerksom­me på, hvordan fremtiden tegner sig for holdets absolutte stjerne og nøglespill­er, den 31-årige Lionel Messi.

Foreløbig forlyder det, at han ikke er i spil til landsholde­t resten af 2018, men ingen ved, hvordan han taenker laengere frem i tiden, hvor den første store opgave er Copa America-turneringe­n i Brasilien i juni 2019.

”Jeg har snakket med ham, og efter den samtale er han ikke blevet udtaget til disse to kampe,” sagde Scaloni for et par uger siden.

”Vi har helt aerligt ikke talt om, hvad der vil ske i fremtiden. Vi ved alle, hvad han betyder for os, og vi må se, hvad der sker. Jeg har et godt forhold til ham, vi havde en god snak og vi var aerlige. Han bliver ikke udtaget nu, og så må vi se med fremtiden,” sagde den ene halvdel af den midlertidi­ge argentinsk­e traenerduo.

Så der er store spørgsmål, der afventer svar omkring det argentinsk­e landshold – og de kommer naeppe i de to kommende testkampe.

EN MUR I COLOMBIA

Og så måske alligevel, for efter mange ugers overvejels­er kom det frem tirsdag, at den 68-årige argentiner José Pekerman ikke forlaenger sin aftale med Colombia efter seks ellers succesfuld­e år på posten. Så han kunne måske vaere manden, der kunne skabe noget ro omkring det argentinsk­e landshold?

På den anden side har det ikke netop vaeret ro, der har vaeret omkring Pekerman efter VM-slutrunden i Rusland, hvor Colombia

 ??  ?? Ved VM-slutrunden i Rusland var Lionel Scaloni assistent for den argentinsk­e landstraen­er Jorge Sampaoli, men nu er Scaloni den ene halvdel af en midlertidi­g landstraen­erduo, der har haft fremtiden for øje med deres første trup-udtagelse. Den er Lionel Messi efter aftale ikke en del af, men ingen ved stadig praecis, hvordan den historiske topscorer ser på sin egen fremtid med Argentina. Foto: Francisco Leong/Ritzau Scanpix
Ved VM-slutrunden i Rusland var Lionel Scaloni assistent for den argentinsk­e landstraen­er Jorge Sampaoli, men nu er Scaloni den ene halvdel af en midlertidi­g landstraen­erduo, der har haft fremtiden for øje med deres første trup-udtagelse. Den er Lionel Messi efter aftale ikke en del af, men ingen ved stadig praecis, hvordan den historiske topscorer ser på sin egen fremtid med Argentina. Foto: Francisco Leong/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark