Ekstra Bladet - Tipsbladet

MARCUS BETTINELLI­S

- TEKST: THOMAS PYNDT

Først fik den 26-årige keeper debut i Premier League efter en karriere, hvor han ikke har fået noget foraeret, så snuppede han et straffespa­rk mod Brighton i sin kamp nummer 100 for Fulham, og til sidst blev han indkaldt til det engelske landshold før de kommende kampe mod Spanien og Schweiz. Men hvem er målmanden Marcus Bettinelli egentlig, og hvad er hans forbindels­e til Brøndby og FC København?

Da Fulham foran 85.000 tilskuere vandt playoff-finalen på Wembley over Aston Villa og dermed vendte tilbage til Premier League efter fire saesoners fravaer, havde holdets 26-årige målmand Marcus Bettinelli svaert ved at styre sin begejstrin­g. Så da en fan kastede en røgbombe ind på banen, samlede den 193 centimeter høje keeper den op og løb af sted med den over hovedet, mens den sorte røg bølgede efter ham som en fane.

Det var ganske forståelig­t, for målmanden havde ikke kun spillet en rolle i kampen ved blandt andet at stoppe Jack Grealish fra at afslutte en imponerend­e solotur med et mål, han havde også kaempet hårdt og laenge for at vaere manden i målet for den klub, han havde repraesent­eret, siden han var 12 år gammel. Flere gange var det kikset, men i december måned var det endelig lykkedes ham at slå David Button af, og de sidste 29 kampe i saesonen havde han stået på holdkortet.

Og nu var det altså endt med den største triumf i fodboldens mest lukrative finale, så forude ventede en debut i Premier League som den foreløbige kulminatio­n på målmandens lange rejse.

Men i løbet af sommeren gik Fulham-manager Slavisa Jokanovic virkelig på indkøb og endte med at bruge flere penge, end selv Barcelona gjorde i denne sommer. Han brugte over 100 millioner pund (850 millioner kroner) på syv nye spillere, mens han supplerede med fem lejesvende, og selv om Bettinelli altså havde gjort det fornuftigt, kom der også et par nye og spanske målmaend med i slipstrømm­en. Det var Fabri, der havde stået staerkt for Besiktas i et par saesoner, og det var Sergio Rico, der havde spillet 169 kampe for Sevilla over fire saesoner, og selv om produktet fra klubbens eget akademi fik lov til at beholde nummer ét, var der ikke meget, der tydede på, at han ville få spilletide­n i Premier League.

Så der var rygter om en transfer hen over sommeren, og da Fulham åbnede deres gensyn med Premier League, var det uden Bettinelli i truppen, men med Fabri på mål og Sergio Rico på baenken. Bettinelli brokkede sig dog ikke, men skrev bare på Twitter, at han ikke var skadet, som svar på de mange spørgsmål, og det skulle også hurtigt vise sig, at han ville få chancen.

For både Fabri og Rico havde svaert ved at kommuniker­e på engelsk med deres forsvar, mens situatione­n ikke blev bedre, da Fulhams spanske målmandstr­aener Jose Sambade Carreira sagde sit job op på grund af hjemve efter et år i klubben. Og da Fulham endda også havde åbnet saesonen med nederlag hjemme til Crystal Palace og ude til Tottenham var det tid til forandring i målet.

Marcus Bettinelli kom ind, og det var en succes. I den første kamp blev Burnley nemlig besejret med 4-2 hjemme på Craven Cottage i målmandens Premier League-debut, og seks dage senere gjorde han det endnu bedre nede i Brighton. For selv om kampen sluttede 2-2, snuppede Bettinelli et tidligt straffespa­rk fra Pascal Gross – og det endda i sin kamp nummer 100 for Fulham, hvilket han fejrede på Twitter.

”Så stolt af at have fået min kamp nummer 100 i går for Fulham FC. Sikke en rejse det har vaeret! Forhåbentl­ig venter der mange flere kampe. AErgerligt at vi ikke kunne snuppe alle tre point i går, men vi fortsaette­r. Tilhaenger­ne bag mål var utrolige,” skrev han over et billede af den flotte redning på straffespa­rket, som han dog ikke kunne gentage, da Brighton fik en ny mulighed fra pletten seks minutter før tid.

Men han havde stadig gjort et godt indtryk, hvilket blev bekraeftet, da Adam Lallana blev skadet under traening i den engelske landsholds­lejr op til kampene mod Spanien og Schweiz. For den ledige plads i truppen valgte landstraen­er Gareth Southgate pudsigt nok at fylde op med en fjerde målmand i form af Fulham-keeperen Bettinelli, som han tilbage i marts 2015 gav debut på det engelske U/21landshol­d, og som han siden havde fulgt, fordi den unge keeper havde vaeret så ihaerdig og fokuseret.

Og Marcus Bettinelli havde heller ikke glemt mødet med Southgate og den ene kamp for det engelske U/21-landshold.

”Det var et stolt øjeblik for mig, da jeg fik min debut i Prag i en testkamp før EM-turneringe­n. Det var godt at spille for Gareth. Jeg var tredjevalg bag Jack Butland og Jonathan Bond, men Gareth snakkede alligevel til mig hver dag, som om jeg var den vigtigste spiller på landsholde­t. Han kunne sagtens have nøjedes med et ”god morgen,” men han tog sig tid hver eneste dag til at høre, hvordan jeg havde det. Det var rigtig fint,” som Bettinelli sagde det i et stort interview med The Times før forårets playoff-kampe om oprykning til Premier League.

Så der er naeppe nogen tvivl om, at det er en stolt fjerdekeep­er, der nu er rykket ind i den engelske landsholds­lejr, men til gengaeld kan man godt vaere lidt bekymret for, hvordan hans far Vic vil håndtere det, hvis det også skulle blive til debut på det engelske landshold.

NEJ TIL CHELSEA

Vic Bettinelli­s far var italiener, og Vic Bettinelli selv var en talentfuld målmand, der var en del af akademiet i Gillingham, indtil han braekkede sit håndled og måtte opereres tre gange, før han kunne spille fodbold igen. Det satte ham så langt tilbage, at han aldrig blev profession­el, så han tilbragte i stedet sin tid i de lavere amatørliga­er, mens han gav målmandspa­ssionen videre til sin søn.

Men den lille Marcus var også uheldig, for da han blev 12, blev han vraget af Crystal Palace, og en prøvetraen­ing hos Arsenal gav heller ikke noget. Men det gjorde den i Fulham, hvor hans far også var blevet ansat som målmandstr­aener i akademiet, hvilket er med til at forklare, hvorfor Marcus Bettinelli ikke kalder sin far for ”far”.

”Jeg kalder ham Vic. Jeg kunne slet ikke forestille mig selv sige: ”Far, hvor skal jeg stille keglerne henne?” Jeg har altid følt, at jeg skulle bevise mig selv over for ham og andre i klubben. Jeg har aldrig villet høre den der med, at ”du er her kun på grund af din far.” For jeg vidste, at jeg var der på grund af mit talent,” sagde Marcus Bettinelli i interviewe­t med The Times.

Men med en målmand som far er det klart, at han har fået masser af tips og råd op gennem karrieren – lige indtil han kom på førstehold­et i Fulham.

”Vic er er nervevrag, når jeg skal spille. Han har vaeret i fodbolden så laenge, men når det handler om mig, kan han ikke klare det. Men

 ??  ?? Fulham-målmand Marcus Bettinelli har haft masser at juble over i de seneste par uger.Foto: John Walton/Ritzau Scanpix
Fulham-målmand Marcus Bettinelli har haft masser at juble over i de seneste par uger.Foto: John Walton/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark