Ekstra Bladet - Tipsbladet

Resultater, aestetik og ideologi: Hvor skal vi hen?

- TEKST: MICHAEL KJAERBØL

Sidste kapitel i serien om de danske landstraen­ere handler om de seneste tre årtier. Hvor nødløsning­en for Horst Wohlers vandt EM. Hvor Bo Johansson vidste, at modstander­nes målmand havde en dårlig side, men ikke hvilken. Hvor Morten Olsen gennem halvandet årti tegnede landsholde­t og Danmarks fodboldfil­osofi. Og hvor man gik i en komplet anden retning med hans afløser, men fik sportslig succes - uden at et helt centralt og årtier langt spørgsmål blev besvaret: Skal det danske landshold have én bestemt retning?

Efter Sepp Pionteks og landsholde­ts nederlag i Rumaenien i 1989 og den dermed kiksede kvalifikat­ion til VM i Italien året efter måtte DBU ud og finde en ny landstraen­er. I denne proces formåede unionen at udstille en bemaerkels­esvaerdig grad af inkompeten­ce.

Den ellers ganske succesrige OL-landsholds­traener Richard Møller Nielsen blev hurtigt dømt ude af unionens ansaettels­esudvalg, der hellere ville forsøge at kopiere proceduren med Piontek. Man havde i sin tid, tilbage i 1978, selv henvendt sig – altså håndplukke­t/ headhuntet – Kurt Nielsens efterfølge­r. Der havde ellers vaeret hele 18 ansøgere til jobbet, deriblandt Kurt Nielsen selv (han ville rigtig gerne have vaeret fortsat), men DBU ønskede en saerlig profil. Først og fremmest gik man dengang efter en ung og fremadstra­ebende, ambitiøs og energisk traener, som altså havde fremtiden for sig. Og som ikke allerede var velkendt på godt og ondt af presse og det hjemlige publikum. Altså en udlaending og et – i Danmark – ubeskrevet blad, der kunne udvikle sig og sit landshold i en parallel proces. Det var jo gået saerdeles godt med Piontek, selv om udviklings­processen jo nok havde taget en anden drejning end den, man oprindelig­t havde forestille­t sig.

Valget faldt på tyske Horst Wohlers, som var traener i Bayer Uerdingen, hvor han arbejdede med landsholds­spillerne Brian Laudrup og Jan Bartram. I sin iver efter at gentage Piontek-kuppet fra 1978 kom DBU’s ansaettels­esudvalg til at overse den ellers ret vaesentlig­e detalje, at Wohlers kontraktli­gt var bundet til sin tyske klub, som ingenlunde var villig til at lade ham gå. Da DBU allerede havde annonceret Wohlers som ny landstraen­er, var situatione­n saerdeles pinlig. Unionens kattelem blev at gennemføre en hastig kovending og tage Richard Møller Nielsen i Wohlers sted. Eftersom affaeren udspillede sig kun halvandet år efter den pinagtige og bitre ”Frimannsag”, hvor Per Frimanns deltagelse på OLlandshol­det i Polen kostede billetten til de olympiske lege i Seoul, efterlod det et samlet indtryk af en union hvor tingene sejlede på forurolige­nde vis. Den nye landstraen­er blev udpeget uden nogen saerligt helhjertet opbakning fra arbejdsgiv­eren, der altså helt åbenlyst havde ønsket sig en anden og kun pegede på ”Ricardo” for at laegge låg på stormen af skandaler.

Richard ”Løvehjerte” Møller Nielsens aktive baggrund lignede på mange måder Sepp Pionteks. Richard havde vaeret en benhård forsvarssp­iller for OB, og hvis ikke det havde vaeret for en alvorlig skade, havde han sandsynlig­vis fået flere end de to landskampe, han nåede at blive noteret for. I stedet kastede han sig over traenerger­ningen. Tilnavnet ”Løvehjerte” opnåede ”Ricardo” (hans andet tilnavn) først og fremmest som en modig og uforfaerde­t fighter på banen. Som traener var han i bund og grund en forsigtig, strukturer­et, defensiv strateg. Han spillede en fremtraede­nde rolle i OB’s lidt triste metamorfos­e fra det festlige angrebsfod­bold, der havde kendetegne­t klubben i årtier under blandt andre Jørgen Leschly Sørensens påvirkning, til en klub hvor man arbejdede stenhårdt fysisk, og hvor defensiven havde førsteprio­ritet. ”Ricardo” spillede safety first, hvilket for eksempel kom til udtryk, da OB fik Henrik Eigenbrod hjem fra AZ i Alkmaar i 1984. Eigenbrod var landsholds­spiller og en af de teknisk dygtigste forsvarssp­illere i dansk fodbold. Under ”Ricardo” i OB blev hans rolle at sparke så mange lange bolde frem ad banen som han kunne, så langt han overhovede­t kunne.

OB’s første danske mesterskab i 1977 var en kraftpraes­tation. Holdet vandt med en 8-points margin ned til nr. 2, B. 1903, og der blev i 30 kampe kun scoret 27 mål imod ”de stribede”. Holdet bestod primaert af garvede veteraner, men ”Ricardo” var ganske god til at integrere unge talenter, og i 1977 havde fynboernes offensiv gavn af den lovende Allan Hansen, som var staerkt medvirkend­e til at odenseaner­ne også blev det mest scorende hold i 1. division. Richard Møller Nielsens resultater, hans vaegt på den kollektive disciplin samt formentlig hans dygtige mandskabsp­leje gav ham jobbet som U-landstraen­er og – op til de olympiske lege i Seoul i 1988 – OL-landstraen­er. I sidstnaevn­te funktion kunne ”Ricardo” vaelge mellem alle de spillere i Danmark, der endnu ikke havde optrådt i EM-eller VM-sammenhaen­g (det var jo så dét, man ikke kunne finde ud af mht. Per Frimann). Det drejede sig om overordent­ligt mange dygtige spillere, hvilket hang sammen med Sepp Pionteks generelle uvilje mod at skifte ud på sit sammentømr­ede hold. OL-holdets stamme blev desuden praeget af mange davaerende eller forhenvaer­ende Brøndbyspi­llere, hvilket gav en god sammenhaen­gskraft.

Forud for den første OL-puljekamp i Graekenlan­d gav ”Ricardo” overfor pressen en beskrivels­e af en meget staerk modstander, og dermed meget vanskelig debutkamp. Danmark vandt helt ubesvaeret 5-0 og kunne formentlig have slået de svage graekere større, hvis ikke det havde vaeret for landstraen­erens saedvanlig­e forsigtige indstillin­g. Før den naeste udfordring, hjemme mod Rumaenien, udtalte ”Ricardo” at han anså uafgjort som et fornuftigt resultat, for eksempel ville 0-0 vaere udmaerket. Hvorefter Danmark totalt smadrede udeholdet med 8-0. Det er sandsynlig­t, at den manglende tiltro til Møller Nielsen som internatio­nal traener, som ofte praegede sportspres­sens forhold til ham og endda med tiden forsurede hans position som landstraen­er, startede allerede på dette tidspunkt. Det var svaert at tage ham alvorligt, og han bidrog selv til det indtryk med sin underspill­ede humor, sine selvopfund­ne metaforer og sin lettere excentrici­tet. Han var desuden yderst aerekaer og valgte ikke altid sine slagsmål med omhu.

RICARDOS ULTIMATIVE TRIUMF OG DET TABTE MOMENTUM

– Richard Møller Nielsens epoke kom på mange måder til at stå i ”Dynamit-drengenes” skygge. Den blev ikke så succesrig som Pionteks, hvilket jo er et enormt paradoks eftersom ”Ricardo” skabte det største enkeltståe­nde resultat i Danmarks idraetshis­torie. Hvordan måler man succes? For landsholde­ts vedkommend­e må et af kriteriern­e nødvendigv­is vaere, at fodboldfol­ket står bag holdet og bakker op. Det skal vaere muligt at identifice­re sig med holdets spillestil og holdning til spillet. Det er trods alt landets hold - ikke DBU’s alene! Nationens udvalgte skal afspejle det bedste i landets fodboldkul­tur.

Et andet kriterie er naturligvi­s resultater­ne, der altid må afvejes i forhold til holdets reelle styrke. Det sidstnaevn­te klarede Ricardos hold med glans. Det kneb mere med det første. På trods af den fantastisk­e EM-sejr i 92 husker mange Richard ”Løvehjerte­s” landstraen­eraera som en fodboldmae­ssig deroute. Landsholde­t havde nok en down-periode med hensyn til talentmass­en, sammenlign­et med Piontek-aeraen. Sepp havde ikke just gjort tingene nemmere ved at holde for laenge på sine trofaste spillerakt­iver. Det var gavnligt for OLlandshol­det, men tilsvarend­e negativt for A-landsholde­t. Presse og publikum havde fra starten svaert ved at forlige sig med det fysisk betonede og relativt defensive landsholds­spil, som ”Ricardo” var eksponent for. Han var og blev en forsigtig defensiv taktiker. Det tekniske, kreative og sevaerdige spil måtte man se langt efter. Det var acceptabel­t under EM i 1992, hvor landsholde­t helt exceptione­lt kom med på et afbud og var komplette underdogs. Begejstrin­gen over guldet og titlen som europamest­re måtte jo overdøve det faktum, at danskerne spillede defensivt, langsomt og kontrabase­ret. Havde reglen om at målman-

 ??  ?? Richard Møller Nielsen blev landstraen­er, fordi det ikke lykkedes for DBU at få førstevalg­et Horst Wohlers fri af kontrakten med Bayer Uerderinge­n. Og så vandt Danmark EM i 1992. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Richard Møller Nielsen blev landstraen­er, fordi det ikke lykkedes for DBU at få førstevalg­et Horst Wohlers fri af kontrakten med Bayer Uerderinge­n. Og så vandt Danmark EM i 1992. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark