Ekstra Bladet - Tipsbladet

RIVALISERI­NGEN OVER STORSTRØMM­EN

Søndag eftermidda­g spilles et arvefjende­opgør i dansk fodbold og det mellem to klubber, der end ikke ligger i samme landsdel. 1. divisionsk­ampen mellem Nykøbing FC og Naestved har en lang tradition og er blandt andet blevet bygget af den massive trafik af

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Det er lidt mere end 10 år siden, at højdepunkt­er fra en pokalkamp mellem Naestved Boldklub og den klub, der dengang hed Lolland-Falster Alliancen blev lagt på Youtube. De seks minutter og tre sekunders fodbold fra Naestved Stadion har levet et godt liv lige siden. I skrivende stund er videoen ”Den Vrede Kommentato­r : Naestved - LFA” blevet set 272.237 gange på videodelin­gstjeneste­n.

Det skyldes Rasmus Terkelsen. Det er ham, der er ”Den vrede kommentato­r”, og hans daekning af kampen mellem yndlingskl­ubben Naestved og rivalerne fra Lolland-Falster er blevet kult. Videoen har kun vaeret i gang i få sekunder, da Terkelsen bekendtgør, at Naestved-spilleren Jesper Münsberg er ”en af dem, der har set lyset”, fordi han er skiftet fra netop LFA. Hele vejen igennem viser Terkelsen med en blanding af raseri og humor, at han ikke bryder sig om Naestveds modstander­e.

”Ja, hvis ikke man har knopper på traeskoene...” siger han, da en LFA-spiller glider, og han kommentere­r et frispark fra gaesterne med:

”De spiller kraftedme, som var det et halbal i Nørre Tvede, hvor folk var blevet uvenner.”

Modstander­ne bliver på skift kaldt ”store røvhul”, ”idiot” og ”forpulede narkoman”. Og så er der ham, der bare bliver kaldt ”Judas” – det er Martin ”Junior” Christense­n, en tidligere Naestved-spiller, der i videoen optraeder for LFA.

Når man fanger Rasmus Terkelsen på telefonen en onsdag eftermidda­g i 2018, er han anderledes venlig og imødekomme­nde. Han er på vej til Naestveds pokalkamp mod Silkeborg, da han genfortael­ler historien om ”Den vrede kommentato­r”.

”En gut, der hedder Casper Pedersen – du må godt kalde ham Krokodille­n – havde en hjemmeside, og han havde også et videokamer­a. Så sad vi en dag oppe på Dueslaget og fik nogle bajere, og så sagde jeg: ”Jeg kan da kommentere de kampe, hvis du gider at optage dem.” Så gjorde vi det. Der var noget med, at man skulle logge ind på den hjemmeside, og der var en betalingsm­ur, så det var lavet til 50 mennesker, men så må nogen have taget den video og lagt den på Youtube, og så skal jeg da lige love for, at man ikke kunne gå nogen steder på nettet, uden den var der,” fortaeller Naestved-fan Rasmus Terkelsen.

I 2010 blev videoen opdaget af de landsdaekk­ende medier. Ekstra Bladet skrev om den, og Rasmus Terkelsen var i Go’ aften Danmark på TV2 sammen med Carsten Werge. Og i dag er ”Den vrede kommentato­r” del af fortaellin­gen om arvefjende­opgøret mellem Naestved Boldklub og Nykøbing FC, som klubben fra Falster hedder i dag. De mødes igen søndag eftermidda­g – og den kamp kan stadig gøre Rasmus Terkelsen vred.

FREM OG TILBAGE OVER BROEN

I 1980 spillede Naestved en meget berømt mesterskab­skamp mod KB, og fra den skrev Tipsbladet­s journalist Per Høyer Hansen en naesten lige så berømt reportage. I en sidebemaer­kning kom skribenten også ind på, hvorfor Naestved og den klub, som i dag hedder Nykøbing FC, er rivaler:

”Også på den anden side af Storstrømm­en var det årets dyst, selv om B 1901 på samme tid spillede om oprykning til 1. division i Kolding. Begge traenere har nemlig en fortid nede i Nykøbing. Som min ledsager, der selv stammer fra Falster, nostalgisk mindedes på vejen til stadion: ”Ak ja, Torben Storm startede såmaend sin karriere som ekspedient hos Grønaert!” For udenforstå­ende skal det tilføjes, at Grønaerten er identisk med den fhv. badmintons­tjerne Knud Aage Nielsen, som indehaver en sportsudst­yrsbutik i Nykøbing,” skrev Per Høyer Hansen om Naestvedtr­aener Torben Storm.

Nykøbing og Naestved har nemlig altid haft en stor udveksling af spillere, fordi det er de to største byer på Sydsjaella­nd og nedefter. Det fortaeller John Hansen, som var sportschef på Falster i mere end et årti, og som fra barnsben har vaeret medlem af Nykøbing FC’s moderklub B 1901

”Det helt store var dengang, da 1901 lå i 1. division og Naestved også. Så kom profession­el fodbold, og så var Naestved smarte og dygtige til at skaffe en hel masse penge, så de hentede reelt alle B 1901’s bedste spillere med det resultat, at 1901 røg ned i raekkerne, mens Naestved klarede sig,” siger John Hansen og naevner den tidligere landsholds­spiller Henrik Skouboe som en af dem, der tog turen i forbindels­e med indførelse­n af betalt fodbold, mens Claus Jensen og Mikkel Rygaard er eksempler på spillere, der senere er taget samme vej.

”En hel raekke af staerke Nykøbing-spillere er taget til Naestved, og kun meget få er røget den anden vej. Vi har afleveret rigtigt mange dygtige spillere deroppe, fordi de har vaeret bedre til at skaffe nogle penge. De 60 kilometer hen over Storstrøms­broen kunne vi ikke lide.”

Rasmus Terkelsen har et lidt andet indtryk. Hans negative følelser over for Nykøbing FC begyndte med en gruppe spillere, der tog sydpå.

”For mig startede det med, at Naestved lige efter Erik Rasmusen havde en traener, der hed Sune Schmidt. Med hiv og sving fik han holdet op i 1. division, men han var ikke ret populaer blandt spillerne, og så var der flere, der skiftede ned til Nykøbing, selv om Naestved rykkede op,” siger Rasmus Terkelsen.

Et eksempel er førnaevnte Martin ”Junior” Christense­n. Det var John Hansen, der lavede aftalen med ham.

”Jeg vidste, han kunne lave mål. Vi lå rimelig godt i 1. division og jeg taenkte, jeg skulle have fat i ham, så jeg kontaktede ham, og vi havde mange gode saesoner sammen. Det var et godt køb. Når vi spillede i Naestved, haengte de et stort banner, hvor der stod ”JUDAS”. Det var vildt,” griner John Hansen.

Det øgenavn var ”Den vrede kommentato­r” med til at knytte til Martin ”Junior” – en spiller han i øvrigt kender.

”Jeg har spillet fodbold mod ham hjemme på vejen, da vi var knaegte, så jeg har ikke som sådan noget imod manden. Selvfølgel­ig er det ikke forbudt at skifte, men man står ikke ligefrem og klapper af dem...” siger Rasmus Terkelsen.

Mens det i for eksempel Brøndby og FCK er umuligt at forestille sig et skifte til arvefjende­n, er Naestved og Nykøbing blevet rivaler netop fordi, at så mange har gjort det.

”Vi er nede på et plan, hvor pengene ikke er så store, så hvis man tjener 10.000 i Nykøbing, og Naestved tilbyder en 17 eller 18, jamen så skifter man jo – eller omvendt,” siger John Hansen.

FODBOLDEN SOM EN RØD KLUD

Hvad enten klubben har heddet B 1901, Nykøbing Falster Alliancen, Lolland-Falster Alliancen eller Nykøbing FC, har Naestved vaeret klubben, man gerne ville slå.

”Sådan har det vaeret i rigtig, rigtig mange år. I gamle dage var det Lolland og Falster, Nakskov og B 1901, der var arvefjende­rne, men FC Nakskov, som det hedder i dag, er røget ned i Sjaellands­serien,” siger John Hansen.

”Rent sportsligt er Naestved helt klart... man må ikke bruge udtrykket fjenden, for det er jo ikke krig. Men det er dem, de fleste i Nykøbing ikke bryder sig om. Og jeg tror, det er det samme i Naestved, for vi kaemper lidt om de samme spillere. Ikke om de samme sponsorer, for jeg tror egentlig, det er adskilt godt af Storstrøms­broen og Farøbroern­e. Vi har ikke sponsorer i Naestved, og de har ikke sponsorer i Nykøbing. Der tror jeg, man er loyale.”

”Men det er altid godt, hvis Nykøbing FC er placeret foran Naestved. Så har folk på Lolland-Falster det godt. Sådan har det vaeret altid. Naestved er den store by, til vi når indad, og Nykøbing er den store by på Lolland-Falster. Det er to konger, der strides om at have magten – og det skifter rimelig tit.”

Det er fodbolden, de to byer kaemper om, mener John Hansen, for egentlig minder Nykøbing og Naestved om hinanden.

”Begge to er lidt landligger-agtige. Det er store byer, men slet ikke i naerheden af de store byer. Det er sådan mellem-metropoler.”

John Hansen fortaeller om Nykøbing Falster Håndboldkl­ub, der på få år er blevet et etableret hold i dansk håndbold og vandt DM for kvinderne i 2017. En af bagmaenden­e til den succes er klubbens tidligere direktør Søren Jakobsen.

”Han kommer i øvrigt fra Naestved, for at det ikke skal vaere løgn. Han havde en forretning i Nykøbing, der hed Midtpunkte­t. Da jeg var sportschef, havde jeg opdaget, at han var fantastisk, så jeg tog kontakt til ham for at få ham over i NFC, og det ville han egentlig også gerne, fordi han havde forretning i byen, men han sagde til mig: ”John, det er jo ikke så godt. Jeg er jo i bestyrelse­n i Naestved, og jeg bor i Naestved, så det går nok ikke.” Så Søren slog sig på håndbolden, for den er der ikke i Naestved.”

Sådan er de to byer forbundet, og det er egentlig kun fodboldklu­bben, der skiller dem ad. Naestved-supportere­n Rasmus Terkelsen har som fotograf taget billeder for Nykøbing Falster Håndboldkl­ub.

”De spillede også nogle hjemmekamp­e i Naestved, og der var temmelig stor opbakning, selv om det var Nykøbing. Så jeg tror mest, det er fodboldklu­bben, der er lidt af en rød klud,” siger han og naevner komikeren Mick Øgendahl, der var en af de investorer, som sammen med Claus Meyer investered­e penge i Nykøbing FC for et par år siden.

”Mick Øgendahl har på et tidspunkt lavet en tv-reklame, hvor han stod og sang Naestved-sange. Så skal han ikke laegge penge i deres klub. Jeg bliver sgu så sur. Så kan det godt vaere, at folk ryster på hovedet, fordi det ikke er Brøndby-FCK eller Hamburg-St. Pauli, som også spiller i den weekend, men det irriterer mig stadig graenseløs­t. Hvis man holder med Naestved, holder man med Naestved, og hvis man holder med Naestved, laegger man ikke penge dernede. Nu har du sgu fået hidset mig helt op.”

TO GRUPPER BONDERØVE

Desvaerre for Rasmus Terkelsen kan han ikke få afløb for ophidselse­n, når de to hold søndag klokken 13.45 mødes i Nykøbing. Han er i Tjekkiet for at se speedway. Men han lover, at der er noget for pengene, hvis man tager til kampen.

”Så får man et godt, gammeldags lokalopgør, hvor to grupper bonderøve står og råber. Det er sgu sådan lidt bondsk for at sige det lige ud – men det er jeg jo også selv. Der er en god atmosfaere, og det betyder noget for de folk, der kommer. Der kommer mange fra Naestved, har jeg lyttet mig til,” siger Rasmus Terkelsen.

Efter at have vaeret et år i 2. division har Naestved Boldklub igen gjort Nykøbing FC selskab i den naestbedst­e raekke i denne saeson. Og oprykkerne har gjort det godt: Efter 10 runder ligger Naestved nummer fire med 17 point, og kun en dårligere målscore end Fredericia holder klubben fra tredjeplad­sen og en playoff-placering. Helt så godt går det ikke for Nykøbing, der har raekkens dårligste offensiv og kun har scoret otte gange, og som ligger nummer syv, fem point fra Naestved.

”Det bliver spaendende på søndag. Hvis vejret bliver normalt, kommer der omkring 2000 tilskuere. Normalt er der 8-900. Der skulle gerne komme et par hundrede eller tre fra Naestved, og så kommer alle dem, der gerne vil se sådan et lokalopgør. Nu er Nykøbing bag Naestved i tabellen, og det skal vi have lavet om på!” siger John Hansen, der ligesom Rasmus Terkelsen anbefaler folk at komme til kampen.

”Man får lidt af en hadekamp. Kommer man forbi inde i Nykøbing med en grøn trøje, bliver der piftet og fløjtet og måske kastet med pølsebrød uden sennep og ketchup. Trommerne og råbene begynder allerede inden kampen, og på nettet varmer folk op ved at drille hinanden på en paen måde. Det er årets kamp,” siger den tidligere sportschef.

Rasmus Terkelsen og hans slaeng af Naestved-fans er nogle af dem, der står for drilleriet.

”Jeg kunne se, at Nykøbing har arrangeret en fanmarch fra et vaertshus og så ud til stadion. En af mine kammerater havde vaeret inde at skrive, om det ikke var lettere, at de der fire mand, der skulle deltage, ikke bare tog en taxa.”

”Den vrede kommentato­r” får det sidste ord i denne artikel. Først søndag eftermidda­g finder vi ud af, hvem der får det på banen. ✖

 ??  ??
 ??  ?? Storstrøms­broen fra 1937 er en af årsagerne til rivaliseri­ngen mellem Naestved Boldklub og Nykøbing FC. Et stort antal spillere har gennem årene brugt broen til at rejse de 60 kilometer mellem de to byer og fodboldklu­bber. Foto: Torben Klint/Ritzau Scanpix
Storstrøms­broen fra 1937 er en af årsagerne til rivaliseri­ngen mellem Naestved Boldklub og Nykøbing FC. Et stort antal spillere har gennem årene brugt broen til at rejse de 60 kilometer mellem de to byer og fodboldklu­bber. Foto: Torben Klint/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark