Ekstra Bladet - Tipsbladet

HOVEDPERSO­N ENDTE PÅ TRIBUNEN

-

Før Manchester Citys udekamp tirsdag aften mod Sjakhtar Donetsk var Oleksandr Zintjenko i fokus. 21-årige Zintjenko er bare reserve i City og normalt ikke en af de mest synlige spillere i truppen, men alligevel havde City valgt, at han sammen med Pep Guardiola skulle optraede på det obligatori­ske pressemøde. Ukraineren har nemlig spillet fem år i Sjakhtar som ungdomsspi­ller.

”Dengang kunne jeg ikke forestille mig, at jeg ville komme til så stor en klub og blive oplaert af så fremragend­e en traener. Men de fem år, jeg brugte i Sjakhtar Donetsk, var nogle af de bedste år af mit liv. Det var der, at jeg fik mit fodboldfun­dament,” sagde Zintjenko ifølge Sjakhtar Donetsks hjemmeside.

Det var stort for City-spilleren at vaere tilbage, hvor det hele begyndte. Han havde købt 27 billetter til venner og familie, så de kunne se ham på Metallist stadium i Kharkiv, og da han blev spurgt, om han ville juble, hvis han scorede, svarede han, at det vidste han ikke, og at det måtte man vente med at finde ud af, til kampen blev spillet.

Hverken Zintjenko, journalist­erne eller hans venner og familie fik mulighed for at blive klogere. I stedet fik de og alle andre en påmindelse om, at fodbolden er en hård verden, hvor der ikke er plads til saerlige hensyn. For Pep Guardiola fandt end ikke plads på baenken til sin 21-årige ukrainer.

”Det var en meget hård beslutning for mig, for jeg vidste, at hans familie og venner var her,” sagde den spanske traener efter kampen.

Han og City fik, hvad de kom efter: Englaender­ne vandt 3-0 og er nu oppe på førsteplad­sen efter en vanskelig start med nederlag hjemme til Lyon. Men puljen er stadig taet, så der bliver naeppe nogen barmhjerti­ghed sind skiftninge­r til Zin tjen ko lige foreløbig. I dennes ae son har han fået to kampe, én i Premier League og én i Carabao Cup, og han er dermed et af ofrene for Manchester Citys brede trup.

Efter tiden i Sjakhtar Donetsk skiftede Oleksandr Zintjenko til russiske FC Ufa, som blev hans springbrae­t til Manchester City. I sit første år med engelsk arbejdsgiv­er, 2016-17, blev han lejet ud til PSV i Holland, men i sidste saeson var han tilbage i det nordvestli­ge England. Zintjenko er egentlig offensiv midtbanesp­iller, men vikariered­e en del som venstre back, fordi Benjamin Mendy var gennem et langt skadesforl­øb. I november sidste år sagde Guardiola:

”Han er en talentfuld spiller, så tydelig, så ren. Hans beslutning­er er altid perfekte. Han er en ung spiller, som jeg håber vil hjaelpe os i fremtiden.”

”Han bliver hos os hele saesonen, for jeg har på fornemmels­en, vi kommer til at bruge ham.”

Det havde Guardiola altså ret i, men efter Mendy er kommet tilbage, er pladsen som venstre back blevet besat, og på den offensive midtbane er det endnu svaerere at komme til med konkurrent­er som David Silva, Bernardo Silva, Raheem Sterling og Riyad Mahrez. Og mod Sjakhtar Donetsk fik Kevin De Bruyne comeback i startopsti­llingen.

Så vejen til spilletid er lang, og den bliver ikke kortere lige foreløbig. I den forgangne uge har de spanske og engelske medier skrevet, at Real Betis er interesser­et i ukraineren, og et januarskif­te kan løsne op for hans situation. Til den tid kan Zintjenko passende invitere familie og venner til fodbold igen.

 ?? Foto: Genya Savilov/Ritzau Scanpix ??
Foto: Genya Savilov/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark