Ekstra Bladet - Tipsbladet

De manglende talenter

-

Pep Guardiola gjorde det 22 gange. Luis Enrique 15. Og foreløbig har Ernesto Valverde givet debut til to spillere fra FC Barcelonas ungdomsafd­eling. Da FC Barcelona sidste sommer skulle erstatte Luis Enrique, var et af bestyrelse­ns krav, at den nye traener skulle have en forbindels­e til klubben i forvejen. Det var med til at give Valverde jobbet, eftersom han spillede to saesoner i Barcelona for cirka 30 år siden. Men mange af de mest ideologisk­e Barcelona-tilhaenger­e har ikke taget traeneren til sig, trods at han i sin første saeson vandt den hjemlige double. De mener ikke, at han spiller den klassiske Barça-bold, og de mener ikke, at han bruger nok spillere fra klubbens ungdomsafd­eling La Masia.

Den slags er en alvorlig sag i Catalonien. Da klubben i 2014 fik et transferfo­rbud på grund af handel med unge spillere, fremvistes på Camp Nou et stort banner med teksten ”La Masia no es toca” – rør ikke ved La Masia. Og man taler stadig med varme i stemmen om dengang mod Levante i 2012, da Dani Alves blev skadet efter et kvarter og udskiftede­s med Martín Montoya, så Barcelona i en time kun spillede med egenudvikl­ede spillere. Akademiet betyder noget i mange klubber og lidt ekstra i Barcelona, fordi så mange profiler er kommet gennem systemet.

Det gør de ikke nu. Der er stadig en del af klubbens egne drenge på førstehold­et, men det er laenge siden, de slog igennem. Lionel Messi fik debut helt tilbage under Frank Rijkaard, mens Sergio Busquets og Sergi Roberto kom til under Pep Guardiola. Valverde har ikke vaeret helt så tilbøjelig til at give spilletid til talenterne. Sidste år fik Marc Cucurella (som aktuelt er lejet ud til Eibar) samt Oriol Busquets debut i pokalkampe­ne mod Real Murcia, men siden er det altså ikke blevet til flere under den nuvaerende traener.

”Jeg vil ikke have en stor trup, for jeg ønsker at give plads til unge spillere, der kommer op fra ungdomshol­det,” har Valverde tidligere sagt, og han havde 13 ungdomsspi­llere med på sommerens traeningsl­ejr i USA, men da kampene begyndte at betyde noget, røg spillerne igen ned på U-holdet. Der er store forhåbning­er til midtbanesp­illerne

Carles Aleñá (20 år) og

Riqui Puig (19), men ingen af dem har spillet i denne saeson. På onsdag indleder

Barcelona Copa del

Rey mod Culturel

Leonesa fra den tredjebeds­te raekke, og der vil nogle af de unge nok få chancen. Det gør de ikke mod Real Madrid.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark