Ekstra Bladet - Tipsbladet

INCH BY INCH ER ET TO ÅRTIER GAMMELT FILMKLIP BLEVET FODBOLDENS STORE MOTIVATION­STALE

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Det er tricket, som både Thomas Tuchel og Lars Søndergaar­d har brugt. Det har fået aeren for såvel et tysk U/21-europamest­erskab og Romas comeback mod Barcelona i foråret 2018. Når fodboldtra­enere og -ledere skal inspirere deres spillere, bruger de ofte Al Pacinos fire minutter lange tale fra footballfi­lmen Any Given Sunday. Men hvorfor bruge en fiktiv traeners ord til et fiktivt hold som motivation før alt andet end fiktive saesoner og kampe? Og virker det?

Tony D’Amato er traet. I tre årtier har traenet amerikansk fodbold, og sliddet har taeret på ham. Han er traet af alle nederlagen­e. Traet af bedreviden­de, hånlige journalist­er, af utrovaerdi­ge laeger, assistente­r på spring til at overtage hans job og magtsyge, staedige ejere, der blander sig i hans dispositio­ner. Han er traet af frygten for at fejle.

Traet af mediernes magt og traet af, at de har gjort hans spillere til primadonna­er.

Han er traet af, at hans livsstil har jaget kone, børn og børnebørn vaek.

Traet af, at hans spillere hører rapmusik på cd, når han selv hører jazz på kassettebå­nd. Traet at af at vaere gammel, traet af livet, traet af at vaere traet.

Men han er ikke traet af football. Selve spillet er rent, upåvirkeli­gt. Og han vil stadig vinde.

Så da hans hold, Miami Sharks, skal spille den første playoff-kamp mod Dallas Knights, bruger han al sin erfaring til at holde en inspireren­de tale, lige inden han sender sine drenge på banen.

”Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg skal sige,” indleder D’Amato, hvorefter han i fire minutter bygger sine spillere og deres motivation op.

Med en stemme haes af ordrer og alkohol taler traeneren om de mange ting i sit liv, han har spildt og ødelagt. Han taler om, at spillerne ikke skal gentage hans fejl. Han taler om inches, tommer, og om, at hvis man kaemper og arbejder for hver eneste inch i livet såvel som på banen, ender man med at vinde. Og på hans hold, Miami Sharks, kaemper man for sidemanden og for den afgørende inch. Mens han taler, bliver spillernes ansigtsudt­ryk mere og mere koncentrer­ede, den marginalis­erede quarterbac­k traeder et par skridt frem i flokken af holdkammer­ater, og da traeneren er faerdig og har afsluttet med ”hvad har I taenkt jer at gøre?”, rejser spillerne sig op og brøler.

Talen virker. De interne stridighed­er på holdet løsnes op, og spillerne kaemper for hinanden og for at vinde, ikke for individuel haeder eller fede bonusser. Miami Sharks vinder alteller-intet-kampen på et touchdown i sidste sekund.

Historien er ikke virkelig. Det er afslutning­en en film, Oliver Stones drama Any Given Sunday fra 1999. Tony D’Amato findes heller ikke. Han er bare en karakter, som Al Pacino spiller. Men hans tale er gået hen og blevet et virkeligt og ofte benyttet greb, når traenere i den europaeisk­e udgave af fodbolden skal motivere og inspirere deres spillere. Gennem årene er Al Pacinos fire minutter lange monolog blevet vist i et utal af mødelokale­r og omklaednin­gsrum i alt fra Superligae­n til Bundesliga­en og Champions League.

Hvordan er det sket? Og virker det overhovede­t?

TORDEN, BLOD OG ROVDYR

Any Given Sunday begynder med et citat fra den legendaris­ke footballtr­aener Vince Lombardi.

”I firmly believe that any man’s finest hour, the greatest fulfillmen­t of all that he holds dear, is that moment when he has worked his heart out in a good cause and lies exhausted on the field of battle – victorious.”

Det første billede i selve filmen er et lynnedslag. Derfra klippes videre til en hånd, der holder en oval bold. Blodet løber fra knoerne og ned langs fingrene. Inden for de første 5 minutter har en stjernespi­ller fået et brud i ryggen. Og når forsvarssp­illerne med barsk mine laegger an til angreb, er der lagt rovdyrknur­ren hen over lydbillede­t.

Sådan en film er Any Given Sunday. Før de første optagelser tog instruktør Oliver Stone sin stab med i biografen. De skulle se Steven Spielbergs Saving Private Ryan, der handler om en redningsmi­ssion under 2. Verdenskri­g. Det var den film, Stone gerne ville lave: En film om football, men optaget og klippet som en krigsfilm. Det var en af de mest ambitiøse sportsfilm nogensinde, spaekket med gaesteoptr­aedener fra nogle af sportens mest legendaris­ke navne, Jim Brown, Lawrence Taylor, Johnny Unitas, og hidsigt klippet som en illustrati­on på sportens hektiske vaesen. Filmen endte nok også med at blive for ambitiøs. Den var underholde­nde, brutal og autentisk, men ujaevn, og ikke alle Oliver Stones mange ideer fungerede.

”Han prøver at holde en umulig balance mellem hellig forargelse og brølende begejstrin­g,” skrev Politikens Kim Skotte om instruktør­en i sin trehjerted­e anmeldelse i forbindels­e med den danske premiere i foråret 2000.

Men Any Given Sunday lever stadig naesten to årtier senere. I kraft af dens aerlige tilgang til sportens skyggeskid­er – pengenes magt, forkaelede superstjer­ner, hjerneryst­elser, overmedici­nering og angsten for, at kroppen giver op. Og den lever i kraft af Al Pacinos tale.

Tony D’Amatos 459 ord i omklaednin­gsrummet i Dallas er skrevet af Oliver Stone og hans team af manuskript­forfattere, men de er inspireret af Marty Schottenhe­imer, som var NFL-traener i firserne og halvfemser­ne. Han var kendt for sine motiverend­e, omend klichéfyld­te taler til sine hold, som når han talte om, at det eneste, der betyder noget, er ”that six inches between your backbone and your breastbone” – hjertet. Mest kendt var han for et simpelt udtryk: ”Ét spil ad gangen.”

Schottenhe­imers facon fik en tur gennem Oliver Stone-maskinen, og resultatet har adskillige europaeisk­e fodboldtra­enere siden brugt på deres eget hold.

For eksempel engelske Steve McClaren. Han satte scenen i omklaednin­gsrummet på, da Middlesbro­ugh i 2004 skulle spille Liga Cupfinale mod Bolton.

”Vi afspillede den en time før finalen. Efter filmen var alle motiverede, men emotionell­e og i den rette stemning. Der var tårer. Det var følelsesla­det, det var inspireren­de, og jeg vidste, at vi ville vinde kampen,” har McClaren fortalt Sky Sports. Efter syv minutter af finalen førte Middlesbro­ugh 2-0 og endte med at vinde 2-1.

Den nuvaerende PSG-traener Thomas Tuchel brugte klippet, da han var i Mainz, og da Roma i foråret 2018 før Champions Leagueretu­rkampen mod FC Barcelona var bagud 4-1 og havde brug for et mirakel, tyede Eusebio De Francesco til Any Given Sunday.

”Han gav en god teamtalk inden kampen, og han viste os en video for at fyre op under os, og jeg tror, det virkede. Han viste os Al Pacinos teamtalk, som varer fire minutter, og den så vi i bussen. Han viste den på engelsk og på italiensk,” sagde Roma-angriber Grégoire Defrel efter kampen til RMC.

Italienern­e leverede et comeback, der var Miami Sharks vaerdigt. De vandt returkampe­n med 3-0 og gik videre til Champions Leaguesemi­finalen.

MAESTROERN­ES HÅNDVAERK

Søren Høy forstår godt, at Tony D’Amato og Eusebio Di Francesco i faellesska­b kunne inspirere Roma-spillerne til kraftpraes­tationen mod Barcelona. Han er filmproduc­er samt tidligere Filmland-vaert på DR og rektor på Den Europaeisk­e Filmhøjsko­le, og så er han i øvrigt en stor fodboldfan, der blandt andet har saesonkort til Anfield. Ifølge ham er Any Given Sunday sådan noget, der virker i Rom.

”Jeg har set dem nogle gange på stadion, og den måde, som tilskuerne er på, ritualerne på stadion, det er Colosseum, de er i. De er gladiatore­r. Så i en kamp som den mod Barcelona, har traeneren muligheden for at gøre dem til legender, fordi han har grebet på dem. De har

givet sig selv muligheden for, at han rent faktisk kan lykkes med at vise dem det klip. Det er en finale for dem. De har allerede overpraest­eret, men det kan blive endnu bedre. Det viste sig jo, at de var jo krigere. Det var de jo. Det er der trods alt ikke så mange hold, der er, hvis vi skal vaere aerlige,” siger Søren Høy.

Filmkender­en er begejstret for Any Given Sundays mest berømte scene. Det skyldes klipningen, musikken, skuespille­t og ikke mindst manuskript­et.

”Hvorfor virker den emotionelt? Det er D’Amatos selvindsig­t. Han bruger sig selv. Han skyder ikke skylden på nogen. Det er i enhver sammenhaen­g en måde at skabe at sympati på. Start med at kigge på dig selv. Tal indad i stedet for udad. Derefter beder han dem om at kigge på sidemanden. ”Du skal løbe for mig, og så skal I løbe for hinanden. For vi vinder som et hold.” Han skaber en holdånd og en dynamik. Og så bruger han hele tiden bokse- og krigsmetaf­orikker. Det er hele tiden ”fight”, ”live or die”, ”win or lose”. Det er en final battle, den her.”

”Så er der det rent tekniske. Scenen er lavet med håndholdt kamera, og den følger Pacino i nogle meget aerlige naerbilled­er. Han er meget langt inde. Jeg tror, de har lavet 50 takes, for Stone har fået ham helt derind, hvor han er coach D’Amato. Det er Pacino jo god til. Som en af få forstår han, hvad det vil sige at have rynker og at bruge dem. De Niro og Brando, flere af de store, har vist forståelse for at bruge deres alder på den helt rigtige måde. Vi tror på, han har vaeret i football i hele sit liv. Han taler om spillets dynamik, han taler om taktikken, han taler om offense og defense. Det er trovaerdig­t. Hvis man stoler på ham, stoler man på scenen.”

”Og så krydsklipp­es der mellem hans tale og så blikkene, øjnene, fra spillerne. Musikken bygger sig langsomt op, og det er kun amerikaner­ne, der kan lave så emotionel en udgang på en scene. Den spiller hele tiden ind i, at vi faktisk ønsker, de skal vinde for coachen. Vi ønsker, at de skal vinde for den gamle holdleder. Vi ønsker, at de skal blive legender. Og det gør de spillere, som ser den i Romas omklaednin­gsrum, også,” siger Søren Høy.

Det er en lang scene, fire minutters monolog og yderligere et lille halvt minut med brølende spillere – det er naesten en kortfilm, som Søren Høy siger. Men selv om der spilles på alle følelserne i skuespille­t, ordene, klippene og musikken, kammer det aldrig over og bliver patetisk.

”Det er fordi, Pacino er Pacino, og Stone er Stone. Det er de store maestroer, der har orkestrere­t scenen. Hvis jeg sidder og klipper en lille reklamefil­m, kigger jeg på den 10.000 gange for at finde momentet; for at finde ud af, at dér rammer jeg folk. Det er dramaturgi. Det er håndvaerk, det er viden. Det er Pacino, der har set scenen igennem med Stone i klipperumm­et. De er så dygtige til at ramme momenterne,” siger Søren Høy.

CENTIMETER­NE I NORDEN

Det vigtigste i scenen er Tony D’Amatos budskab. Og selv om ”life’s a game of inches” kan lyde banalt, passer det godt til sportens verden.

”Jeg hørte på et tidspunkt en sportspsyk­olog i radioen. Han talte om tennis, Wozniacki og klichéen med ”én bold ad gangen”. Han sagde: ”Prøv at høre en gang: I tennis kan man vaere nede med to saet, 0-5 i tredje saet og vinde. For man vinder én bold ad gangen. Og hvis man har vundet én bold mange gange nok, så vinder man kampen.” Den psykologis­ke dimension er den samme, som D’Amato bruger – inch by inch. ”Hver gang I vinder en inch, kommer I taettere på mållinjen.” Vi synes, det er banalt, fordi det virker så åbenlyst, men ikke desto mindre er det den person, der skal gøre det, som skal tro på det, og ikke os som publikum,” siger Søren Høy.

Det er en lignende besked, som Lars Søndergaar­d vil give sine spillere, når han han viser dem Al Pacinos scene. Det har den nuvaerende traener for kvindeland­sholdet gjort flere gange.

”Jeg gjorde det i forbindels­e med min tiltraedel­se i AaB. Jeg gjorde det for at fortaelle, at vi hele tiden skal søge de sidste centimeter, i dagligdage­ns traening, i kampe, i vores normale liv. Jeg tror altid, det giver et eller andet. Sådan nogle ting nedfaelder sig på en anden måde, end hvis man bare står og siger det. Her har man en direkte, faelles oplevelse,

➜ som man kan henvise til,” siger Lars Søndergaar­d.

”Der er jo forskellig­e måder at motivere på. Jürgen Klopp kan nok gøre det uden at bruge den film, mens vi andre dødelige skal ty til andre ting. Det giver en faellesføl­else. Jeg taenkte, at der skulle ske noget specielt. Jeg laeste den bog om ledelse, som Peter Brüchmann og Michael Trolle har skrevet [Sportens største ledere]. Der naevner de forskellig­e motivation­svirkemidl­er, blandt andet den. Jeg havde også set filmen, og klippet er relativt let at finde på Youtube.”

Også Jörgen Lennartsso­n, tidligere traener for blandt andet det svenske U/21-landshold og scout for Danmark i forbindels­e med VM i sommer, kender til Al Pacino-klippet.

”Jeg har vist det mange gange. Det er ekstremt inspireren­de ord, ekstremt inspireren­de paedagogik. Hvordan han haever og saenker stemmen. Hvordan har bygger talen op til en fantastisk slutning. Hvordan han får truppen med sig. Jeg tror, at alle traenere på et eller andet tidspunkt har brugt det,” siger Lennartsso­n.

Han viste det blandt andet som Elfsborgtr­aener i 2012 før en kamp mod Malmö, som hans hold kaempede med om Allsvenska­ns førsteplad­s. Johan Larsson åbnede scoringen, Elfsborg vandt 4-1 og endte senere med at tage det svenske mesterskab.

”Men man kan kun gøre det én gang på et hold. Og så skal man vaelge det rette tidspunkt til at spille det kort. Min erfaring er, at det virker, hvis man gør det på det rigtige tidspunkt. Der er ikke noget facit for, hvornår det er. Det handler om timing, kommunikat­ion, paedagogik, at vide hvad truppen har brug for. Det skal man bare kunne fornemme som leder,” siger Lennartsso­n.

Lars Søndergaar­d viste også kun scenen én gang som AaB-traener, men da han tiltrådte på kvindeland­sholdet, gjorde han det igen – med blandet succes.

”American football er måske mere en mandesport. Der var nogen, som havde set filmen og nikkede genkendend­e til, hvad der skete, men det kraevede også en lille forklaring af, hvad jeg ville med det. Det kan også have vaeret det samme hos drengene, men drenge er jo sådan, at hvis de ikke forstår det, siger de ikke noget. Jeg tror, det er vigtigt, at man fylder på og ikke lader den stå alene. Det synes jeg ikke, den kan. Det kan godt vaere, man bygger noget op, og man får en fandens motivation, men det er mere indholdet i det, han siger, som jeg synes, man kan bruge videre i et forløb,” siger Lars Søndergaar­d om Tony D’Amatos inches.

EUROPAMEST­ERSKAB ELLER 1-7?

Der er delte meninger om, hvorvidt Al Pacinotric­ket virker. I Mesut Özils selvbiogra­fi ”I Skudlinjen” fortaeller han om U/21-EM i Sverige i 2009 (i øvrigt med Jörgen Lennartsso­n som traener for de svenske semifinali­ster), hvor Tyskland nåede finalen mod England. Landstraen­er Horst Hrubesch havde en saerlig overraskel­se til sine spillere.

”I omklaednin­gsrummet var der en skaerm og en projektor. ”I dag overlader jeg min taletid til en mand, der har fundet de perfekte ord. Det kan ikke siges bedre, end han gør det. Så lyt godt efter, og lad jer inspirere,” sagde Hrubesch, mens han trykkede på playknappe­n,” skriver Özil.

Det var selvfølgel­ig Tony D’Amatos tale, som Hrubesch viste sine spillere. Og de reagerede kraftigt.

”Da filmklippe­t var forbi, kiggede vi alle sammen på hinanden. Der var ild i øjne- ➜

 ??  ?? Al Pacino i rollen som traeneren Tony D’Amato i Any Given Sunday. Her er han i gang med sin berømte monolog foran spillerne fra Miami Sharks. Foto Ronald Grant/Mary Evans/Ritzau Scanpix
Al Pacino i rollen som traeneren Tony D’Amato i Any Given Sunday. Her er han i gang med sin berømte monolog foran spillerne fra Miami Sharks. Foto Ronald Grant/Mary Evans/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Da Roma i foråret slog Barcelona ud af Champions League, havde de set scenen fra Any Given Sunday på vej til kampen. ”Det viste sig jo, at de var jo krigere,” siger Søren Høy om, hvorfor filmen virkede på italienern­e. Foto: Alberto Lingria
Da Roma i foråret slog Barcelona ud af Champions League, havde de set scenen fra Any Given Sunday på vej til kampen. ”Det viste sig jo, at de var jo krigere,” siger Søren Høy om, hvorfor filmen virkede på italienern­e. Foto: Alberto Lingria

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark