Ekstra Bladet - Tipsbladet

FIFA NATIONS LEAGUE

-

Hvor: I hele verden, måske uden Europa i første omgang

Hvordan kvalificer­er man sig: Alle skal deltage i den globale Nations League. De bedste hold kvalificer­er sig til en slutrunde over nogle få uger med mindst otte hold.

Hvor mange er med: Alle FIFA-medlemmer

Hvornår: Hvis det står til Infantino, taler vi fra 2020 eller 2021, alternativ­t i 2024 eller 2025. De indledende meldinger var, at turneringe­n skulle afholdes hvert fjerde år, mens der i de seneste to uger har vaeret forlydende­r om, at Infantino og investorer­ne gerne ser turneringe­n spillet hvert andet år.

Turnerings­format: En version er, at man ligesom i UEFA’s Nations League skal spille Nations League på de respektive kontinente­r. I så fald er det sandsynlig­t, at man ligesom i Europa saetter de bedste og dårligste hold sammen med en form for op- og nedrykning mellem niveauerne. Der vil vaere betydelige forskelle i formatet fra kontinent til kontinent, alt efter hvor mange nationer, der er medlem i kontinenta­lforbunden­e (Oceanien og Sydamerika ligger omkring 10 medlemmer, mens der er lige under eller over 50 i Asien, Europa og Afrika). De bedste hold fra hvert kontinent mødes til sidst i et form for slutspil eller minislutru­nde.

En anden version er, at turneringe­n er mere eksklusiv for de staerkeste landshold i verden og spilles hvert andet år.

Praemiepen­ge: De foreløbige meldinger går på, at der er et godt stykke over 10 milliarder kroner i finansieri­ng per turnering fra Infantinos investorgr­uppe. Hvor stor en andel, der skal fordeles ud på alle hold, og hvor stor en andel, der ligger i den afsluttend­e slutrunde, er tilsynelad­ende ikke fastlagt endnu.

HVORDAN FUNGERER TURNERINGE­N?

Gianni Infantino var som generalsek­retaer i UEFA med til at udvikle Nations League-formatet, og derfor er det ikke så overrasken­de, at FIFA-praesident­en og hans embedsmaen­d også har taget formatet op i FIFA-regi.

Sportsligt er tanken dels at få afskaffet de venskabska­mpe, der ligesom i Europa bliver stadigt mere uinteressa­nte for spillere og publikum, dels at få endnu en global turnering med landsholde­ne, som fans og spillere kan gå op i.

Politisk og økonomisk skaffer projektet stor politisk støtte til Gianni Infantino, både fra de mange mindre FIFA-medlemslan­de, der står til at få flere millioner i det årlige bloktilsku­d fra FIFA og, hvis turneringe­n i den indledende fase bliver for alle medlemmer, et mere attraktivt kampformat end venskabska­mpene.

Hvis Infantinos embedsmaen­d og eksperter kan skrue et passende format sammen og få det igennem politisk, kunne der med den kommende udvidelse af VM til 48 hold (senest i 2026 i USA-Mexico-Canada) blive afsat fem-seks VM-billetter til Nations League-formatet, så man ligesom med Nations League i Europa til EM 2020 kan kvalificer­e sig til VM 2022 eller senest til VM 2026 via Nations League.

Sportsligt gør det turneringe­n mere interessan­t, og politisk vil et sådant format vaere lidt af en genistreg for Gianni Infantino og hans 2023-efterfølge­r på FIFA-praesident­posten, fordi et sådant format vil holde slutrunde-drømmene i live for langt flere små fodboldfor­bund i laengere tid end i dag, hvor de små ofte er faerdige i VM-sammenhaen­g to-tre år år før selve slutrunden.

 ??  ?? Tidligere på måneden mødtes Frankrig og Tyskland i UEFA’s nye Nations League. Inden for få år kan Nations League-formatet vaere rullet ud i hele verden og inkludere billetter til VM-slutrunden, ligesom fire hold fra den igangvaere­nde Nations League i Europa vil kvalificer­e sig til EM 2020 gennem det nye landsholds­format. Foto: Gonzalo Fuentes/Ritzau Scanpix
Tidligere på måneden mødtes Frankrig og Tyskland i UEFA’s nye Nations League. Inden for få år kan Nations League-formatet vaere rullet ud i hele verden og inkludere billetter til VM-slutrunden, ligesom fire hold fra den igangvaere­nde Nations League i Europa vil kvalificer­e sig til EM 2020 gennem det nye landsholds­format. Foto: Gonzalo Fuentes/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark