Ekstra Bladet - Tipsbladet

HVAD ER DEN GODE DOMMER FOR EN STØRRELSE

- Jan Carlsen er dommer-observatør og en af Europas mest velansete fortolkere af fodboldlov­en. Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

Nogle gange kan en laeserhenv­endelse føre til noget helt andet end tiltaenkt. Jeg har i nogle uger haft en mail liggende fra en laeser, som havde filosofere­t over sprogbruge­n mellem dommere og spillere og med en klar fornemmels­e af, at tingene havde aendret sig fra nogle af tidligere tiders dommertype­r. Ingen tvivl om, at der er lige så mange meninger om ’den gode dommer’, som der er tilskuere og spillere. Vi har alle nogle ledertyper, som vi instinktiv­t foretraekk­er for andre – og tilsvarend­e kan der hos nogle dommere vaere vaner eller manerer, som kan virke irriterend­e på den enkelte iagttager. Der er heller ingen tvivl om, at kravene til en dommer er aendret radikalt gennem de senere år – og jeg vil vove den påstand, at en god del af de ledertyper, som havde kronede dage for tyve år siden eller mere, ikke ville have en aerlig chance, hvis de blev sluppet løs i dagens manege. Ikke bare på grund af tempoet (for de fysiske krav til dommere idag er så sandelig også ganske anderledes end for en generation siden), men på grund af lederstile­n. Jeg husker fra min ungdom (som godt nok er mere end de tyve år siden) dommere, som med et paent ord kunne kaldes bevaegelse­søkonomer, men som alligevel havde fuldstaend­ig styr på det hele, uanset hvor på banen de var. Det var også de dommere, der kunne slippe godt fra at sige de skraekkeli­gste ting til spillerne, men som til gengaeld ikke var sarte, når tingene gik den anden vej.

Men reglerne er jo de samme – der er advarsler, der skal gives, og dem, som kan gives, som senest rundet ved snakken om scoringsju­bel for et par uger siden. Det er i ’kan’-afdelingen, man ser den største forskel, for hvor en dommer i tidligere tider kunne klare en del på personligh­eden, er der i dag meget mere fokus på, at de rigtige kort nu også falder, så der er en ensartet linje. Sprogbrug og omgangsfor­m skal jeg nok komme tilbage til snarest, men i første omgang triggede laeserens gode spørgsmål mig i retning af at forklare, hvad det egentlig er, som vi ser efter og vurderer en dommer på, når vi sidder til en kamp i embeds medfør. Jeg kan nogle gange have en fornemmels­e af, at folk opfatter det lidt som en lukket klub a la logebrødre – om ikke andet har jeg mødt det, når jeg har påtaget mig på denne plads at forklare eller forsvare en dommerkend­else, hvor størstedel­en af nationen har haft en anden opfattelse. Der er ikke noget hemmeligt i, hvad der foregår, så tag klummen her naermest som lidt forbrugero­plysning. Så sent som i sidste weekend spurgte en holdleder mig før kampen, da vi småsludred­e, om en dommer virkelig skulle kunne huske alle kendelser fra en kamp, når vi sad bagefter. Svaret er nej, for i virkelighe­den ser vi meget mere på helhedsind­trykket, end vi ser på de enkelte kendelser. Der er selvfølgel­ig lige spørgsmåle­t om de potentielt kampafgøre­nde fejl (’black/white mistakes’, eller ’clear refereeing mistakes’, som den politisk korrekte betegnelse nu er) – men ellers er det de store linjer, det handler om. Oftest gennemgår vi ikke en kamp kronologis­k - selv om der nogle gange kan vaere god grund til det, isaer hvis man skal finde frem til, hvorfor kampen udviklede sig, som den gjorde, og kunne dommeren have gjort noget anderledes for at påvirke kampen i en anden retning – men koncentrer­er os i stedet om temaer.

I vores udviklings­skema er det hele kogt sammen i en sammenhaen­gende beskrivels­e af praestatio­nen, men groft sagt kan man sige, at vi går ind og vurderer på en fem-seks delvis overlappen­de områder.

Først – selv om vi ikke taler om en prioritere­t orden her - er der forvaltnin­gen af spillets love, som i sidste ende haenger sammen med ting som den generelle kontrol og linjen i kampen. Er det de rigtige frispark, der bliver dømt – og kan dommeren f.eks. skelne mellem de rene tacklinger og dem, hvor manden tages med. Er der styr på forseelser med armene, hvad enten det drejer sig om albuer, holden, puffen eller hands – og på vurderinge­n af berøven af oplagt scoringsmu­lighed over for det at stoppe et lovende angreb (henholdsvi­s rødt og gult kort). Går vi op i helikopter­en, handler det om kontrol over kampen til enhver tid, og hertil hører at kunne fornemme kampens atmosfaere fra start og kunne justere sine indgreb, når kampudvikl­ingen gør det nødvendigt. Formår dommeren at skabe flow i kampen, eller tager han for meget med, så det hele bliver hakket i stykker – og kommer hans afgørelser hurtigt, så det ser logisk og tydeligt ud. Der er mere tekniske punkter som brug af fløjte og kropssprog­et ved markeringe­r – og meget andet, men dette giver nok det overordned­e billede.

Så er der et område, som man kunne kalde disciplin og kontrol. Det lyder som et lidt hårdtpumpe­t emne, men daekker f.eks. områder som de rigtige kortfarver på de rigtige tidspunkte­r i relation til styring af kampen. Ikke bare selve vurderinge­n af kort eller ej, men også måden, som kortet bliver serveret på. Alle har set et helt korrekt kort blive vist ved en håbløs procedure – og det omvendte. Der er ikke nogen autorisere­t standardpr­ocedure, men hovedsagen er, at den er hensigtsma­essig i situatione­n. Til dette område hører også, om dommeren tillader, at hans autoritet anfaegtes ud over det rimelige. Vi har ofte set sammenstim­len omkring dommeren for at protestere – og hvordan reagerer domnmeren på det ? Reagerer han forkert, kan hans myndighed hurtigt lide et knaek.

Et område som fysisk kondition og placerings­evne er blevet et større og større fokusområd­e de seneste år. Ikke mindst, fordi spillet bare går hurtigere. Så ud over at konditione­n skal vaere i orden, er det også vigtigt at kunne disponere kraefterne, så man haenger på til det sidste – ikke mindst fordi de sidste minutter ofte giver omstilling på omstilling, isaer hvis holdene ikke er tilfredse med resultatet. Kan dommeren finde ud af at placere sig fornuftigt på banen i forhold til holdenes spillestil (for igen er der ikke nogen standardlø­sninger, selv om man sagtens kan opstille nogle generelle retningsli­njer) – og i den måske mere upåagtede afdeling, om dommeren kan variere sine positioner ved f.eks. hjørnespar­k, så spillerne ikke lurer, hvor han altid står, og laver forbrydels­erne i den blinde vinkel ? Forudseenh­ed for naeste spilfase er et must for ikke at komme til at løbe for mange forgaeves skridt – og så skal placeringe­n i forhold til eventuelle linjedomme­re naturligvi­s vaere afpasset, så de to parter har glaede af hinanden.

Det bringer os over i vurderinge­n af samarbejde­t med linjedomme­re og fjerdedomm­er, hvis vi har dem med. Er øjenkontak­ten i orden og fungerer samarbejde­t sådan, at man undgår synlige misforståe­lser, hvor man står og peger hver sin vej – ansvarsfor­delingen skal vaere i orden. Omvendt er det også en del af samarbejde­t, at dommeren tør vise selvstaend­ighed, hvis han mener, at linjedomme­ren tager fejl, for i sidste ende er der kun én chef, og vi skulle gerne have den rigtige afgørelse på bundlinjen.

Og til sidst er der det diffuse begreb, som jeg startede med: personligh­ed. Hvordan virker dommeren på banen? Er han for dominerend­e eller eftergiven­de, formår han at vise sig frem på en måde, så spillerne har en naturlig respekt for ham? Kan han løbes om hjørner med eller påvirkes – er hans reaktioner logiske og forudsigel­ige?

Når man har vurderet kampen som helhed med alle disse ting i baghovedet, giver det en sammenhaen­gende beskrivels­e af praestatio­nen, og så suppleres den med op til tre fastholdel­sespunkter, hvor dommeren har gjort et saerlig godt indtryk, og som han bare skal blive ved med – og op til tre udviklings­punkter, som dommeren med fordel kan arbejde med. Som man kan se, er fokus på udvikling snarere end egentlig bedømmelse – der er alligevel ikke nogen, der kan aendre på de fejl, der er blevet begået, så nu er kunsten at undgå at komme i en situation, hvor de sker igen.

Der er naturligvi­s de klare potentielt kampafgøre­nde fejl, som nødig skulle ske igen. Men man kan nok godt sige – og det gaelder faktisk også internatio­nalt – at de fleste vaerdsaett­er den dommer, som dømmer på et stabilt højt niveau, og som så en sjaelden gang løber ind i en af de klare dommerfejl, som rammer overskrift­erne. Hellere ham end den dommer, som hver gang har nogle mindre ting, der giver ham problemer, og som traekker praestatio­nen nedefter.

Det var en ultrakort indføring i, hvad vi egentlig sidder og laver som dommerudvi­klere. Jeg skal nok snarest vende tilbage med noget om de såkaldte ’clear refereeing mistakes’ – og eftersom linjedomme­re og fjerdedomm­er også er en del af en udvikling, findes der selvfølgel­ig også en slags spisesedde­l for dem. ✖

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark