Ekstra Bladet - Tipsbladet

FCK-fansenes protest mod verdens største klubber var tiltraengt - Men FCK, Brøndby og FC Midtjyllan­d gør jo det samme i Superligae­n

-

Fairplay and respect for all clubs in Europe’ ’UEFA... We are watching you!’ FC Københavns fans havde igen fundet de politiske budskaber frem til hjemmekamp­en mod Slavia Prag i sidste uge, og det er der al mulig grund til.

De 10-20 største klubber i Europa styrer klubfodbol­d på kontinente­t stenhårdt, og den nye, planlagte ’Europa League 2’ fra 2021 er ud over en ekstra mulighed for gruppespil for FCK og et par andre danske klubhold også et politisk holdkaeft-bolsje.

Et bolsje, der skal give ro til at klemme de sidste ’små’ klubber som de danske ud af Champions League, eksempelvi­s ved at matche dem med femmere og seksere fra de største ligaer i kvalifikat­ionen, hvilket selvsagt vil ende i danske tårer i 14 ud af 15 saesoner.

De samme storklubbe­r er gået sammen med FIFA’s praesident Gianni Infantino og hans saudiarabi­ske investorer om et udvidet klub-VM, der betaler endnu mere end Champions League, så herfra skal der lyde applaus til FCK-fansene for at sige noget i en profession­el fodboldver­den, hvor tavsheden fra klubber og spillere er larmende og direkte medvirkend­e til, at de store har fred til at skaere hele kagen til sig selv.

Men, hvad sker der egentlig hjemme i Danmark? Udvidelsen af Superligae­n fra 12 til 14 hold skete uden om topklubber­ne, og den er blevet omgjort fra sommeren 2020 efter heftigt politisk pres fra tv-stationern­e, men også efter pres fra de førnaevnte topklubber, blandt andet i et Tipsbladet-interview med FC Københavns davaerende CEO Anders Hørsholt i december 2016, hvor han undsagde 14-holdsligae­n efter fire måneders kampe.

Som undertegne­de chefredakt­ør spåede om før første kamp i 14-holdsligae­n, har den ikke bidraget det fjerneste til at skabe mere lighed i Superligae­n, i hvert fald ikke i toppen.

En gennemgang af de seks seneste saesoner, inklusiv den aktuelle, viser, at de tre store klubber i Superligae­n er blevet mere dominerend­e i de tre saesoner med en 14-holdsliga, inklusiv de første 14 runder af denne saesons grundspil, når man sammenlign­er med de tre foregående Superliga-saesoner med 12 hold fra 2013/2014 til 2015/2016.

Hvis man sammenlign­er de tre saesoner med 14 hold med de tre foregående med 12 hold, har 17 forskellig­e hold vaeret i 14-holds-Superligae­n, mens 14 forskellig­e hold spillede i de tre sidste saesoner med 12 hold i Superligae­n.

Ud af de 17 hold i 14-holdsligae­n har de 11 hentet under 1,3 point i snit i perioden, mod 8 hold ud af 14 hold under 1,3 point fra 2013 til 2016.

Og de tre hold over 1,3 point i de to perioder, der ikke har heddet FC København, Brøndby IF og FC Midtjyllan­d, har hentet faerre point per kamp i 14-holdsligae­n, end de gjorde i 12-holdsligae­n.

Det peger i retning af, at de tre store klubber har sat sig tungt på Superligae­n, og at et meget bredt felt i midter- og bundklubbe­r mest af alt slås om ikke at rykke ned.

Billedet er lidt mere nuanceret end som så. Lyngby og FC Nordsjaell­and har taget de to seneste bronzemeda­ljer, og Brøndby IF ligger pt seks point efter Esbjerg på tredjeplad­sen.

Men når man nu gerne vil bevare en form for enhed ude i de europaeisk­e turneringe­r, kunne det da i det mindste vaere tanken vaerd at gøre, og efterlyse, det samme i Superligae­n.

Det kan godt vaere, løbet er kørt.

FC København, Brøndby IF og FC Midtjyllan­d bruger til sammen omkring 280 millioner kroner på lønninger og transfers, hvilket er det samme som de øvrige 11 klubber har til rådighed, og de naermeste klubber, som er AGF, AaB, OB og FC Nordsjaell­and, er overhovede­t ikke i naerheden af at kunne købe eller fastholde spillere på det samme, høje niveau, som de tre rigeste klubber kan.

Fra et råt, finansielt synspunkt er det fair, at Brøndby IF og FC København løber med en stor del af tv-midlerne, men hvis Superligae­n som helhed vil gøre noget for ikke at fryse fast i et treholds-monopol, er de tv-penge et af de få midler, der er tilbage for at skabe lidt mere jaevnbyrdi­ghed. Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet

 ??  ??
 ?? Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen ??
Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark