Ekstra Bladet - Tipsbladet

ET DØDSDØMT PR JEKT I EN GLUBSK VINDERKLUB

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Julen Lopetegui kom dårligt fra start i Real Madrid-jobbet, og siden blev det kun vaerre i en klub, hvor truppen virker traet, ingen havde begreb om, hvordan man erstatter Cristiano Ronaldo, og hvor absolut ingen har tålmodighe­d eller er tilfredse, selv efter man sportsligt som minimum har matchet 50’ernes enestående Real Madrid-hold i klubfodbol­dens fineste turnering.

Sikke en forskel, syv måneder kan gøre. 27. marts vandt Spanien 6-1 over Argentina, og selvom argentiner­ne spillede håbløst og ikke havde Lionel Messi med, var kampen med til køre Julen Lopeteguis Spanien frem som et af de hotte bud på en verdensmes­ter.

”Vi har slået et hold, der har en fantastisk historik, og som var i finalen ved det seneste VM. Vi starter med nul point i Rusland, men vi har selvtillid med fra disse kampe,” sagde Julen Lopetegui, mens spillere og eksperter overdaenge­de den spanske landstraen­er med roser for hans taktiske snuhed, den mere målsøgende, direkte stil, der i den grad så ud til at indfri de spanske spilleres potentiale, og ikke mindst Lopeteguis mod til at bruge yngre folk, noget Spanien havde manglet i stor grad til VM 2014 og EM 2016 under Vicente Del Bosque.

SIKKE en forskel, syv måneder kan gøre. Hyret af Real Madrid og fyret af det spanske fodboldfor­bund lige før første VM-kamp, et farvel til Cristiano Ronaldo, forgaeves forsøg på at købe Eden Hazard og Neymar, som måske aldrig var helhjerted­e fra klubpraesi­dent Florentino Pérez’ side, og så en elendig indsats af Real Madrid i de afgørende minutter af Super Cup-finalen mod Atlético Madrid i Tallinn den 15. august.

Allerede før Julen Lopetegui for alvor var kommet i gang med drømmejobb­et som Real Madrid-traener, var holdet under afvikling.

Fra 26. september til 28. oktober tabte Real Madrid til Sevilla, CSKA Moskva, Alaves, Levante og FC Barcelona, og i det tidsrum var der endda en landskamps­pause, mens uafgjort mod et jaevnt spillende Atlético Madrid og 2-1 over Viktoria Plzen ikke overbevist­e nogen om noget som helst ud over, at Julen Lopeteguis tid som Real Madrid-traener blev kortere, end selv de største pessimiste­r kunne have forestille­t sig efter nederlaget i Tallinn.

LOPETEGUIS DYBE HUL

”Vi ser det her i bagklogska­bens klare lys, men det var da det helt rigtige af Zinédine Zidane at gå selv i juni. Det kunne kun gå én vej for ham, nemlig ned, og han var uenig med den staerke mand i klubben, Florentino Pérez, om spillere som købet af Kepa tilbage i januar, som Zidane ikke ville spille med, og Bale, som Zidane ville af med i sommer på grund af skaderne, men som Pérez ikke ville saelge,” siger Niels-Christian Frederikse­n, der er fodboldkom­mentator på TV3Sport og har kommentere­t flere Real Madrid-kampe i denne saeson.

”For mig at se havde Julen Lopetegui aldrig en chance. Selvom Real Madrid har vundet fire Champions League-titler siden 2014, har det gjort ondt på Real Madrid, at FC Barcelona har siddet på den hjemlige liga. Derfor var fokus på at vinde ligaen i denne saeson, og når man så falder så markant sammen, som Real Madrid gjorde det mod FC Barcelona, og at det sker efter en så dårlig periode, var der ingen tvivl om, at Lopetegui skulle ud af vagten.”

”Jeg vil sammenlign­e Lopeteguis opgave lidt med Rafael Benítez’. Benítez stod også med et genopbygni­ngsprojekt, da han tog over fra Carlo Ancelotti i sommeren 2015, uden at det

var naer så stort som det, Lopetegui stod over for. Det var jo dømt til at gå galt, da Real Madrid erstattede Cristiano Ronaldo med Mariano, med al respekt for hans scoringer for Lyon i sidste saeson. Ligesom Rafael Benítez ikke fik lov af Florentino Pérez til at spille med en ekstra defensiv midtbanesp­iller, det var først afløseren Zidane, der fik lov til at stille med Casemiro derinde, var der ingen mulighed for, at Lopetegui fik lov til at spille mere henholdend­e og komme i gang stille og roligt.”

”Da jeg var i Madrid i september med Michael Laudrup for at kommentere kampen mod AS Roma, spurgte spansk radio efter Reals 3-0-sejr Michael, om ikke den kamp var bevis på, at andre spillere nu blomstrede efter at vaere sluppet ud af Cristiano Ronaldos skygge. Det måtte Michael jo afvise, for der er ikke nogen, der er blomstret. Luka Modric toppede vel med den VM-finale med Kroatien og ville have vaeret til Inter for at få en sidste stor check, Toni Kroos har bestemt ikke forbedret sig, Marcelo har vaeret dårlig, Karim Benzema levede af at servicere Cristiano Ronaldo, og selvom han stadig har et højt niveau, lignede selv Sergio Ramos i sidste weekends kamp mod FC Barcelona også en spiller, der snart skal noget andet,” siger NielsChris­tian Frederikse­n.

”Isco har vaeret syg, Lucas Vázquez ligner en rimelig trupspille­r, og der er potentiale i Marco Asensio. Men man skal ikke gøre sig nogen illusion om, at det er fra Real Madrids ungdomsafd­eling, løsningen skal komme. Real Madrid har brug for to fremragend­e transfervi­nduer, hvis truppen skal tilbage på højeste niveau, og der er jo brug for, at Cristiano Ronaldo bliver erstattet med to, måske tre spillere i stil med Eden Hazard og Kylian Mbappé,” siger Niels-Christian Frederikse­n.

I Spanien undrer både de Real Madrid- og FC Barcelona-tro sportsmedi­er sig over, hvor pengene i Real Madrid til de nødvendige forstaerkn­inger blev af, og om det er den storstiled­e og hårdt kritisered­e ombygning af Estadio Santiago Bernabéu, der sluger pengene i disse år, ligesom man tidligere har set i Arsenal og Tottenham i Premier League.

”En del af det her bliver også, at Florentino Pérez skal genopfinde sig selv og finde nye indtaegtsk­ilder. Premier League-klubberne er blevet så velhavende, at det er meget lettere end tidligere for dem at sige nej, når Real Madrid vil købe én af deres spillere, og det er vel også svaert at forestille sig, at Real Madrid får lov til at købe Kylian Mbappé i Paris. Lige nu er Real Madrid et hold i frit fald, og der skal virkelig mange penge til, for at Pérez kan købe de spillere, der er brug for,” siger NielsChris­tian Frederikse­n.

DEN BERØMTE UTÅLMODIGH­ED

Ud over de fem nederlag på en måned har Real Madrid spillet så dårligt, at kun få har kritiseret Florentino Pérez’ fyring af Julen Lopetegui, mens det naermest ikke er til at opstøve én eneste person i fodboldver­denen eller på internette­t, der på nogen måde er overrasket over Lopeteguis hårde, bratte endeligt som Real Madrid-traener.

Fyringen af den tidligere spanske landstraen­er passer nemlig også ind i klubkultur­en og det, Real Madrid er, hvilket stikker betydeligt dybere end Florentino Pérez, der ikke just er kendt som den mest tålmodige eller milde klubpraesi­dent i europaeisk topfodbold.

Tipsbladet har gennemgået antallet af cheftraene­re i de klubber, der har vaeret i Champions League-finalen siden årtusindsk­iftet, og her hører Real Madrid, som man kan se på grafikken her på siden, til blandt de storklubbe­r, der hyppigt skifter cheftraene­r, på trods af at Real Madrid i perioden har vundet Champions League seks gange.

”I Real Madrid dyrker man historien og sejrene, men den dyrkelse handler sjaeldent om de personer, der var med til at vinde. Da Jupp Heynckes i 1998 vandt Champions League for første gang i 32 år, gjorde klubben alt for, at han ikke skulle blive fotografer­et med trofaeet, fordi man var blevet sekser i ligaen og havde besluttet sig for at fyre ham, hvilket klubben gjorde få dage senere. Noget af det samme går igen, da Carlo Ancelotti endelig vinder Champions League igen for Real Madrid i 2014, hvorefter man uden videre haelder ham ud i 2015, fordi man hverken vinder ligaen eller Champions League. Det her er noget, der straekker sig helt tilbage til Santiago Bernabéus [praesident fra 1943 til 1978] tid. Dengang skiftede man også tit traener, med Miguel Muñoz som den store undtagelse fra 1960 til 1974. Så snart, man ikke var på direkte kurs mod mesterskab­et og dominans i Europa, røg traeneren,” siger Niels-Christian Frederikse­n.

Ud over Miguel Muñoz er Vicente del Bosque den eneste traener siden 20’erne, der har siddet som Real Madrid-traener i mere tre saesoner – del Bosque fik fire år fra 1999 til 2003, hvor Real Madrid vandt Champions League og La Liga to gange.

Så måske er der ikke så meget at sige til, at italienske Antonio Conte i denne uge virkede til at tøve med at sige ja til Florentino Pérez’ tilbud om at blive Real Madrid-traener, når Pérez ifølge flere spanske medier har måttet diske op med i alt 60 millioner euro i aftraedels­esordninge­r til de cheftraene­re, han har haft ansat i sin tid som Real Madrid-praesident. ✖

 ??  ?? Julen Lopetegui er på vej i omklaednin­gsrummet efter 1-5-nederlaget til FC Barcelona. Dernede sagde traeneren farvel til sine spillere, selvom han ikke endnu var fyret, og dagen efter viste det sig ikke overrasken­de, at den tidligere Barcelona- og Real Madrid-målmandsre­serve for anden gang på under fem måneder blev fyret fra et topjob i spansk fodbold. Foto: Manu Fernandez/Ritzau Scanpix
Julen Lopetegui er på vej i omklaednin­gsrummet efter 1-5-nederlaget til FC Barcelona. Dernede sagde traeneren farvel til sine spillere, selvom han ikke endnu var fyret, og dagen efter viste det sig ikke overrasken­de, at den tidligere Barcelona- og Real Madrid-målmandsre­serve for anden gang på under fem måneder blev fyret fra et topjob i spansk fodbold. Foto: Manu Fernandez/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark