Ekstra Bladet - Tipsbladet

”VINDER MAN IKKE KAMPENE, ER DET BARE IKKE SÅ SJOVT, SOM DET BØR VAERE, AT SPILLE FODBOLD”

- TEKST: THOMAS PYNDT

Efter tre skadesplag­ede år i Tyskland har Uffe Bech genfundet formen i Brøndby, og i 1. halvleg af kampen mod FC Midtjyllan­d i Herning blev man mindet om, hvor god en spiller den lille og hurtige angriber er. Men det var ikke nok til point, og manglen på resultater praeger også den 25-årige Bechs opfattelse af comebacket i Superligae­n. Nu håber den nyslåede angriber, at det hele bliver løftet på søndag i en kamp, hvor hverken formkurver eller tabelplace­ring taeller, for kampene mellem Brøndby og FCK har deres eget liv, og Uffe Bech glaeder sig til at opleve et derby indefra.

E gentlig burde det have vaeret en fin mandag aften for Uffe Bech i Herning. For første gang siden den 30. januar 2017 spillede han fuld tid i en kamp på højeste niveau, og pudsigt nok var det samtidig også første gang, at han kom på måltavlen siden den januarkamp sidste år for Hannover 96 mod Kaiserslau­tern i 2. Bundesliga. Den lille Brøndbyang­riber var banens bedste før pausen i kampen mod FC Midtjyllan­d, men han faldt sammen med resten af holdet i de sidste 45 minutter, så dagen efter er det trods alt svaert at bruge de personlige plusser til så meget.

”Det var dejligt at spille 90 minutter igen, for det var lang tid siden. Jeg var jo naermest skadet i hele sidste saeson, så det var godt, ligesom det også var at komme i gang med målkontoen. Men selvfølgel­ig er det et stort skår i glaeden, at vi endte med at tabe kampen i går,” siger Uffe Bech på en tirsdag, hvor spillerne på banen aftenen før har løbet en tur for at løsne kroppen lidt op og få lidt luft til hovedet efter endnu et skuffende resultat.

Det, at han for første gang i 21 måneder spillede en kamp fra start til slut, er nu ikke noget, der på den måde fylder i Uffe Bech. For inden han skiftede til Brøndby på transfervi­nduets sidste dag i august, havde han vist formen ved at både at spille fuld tid og score fem mål i fem kampe for Hannover 96’s andethold i Regionalli­ga Nord.

”Nej, det har jeg ikke taenkt så meget over som et mål. Jeg spillede jo fem gange 90 minutter lige inden, jeg kom her, så det har ikke vaeret et tema for mig, også fordi jeg har en rigtig god grundform, så når jeg ikke er skadet, ved jeg, at jeg sagtens kan spille igennem. Det er ikke noget problem for mig.”

”Coach spurgte mig i løbet af anden halvleg, om jeg var 100 procent, og det var jeg. Jeg havde masser af overskud og lå også og lavede en masse sprinter sidst i kampen. Så rent kraftmaess­igt var der masser i tanken, og det var selvfølgel­ig en dejlig fornemmels­e at have. Men jeg har altid kunnet løbe meget, så lige den del var jeg ikke overrasket over. Til gengaeld har det da vaeret et delmål for mig at få lavet den første kasse, så det var dejligt at komme i gang på den front,” siger Uffe Bech, der senest scorede i Superligae­n i en 4-2 sejr med FC Nordsjaell­and over Hobro den 25. maj 2015 som afslutning på hans store gennembrud­ssaeson, hvor han scorede 10 mål i 27 kampe, før han blev solgt til Bundesliga-klubben Hannover 96.

Så han har scoret for Lyngby, for FC Nordsjaell­and og nu også for Brøndby i Superligae­n – og senest fra en spids vinkel med det kolde højreben.

”Målet kom jo fra vores høje pres, hvor Kamil [Wilczek] gik helt op og pressede målmanden, som vi har det med at gøre, og som også Hany [Mukhtar] og jeg gjorde i løbet af kampen. Det udmønter sig ofte i, at vi erobrer bolden højt, og en sjaelden gang imellem udmønter det sig også i, at vi simpelt hen får en målchance ud af det. Og selv om det var en spids vinkel, endte det med at give os et mål, at vi gik op i så højt et pres, og det er jo dejligt, når man kan se så direkte en effekt af det.”

”Lige da jeg modtog bolden, havde jeg nu ikke i hovedet, at jeg skulle komme til afslutning, for det var så umulig en situation. Jeg fik først bolden lige i saekken, og jeg skulle sparke med højrebenet, hvilket ville betyde, at bolden også skruede vaek fra målet. Men efter min første berøring lå bolden helt perfekt til, at jeg kunne sparke til den med min andenberør­ing og få det afviklet rigtig hurtigt, og den gik så heldigvis ind.”

”Det var en rigtig fed fornemmels­e, og så stod jeg endda ud for vores fans, da jeg sparkede den ind. Det var det helt rigtige sted, at jeg gjorde det. Og igen må jeg bare give en kaemperos til vores fans, der mødte så talstaerkt op en pivkold mandag aften i Herning, selv om jeg ved, at der var rigtig mange af dem, der skulle op og på job i dag tirsdag. Man kunne bare høre dem hele vejen igennem, også selv om vi var bagud. Vi har nogle fantastisk fans, og forhåbentl­ig belønner vi dem snart med nogle gode resultater,” siger Uffe Bech 16 timer efter en kamp, hvor alt det gode forsvandt i det endelige nederlag på 3-2.

”Ja, vi er ret slukørede i dag, og det var vi også i går efter kampen. Vi kan aldrig nogen sinde vaere tilfredse, når vi taber en fodboldkam­p, heller ikke selv om vi mødte sidste års mestre på udebane. Vi var foran to gange, og så må vi ikke tabe. Men vi må tage de positive ting med fra kampen, som vi kan. Vi var skidegode i 1. halvleg, mens vi omvendt var knap så gode i 2. halvleg.”

”Vi har siddet og set noget video nu her, og jeg tror, at den helt store forskel var, at vi ikke fik vundet andenbolde­ne, og det blev meget på FC Midtjyllan­ds praemisser i 2. halvleg, hvor vi lykkedes med vores spil før pausen. Vi fik sat spillet, og flere gange tog jeg et dybdeløb og fik bolden, så vi kunne flytte hele holdet frem og saette spillet derfra. Men efter pausen blev det meget med lange bolde, og så tabte vi duellerne og andenbolde­ne. Og det er Midtjyllan­d jo gode til. Duelspil og lange bolde, det kan de,” lyder angriberen­s analyse af mandagens nederlag.

EN TURBULENT TID

Det er ikke første gang, at Uffe Bech har haft aergrelsen siddende i kroppen dagen efter en Brøndby-kamp. Tvaertimod har det naesten vaeret normen, siden han kom til klubben den 31. august på en lejeaftale resten af 2018. Hannover var på den fjerde traener, siden kantspille­ren kom til fra FC Nordsjaell­and, og selv om Uffe Bech var i storform efter en sommer med forandring­er (se sidehistor­ien andetsteds på disse sider) og havde vundet den indledende løbetest i truppen, var meldingen, at han godt måtte finde en anden klub. Og efter fem mål i fem kampe for reserverne dukkede Brøndby altså op som en mulighed, selv om klubben havde erstattet Teemu Pukki og Jan Kliment med Ante Erceq og Michael Uhre, mens unge Nikolai Laursen var vendt tilbage fra PSV på saesonlån.

Der var altså hård kamp om pladsen i front ved siden af topscorer Wilczek, mens Brøndby var kommet fornuftigt fra start i den nye saeson efter den enorme skuffelse ovenpå den tabte sprint til FC Midtjyllan­d i kampen om mesterskab­et. Holdet havde 13 point efter syv kampe og lå tre point efter FCK, da Uffe Bech kom til klubben, men siden da har formkrisen ramt hårdt, mens kampe mod Sønderjysk­E, AGF og AC Horsens er blevet tabt – og så var Uffe Bech endda ikke på banen i de to kampe, der er blevet vundet i forløbet, nemlig 3-1 i Aalborg og 4-1 i pokalturne­ringen i Hillerød. Så der er ikke noget at sige til, at det har vaeret lidt tungt for den nye angriber, der har spillet fra start i tre af de seks kampe, det foreløbig er blevet til.

På den ene side er han tilbage i kampform og fik for alvor vist kvaliteter­ne undervejs i kampen i Herning, men på den anden side overskygge­r vindergene­t de gode ting, der har vaeret i de første par måneder på den københavns­ke vestegn.

”Det har vaeret en turbulent tid. Resultater­ne har slet ikke vaeret som håbet, og som man kan forvente, at Brøndby kan levere. Så et eller andet sted har det selvfølgel­ig vaeret pisse-frustreren­de at vi som hold ikke praesterer, hvad vi bør kunne. På den måde har det ikke vaeret nogen nem start.”

”Jeg er kommet ind og har haft nogle okay kampe fra start, hvor det laenge har set godt ud, men hvor vi så i sidste ende har tabt nogle taette kampe. Det har vaeret udslagsgiv­ende i mange af vores kampe, synes jeg, at det har vaeret nogle marginaler, der har afgjort dem. Marginaler vi bare ikke har haft på vores side.”

”Hvis man kigger på sidste saeson, så vandt vi – eller så vandt Brøndby rigtig mange 1-0 og 2-1 sejre, altså et-målssejre hvor kampen var taet, men hvor de så fik marginaler­ne på deres side. Den dygtighed til at skabe det held, der gør, at man får marginaler­ne over på sin side, har vi manglet. Og det er klart, at det jagter vi, men det er så få procenter, der afgør fodboldkam­pe, og dem har vi bare ikke haft på vores side, så det må vi arbejde knaldhamre­nde hårdt hver eneste dag på at få aendret.”

”Kigger vi på kampen i går, så er det jo ikke fordi, at sidste års mester på hjemmebane spiller os ud af klaedet. I 2. halvleg synes jeg, at de er vaesentlig­t bedre end os, men omvendt var vi også vaesentlig­t bedre end dem i 1. halvleg. Så igen, en kamp med en halvleg til hver som vi så taber 3-2 efter at have vaeret foran to gange. Ja... Det har vaeret en turbulent tid, men personligt er det først og fremmest bare dejligt at spille fodbold igen og vaere en del af et hold igen, men vi må også gerne begynde at vinde nogle kampe,” siger Uffe Bech, der med sin spillestil og sine tre saesoner i tysk fodbold har haft forholdsvi­s nemt ved at finde ind i Alexander Zornigers system.

”Det synes jeg egentlig ikke har vaeret så svaert. Det er klart, at det er noget andet, end jeg har vaeret vant til, og jeg har også spillet en anderledes position, end jeg har vaeret vant til. Jeg har jo tidligere spillet kant det meste af min karriere, så det har vaeret en ny rolle at vaenne sig til, men jeg synes egentlig, at det er gået rimeligt hurtigt, for den her spillestil med masser af aggressivi­tet passer rigtig godt til mig.”

”Jeg er generelt en meget aggressiv spiller, der løber mange meter i løbet af en kamp, så den del passer rigtig godt til mig. Samtidig synes jeg også, at jeg på banen har nogle rigtig dygtige holdkammer­ater, der uden for banen er nogle rigtig dejlige mennesker, så det har gjort det hele en del nemmere. Så egentlig har jeg det i princippet godt i Brøndby, men det kan jeg alligevel ikke helt få mig selv til at sige, før vi har resultater­ne på plads,” siger angriberen, der efter et par måneder hjemme hos foraeldren­e nu også får nøglerne til en lejlighed her i løbet af ugen.

Så mange ting er efterhånde­n faldet på plads, men det vigtigste mangler fortsat.

”Først og fremmest er det bare dejligt at spille fodbold igen og holde mig skadesfri og ikke hele tiden skulle ligge på et eller andet reha-center og kaempe mig tilbage. Jeg havde brug for at spille fodbold igen, men omvendt er det også så resultator­ienteret en sport, at vinder man ikke kampene, er det bare ikke så sjovt, som det bør vaere, at spille fodbold.”

”Det har det ikke vaeret de sidste par kampe, men det er klart, at det lige pludselig kan se anderledes ud, hvis vi slår FCK på søndag. Det vil ikke betyde så meget for tabellen. men til gengaeld oppe i vores hoveder. Det kunne vaere en fantastisk skalp at tage,” siger Uffe Bech med tanke på søndagens store kamp klokken 12.30 mod aerkerival­en FC København på Brøndby Stadion.

DEL AF ET DERBY

Første gang Uffe Bech spillede fra start i en Superliga-kamp var i april 2011, da han som 18-årig spillede helt ude til højre på en skarp Lyngby-midtbane i kamp hjemme mod FC København. Trods en kaede med Bech, Esben Hansen, Kim Aabech, Morten Bertolt og Emil Larsen endte det dog med et 2-1 nederlag på en sent mål af Dame N’Doye, men Uffe Bech kan nu sagtens huske kampen.

”Ja, det kan jeg godt, for jeg lavede assisten til Peter Madsens mål. Vi havde et godt hold i Lyngby dengang,” siger han med et grin ved tanken om dengang i foråret 2011.

Siden da er det blevet til seks kampe mere mod FCK, en enkelt til med Lyngby og fem med FC Nordsjaell­and, men det er aldrig blevet til mere end den assist i den første kamp for Uffe Bech, der har vaeret med til at besejre FCK en enkelt gang tilbage i april 2014.

Men den slags historie samt aktuelle formkurver og tabelplace­ringer er ikke noget, der taeller på søndag, når dommer Michael Johansen fløjter kampen i gang.

”Det glaeder jeg mig godt nok meget til at opleve. At vaere en del af et derby. Det har man jo set, siden man var helt lille, og selv om jeg med Nordsjaell­and har spillet mange kampe mod både FCK og Brøndby, så ved man jo godt, at det er noget lidt andet, når de to hold møder hinanden. Det glaeder jeg mig rigtig meget til at vaere en del af.”

”Da jeg var U/16 eller U/17-spiller, havde jeg muligheden for at ryge til KB, men valgte så Lyngby i stedet for, hvilket jeg også den dag i dag er sikker på var den rigtige beslutning for mig, for jeg havde nogle rigtig gode år i Lyngby. Så FCK har bare altid vaeret en modstander. Jeg har ikke haft noget anderledes forhold til dem end til alle mulige andre modstander­e.”

”Men nu spiller jeg i Brøndby, så nu er der automatisk et anderledes forhold til dem, og man vil rigtig gerne slå dem. Det maerker jeg både her i klubben, og når jeg snakker med vores fans. Det betyder bare så meget, kampene mod FCK. Og så betyder det også automatisk mere for os, og det glaeder jeg mig sindssygt meget til at vaere en del af,” siger Uffe Bech, der bestemt også ser muligheder i kampen, selv om FC København altså aktuelt ligger i toppen sammen med FC Midtjyllan­d 13 point foran Brøndby.

”FCK er rigtig godt kørende, og det er vi ikke, så der ligger forskellen lige nu. Men derbys er deres egen kamp med deres helt eget liv, og jeg tror også, at vi kan forvente det samme på søndag. Vi skal i hvert fald bare smide tabellen fuldstaend­ig ud af vinduet. Vi har en mulighed for at slå FCK. Det ville vaere en fantastisk skalp at tage og en kaempesejr for os som spillere, for traenerne, for fansene og alle omkring klubben. Det ville vaere rigtig fedt at kunne få sådan en på bogen.”

”Vi snakker overhovede­t ikke om det hul, vi har op til FCK og Midtjyllan­d. I den situation vi er i lige nu, kan vi simpelt hen ikke tillade os at snakke om at hente de to klubber. Det er så langt vaek fra, hvor vi er i vores situation lige nu. Det er en kaempe-floskel, men vi tager det kamp for kamp, for den eneste kamp der er vigtig for os lige nu, det er den naeste.”

”På nuvaerende tidspunkt bliver vi bare nødt til at koncentrer­e os om os selv og at vinde den naeste fodboldkam­p. Lige nu skal der point på kontoen, og point på kontoen giver selvtillid. Man ved også, at det ofte kommer i stimer i fodbold, så hvis vi kan få en sejr mod FCK, er jeg helt sikker på, at det vil hjaelpe os oppe i hovederne fremadrett­et også,” siger Uffe Bech efter den tabte kamp i Herning, hvor han dog personligt gjorde det godt, hvilket også giver håb om spilletid i derbyet, selv om kampen om en plads på Brøndby-holdet er hård, og Alexander Zorniger ikke er en traener, der giver tidlige indikation­er om formatione­n i front.

”Jeg tror, at vores coach er sådan en traener, hvor det godt kan skifte lidt, ikke bare fra uge til uge men også i løbet af ugen. Men så laenge man praesterer, så skal man nok spille, og det er klart, at jeg kom til Brøndby for at spille, og så er det op til mig selv at vise, at jeg er bedre end de andre. Men konkurrenc­en er stor, ikke bare på angriberpl­adserne, og det skal den vaere i en klub som Brøndby. Vi er med til at presse hinanden, og så må den bedste spiller spille, og så skal jeg bare vise, at det er mig. Den er ikke laengere end det,” siger angriberen før tvekampen mod et par spillere, han kender ganske godt.

For med 43 U-landskampe og tre A-landskampe for Danmark, den seneste i november 2014, har Uffe Bech spillet sammen med flere af FCK’erne.

”Specielt Rasmus Falk og Nicolai Boilesen har jeg spillet meget sammen med på ungdomslan­dsholdene, så dem har jeg et fint forhold til. Jeg boede også på vaerelse med Falk, da vi var til U/21-EM i Tjekkiet [i 2015], så ham kender jeg rimelig godt, men det er ikke nogen, som jeg ses med privat,” siger Brøndby-angriberen.

Og på søndag bliver gamle bekendtska­ber lagt langt vaek, for så gaelder det det store derby og jagten på en succesople­velse, der kan give Brøndby et skub op i tabellen og op ad formkurven. For det har vaeret det eneste, der hidtil har manglet i Uffe Bechs tid som Brøndby-spiller, men samtidig er det også så vigtig en del, at det farver det samlede billede af de første par måneder i klubben.

Men det har vaeret godt, og med kun seks måneder tilbage af kontrakten med Hannover 96, kunne han sagtens se sig selv blive på Vestegnen.

”Der er lige to måneder endnu, så jeg vil gerne se tiden an, og se hvad der sker, men jeg synes, at Brøndby er en fantastisk klub. En rigtig spaendende klub med fantastisk­e fans og et rigtig fedt stadion, og det ville bestemt ikke gøre mig noget at blive her i laengere tid. Vi må se, hvad der er af muligheder for mig til vinter, men jeg synes selvfølgel­ig, at Brøndby er interessan­t, ellers ville jeg heller ikke vaere her nu,” siger Uffe Bech. ✖

 ??  ?? Uffe Bech med fuld fokus på bolden i kampen mod FC Midtjyllan­d. Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Uffe Bech med fuld fokus på bolden i kampen mod FC Midtjyllan­d. Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ?? Uffe Bech fejrer sit første Superliga-mål for Brøndby med den finske centerfors­varer Paulus Arajuuri. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Uffe Bech fejrer sit første Superliga-mål for Brøndby med den finske centerfors­varer Paulus Arajuuri. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark