Ekstra Bladet - Tipsbladet

GULDKAMP VED DET SYDKINESIS­KE HAV

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Flere års byggearbej­de med en italiensk inspireret bagkaede som sidste sten i fundamente­t har gjort Shanghai SIPG til varm mesterskab­skandidat i den kinesiske liga. Lørdag spilles en potentielt afgørende kamp mod den forsvarend­e mester Guangzhou Evergrande, og for SIPG’s tekniske direktør Mads Davidsen bliver det et af de sidste store brag, inden han forlader klubben og måske også kinesisk fodbold.

Der spilles en helt saerlig topkamp i denne weekend, et af de sjaeldne, skelsaette­nde opgør der kan aendre fodboldhie­rarkiet i et helt land. Men det foregår ikke i en af de traditione­lt store ligaer. Denne weekend er det Kina, man skal holde øje med.

I Guangzhou i den sydlige del af landet, ud til Det Sydkinesis­ke Hav og lige ved siden af Hongkong, ligger nationens fodboldmae­ssige magtcentru­m. Den lokale klub Guangzhou Evergrande har med berømte traenere som Marcello Lippi, Luiz Felipe Scolari og Fabio Cannavaro vundet de seneste syv mesterskab­er og suppleret med et par asiatiske Champions League-titler, men nu kan en omvaeltnin­g vaere på vej. Lørdag aften klokken 19.35 – 12.35 dansk tid – kommer Shanghai SIPG på besøg med planer om at erobre magten. Der resterer tre runder af den kinesiske liga, og SIPG ligger nummer ét med to point ned til de forsvarend­e mestre. Vinderen af lørdagens kamp ligner en kommende guldvinder.

”Jeg hader at bruge den kliche, som traenere altid vaelger, men det er en finale,” siger Mads Davidsen, teknisk direktør i Shanghai SIPG.

”Begge hold har på papiret lette kampe efter denne her, så sandsynlig­vis får begge hold seks point. Derfor er det lørdag, der bliver afgørende. Det er en fordel, at vi har resultatet inden kampen starter. Det giver os en taktisk fordel,” siger danskeren.

”Vi skal forsøge at fastholde vores strategi stedet for bare at gå ud for at parere. Det kan man ikke mod dem i 90 minutter. Det er de for gode til. Vi er nødt til at fastholde den strategi, vi havde i weekenden, hvor vi havde 600 aflevering­er og styrede kampen,” siger danskeren om den seneste sejr på 4-2 over Shandong Luneng, der ligger nummer tre.

”Jeg har én gang prøvet at vinde ude over Evergrande, da jeg var traener med Sven [-Göran Eriksson] i den anden Guangzhouk­lub [Guangzhou R&F]. Det var praecis den samme metode. Vi valgte ikke at stille os ned, vi valgte at spille, og så vandt vi 1-0.”

Én ting er spillet med fødderne, noget andet er det oppe i hovedet. Hjemme på Tianhe Stadium har Evergrande ligaens højeste tilskuersn­it, naesten 50.000 per kamp. Og Shanghai SIPG har aldrig vundet en udekamp mod mastodonte­n. Men Mads Davidsen tror

på, at klubbens spillere kan klare presset. Han har fulgt dem, siden han blev ansat i klubben i november 2014, dengang som assistent Eriksson.

”Jeg har set dem vokse. Vores topscorer Wu Lei var 22 år gammel, da vi kom; en lille fugleunge som kunne pustes omkuld og blive nervøs, når nogen råbte ”Wu Lei er en idiot” fra tilskuerpl­adserne. I dag har han har en anden autoritet som Kinas førende fodboldspi­ller. Vores spillere har løftet sig ind i en anden aldersklas­se. Første gang vi mødte Guangzhou, tabte vi 4-0, og vores spillere var pissebange. For dem var modstander­ne idoler, for klubben var kun naesten lige rykket op i den bedste raekke. Det var lige før, de skulle bytte trøjer efter kampene. Nu er det dem, der er stjerner. Der er ikke laengere en aerefrygt.”

”Noget af det kommer af sig selv, når man får flere kampe og bliver fast landsholds­spiller. Så føles det her ikke lige så voldsomt. Men vi har også arbejdet med det. Vi har en dominerend­e spillestil. Vi tager kontrollen i kampen, vi vil have bolden, vi vil diktere hvilken retning, kampen skal gå i. Hvis man skal have sådan en spillestil, skal man også mentalt turde spille på den måde. Det startede for de spillere, der spillede på mit U/23-hold for tre år siden. De blev konger af U/23-ligaen, og nu tager de det med ind i førstehold­sregi, så de er ligeglade, om de bliver pressede; de spiller stadig på den måde.”

Og så er der Mads Davidsen selv, der som teknisk direktør sidder på tribunen og ikke kan påvirke kampen hverken fra banen eller sidelinjen, men han er nu heller ikke nervøs.

”Jeg er faktisk relativt rolig, lige meget om det går godt eller mindre godt. Jeg er ikke så emotionel, hvad sådan noget angår.”

BAGKAEDE SOM I ITALIEN

I Mads Davidsens første tre saesoner i Shanghai SIPG blev klubben to gange nummer to og én gang nummer tre. Under den nye traener Vítor Pereira, der i vinter tog over fra André Villas-Boas, er der blevet lagt yderligere et niveau på.

”Vi spiller med om mesterskab­et i år, fordi vi har en bedre defensiv organisati­on. Det var vores problem sidste år. Det har Vítor vaeret god til. Det startede allerede i Dubai i januar. Vi havde lavet en analyse af, hvor vi havde mangler, før vi kunne tage det sidste skridt. Det var den defensive organisati­on, vi havde fokus på. Den kørte han benhårdt to uger i Dubai, og den blev implentere­t rigtigt godt.”

”Vi har dobbelt så mange clean sheets, og vi har klart det bedste forsvar, både med hensyn til indkassere­de scoringer, men også expected goals og chancer imod. Jeg så en af vores kampe med Lippi, og han sagde: ”Det er første gang, jeg i Kina ser en bagkaede, der bevaeger sig som i Italien.” Jeg var glad for, han så det, for det har vaeret vores store styrke.”

Denne lørdag skal Shanghai SIPG så op imod Lippis tidligere klub, som er traenet af en af manageriko­nets tidligere spiller. Verdensmes­ter-anføreren Fabio Cannavaro kender alt til italienske baglinjer, men Ballon d’Or-vinderens erfaring fra den aktive karriere kunne ikke forhindre en dårlig saesonstar­t, hvor mesterhold­et var helt nede at rode på fjerde-femteplads­en.

”De kom skaevt i gang og var ikke sig selv. De har en ekstrem vinderkult­ur, hvor det virker til, at de hele tiden kan skrue en tand op, hvis de har brug for det. Det så man ikke, men i sommervind­uet hentede de Paulinho [FC Barcelona] tilbage og hentede også Talisca [Besiktas]. Det har givet dem 10 procent ekstra. De har vaeret enormt afgørende, isaer Talisca har vaeret helt vanvittig og lavet 15 mål i 15 kampe. Paulinho er en kaempe leder, isaer herude. Og så har han vaeret her før, så han nyder stor respekt. De to har givet dem de sidste procenter, så den gamle Evergrande­maskine er blevet taendt igen. Det er derfor, de langsomt har aedt sig ind,” siger Mads Davidsen.

Den omvendte kamp mellem de to tophold blev spillet så sent som i september, fordi en tyfon havde umuliggjor­t fodbold på den oprindelig­e dato i juli. Shanghai SIPG vandt det udsatte opgør med 2-1.

”De var det bedste hold, og vi tabte rimeligt klart på expected goals. Det var en kamp, hvor vi overlevede. Vi scorede efter 30 sekunder, hvilket gav os momentum og følelsen af, at stadion eksplodere­de. Så scorede de og pressede på, men så fik vi scoret på en standard. Vi må nok erkende, vi var heldige.”

KAN IKKE PLANLAEGGE ET MESTERSKAB

Held og tilfaeldig­heder er en del af fodbolden. Det ved Mads Davidsen. Derfor er det ikke afgørende for ham, om Shanghai SIPG står med guldet, når saesonen er slut.

”Vi har ikke haft de store udsving, men har ligget meget stabilt med i toppen. Vi har ikke vaeret ude af top tre de seneste 20 runder. Det er fjerde år i traek, vi kommer i top tre, og det var det, vi blev bragt hertil for at gøre. De sagde dengang: ”Bring Shanghai back to the football top of China,” og den mission er jo lykkedes.”

”Det betyder ikke så meget for mig, om vi vinder eller ej. Jeg har altid sagt, at man kan planlaegge sin succes, så man er med til sidst. Hvis man har lavet en god strategi og den rigtige rekrutteri­ng, så kan man godt planlaegge at spille med om mesterskab­et til det sidste. Men om man vinder, eller om man bliver nummer to, det er de sidste 10-15 procent af tilfaeldig­heder. Det kan man ikke planlaegge sig ud af. Dommeren kan lave en kaempe fejl i det 90. minut lørdag, så vi taber. Det er ikke vores strategis skyld,” siger Mads Davidsen.

Danskeren er måske i gang med sin sidste tid i Kina. I hvert fald ligger det fast, at han forlader Shanghai SIPG efter saesonen. Han kom til landet som 29-årig i sommeren 2012 og har dermed vaeret der i snart seks et halvt år. Det store kinesiske fodboldboo­m har udviklet sporten i den tid.

”Der er sket meget. Vi kan se det på basale tal. Holdene sprinter 10-12 kilometer mere i kampene end for fem år siden.

Der kommer flere aflevering­er ind, hvilket matcher tendensen i topfodbold.

Gode traenere kommer hertil og bringer viden og stabe, der skal løfte traeningsn­iveauet og hele spillet.”

”Det ligner det spil, man kender fra de bedste ligaer, selv om det selvfølgel­ig stadig er i et andet tempo. Da jeg kom, var det et meget kaotisk og et ekstremt åbent spil, hvor man naesten lige så godt kunne slå plat og krone om hvem, der ville vinde. De fór fra den ene ende til den anden, som hovedløse kyllinger. Det store indtog af dygtige europaeisk­e traenere har fået det strukturer­et, og så er man også begyndt at ansaette europaeere på akademiern­e, som igen har uddannet den naeste gruppe af unge talenter. Jeg har lige set vores U/17hold i dag, og det er som at se Manchester Citys U/18-hold. Ikke niveauet, men stilen. Det er en fornøjelse.” Det er sådan et aftryk, han gerne vil efterlade i Shanghai SIPG, og derfor er resultatet i Guangzhou ikke så afgørende for ham. ”Det betyder ikke ret meget for mig. Jeg går op i, om vi har udviklet os, som vi skulle. Har vi fået skabt det brand i Asien, som vi skulle? Ja, det har vi. Har vi nået de sportslige resultater, vi skulle? Ja, og nu naermer vi os titlerne, så på den måde kan vi sige, at det vil vaere prikken over i’et at give klubben den status. Men personligt er jeg lidt ligeglad, for jeg har mere fokus på, at vi har bygget en sund klub og har den rigtige strategi for at lykkes fremover, men jeg håber det naturligvi­s for klubbens og isaer spillernes skyld,” siger Mads Davidsen. Men derfor er det nu stadig en interessan­t kamp, som lørdag spilles ved sydkinesis­ke hav. ✖

 ??  ?? Shanghai SIPG er på vej mod det kinesiske mesterskab og skal lørdag spille en potentielt afgørende kamp mod Guangzhou Evergrande. Holdets og ligaens topscorer er Wu Lei (billedet), der har lavet 25 mål i 26 ligakampe. Foto: Johannes Eisele/Ritzau Scanpix
Shanghai SIPG er på vej mod det kinesiske mesterskab og skal lørdag spille en potentielt afgørende kamp mod Guangzhou Evergrande. Holdets og ligaens topscorer er Wu Lei (billedet), der har lavet 25 mål i 26 ligakampe. Foto: Johannes Eisele/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark