Ekstra Bladet - Tipsbladet

OGSÅ DET SVENSKE ’68 ER LEGENDARIS­K

-

Det er ikke kun i Danmark, at mesterskab­safslutnin­gen i 1968 er noget ganske saerligt. Det samme er tilfaeldet i Sverige. Svenskerne har netop fejret deres jubilaeum. Sidste spillerund­e i Allsvenska­n anno 1968 blev afviklet den 27. oktober, og de fleste regnede med, at Malmö FF skulle løbe med guldet, som klubben havde gjort det i både 1965 og 1967. Holdet skulle bare slå Elfsborg, så var guldet hjemme. Det var en god årgang af spillere – fem af dem var stadig i truppen 11 år senere, da MFF nåede finalen i Europa Cuppen for Mesterhold.

Den finale endte sydsvenske­rne med at tabe til Nottingham Forest, og det gik også galt i 1968. 19.000 tilskuere var på plads i Malmö for at se yndlingene spille sig til guld, men selv om Elfsborg intet havde at spille for, lykkedes det ikke for hjemmehold­et at score. Elfsborg-keeper John Hedin stod en pragtkamp, og det sluttede 0-0. Det gav Djurgården muligheden for et mesterskab, men heller ikke de kunne vinde og spillede 1-1 med IFK Göteborg.

Fire hold sluttede på 27 point. Udover Malmö og Djurgården var det IFK Norrköping samt Östers IF, og ganske sensatione­lt vandt sidstnaevn­te titlen takket vaere en målscore, der var ét mål bedre end Malmös. Det var Östers første Allsvenska­nsaeson nogensinde, og så gik holdet altså hele vejen.

”Jeg synes, det er den største sensation i Allsvenska­ns historie,” sagde Tommy Svensson, tidligere Öster-spiller og svensk landstraen­er for bronzehold­et i 1994, i sidste uge til Aftonblade­t.

”Vi kom op som opkomling og vandt med det samme. Elfsborg havde gjort det samme i 1961, men de havde spillet i Allsvenska­n tidligere, hvilket Öster ikke havde gjort.”

Mesterskab­spokalen stod i Malmø, men Tore Brodd, formand for det svenske fodboldfor­bund, satte sig i sin bil og kørte de 200 kilometer til Östers guldfest i Växjö. Og så fik sensations­holdet sin belønning for en historisk overraskel­se.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark