Ekstra Bladet - Tipsbladet

Konflikten går naeppe vaek uden succes på banen

-

Før landsholde­t rejste til fredagens afgørende kamp i Cardiff mod Wales, mødte jeg DBU’s fodbolddir­ektør Peter Møller på hans nye kontor i DBU-bunkeren i Brøndby. Om Peter Møller får held med sit forehavend­e om at skabe tillid og sammenhaen­g i dansk fodbold, kan vi først sige, når den nye chef har haft en aerlig chance for at arbejde med spillerne, Spillerfor­eningen og sine ansatte i DBU’s sportslige afdeling.

Efter tre års åben og skjult krigsførel­se mellem DBU og Spillerfor­eningen vil det altså tage noget tid at skabe et sundt forhold, som vel naeppe har vaeret hjerteligt på noget tidspunkt og dermed ikke bare kan føres tilbage til en tid før den skaebnesva­ngre landsholds­aftale i 2015.

Peter Møller har flere interessan­te pointer i interviewe­t, som du kan laese fra side 10, herunder at det er utroligt, hvor negativ stemningen omkring landsholde­t er set i forhold til, at man ikke rigtig har tabt en fodboldkam­ps iden en traeningsk­amp mod Montenegro i oktober 2016, når ma nikket a elle ren straffespa­rk konkurrenc­eved VM og et vikarlands­hold med.

Peter Møller har ret, for efter det første halve, slingrende år i 2016 har resultater­ne vaeret med Åge Hareide i en grad, som relativt få landshold i verden kan matche.

Men årsagen er ikke en overdreven negativ presse eller sure danskere.

Det er selvfølgel­ig års dårlig stemning mellem DB U, spillerne og Spillerfor­eningen, de rer hovedårsag­en, og man må konstatere, at det derudover helle rikke er lykkedes DB U og spillerne at få forbedret landsholde­ts og forbundets image under ”En del af noget større”-sloganet, et slogan der i stedet er blevet brugt til at slå DBU oven i hovedet med, hver gang der er konflikt, og når man ikke ligefrem fremstår gearet til en fodboldver­den, hvor udviklinge­n går meget staerkt.

På denne lederplads efterlyste jeg under konflikten tidligere på efteråret, at parterne blev enige om et realistisk billede af, hvad landsholds­fodbold i Dan marker anno 2018.

Det er en øvelse, hvor begge parter efter min mening må erkende, at der er betydelige begraensni­nger på, hvor store økonomiske vaekstmuli­gheder der eri sponsorate­r og tilskuer ind t ae g ter, og hvor man er dybt afhaengig af at komme til slutrunder for at få de store tocifrede millionbel­øb fra UEFA og FIFA’s medie- og sponsoraft­aler ved EM og VM.

DBU og traenerne ynder at tale om udvikling og fokus på talenter, men paradokset her er, at landsholde­t og DBU er mere afhaengig af resultater­ne af ganske få kampe, end klubberne nogensinde bliver.

Peter Møller har helt ret, når han i interviewe­t i dette blad siger, at der ikke er plads til eksperimen­ter med Jacob Bruun Larsen eller Philip Billing, når DBU vil få et tocifret millionbel­øb ved at slå Wales i aften og derved rykke op i A-ligaen i Nations League.

FC Københavns Champions League-gevinst blegner på det naermeste, når man sammenlign­er med de mange millioner, DBU ville få i kassen på en tur til VM i Qatar i 2022, og hvis man skal begraede noget på traenerne og spillernes vegne ved Nations League, er det at testkampen­e trods alt gav rum til forsøg.

Jeg tror, det bedste middel til at løsne stemningen omkring landsholde­t vil vaere at komme til Nations League, EM og VM. Kagen vil blive større, DBU vil have råd til at honorere spillernes forventnin­ger til rammerne omkring landsholde­t, så gabet mellem at vaere hjemme på landsholds­tjeneste og spilleis in topprofesi­onelle udenlandsk­e klub ikke bliver så stort, som det nok var tilbage i 2015 og 2016, og til dels stadig er i dag.

Alternativ­et er ikke kønt for DBU og landsholde­t, for uden slutrunde-jackpots tror jeg simpelthen ikke, DBU vil have råd til at følge våbenkaplø­bet med spillernes klubber, hvor presset på spillerne for at nedpriorit­ere landsholde­t bliver større og større, selv i klubber i Superligae­ns top. Så skal Peter Møller, spillerne og Spillerfor­eningen i hvert fald blive endog rigtig gode til at snakke sammen og finde et faelles fundament for, hvordan det er at spille på Danmarks landshold, og ikke mindst hvad man får for det. Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet

 ??  ??
 ?? Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen ??
Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark