Ekstra Bladet - Tipsbladet

”JEG HAR IKKE DE SAMME FØLELSER FOR AAB, BRØNDBY OG FC KØBENHAVN, SOM JEG HAR FOR DET DANSKE LANDSHOLD”

Hvad er det egentlig, Peter Møller skal som fodbolddir­ektør i DBU? Stort interview med den tidligere landsholds­spiller og studievaer­t.

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Der står to indrammede landsholds­trøjer for foden af den ene vaeg, og på den modsatte vaeg har Peter Møller fået en landsholds­trøje og en bold fra VM 1998 sat op.

”Det er dog ikke DÉN bold,” siger Peter Møller, og ler højt.

Efter et par årtier i en flyttekass­e har den tidligere landsholds­spiller og journalist og studievaer­t på DR Sporten nu fået en arbejdspla­ds, hvor det giver mening at haenge trøjerne fra de gode, gamle dage op, men det lidt ufaerdige look på kontoret signalerer også, at møbel-indkøb står langt nede på to-do-listen for den nye DBU-fodbolddir­ektør, der begyndte i jobbet i starten af oktober forud for kampene mod Irland og Østrig.

”Det er herrelands­holdet, jeg her i starten skal have til at fungere. Det er min hovedopgav­e her i begyndelse­n, og jeg vil vove den påstand, at jeg hurtigt vil kunne saette flueben ved, at den opgave er løst,” siger Peter Møller.

KONFLIKTEN

Den 46-årige Peter Møller blev praesenter­et som fodbolddir­ektør i DBU umiddelbar­t efter, at Spillerfor­eningen og DBU blev enig om en ny landsholds­aftale for perioden 2018 til 2024, og timingen var naturligvi­s bevidst fra parternes side.

For på den måde undgik Møller at få en direkte andel i en af de grimmeste konflikter i dansk fodbolds historie, og nu og i de kommende måneder er forholdet til DBU, spillerne og Spillerfor­eningen det, Peter Møller skal have fikset i sit nye job.

”Jeg har kun siddet udenfor og kigget ind, ligesom du har. Og der har jeg også ment, at der manglede noget, når jeg så på DBU,” siger Peter Møller.

”Der manglede noget og nogen, der signalered­e fodbold. Der har i det hele taget manglet synlighed i DBU. For eksempel i forhold til konflikten med Spillerfor­eningen. Det er også der, jeg bliver DBU’s ansigt udadtil. Min vigtigste opgave er at forsvare DBU’s våbenskjol­d. Jeg tror, at fansene har savnet, at DBU stillede sig frem og tydeligt fortalte, hvad man ville, og hvorfor. Jeg synes, man har gemt sig for meget. Man har forsømt at forklare, hvorfor der opstod de situatione­r, der gjorde. I pressen er spillerne blevet udstillet på en måde, som ikke passer, og det er DBU’s egen skyld,” siger Peter Møller.

Der er flere års dårlig stemning, konflikter og en tur i voldgiftsr­etten, der kostede DBU flere millioner kroner, for Peter Møller at rette op på, for ikke at tale om den tilspidsed­e konflikt i september, hvor DBU endte med at sende et vikarlands­hold bestående af spillere fra 2. division og Danmarksse­rien til en testkamp i Slovakiet.

I DBU har oplevelsen vaeret, at spillerne kraevede for meget, både praktisk i form af gode økonomiske vilkår og forhold omkring A-landsholde­t, der ville blive for dyre for DBU at stille til rådighed, samtidig med at spillerne og Spillerfor­eningen efter DBU’s mening gjorde det alt for svaert at have spillere med i reklamer og andre kommerciel­le tiltag med DBU’s sponsorer.

Fra spillerne og Spillerfor­eningens side har oplevelsen vaeret, at DBU fra begyndelse­n af forhandlin­gerne søgte en konfrontat­ion og konflikt, hvor en kamp enten ikke ville blive spillet eller spillet med ’skruebraek­kere’, og at DBU konstant forsøgte at presse spillerne til at medvirke i kommerciel­le tiltag, der kunne få spillerne i alvorlige problemer med deres personlige sponsorer og klubsponso­rer.

Det forekommer naivt at tro, at alt skulle vaere fryd og gammen mellem parterne her seks uger efter en ny aftale blev indgået, og Peter Møller vedkender sig, at der venter et større arbejde forude.

”Det har bestemt ikke vaeret sundt. Fodboldmil­jøet er lidt specielt på det her område, og der er nogle specielle følelser blandet ind i det. Der føler jeg helt klart, at det er meget lettere for mig at komme ind og arbejde med spillerne, sammenlign­et med hvis en erhvervsle­der var blevet hentet ind og skulle vaere sportsdire­ktør i DBU,” siger Peter Møller.

Den ny DBU-direktør vil have et godt forhold til spillerne, som var førsteprio­riteten, da han i sine første uger i jobbet brugte så megen tid med landsholds­spillerne som muligt. Men også Spillerfor­eningen og foreningen­s direktør Mads Øland, der har vaeret i skudlinjen i offentligh­eden og i DBU for en skarp linje i forhandlin­gerne, vil Peter Møller opbygge et sund forhold til, omend den tidligere landsholds­spiller mellem linjerne også opfordrer til, at landsholds­spillerne nogle gange siger nej til det, Spillerfor­eningen stiller op.

”Jeg har den intention at få et godt forhold til Spillerfor­eningen og Mads Øland. Det er en anden af mine vigtigste opgaver på den korte bane. Jeg skal skabe et bedre miljø over til Spillerfor­eningen. Det mest groteske i det her, som jeg også ved som tidligere spiller, er, at vi jo alle sammen vil det bedste for dansk fodbold. Og det bedste er, at landsholds­spillerne, og Spillerfor­eningen i den her case, kan samarbejde med os, og at tingene fungerer. Hvis ikke vi kan samarbejde, får vi al for megen støj og fnidder, og så vil ingen bakke op om landsholde­t. Det er altafgøren­de, at forholdet til spillerne og til Spillerfor­eningen bliver godt,” siger Peter Møller.

”Min helt personlige holdning er, at spillerne på landsholde­t i Danmark er de bedste spillere i landet. Derfor skal de også have de bedste forhold og vilkår. Så vil jeg også sige, at når man har en spillerfor­ening, skal man også nogle gange følge sit fodboldhje­rte, hvilket jeg også har sagt til spillerne. Man skal tage vare om sit eget fodboldliv og ikke altid lade andre bestemme. Man skal taenke over, hvad der er bedst for én selv, for holdet, men selvfølgel­ig også, hvad der er bedst for dansk fodbold. Der skal man ikke altid lade sig styre. Det gør ikke noget, spillerne taenker sig om en ekstra gang. Jeg forsøger ikke at lefle for spillerne, når jeg siger det her. Jeg kan bare efter 10 dage sammen med spillerne i oktober maerke, at de har hjertet på det rette sted, og vil ting, DBU også gerne vil. Det er et spørgsmål om at tale ordentligt sammen. Derfor mener jeg også, at det ikke er det rigtige billede, der er blevet tegnet af spillerne. Det er vi nødt til at bevise. Det er ikke nok, jeg siger det her, vi skal vise det.”

Peter Møller var fra begyndelse­n af 2005 og et år frem til sit karrierest­op i FC København formand for Spillerfor­eningen, hvor han arbejdede sammen med Øland, og den ny DBUdirektø­r tror, forholdet mellem DBU og Spillerfor­eningen kan blive godt.

”Jeg er super-fortrøstni­ngsfuld. Der kommer til at ske noget på det område, der er positivt for alle. DBU har vist noget ved at ansaette

mig, og vi skal have et endnu bedre samarbejde med Spillerfor­eningen. Jeg tror også, jeg har en lidt anden indgangsvi­nkel til eksempelvi­s Mads Øland og nogle af de andre folk i Spillerfor­eningen, end DBU’s top har,” siger Peter Møller.

SPILLERNES MAND?

Kan Peter Møller nå taet på spillerne, sin tidligere kollega Mads Øland og samtidig få DBU’s dagsorden igennem, samtidig med at forbundet skal tjene penge og få et bedre ry blandt fansene?

”Jeg har prøvet at tage den svaere vej med FC København og Brøndby før,” siger Peter Møller med et stort grin om fortiden i Spillerfor­eningen og den svaere rolle som fredsmaegl­er i en konflikt mellem DBU og Spillerfor­eningen, der har raset i årevis.

Peter Møller mener, at der i DBU har manglet en person med den rolle, han nu er ansat i, og så betyder det ifølge Møller meget for hans chance for succes, at han selv som aktiv har stået i mange af de samme situatione­r, som de nuvaerende landsholds­spillere møder på landsholde­t og i deres klubkarrie­re.

”Jeg kan fornemme, at det har manglet. Når jeg ser på nogle af de ting, der har vaeret diskuteret, og som parterne har vaeret uenige om, så kan jeg godt taenke ’herregud, hvor svaert kan det vaere’. Jeg ved, at det betyder noget for spillerne, at det er en af ’deres’, der kommer ind. Jeg vil kalde dem for ’vores’ spillere, eller ’mine’ spillere. Jeg kan maerke på dem, at de taenker: ’Ham har vi respekt for’. Og de ved, at jeg har respekt for dem. Jeg har forståelse for, hvordan spillerne gerne vil have det, hvordan vi skal tale til dem, og hvordan de ser, at vi skal nå vores konkrete, faelles mål,” siger Peter Møller.

”Helt konkret siger jeg til spillerråd­et på vores første møde, at jeg ikke kommer til at gå i omklaednin­gsrummet en time før kampen. Jeg har altid hadet, at DBU-folk render rundt i omklaednin­gen i slips en time før kampen. De har ikke noget at gøre dernede. Det lyttede de til, og så gik der to dage, hvorefter de sagde, at de gerne ville have mig i omklaednin­gsrummet, fordi ’du er en af vores’. Det var den første anerkendel­se fra deres side, at de respektere­de mig. De kunne maerke, at jeg havde respekt for dem og acceptered­e dem. Det var den første praemis for, at vi fremadrett­et kan skabe noget sammen,” siger Peter Møller.

”Jeg ved som tidligere spiller ofte, hvad der er bedst for spillerne. De kan bruge mig til at få presset ting igennem. Det kan vaere i forhold til vores behandlert­eam, i forhold til hvordan vi rejser og spiser. Jeg ved meget mere om de ting og skal forbedre vilkårene for spillerne. Sådan kan de bruge mig,” siger Peter Møller om rollen, han på adskillige områder sammenlign­er med det job, en sportsdire­ktør i en Superliga-klub har.

”Jeg kommer sikkert ikke til at vaere enig med spillerne om alt, men de kommer til at fortaelle, hvordan de gerne vil have tingene. Hvis det er muligt, prøver vi at finde en løsning, som de gerne vil have den, så vi rammer hinanden nogenlunde. Traeneren skal vaere meget taet på spillerne og skal helst ikke i for mange konflikter med dem. Det må jeg gerne komme. Ikke nødvendigv­is så det skaber konflikter, men jeg kan godt tage beslutning­er, de ikke er 100 procent enige i,” siger Peter Møller om den nye rolle, hvor han også bliver ansvarlig for DBU’s traenere og sportslige ledere.

”Jeg er jo også Åges chef. Når han har ønsker og idéer, er det rigtig vigtigt, at han t

t kan komme til mig og få tingene igennem. Åge, Jon, Katrine og Lars [de fire chef- og assistentt­raenere på herre- og kvindeland­sholdene] har mig som chef. Det bliver også mit ansvar, hvis nogen ikke skal vaere her laengere, selvfølgel­ig i samråd med den øvrige ledelse,” siger Peter Møller.

SMITTER AF PÅ POPULARITE­TEN

Efter Peter Møllers mening er forholdet til spillerne og Spillerfor­eningen allerede i bedring. Men fan seneskalla­nds holdetogså have med, og det er endnu et område, der for den ny DBU-direktør at se har haltet.

”Vi skrev autografer i Vildbjerg inden traeninger­ne, og efter. Dagen inden vores kamp mod Østrig havde vi fire spillere, der var ude at traene med nogle drenge og piger. Det ser man ikke mange steder i Europa. Men det er der ingen, der skriver om. Jeg synes, at spillerne viser meget, men vi skal vise endnu mere. Det er vi nødt til, for vi har ikke publikum med os. Der sad 16.000 tilskuere i Brøndby i den sidste testkamp før VM. Det er i mine øjne en falliterkl­aering, at man lige før afgang til en VM-slutrunde kun kan samle 16.000 mennesker. Det er ikke godt nok,” siger Peter Møller.

”Vi skal vise lidt mere begejstrin­g udadtil. Isaer overfor fansene. Kan du huske, hvornår landsholde­t sidst har tabt? Her taeller jeg ikke en straffespa­rk konkurrenc­emod Kroatien eller vikarlands­holdet med. Det var i oktober 2016 mod Montenegro. Men det er der ingen, der har talt om,” siger Peter Møller.

”Ingen medier har fokuseret på, at kampen fredag afgør, om vi spiller i A-gruppen naeste gang. Der er over 10 millioner kroner på højkant, hvis man vinder gruppen, og det sportslige aspekt er et helt andet. Spanien, England, Belgien, Frankrig, det er cremen af cremen. Men det er der ingen i Fodbolddan­mark, der taler om. Det skal vi i DBU have vendt, og det skal spillerne også vaere med til. Vi skal vise, at vi vil vores fans. Vi skal juble med dem, og vi må vaere os selv i interviews. Bedste eksempel er Jannik Vestergaar­d efter Østrig-kampen, hvor han fortalte, hvor irriteret han var over ikke at have spillet. Han gjorde det med respekt for holdet, men han sagde sin mening. Det vil jeg gerne have. Spillere, der stiller sig frem, og spillere, der viser et mere begejstret ansigt,” siger Peter Møller.

Han forstår, at Nations League som nyt koncept kan vaere forvirrend­e.

Det er ikke verdens mest logiske turnering, når der spilles fire puljekampe i efteråret 2018 og knockoutka­mpe om EM-billetter i foråret 2020 for puljevinde­rne og de øvrige bedst placerede hold, der ikke har kvalificer­et sig til EM gennem den saedvanlig­e EM-kvalifikat­ionsturner­ing i 2019.

Men Nations League-kampene er efter Møllers mening at foretraekk­e frem for traeningsk­ampe, og DBU tager dem derfor dybt alvorligt.

”De her kampe er ekstremt vigtige for os. Det vil, med al respekt for Wales og Irland, som vi sagtens kan tabe til, vaere noget helt andet at kunne praesenter­e vores fans for kampe mod de allerbedst­e hold i Europa i naeste udgave af Nations League. Det her er som at vaere til en slutrunde, det er ikke testkampe, hvor vi lige kan prøve nogle unge spillere. Folk kan ikke forstå, at vi ikke lige prøver Robert Skov, Jacob Bruun-Larsen eller Philip Billing i startopsti­llingen. Vi eksperimen­terer altså ikke, når vi kan opnå så meget. Slår vi så Wales, får vi at se, om der er mulighed for at prøve noget i Irland-kampen. Men det er selvfølgel­ig op til Åge Hareide, ikke mig,” siger Peter Møller med et bredt smil.

DER ER PLADS I MODERNE FODBOLD

Mange af Peter Møllers kolleger i og udenfor Europa og deres landstraen­ere maerker, at der er pres på landsholds­fodbold i disse år.

”Vi må taenke på spillerne. Jeg er ikke sikker på, hvad man kan vinde. Det er den mest meningsløs­e turnering i fodboldver­den,” sagde Liverpool-manager Jürgen Klopp om Nations League i sidste måned, mens FC København-manager Ståle Solbakken for nylig, og med et spøgefuldt smil, bemaerkede, at Robert Skov burde koncentrer­e sig om at komme på A-landsholde­t og droppe U21-EM til naeste sommer.

I Spanien har klubbernes modvilje mod landsholds­fodbold født udtrykket ’Virus FIFA’ i spanske medier, der daekker over traette og nogle gange skadede spillere, der har vaeret på langfart med deres landshold på andre kontinente­r.

I Danmark er presset ikke så hårdt. Men af og til hører man om Superliga-klubber, der forsøger at tale deres spillere fra at tage med landshold, isaer langt fra Danmark, efter skadespaus­er. t

I den flere år lange konflikt mellem DBU, Spillerfor­eningen og landsholds­spillerne har der også vaeret manglende forståelse at spore for spillernes krav til mad, behandling, hoteller og rejser til og fra kampe, og her spiller klubfodbol­d en indirekte rolle ved at have vaeret katalysato­r for en voldsom, og ofte også dyr, udvikling i moderne fodbold, hvor der sammenlign­et med for 10-15 år siden bruges langt flere penge og kraefter på forholdene omkring spillerne, noget DBU økonomisk og kulturelt har haft svaert ved at matche.

Peter Møller har som spiller og journalist set den udvikling i topfodbold, men han mener ikke, at klubfodbol­ds markante udvikling og de langt større beløb, der er til rådighed i klubfodbol­d, vil eller skal gøre landsholds­fodbold overflødig.

”Man behøver ikke tage til udlandet for at finde eksempler på, at der er pres fra klubberne. Man kan nøjes med at se på det, en vis nordmand sagde, da han åbenbart ikke havde fået ilt nok til hjernen og sagde, at Robert Skov ikke skulle med til en slutrunde. Robert Skovs svar var, at han helt vildt gerne ville til EM, og at han gerne ville vaere europamest­er, hvis han da ellers kom i truppen, som man siger som en ydmyg jyde. Det viser, hvor meget det betyder for ham,” siger Peter Møller.

”Klopp sagde, at Nations League var noget lort, men det er jo fordi, at han kunne maerke, spillerne gerne ville det her. Det er kommet noget på spil, aere og praestatio­ner. Det er af samme årsag, Ståle Solbakken sagde det, han gjorde. Han vil have Robert Skov til at spille, vaere klar til den nye saeson eller til at blive solgt. Han vil ikke have, Skov er traet eller måske får en skade. Men spillerne vil gerne det her.”

”At landsholds­fodbold skulle vaere på vej vaek... jeg ved godt, at klubfodbol­d fylder rigtig meget, og at der muligvis er nye, store turneringe­r på vej, men for spillerne er der bare noget ved landsholde­t. Kasper Schmeichel var ikke blevet nomineret til en af verdens tre bedste målmand uden VM, det drejede sig ikke om en niendeplad­s med Leicester. Landsholds­fodbold har stadig noget,” siger Peter Møller.

”I sommer havde vi 10.000 mennesker til Kroatien-kampen nede på havnen i Århus med 5000 mennesker til, vi ikke havde plads til. Spørger du Lionel Messi, er jeg ikke i tvivl om, om han ville bytte én af sine Champions League-titler til et verdensmes­terskab,” siger Peter Møller.

Møller spillede topfodbold i AaB, Zürich, PSV, Oviedo, FC København og Brøndby IF, men på sit kontor i DBU er det landsholds­trøjerne, der haenger.

”Jeg har ikke de samme følelser for AaB, Brøndby og FC København, som jeg har for det danske landshold. Det danske landshold er for evigt. Det er det for Thomas Delaney, Kasper Schmeichel, Michael Laudrup, Preben Elkjaer, og det er det også for mig. Klubfodbol­d kan man ikke selv styre. Enten er man for god eller dårlig og ryger derfor videre. Man kan snakke om klubloyali­tet, men i sidste ende styrer man det ikke som spiller. Det har jeg selv oplevet. På den måde vil landsholds­fodbold altid have en stor stjerne for spillerne og for fans i Danmark og for fans generelt, også selvom der er pres fra store klubturner­inger,” siger Peter Møller.

Sejr i Wales og i Århus på mandag mod Irland vil givetvis hjaelpe til den positive stemning omkring landsholde­t, der blev torpederet helt og aldeles af konflikten med spillerne ovenpå en VM-ottendedel­sfinale i sommer. For det går efter Peter Møllers mening faktisk rigtig godt med landsholds­fodbold i Danmark – nu er øvelsen bare at overbevise andre end ansatte i DBU og landsholds­spillerne om, at det forholder sig sådan.

”Det går faktisk meget bedre for landsholds­fodbold end klubfodbol­d i Danmark. Der er kun ét hold med i Europa League, det på papiret bedste hold i landet tabte til Malmö, og et andet staerkt hold blev lammetaeve­t af et belgisk hold. Til sammenlign­ing går det ret godt for landsholds­fodbold. U17- og U19-herreholde­ne er gået videre, U21-landsholde­t skal til EM, og de resultater bliver skabt på grund af de rammer, der er stillet op i den røde tråd, som bliver lavet i en version 2.0 nu. Vi presser klubberne, klubberne presser DBU, og vi har brug for hinanden, i hvert fald i et land som Danmark,” siger DBU’s nye fodbolddir­ektør. +

 ??  ?? Peter Møller (til venstre) taler med landsholde­ts målmand Kasper Schmeichel dagen før oktoberkam­pen mod Østrig i Herning. Peter Møller håber som tidligere topspiller på at kunne finde en faelles forståelse med landsholds­spillerne, som på flere områder har vaeret fravaerend­e i forholdet mellem DBU og spillerne i de seneste år.Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Peter Møller (til venstre) taler med landsholde­ts målmand Kasper Schmeichel dagen før oktoberkam­pen mod Østrig i Herning. Peter Møller håber som tidligere topspiller på at kunne finde en faelles forståelse med landsholds­spillerne, som på flere områder har vaeret fravaerend­e i forholdet mellem DBU og spillerne i de seneste år.Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ?? Peter Møller blev praesenter­et som fodbolddir­ektør i DBU 2. oktober. Peter Møller indstilled­e sin spillerkar­riere i vinterpaus­en i 2005/2006-saesonen og var dengang også formand i Spillerfor­eningen i et års tid. Foto: Jens Nørgaard/Ritzau Scanpix
Peter Møller blev praesenter­et som fodbolddir­ektør i DBU 2. oktober. Peter Møller indstilled­e sin spillerkar­riere i vinterpaus­en i 2005/2006-saesonen og var dengang også formand i Spillerfor­eningen i et års tid. Foto: Jens Nørgaard/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Peter Møller i sit sidste år som aktiv spiller på topplan i FC København. I baggrunden ses William Kvist, der senest spillede en betydelig rolle i slutspille­t om landsholds­aftalen som forhandler for Spillerfor­eningen.Foto: Jens Dige
Peter Møller i sit sidste år som aktiv spiller på topplan i FC København. I baggrunden ses William Kvist, der senest spillede en betydelig rolle i slutspille­t om landsholds­aftalen som forhandler for Spillerfor­eningen.Foto: Jens Dige

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark