Ekstra Bladet - Tipsbladet

VINDEREN MARK VAN BOMMELS PERFEKTE START

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

I Holland buldrer PSV af sted med 12 sejre i de første 12 kampe. Og det med en ny traener, der aldrig tidligere har haft ansvaret for et seniorhold. Men Mark van Bommel er et stort navn i Eindhoven, og han har allerede åbenbaret sig som et endnu større traenertal­ent.

Mark van Bommels aktive karriere sluttede, ganske symptomati­sk, med en hård tackling. Den var også for hård. I maj 2013 blev sidste runde af den hollandske liga afviklet, og PSV’s kamp mod Twente var også den sidste for 36-årige Van Bommel, inden han stoppede. Han nåede bare ikke at spille den faerdig. Efter 56 minutter fik han det første gule kort, et kvarter senere det andet for en hård stempling på Dusan Tadic.

”Jeg husker isaer de gode tider,” sagde PSVanfører­en, da han efter kampen blev bedt om at evaluere sin tid som spiller. Derefter tilføjede han:

”Jeg har haft 20 minutter til at taenke over den bemaerknin­g.”

Sådan sluttede en karriere, der sikrede ham VM-sølv, en Champions League-titel og nationale mesterskab­er i fire forskellig­e lande. Den sikrede ham også et ry som en af de hårdeste spillere i Europa gennem de seneste 20 år.

Siden blev Mark Peter Gertruda Andreas van Bommel traener. Han startede som assistent for U/17-landsholde­t, han har også vaeret højre hånd for sin svigerfar, Bert van Marwijk, på både det saudiske og det australske landshold, og han har vaeret i PSV’s ungdomsafd­eling. Kombineret med en heltestatu­s fra tiden som spiller var den erfaring nok til, at han i sommer fik cheftraene­rjobbet, da Phillip Cocu forlod klubben efter fem år og tre hollandske mesterskab­er på Philips Stadion.

Og Mark van Bommel har foreløbig sagtens kunnet udfylde forgaenger­ens store sko. Måske han endda udvider dem med sine engang så hårdt-tacklende fødder. For foreløbig har PSV vundet samtlige kampe i ligaen, mens Mark van Bommel har vist sig som et traenernav­n, man bør holde øje med.

Og den kompromisl­øse tilgang til sporten? Den har han taget med sig fra midtercirk­len til sidelinjen.

DEN STORE STJERNE PÅ PHILIPS STADION

Den 21. juni sad Mark van Bommel på baenken på Cosmos Arena i i Samara, hvor han som assisteren­de australsk landstraen­er så sit hold spille 1-1 med Danmark. Dagen efter blev han, mens han stadig befandt sig i Rusland, praesenter­et som ny cheftraene­r i PSV. Phillip Cocu var rejst til Fenerbahce, og i Eindhoven mente man, at den naturlige afløser allerede var i klubben i form af U/19-holdets traener.

”Vi ved, at vi har succesfuld­e folk ved roret, og vi vidste, at Phillip en dag ville komme til os og fortaelle, at han ville forlade os. Derfor begyndte vi at lede efter en egnet afløser og startede et nyt projekt med Mark for to saesoner siden. Vi føler, at han er klar til jobbet,” sagde direktør Toon Gerbrands ved praesentat­ionen, mens 41-årige Mark van Bommel stemte i.

”Man kan ikke beslutte sig for en dato, hvor man begynder sin karriere som cheftraene­r. Jeg tror, jeg har erfaringen til at imødekomme denne udfordring,” sagde Van Bommel.

Den nyansatte traener havde den fordel, at han havde stor goodwill i Eindhoven. Phillip Cocu er selv født i byen og spillede for klubben ad to omgange i halvfemser­ne og nullerne, men selv om Van Bommel er født udenbys og startede sin aktive karriere i Fortuna Sittard, ser PSV’erne ham som en af deres egne. Hans spillestil har altid passet perfekt til Eindhoven.

”Stemningen på stadion er nogle gange helt surrealist­isk. Traenerens navn råbes fra tribunerne langt oftere end spillernes. Van Bommel er stjernen på dette hold,” har De Telegraaf-journalist­en Erik van Haren fortalt ESPN.

Det har også hjulpet, at det pensionere­de midtbaneid­ol er kommet flyvende fra start. Tilbage i 1999 satte belgiske Eric Gerets klubrekord ved at vinde sine første otte kampe i spidsen for PSV. Det overgik Mark van Bommel den 20. oktober, da hans hold vandt 6-0 over FC Emmen i niende spillerund­e. Og siden har de forsvarend­e mestre taget yderligere tre sejre, og godt en tredjedel gennem turneringe­n er holdet stadig fejlfrit med 12 sejre ud af 12 mulige og maksimale 36 point. Ajax er distancere­t med fem point. Der er dog stadig et stykke op til den bedste saesonstar­t nogensinde. I 1987-88 vandt PSV de første 17 kampe i en saeson, der skulle vise sig at ende med en Treble.

HOLDET SPILLER SOM TRAENEREN

Om Mark van Bommels PSV når den rekord – eller Ajax’ rekord på sejr i 19 ligakampe i traek – er endnu uvist, men traeneren har i hvert fald taenkt sig at forsøge. Det ligger til ham.

”Jeg vil også vinde, når jeg spiller kugler og Monopoly,” sagde han om sin vindervilj­e før kampen mod rivalerne fra Ajax.

Det opgør vandt PSV med 3-0 (det er 60 procent af alle mål, Ajax har lukket ind i ligaen i denne saeson), og det var en kamp, som viste, hvordan PSV gerne vil spille.

”Vi forsøger at bygge op bagfra, men hvis det ikke fungerer, har vi nogle enestående angrebsmul­igheder med Luuk de Jong og fart oppe foran. I anden halvleg gjorde vi alt, hvad vi kunne for at sikre, at vi ikke indkassere­de et mål. Det er et tegn på, at det er et aegte hold,” sagde Van Bommel, mens den tidligere landsholds­kammerat og nuvaerende Ajaxangrib­er Klaas-Jan Huntelaar erklaerede, at ”ved alle tre mål blev vi slået på viljestyrk­e, og det kan vi ikke acceptere.”

PSV’s spillestil er praeget af den energi og vilje, som Van Bommel selv viste som aktiv.

”Det er et fysisk hold med vigtige individual­ister, og de kan slå til på alle tidspunkte­r. De har den samme karakter som deres traener,” sagde Inter-traener Luciano Spalletti før de to klubbers møde i Champions League. Og i en klumme i De Volkskrant har journalist­en Willem Visser erklaeret, at han har store forhåbning­er for fremtiden,

”Mark van Bommel bliver, tror jeg, den bedste hollandske traener siden Louis van Gaal. Han er lidt hårdere end Frank de Boer, mere progressiv end Cocu og mere alsidig end Van Bronckhors­t, for at naevne et par andre. I Bert van Marwijk har han en af de bedste hollandske traenere gennem det seneste årti som konsulent på fuld tid,” skriver Visser med henvisning til, at svigerfar Van Marwijk er uofficiel rådgiver i kulissen.

SOM EN FAR OG SOM EN VEN

At Mark van Bommel har fået succes er ikke en overraskel­se, hvis man spørger det U/19hold, han traenede før sommerferi­en og gjorde til hollandsk mester.

”Han er min anden far. Virkelig,” har den 19-årige tjekke Michal Sadilek sagt til Elf Voetbal i et interview, hvor han storroser Van Bommel.

”Han ved, hvornår han skal vaere vred, og hvornår han ikke skal. Udover at vaere traener er han også vores ven. Efter traening bliver han altid i omklaednin­gsrummet, og man kan tale med ham om alt.”

”Vi traener meget hårdt. To en halv time hver dag. Som et resultat af det kan vi holde vores fart meget laengere. Det har vi virkelig maerket i denne saeson. I den sidste halve time er modstander­en altid synligt traet. Det spillede en stor rolle i vores mesterskab,” sagde Sadilek i maj.

”Jeg tror, han er traener i en europaeisk topklub inden for fem år. Han har også den ambition. Man ved selvfølgel­ig aldrig, hvordan det går, men måske er han cheftraene­r for PSV inden for to år. Det er han også klar til, tror jeg. Og ikke kun mig, det synes alle på vores hold,” sagde Sadilek til Elf Voetbal og fik ret tidligere, end han anede.

I et interview med NOS har Willem Visser uddybet sine synspunkte­r om, at Mark van Bommel bliver en stor traener. Her fokuserede han på PSV’erens behov for altid at vinde.

”Det betyder meget for ham. Jeg syntes nogle gange, det kammede over for ham, da han spillede. Hårde tacklinger, hvor man taenkte: Hvorfor gør du det nu? Som i VM-finalen mod Andrés Iniesta. Det diskutered­e jeg med ham. Men han vil virkelig gerne vinde. Jeg sagde engang til ham: ”Man er også nødt til at spille smuk fodbold.” Så svarede han: ”Du er for romantisk. For romancer må du gå i biografen med din kone. Det her er fodbold. Kun sejre taeller.””

Foreløbig har Mark van Bommel 12 af dem i AEresdivis­ionen. Ud af 12 mulige.

 ??  ?? Mark van Bommel på sidelinjen i weekendens 4-1-sejr ude over De Graafschap - den 12. ud af 12 mulige i den tidligere hollandske landsholds­spillers første saeson som cheftraene­r i PSV. Foto: Ritzau Scanpix
Mark van Bommel på sidelinjen i weekendens 4-1-sejr ude over De Graafschap - den 12. ud af 12 mulige i den tidligere hollandske landsholds­spillers første saeson som cheftraene­r i PSV. Foto: Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark