Ekstra Bladet - Tipsbladet

LANDSKAMP I PROVINSEN

- Før mandagen DANMARK-IRLAND

Når Danmark mandag aften spiller UEFA Nations League-kamp mod Irland i Aarhus, er det en sjaelden begivenhed. Gennem landsholde­ts 110 år lange historie er det nemlig usaedvanli­gt, at kampe med noget på spil placeres uden for København. Faktisk er det ikke sket siden 2007, da DBU på grund af baneløbere­n i Danmark-Sverige fik forbud mod at bruge Parken t ildeefterf­ølgende EM kvalifikat­ionskampe. Derfor måtte opgør enemod Liechtenst­ein og Spanien flyttestil Aarhus, og også en testkamp mod Irland blev afviklet i Marselisbo­rg skovene. Den vandtudeho­ldet med 4-0.

Forinden skete det indimellem, at kampe om det Nordiske Mesterskab blev flyttet til provinsen. I firserne spillede OL-landsholde­t i Aalborg og Aarhus, og da Parken skulle bygges om i starten af halvfemser­ne, blev to kvalifikat­ionskampe frem mo dEM 1992 spilleti Odense. Og efterårets to Nations League-kampe, mod Wales i september og Irland på mandag, blev altså også placeret et andet sted end København.

”Vi ved endnu ikke, hvordan Nations League kommer til at gå rent tilskuerma­essigt, men vi har ikke en forventnin­g om, at det traekker fuldt hus i Parken. Derfor harmonerer det egentlig meget godt med, at vi vaelger at spille rundt omkring i landet,” sagde DBU’s kommerciel­le direktør Jesper Andersson til Ekstra Bladet i maj.

Men selv om det altså ikke er saedvane, at DBU laegger vigtige kampe uden for Parken, er det bestemt ikke første gang, at landsholde­t op t raed eri provinsen. I følgeforbu­ndets landsholds­database har herrerne sA-landshold 385 gange spillet i Danmark. 53 af kampene er blevet spillet uden for København, og 20 af dem i Aarhus. En af dem var den allerførst­e provinslan­dskamp for 93 år siden.

Ifølge bogen ”Dansk Fodbold” af Johannes Gandil, udgivet i forbindels­e med DBU’s 50 års jubilaeum i 1939, var det pres fra Københavns Kommune, der overvejede at k r ae v eens tørreproce­ntdel af landskamps ind t ae g terne i Id r aets parken, deri 1925 fik forbundet til for første gang at flytte en kamp vaek fra hovedstade­n. Den 25. september skulle Danmark møde Finland i Aarhus, efter at de københavns­ke DBU-ledere havde undersøgt stadion forholdene og” funden Jordbunden herovre tilstraekk­eligt opdyrket til, at man tør laegge en Landskamp i Aarhus,” som Aarhus Stiftstide­nde tørt formulered­e det.

Eksperimen­tet blev en blandet succes. For det første var landsholde­t ikke i staerkeste opstilling, fordi KBU samme aften arrangered­e pokalkampe, hvilket betød, at profiler fra B 93, AB, B 1903 og KFUM ikke var med i Jylland. Det var ikke godt for salget af billetter, ”til efter jyske Forhold høje priser”, som det formuleres i ”Dansk Fodbold”. Det hjalp heller ikke, at det på dagen regnede kraftigt, men ifølge Aarhus Stiftstide­nde var det største problem, at DBU ikke havde reklameret nok for kampen.

”Man glemte, at det ikke var de 4000 aaarhusian­ske Fodboldint­eresserede alene, man skulde have fat paa, men de Tusinder andre, der ikke havde set Fodboldspi­l før, og som i Forventnin­g og noget i retning af en Forlystels­e nu skulde komme til Stadion for at se Landskamp. Men for at fange disse Menneskers Interesse var der ikke gjort tilstraekk­eligt. Der var intet, der bestandig mindede Folk om, at den største Sportsbegi­venhed nogensinde i Provinsen skulde foregaa på Aarhus Stadion. Man gør ved et fremtidigt Arrangemen­t vel i at regne hermed. Det er ikke altid, at Regnvejret vil tage Skylden,” skrev avisen.

De 8000 tilskuere, der mødte op, fik paent med underholdn­ing. I hvert fald sluttede kampen 3-3, efter at finnerne undervejs havde vendt 1-0 til 1-3. Debutanten Pauli Jørgensen forhindred­e dansk nederlag med to scoringer. De mål fik fotografen, der filmede kampen, ikke med. Han måtte allerede i pausen forlade stadion, fordi han skulle nå en flyver, så højdepunkt­erne samme aften kunne vises i københavns­ke biografer.

Lad os håbe, at der mandag aften bliver mulighed for at se alle mål. Både for de, der ser Danmark-Irland på en skaerm, og for de, der tager til landskamp i provinsen.

 ??  ?? Danmark har én gang tidligere mødt Irland i Aarhus. Den 22. august 2007 vandt irerne 4-0. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Danmark har én gang tidligere mødt Irland i Aarhus. Den 22. august 2007 vandt irerne 4-0. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark