Ekstra Bladet - Tipsbladet

Tipsbladet fylder 70 år

Tillykke til Tipsbladet - Tusind tak til laeserne

-

70 år er lang tid, når man som chefredakt­ør standser op, laegger smartphone­n til opladning og taenker lidt over, hvad det er for et stykke dansk kulturhist­orie, man er så heldig og privileger­et at forvalte og udvikle.

I november 1948 lå Israel og Egypten i krig, mens kommuniste­r og nationalis­ter sloges om magten i Kina.

”Dewey defeats Truman”, kom avisen Chicago Tribune til at skrive på forsiden to dage før, Harry Truman kunne erklaere sig som vinder af det amerikansk­e praesident­valg, og der var endnu et halvt år til, at NATO blev dannet.

Socialdemo­kraten Hans Hedtoft var statsminis­ter, Massey Ferguson-traktorer og Marshall-planen var ved at mekanisere og industrial­isere Danmark, og i København så Tipsbladet dagens lys et halvt år før Dansk Tipstjenes­te blev til.

Der er sandt for dyden sket meget siden da, og Tipsbladet har eksisteret i mange former og boet en raekke forskellig­e steder, fra Svendborg og Ålsgårde til forskellig­e adresser i København, hvor vi også hører hjemme i dag med et godt netvaerk af journalist­er og kilder i hele landet og internatio­nalt.

I de første årtier var Tipsbladet naesten udelukkend­e en guide til tipssystem­er, men siden Carsten Andreasen i halvfjerds­erne blev chefredakt­ør, voksede Tipsbladet­s journalist­iske rolle i takt med, at fodbold voksede og forvandled­e sig til det gennemkomm­ercialiser­ede, dybt profession­elle og lettere hysteriske verdensfae­nomen, spillet er i dag på godt og ikke mindst ondt.

Fodbold er gået fra at vaere noget, vi i udstrakt grad havde for os selv på Tipsbladet, til at blive et af de emner, der bliver vist, fortalt og skrevet allermest om i Danmark og mange steder i udlandet.

Vi har tilpasset os med nyhedsarti­kler og de hurtige reaktioner på tipsbladet.dk, mens vi på den trykte udgave af Tipsbladet i stadigt højere grad har satset på baggrundsa­rtikler, reportager, store interviews og kritiske udredninge­r.

Det er i høj grad også på det område, på vaerdier som trovaerdig­hed, uafhaengig­hed, og kritisk journalist­ik men også mod, glaede og begejstrin­g i vores historier, at Tipsbladet har skilt sig ud i flere årtier med tid og plads til fordybelse. Og selvom der er flere andre medier og mange af vores kolleger, der i disse år leverer flot journalist­ik efter samme kriterier, har der, når vi nu selv skal sige det, sjaeldent vaeret mere brug for Tipsbladet.

Mens nyhedsstrø­mmen efterhånde­n har udviklet sig til en tsunami af gentagelse­r, kvikke overskrift­er og skarptvink­lede citater, holder vi med fuldt overlaeg tempoet nede og gør vores bedste for at fortaelle, hvorfor tingene sker.

Det er der efter vores mening et stort behov for, hvis man skal forstå topfodbold i Danmark og udlandet i de kommende år, hvad end det sker gennem store interview og reportager, sjove og overrasken­de fortaellin­ger om glaeden ved fodbold eller de kritiske udredninge­r af magten og pengene.

Hvor det for 20 år siden var Adidas og tysksproge­de tv-stationer, der i høj grad satte dagsordene­n og finansiere­de FIFA’s VM-slutrunder, er det i dag kongefamil­ier i rige oliestater og i udenrigsmi­nisteriern­e i Washington, Moskva og Beijing, der bruger fodbold som middel i forsøget på at forme verden i de kommende årtier. Som jeg skrev på denne plads for nylig, nytter det ikke at lade som om, at det magtspil ikke i løbet af få år kan lavet fodboldspi­llet totalt om, også i Danmark.

Vi vil i de kommende år dyrke både de store interview og gode fortaellin­ger om livet i fodboldver­denen og gøre vores bedste for at fortaelle om skyggeside­rne. Vi har gennem 2018 haft en ugentlig podcast under navnet ’En Halvleg Med Redaktione­n’ og kommer også med andre tiltag i en verden, hvor vi godt er klar over, at det kun er de dygtigste og de mest relevante, der har en fremtid på papir.

Vi tror på, at vi med vores journalist­ik er blandt dem, der også i de kommende år overlever på papir.

For der er stadig noget saerligt over at fordybe sig i 20-30 minutter med Sebastian Stanburys artikel om lys på stadion, Morten Glinvads unikke Peru-reportage fra Sydamerika før VM eller det store, eksklusive Peter Schmeichel-interview, Thomas Pyndt lavede i 2017 i forbindels­e med 25-året for EM-triumfen.

Jeg skylder som chefredakt­ør en stor tak til alle, der er med til at få Tipsbladet på gaden og bakker op om projektet, og den største tak af dem alle går til dig, kaere laeser.

Vi er beaerede over, at så mange af jer laeser Tipsbladet uge efter uge, år efter år, og at I i en hektisk hverdag finder tid til det pusterum, vi bilder os ind at Tipsbladet er.

I er ikke altid enige med os i vinklerne og prioriteri­ngerne af det utal af fantastisk­e historier – hvis vi ellers var nok ansatte, kunne vi snildt lave 80 sider om ugen.

Men I holder fast i Tipsbladet, og vi vil gøre vores bedste for at vaere tilliden vaerdig og fortsaette udviklinge­n af Tipsbladet, så der kommer flere runde fødselsdag­e i de naeste årtier. Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet

 ??  ??
 ??  ?? Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen
Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark