Ekstra Bladet - Tipsbladet

Tips-feberen rammer Danmark

Tipsbladet Retro // 26. november 1948

-

Det begyndte med et fire siders prøvenumme­r onsdag den 17. november, men ni dage senere bød fredagen på den første officielle udgave af Tips-Bladet med undertitle­n ”Specialorg­an for fodboldtip­ning.” Prisen var 50 øre for de 12 sider, og for en sum svarende til to af de fremtidige tipsraekke­r fik danskerne en grundig introdukti­on til begrebet tipning, der allerede var kendt fra Sverige og Norge.

”Om få måneder vil tips-feberen brede sig over landet – 25-ørene vil rulle ind – ikke alene i statskasse­n, men også til idraetten, kulturelle formål – og til spillerne...,” som der stod skrevet i åbningsart­iklen på side 2, der skulle praesenter­e det faenomen, der havde optaget nationen og som nu skulle begynde engang i marts 1949.

Så Tips-Bladet var på forkant og stod klar til at uddanne danskerne i tipningens aedle kunst.

”Der findes vistnok ikke mange herhjemme, som ikke er klar over, at tipstjenes­ten i Danmark er ved at vaere en realitet. Gennem bladenes mange og indgående omtaler af tipstjenes­ten, gennem idraetsorg­anisatione­rnes magtfulde demonstrat­ioner og gennem radioens transmissi­on af rigsdagsde­batten om tipsloven, er nyheden traengt ud til hver eneste fodboldkro­g i vort land.”

”Men hvad er fodbold-tipning egentlig for noget?, spørger man. For her er vi inde på noget, som kun de allerfaerr­este har kendskab til.”

”Det er en udbredt opfattelse, at fodbold-tipning er noget forfaerdel­ig indviklet noget, som kun de, der er i besiddelse af en højere eksamen end den, man tager i kommunesko­len, er i stand til at vaere med i … (Men) når de får kigget lidt naermere på ”mysteriet,” vil også De finde, at det hele er så let som fod i hose,” skrev en unaevnt forfatter, der ganske givet var bladets første ansvarshav­ende redaktør Elwin Hansen, som tidligere havde vaeret mangeårig sportsreda­ktør på Jyllands-Posten.

Andetsteds i bladet kunne man finde et interview med Aktieselsk­abet Dansk Tipstjenes­tes direktør Svend Halvorsen, der kunne fortaelle, at man havde flytteplan­er, for lokalerne i Bremerholm var alt for små.

”Allerede fra 1. december flytter vi ind i det Ahlefeldt-Laurvigske palae i Kronprinse­ssegade 20. Der skal vi tage alle fire etager i brug, men det bliver heller ikke for meget, da jeg regner med, vi må benytte et personale på et par hundrede. Heraf er de cirka 25 fast ansatte, men der bliver 150-200 løsarbejde­re til det manuelle arbejde. Men foruden disse medarbejde­re får vi jo alle vore forhandler­e. Jeg forventer, at der var fra starten bliver cirka 1000 over hele landet … Forhandler­e bliver tobaksforr­etninger, bladkioske­r, boghandler­e, sportsmaga­siner og lignende,” sagde direktøren.

Den nye tipslovgiv­ning blev optrykt over et par sider, men gennemgang­en af, hvad tipning egentlig var for en størrelse sidst i bladet, havde nok flere laesere. Begreberne 1, X og 2 blev forklaret, mens laeserne også blev revet ud af den ”vildfarels­e,” at det skulle vaere nemt at ramme det rigtige udfald af 12 kampe. For nok var der kun tre udfald af den enkelte kamp, men skulle alle 12 rammes rigtigt samtidig var der 531.441 forskellig­e udfald.

Endelig sluttede man af med en prøvekupon, så laeserne kunne øve sig med de kampe, der blev spillet i Danmark om søndagen, mens hver kamp også fik en grundig analyse med masser af tilhørende statistik om de seneste kampe, så man var klaedt godt på til eksperimen­tet. For eksempel skulle man vaere opmaerksom på, at Køge ”helt har tabt fidusen,” mens 3. divisionsk­ampen mellem Nakskov og B 1913 ”naesten er umulig at tippe.”

”Så saet deres 1, X og 2, inden de hører resultater­ne i radioavise­n, og De kan da more dem med at finde ud af de rigtige tips. Men husk stadig, at det ikke gaelder om at tippe måltallet, kun om at finde vinderen eller tippe, om kampen ender uafgjort,” lød den afsluttend­e påmindelse.

Og så kunne en epoke begynde – Tips-Bladet kom dog først på gaden igen en måned senere med videre vejledning og et indledende kig på begrebet tipssystem­er ved den svenske ekspert Evert Stolt. Men når tipningen lagde fra land i marts, ville man udkomme ugentligt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark