Ekstra Bladet - Tipsbladet

FOLKETS SPILLER

CARLOS TEVEZ

-

For Boca-tilhaenger­ne vil det vaere drømmescen­ariet. For Rivers hinchas vil det vaere et mareridt, hvis det sker: Hvis Carlos Tevez, den nu 34-årige Boca-veteran, skulle blive matchvinde­r i Copa Libertador­es-finalen på Rivers Estadio Monumental. For ingen af lørdagens aktører udtrykker den indaedte rivaliseri­ng som Tevez. Markedskra­efterne har gjort, at der i dag er langt mellem de store spillere, der spiller størstedel­en af deres karriere i River eller Boca. Er talentet stort, kalder pengestaer­ke klubber i de europaeisk­e ligaer på spillerne i en ung alder, før de har vist andet end glimt af potentiale­t i deres argentinsk­e klubber. Og kun hvis spillerne ikke er gode nok til at slå igennem i Europa, eller hvis de har et ønske om at slutte karrieren af hjemme i Argentina, er der en mulighed for igen at se dem på La Bombonera eller Monumental.

Her adskiller Tevez sig i høj grad. For selvom også han har tilbragt mange år i udenlandsk­e klubber, så runder han lørdag sin kamp nummer 200 for Boca, hvis han kommer på banen. Han har formået at bevare en status som et Boca-symbol, fordi hans personligh­ed, baggrund og spillestil på bedst mulig vis repraesent­erer, hvad Boca traditione­lt har stået for.

Tevez er ”El jugador del pueblo”. Folkets spiller. Han blev født i fattigkvar­teret Fuerte Apache, og det karakteris­tiske ar på hans hals har fået en symbolsk betydning. Det opstod, da han som barn ved et uheld fik haeldt kogende vand over sig, men er med tiden blevet det synlige bevis på hans hårde barndom. Talentet bragte ham til Boca Juniors, hvor han fik debut på førstehold­et som 17-årig i 2001. Og i modsaetnin­g til mange andre blev han i Boca laenge nok til at opnå store resultater og skrive sig ind i klubhistor­ien. Han vandt Copa Libertador­es i 2003 og blev kåret som turneringe­ns bedste spiller. Efter en skadespaus­e blev han senere på året skiftet ind i stedet for sin nuvaerende traener Guillermo Barros Schelotto, da Boca vandt Interconti­nental Cup over Milan. Og han skrev et markant kapitel i Superclási­co-historien, da han scorede mod River i Copa Libertador­es-semifinale­n i 2004. Tevez fejrede målet med at imitere en kylling i sin jubeldans på Monumental. En hån mod River med det nedladende tilnavn ”Las Gallinas,” kyllingern­e, for holdets tendens til at fejle i de afgørende øjeblikke. Tevez blev udvist for provokatio­nen, men Boca vandt efter straffespa­rk.

Tevez blev set som det bedste bud på en efterfølge­r til Boca-idolet Diego Maradona. Som Maradona kom han fra fattige kår og var en temperamen­tsfuld individual­ist og en mand, folket kunne identifice­re sig med. Som 21-årig tog han til Corinthian­s i Brasilien som led i en suspekt transferko­nstruktion, og siden fortsatte karrieren i Europa hos West Ham, Manchester United, Manchester City og Juventus med mesterskab­er og en topscorert­itel i Premier League som udbytte. Men i 2015 vendte han som 31-årig hjem til rødderne. Og nu er spørgsmåle­t, om hans status, hans historie og hans tyngde vil give ham en plads i Bocas startopsti­lling lørdag eftermidda­g.

SABBATÅR HOS JULEMANDEN

I det første opgør hjemme på La Bombonera sad Tevez som ventet på baenken, men i anden halvleg blev han skiftet ind og var veloplagt og lige ved at få en afgørende rolle, da han gled igennem og spillede Darío Benedetto fri i det allersidst­e minut. I sidste weekend blev han kåret som holdets bedste spiller, da et reservepra­eget Boca spillede 0-0 mod Patronato i en fremrykket ligakamp.

”Med bolden for fødderne spillede han godt, til tider meget godt, men han spillede endnu bedre i samspillet med tribunerne. Ikke på et skråplan, der kan forveksles med demagogi, men på en måde, der udtrykte de sentimenta­le og følelsesma­essige elementer, der er Bocas vartegn,” skrev sportsavis­en Olé om figuren Tevez.

Samme avis lancerede straks en afstemning om Tevez’ kandidatur til startopsti­llingen mod River. Mandag havde 68 procent af de over 50.000 stemmer sagt ja til spørgsmåle­t.

”Ja, han skal starte. Det er ham, der mest af alle viser nosser,” sagde den tidligere verdensmes­ter i boksning – og Boca-fan – Jorge Castro kontant på et spørgsmål, der har fyldt en del i Buenos Aires i denne uge.

Tevez har dog kun sjaeldent vaeret i Bocas startopsti­lling, siden han i begyndelse­n af året vendte tilbage til klubben endnu engang. For selvom det lignede hans sidste klubvalg, da han i 2015 kom hjem fra Juventus, lod han sig i slutningen af 2016 friste af et enormt tilbud fra Kina og rejste til Shanghai Shenhua til en årsløn på naesten 300 millioner kroner, der gjorde ham til verdens bedst betalte fodboldspi­ller. I Tevez’ debut tabte Shanghai Shenhua sensatione­lt på hjemmebane til Brisbane Roar med danske Thomas Kristensen i kvalifikat­ionen til den asiatiske Champions League, og i det hele taget blev Tevez’ ophold i Kina en skuffelse. Han virkede utraenet og umotiveret og scorede kun fire mål og blev beskyldt for udelukkend­e at vaere taget til Kina for pengenes skyld. Men ifølge Diego Maradona var der nu ingen grund til kritik:

”Tevez tog til Kina og fyldte kufferten med dollarsedl­er fra julemanden og vendte så tilbage til Boca. Det er der ingen problemer i,” lød det fra Maradona.

Igen blev Tevez mødt med store forventnin­ger i Boca Juniors. Efter hjemkomste­n tog han ud i barndomskv­arteret Fuerte Apache og spillede gadefodbol­d, og han drømte om at komme i spil til den argentinsk­e VM-trup. Men denne gang har han ikke kunnet leve op til forventnin­gerne, og som 34-årig har han accepteret ikke laengere at vaere fast mand i startopsti­llingen. Men måske den største Superclási­co i historien kan få det bedste frem i ham en sidste gang og måske udløse en ny kyllingeda­ns på Monumental som for 14 år siden.

”En af grundene til, at jeg kom tilbage, er at vinde Copa Libertador­es. Vi er alle besatte af det. Tiden er kommet til at løfte den byrde af vores skuldre og vinde den,” sagde Tevez om håbet om at føre Boca til sejr i Sydamerika­s største klubturner­ing, som klubben ikke har vundet siden 2007.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark