Ekstra Bladet - Tipsbladet

”JEG KOMMER TIL AT GØRE DET PÅ MIN MÅDE”

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Han troede ikke, han skulle vaere cheftraene­r. Nu skal Kenneth Andersen som 51-årig kaempe om mesterskab­er og få førstehold­et i europaeisk­e gruppespil i en klub, hvor han har tilbragt en stor del af voksenlive­t.

FC Midtjyllan­ds U19-mesterhold havde netop slået irske Bohemians i UEFA Youth League, da opkaldet kom i starten af oktober, kort tid før Jess Thorup skiftede til belgiske Gent. Ville Kenneth Andersen, assistentt­raener i FC Midtjyllan­d fra 2008 til 2009 og siden da traener i ungdomsafd­elingen, vaere cheftraene­r for førstehold­et?

”Jeg fik cirka 24 timer at taenke i, og så ville de rigtig gerne vide, om det var noget, vi skulle arbejde videre med,” fortaeller Kenneth Andersen.

Han sagde ja til jobbet som afløser for Jess Thorup.

Ja til at styre en trup, der er Superligae­ns naest- eller tredjedyre­ste, ja til at jagte europaeisk­e gruppespil, og ja til igen at gå efter det danske mesterskab, som hans to forgaenger­e på posten begge har vundet med en klub, der 1. juli naeste år kommer ud af teenageåre­ne og fylder 20.

AT SIGE JA

Kenneth Andersen har arbejdet i FC Midtjyllan­d i 15 år og har først og fremmest lagt energien og arbejdstid­en i forskellig­e roller i den ungdomsafd­eling, hvor udviklinge­n for alvor tog fart med åbningen af et fodboldaka­demi i 2004.

Pione Sisto, Rasmus Nissen Kristensen, Erik Sviatchenk­o, Simon Kjaer og Winston Reid er et lille udsnit af de spillere, der har vaeret gennem akademiet i Kenneth Andersens tid for siden at blive solgt til udlandet, og i Superligae­n og divisioner­ne løber der dusinvis af spillere rundt, der har laert at spille fodbold af blandt andre Kenneth Andersen i FC Midtjyllan­ds ambitiøse ungdomspro­gram.

Det troede Kenneth Andersen, han skulle blive ved med i 2019 og i de kommende år.

U19-holdet ligger nummer ét i Danmarks staerkeste ungdomsrae­kke, flere af spillerne fra holdet traener allerede med omkring FC Midtjyllan­ds førstehold og ligner kommende Superliga-spillere, og selvom FC Midtjyllan­d med ansaettels­en af Kenneth Andersens davaerende traenerkol­lega i ungdomsafd­elingen Svend Graversen i september 2017 havde vist, man gerne finder folk til forfremmel­ser internt, havde Kenneth Andersen ikke skaenket Superliga-cheftraene­rjobbet en tanke, da førnaevnte Graversen sammen med direktør Claus Steinlein og formand Rasmus Ankersen fortalte Kenneth Andersen, at han var deres førstevalg som afløser for Jess Thorup.

”Jess forlaenged­e jo sin aftale for ikke så laenge siden, og jeg forstod godt, klubben ville fortsaette med ham i traenersae­det. Jeg havde slet ikke taenkt, at det var tid til et skifte, eller at det skulle vaere mig i tilfaelde af et skifte. Jeg havde overhovede­t ikke skaenket det en tanke. Derfor fandt jeg først ud af, at de havde mig i tankerne som ny cheftraene­r, da jeg får et opkald om, at det her med Jess var på bedding, og hvad jeg så taenkte om at tage over,” siger Kenneth Andersen, der som 51-årig nu står med sit første cheftraene­rjob i Superligae­n, efter hans eneste andet cheftraene­rjob med seniorspil­lere var i Serie 1 med Billund IF.

”Jeg har aldrig rigtig gået med en plan om, at jeg skulle ende som cheftraene­r i Superligae­n. Jeg prøvede det som assistentt­raener fra 2008 og et par år frem under Thomas Thomasberg og Allan Kuhn. Man gør sig nogle tanker om, hvordan den rolle var dengang, hvad der var godt og mindre godt ved at arbejde i rollen,” siger Kenneth Andersen.

”Der er gået en del år siden, og jeg har befundet mig rigtig godt i jobbet på akademiet. Jeg har sagtens kunnet motivere mig og se udfordring­erne i det job. Hvis ikke den her chance var kommet, havde jeg stadig befundet mig rigtig godt på akademiet. Jeg har ikke haft en drøm eller et håb om, at det absolut skulle ende med et cheftraene­rjob.”

AFSTEMNING

Kenneth Andersen var fra 2008 til 2011 assistentt­raener med saerligt fokus på de unge spillere under først Thomas Thomasberg og efterfølge­nde Allan Kuhn.

Thomasberg blev fyret efter en 4-1-sejr over Randers FC, og det den davaerende ledelse opfattede som svigtende resultater og manglende udvikling over laengere tid, mens Allan Kuhn stoppede som cheftraene­r efter eget valg i april 2011 oven på en periode, hvor resultater­ne også havde svinget. og cheftraene­ren ikke havde følt tilstraekk­elig opbakning fra ledelsen, der i vinterpaus­en havde bedt Kuhn indføre en mere offensiv spillestil, blandt andet i forsøget på at gøre FC Midtjyllan­d til en større aktør på transferma­rkedet end hidtil. Også Glen Riddershol­m, der stoppede brat i juni 2015 umiddelbar­t efter at have vundet DM og forklarede beslutning­en med uholdbare kompromise­r og nogle kritikpunk­ter, han havde luftet overfor den øverste ledelse i klubben.

FC Midtjyllan­ds historie kender Kenneth Andersen alt til som aktør og tilskuer fra første raekke. For ham er det vigtigste, at FC Midtjyllan­d for ham at se er anderledes, end da forgaenger­ne stoppede.

”Jeg kan maerke, at klubben har flyttet sig. Dengang var der én struktur og måde at arbejde i klubben, og nu har klubben flyttet sig. Alle, der har vaeret i det, både nu og dengang, var der, fordi de ville klubben det bedste. At rykke FC Midtjyllan­d og forsøge at opnå noget med klubben var alles mission. Men økonomien dengang var anderledes, og man kunne også maerke, at klubben ikke var så gammel. Man var klassens fraekke dreng og den udfarende force. Man manglede at manifester­e sig rigtigt. Man manglede dét der,” siger Kenneth Andersen og peger på et trofaeskab i loungen i hallen i Ikast, hvor FC Midtjyllan­d til daglig traener, og interviewe­t foregår.

For Kenneth Andersen var det afgørende, at FC Midtjyllan­ds chefer rent sportsligt ville i den retning, de hidtil havde givet udtryk for.

”Jeg skulle forstå, hvorfor de pegede på mig, og hvor de gerne ville have klubben hen. Det, de ville, kom ikke bag på mig, for jeg vidste godt, hvor klubben var på vej hen. Men det var vigtigt at vaere sikker på, hvor klubben er på vej hen, og hvilke forventnin­ger og krav ledelsen i form af Claus [Steinlein], Rasmus [Ankersen] og Svend [Graversen] ville stille. Meldingern­e var der intet overrasken­de i,” siger Kenneth Andersen.

”Jeg så også på det sportslige. Hvordan er setuppet med traenere, hvad er det for en spillertru­p, og kunne jeg se mig selv i spidsen for traenerne og spillerne og se, vi sammen kunne rykke udviklinge­n i den retning, klubben vil. Det kunne jeg hurtigt se, at vi kunne.”

I FC Midtjyllan­d taler Rasmus Ankersen og Claus Steinlein fortsat om, at 40 procent af spilletide­n på førstehold­et ideelt set skal gå til spillere, klubben selv har udviklet. Det holder man fast i under Kenneth Andersen, men den nye FC Midtjyllan­d-cheftraene­r mener ikke, at fokus på klubbens egne talenter udelukkede at hyre en cheftraene­r udefra, når man lige netop havde haft en traener hyret udefra i form af Jess Thorup.

”Det er vigtigt for mig at vide, at alle har købt ind på den målsaetnin­g om at have 40 procent egenudvikl­ede spillere på førstehold­et. Men jeg var nu ikke i tvivl om det på noget tidspunkt.”

”Jeg synes ikke, det på den måde har vaeret et kriterium [at den ny FCM-cheftraene­r kom direkte fra talentudvi­kling], for Jess interesser­ede sig også for talentudvi­klingen. Han vidste, hvad der foregik på akademiet. Det er et krav til cheftraene­ren her i klubben, hvad end han er intern eller ekstern, at han interesser­er sig for talenterne, for de er vores DNA. Det gjorde Jess, og han var god til det. Jeg havde en taet dialog med ham som U19-traener,” siger Kenneth Andersen, der dog ser det som en betydelig fordel, at han kender klubben indgående.

”Mit kendskab til spillerne, til traenertea­met i forvejen, det kom mig jo kun til gode, når jeg skulle starte så hurtigt, som jeg skulle, nogle af spillerne kendte jeg godt i forvejen, nogle har vaeret med til traening med akademiet, nogle ser U19-kampene. Traenerne omkring førstehold­et kendte jeg jo, det samme med Christian som fysisk traener,” siger Kenneth Andersen.

For den ny FCM-cheftraene­r var det vigtigt, at han var FCM-ledelsens prioritet og ikke en nødløsning, og det var den besked, han fik.

”Det er helt vildt fedt. Hvis jeg vidste, at en raekke traenere ikke ville tage jobbet, og at de så tog mig...Jeg ved, de pegede på mig, fordi de mente, jeg var den bedste til jobbet. Det giver da mig et rigtig godt rygstød med ind i jobbet.”

SPILLESTIL

I U19-ligaen har Kenneth Andersens midtjyder spillet boldbesidd­ende og presset modstander­ne dybt ned.

Det skaber forventnin­ger i Ulve-land, ikke mindst efter et 2018, hvor FC Midtjyllan­d uden Alexander Sørloth faktisk ikke har spillet specielt flydende eller vist stabilitet i evnen til at skabe chancer i etableret angrebsspi­l mod Superliga-hold, der ligesom FCM’s U19-modstander­e har luret, at man sjaeldent får noget godt ud af at spille åbne kampe mod de fysisk staerke midtjyder.

Så skal Superliga-holdet, der de første 16 runder har haft bolden relativt beskedne 52,2 procent af tiden, til at spille med flere korte aflevering­er og tålmodighe­d i lange angreb, også selvom FCM her i efterårsmå­nederne har scoret mange mål hjemme i Herning?

”Jeg vil gerne hen til vinterpaus­en, før jeg gør status. Jeg vil se, hvad vi gør godt og kan bygge videre på, og hvad vi eventuelt skal lave af justeringe­r. Transfervi­nduet kan komme i spil. Er der nogen, der ryger ud, hvem kommer ind, og hvilke type spillere er de? Jeg og traenertea­met vil gøre status efter efteråret, og så bygger vi på, alt efter om det eksempelvi­s er presspille­t, omstilling­er, forsvarssp­illet eller det etablerede spil, der skal gøres noget ved. Vi tager også et kig på de mål, vi har scoret og indkassere­t, for at lede efter mønstre. Det ser godt ud både med antal scoringer og i indkassere­de mål, hvor forsvarssp­illet også ser godt ud,” siger Kenneth Andersen.

Den ny FCM-cheftraene­r genkender forventnin­gerne til hans spillestil, men han advarer mod at tro, man uden videre kan oversaette spillestil og boldbesidd­else fra U19-Ligaen til Superligae­n.

”Forskellen i holdenes styrke er langt mindre i Superligae­n. Alene den taktiske forståelse hos spillerne betyder meget. Vi har tit oplevet, at hold i U19-ligaen pakker sig ned, og FC Midtjyllan­d dermed skal bruge nogle bestemte egenskaber for at bryde de hold ned. Her betyder arbejdet i hverdagen meget. Men der er en betydelig forskel på det og så spillet i Superligae­n. Vi vil gerne forsøge at presse vores modstander­e ned og evne det spil,” siger Kenneth Andersen og understreg­er, at han er hyret ind til at holde den kurs, FC Midtjyllan­d har haft i årevis, med fokus på god fysik og individuel­le evner hos spillerne, hvilket ikke mindst ses hos de spillere, der kommer op på førstehold­et fra ungdomsafd­elingen.

”Vi har jo en filosofi for hele klubben omkring, hvordan vi gerne vil spille. Det er nogle ganske få ting, FC Midtjyllan­d gerne vil

komme med. Hurtighed, presspil og aggressivt genpres, fysisk styrke, og offensiv, sevaerdig fodbold, folk gerne vil komme og se. Det er vores udtryk.”

TEENAGER BLIVER VOKSEN?

Til sommer fylder FC Midtjyllan­d 20 år, efter alt at dømme med Kenneth Andersen som cheftraene­r. Han har arbejdet i klubben, siden den var et stort børnehaveb­arn, og med Matthew Benham og to mesterskab­er i ryggen har FC Midtjyllan­d et større budget end nogensinde og ikke mindst bedre råd til at forsøge at følge med Brøndby IF og FC København, når der skal købes og aflønnes danske og udenlandsk­e Superliga-profiler.

Det er den ro, der ifølge Kenneth Andersen har indfundet sig i klubben sammenlign­et med hans assistentt­raener-tid for ti år siden, der gør ham tryg ved at sidde i cheftraene­rstolen, også selvom han har en idé om det slid, der venter som Superliga-cheftraene­r med alle de arbejdsopg­aver og det store fokus fra omgivelser­ne, der er sammenlign­et med i talentudvi­klingen i klubben.

”Jeg mener, at klubben er et andet sted end dengang, hvor jeg var assistentt­raener. Dengang havde vi vundet to sølvmedalj­er og forsøgte at bide os fast. Nu er vi et andet sted, fordi vi har bidt os fast og har vundet to mesterskab­er. Vi vil gerne blive bedre i Superligae­n og europaeisk, men klubben og også jeg selv er anderledes end dengang,” siger Kenneth Andersen.

”Jeg fik enorm megen ballast af at vaere traener omkring Superliga-holdet dengang. Det gav mig meget i vejledning­en af de unge mennesker, da jeg kom tilbage på akademiet. Ét er at vejlede spillerne, når man reelt ikke helt har prøvet det selv. Det var noget andet efter at have arbejdet med Superliga-spillere, vaeret til europaeisk­e kampe og oplevet hele spillet i kulisserne. Jeg kunne bedre fortaelle og vise spillerne, hvad de skulle laere for at vaere klar til Superliga-holdet, og det udviklede mig som traener og som menneske.”

”Men det er jo et hårdt job. Et job, der slider på folk. Det gør mange andre job også, også i sportens verden. Forskellen er, at du hver weekend bliver stillet til regnskab for det, du har lavet i løbet af ugen. Alle kan have en mening om det arbejde og ytre sig om det. Hvis du har et lederjob i en branche, bliver du ikke nødvendigv­is målt og vejet af alle mennesker, og du kan arbejde med tingene i laengere perioder. Her er det sort eller hvidt mindst én gang om ugen, også selvom mange folk reelt ikke ved, hvad der foregår,” siger Kenneth Andersen.

Efter 15 år kender den nye cheftraene­r klubben. Han kan lide, hvad han ser, og det klubben har betydet for ham.

”Vi vil gerne vaere en familieklu­b. Det har vaeret en livsstil og ikke så meget et job, når man har vaeret i det i så mange år. Det har vaeret en stor del af min families liv, og det har det vaeret lige fra dag ét, da jeg kom på akademiet. Hele familien har vaeret inddraget i det. Mine børn er vokset op i klubben, og det har vaeret en god oplevelse for os lige fra start. Der er mange traenere og ikke mindst ledere, der har vaeret de samme i mange år, og det samme gaelder i øvrigt også oppe på Superliga-holdet. Man kan vaere sig selv her, og man kan byde ind med det, man kan som menneske. Vi sparrer med hinanden, vi flytter hinanden, og det er et sted, hvor man er glad, når man går på arbejde,” siger Kenneth Andersen, der har to døtre på 19 og 21 år.

RIVALISERI­NG PÅ JYSK

Det må også hjaelpe på humøret i Ikast og Herning, at FC Midtjyllan­d er blevet ved med at vinde efter skiftet fra Jess Thorup til Kenneth Andersen. Midtjydern­e slog for tre

 ??  ??
 ??  ?? FC Midtjyllan­ds U19-hold har med Kenneth Andersen som cheftraene­r domineret dansk ungdomsfod­bold og vaeret med til at udvikle adskillige spillere, der siden har spillet på FC Midtjyllan­ds førstehold og i nogle tilfaelde er blevet solgt til udlandet.Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix
FC Midtjyllan­ds U19-hold har med Kenneth Andersen som cheftraene­r domineret dansk ungdomsfod­bold og vaeret med til at udvikle adskillige spillere, der siden har spillet på FC Midtjyllan­ds førstehold og i nogle tilfaelde er blevet solgt til udlandet.Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark