Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN SENEGALESI­SKE SUCCESHIST­ORIE

Hvorfor ringede Slaven Bilic til Ståle Solbakken, hvorfor sendte Dame N’Doye et billede til FCK-manageren, og hvor overrasket er nordmanden over, at den 33-årige angriber er vendt tilbage som topscorer? Og hvordan ser Solbakken på de kommende kampe mod FC

- TEKST: THOMAS PYNDT

Saesonen var kun lige begyndt, men der var allerede opstået en angriber-krise i FC København. Topscorer Federico Santander var blevet solgt til Bologna, Pieros Sotiriou var ikke kommet sig så hurtigt som ventet over en operation i maven, og den unge angriber Jonas Wind var blevet alvorligt fiberskade­t, så der skulle ske noget, og det skulle gå hurtigt. Og så sendte manager Ståle Solbakken en tanke til den gamle FCK-angriber Dame N’Doye, der netop havde haft kontraktud­løb i tyrkiske Trabzonspo­r.

”Det var lidt forskellig­t, hvor meget jeg fulgte ham, efter han forlod FCK. Da han var i Moskva, kan jeg huske, at Slaven Bilic ringede mig op for at høre, hvordan han skulle håndtere N’Doye, så der fulgte jeg lidt med, og så så jeg ham, da han var i Premier League med Hull og Sunderland, og deres kampe dukkede op på tv. Men da han kom til Tyrkiet, fulgte jeg ikke så meget med.”

”Men vi løb så ind i den her akutte angriberkr­ise, og så kom N’Doyes navn op. Vi kunne se, at han havde spillet en del kampe men også at han havde spillet meget på fløjen, så det jeg var mest optaget af, det var at se, om han stadig havde fysikken.”

”Man kunne godt se, at han måske havde mistet lidt af topspeeden, men i de kampe, hvor han spillede frontangri­ber, syntes jeg, at han fortsat var en håndfuld for modstander­ne. Han braendte en del chancer, og han så ikke så skarp ud, men det regnede jeg med var fordi, at han ikke havde spillet så meget i angrebet. Og han var stadig en klog spiller, han var rigtig staerk i det relationel­le med holdkammer­aterne på banen, og det er vigtigt for mig at have en god relationss­piller,” fortaeller Ståle Solbakken.

Så han ringede til den 33-årige angriber, der var interesser­et, og så gik man i gang med research-arbejdet for at sikre, at han var i form, for behovet for en ny angriber var jo akut.

”N’Doye sendte mig blandt andet et billede fra en gymnastiks­al, hvor han spillede basketball i bar overkrop for at vise, hvor fit han var,” siger nordmanden med et grin.

”Men vi skulle jo finde ud af, om det gav mening for begge parter, og det gjorde det. Vi blev enige, og han kom med på traeningsl­ejren. Vi havde bare ikke ret meget tid, for vi skulle ud i de europaeisk­e kvalifikat­ionskampe, og vi havde absolut ingen angribere. Men N’Doye klarede hurtigt at komme ind i det, og det var selvfølgel­ig, fordi han kendte måden, som jeg taenker fodbold på. Nogle gange synes han nok, at jeg er lidt hård, men det skal jo desvaerre til en gang imellem,” lyder det med endnu et grin.

REDNINGSMA­NDEN

Og man må sige, at missionen lykkedes. Angriberen var rusten, og det tog lidt tid for ham at finde formen, men så scorede han et hat-trick mod AaB og blev den mest scorende spiller i FCK’s historie foran den gamle angrebsmak­ker Cesar Santin, der endda var i Parken den dag, og nu har han scoret 12 mål i

27 kampe, heraf 10 i Superligae­n, hvilket kun placerer ham under Brøndbys Kamil Wilczek på topscorerl­isten.

”Den største forskel på ham før og nu er, at han tager større ansvar for holdet. Så det han har mistet i topspeed, har han i stedet fået i en endnu bedre forståelse for holdets ve og vel. Han har altid vaeret en god holdspille­r, han har aldrig vaeret egocentris­k, men i kraft af at han er blevet aeldre, tager han nu endnu større ansvar.”

”Men det er fortsat det samme som før på den måde, at jeg behandler ham på en anden måde, end jeg behandler andre spillere. Han skal behandles på en speciel måde, og man må leve med, at han har et vist antal traeningsd­age i løbet af et år, der ikke er saerligt gode. Men det har jeg set gennem fingre med, fordi jeg ved, at han er rigtig, rigtig god til at vaere klar til kampene.”

”Og han har jo spillet rigtig meget – fordi han har vaeret god, men også fordi vi har haft den skadessitu­ation, som vi har haft. Han har stort set spillet det hele bortset fra pokalkampe­n mod Midtjyllan­d og en enkelt kamp i Europa.”

”Så han har fået sin traening gennem kampene, og det er også den nemmeste måde for ham at holde sig i gang på. Han ved, hvad der skal til for at spille kampene, men det er ikke altid helt foreneligt med det traeningsp­rogram, der er blevet lagt,” lyder det med et nyt grin i telefonen fra en tilfreds FCK-manager, der godt kan se topscorere­n blive endnu skarpere.

”Han har nok i endnu højere grad skullet arbejde med detaljerne i afslutning­sspillet, fordi han spillede så meget kant i Tyrkiet. Men fordi vi har haft alle de skader i angrebet, har der ikke vaeret tid nok til at dyrke de detaljer. De chancer han misser mod Brøndby på udebane, den chance han misser mod Slavia Prag hjemme og også hovedstøde­t mod AaB, dem skal han egentlig ikke braende, men det tror jeg skyldes, at vi ikke har fået traenet nok i detaljerne med ham.”

”Men jeg er overrasket over, at han har vaeret så god, samtidig med at han har taget så stort et ansvar, og også at han har kunnet holde så godt ved i så lang tid. Han har jo på mange måder vaeret vores redningsma­nd. Vi har ikke haft ret mange skader, men dem, vi har haft, har stort set alle sammen vaeret på angrebspos­itionerne, så N’Doye har måttet tage et meget større ansvar, end vi havde taenkt os, og det har han gjort bedre end, vi kunne drømme om.”

”Jeg kan ikke sige andet end, at det har vaeret en kaempe succes. Jeg kan se, at han trives. Han kommer til traening med et smil, og han er glad for at vaere her. Han kan godt lide den måde, vi spiller på, og han kan godt lide den rolle, han har på holdet og i truppen. At han kan laere fra sig, fortaelle Pieros og Jonas nogle ting og også sige til mig, hvordan han gerne vil have det. I den første periode kom han jo aldrig til mig og sagde ”Ståle, kunne man...” Det gør han nu, fordi han er blevet mere moden,” siger manageren om manden, der allerede har kontraktud­løb til sommer.

”Ja, det skal vi have kigget på, men da vi skrev under, sagde vi, at vi i hvert fald skulle tage det første halve år og så se. Det må jeg tage en snak med sportsdire­ktøren om,” lyder det fra manden med dobbeltrol­len i FCK.

SKABET PÅ PLADS PÅ SØNDAG

Men lige nu gaelder det to vigtige kampe, først mod FC Midtjyllan­d søndag i Parken og derefter Europa League-opgøret ude mod Zenit.

I toppen af Superligae­n ligger mestrene og FCK helt lige, men midtjydern­e har vundet de seneste fem tvekampe, hvoraf de fire godt nok er blevet spillet i Herning, men alligevel...

”Ja, det er en kamp, som vi meget gerne vil vinde, men nu må vi først se, hvilke spillere der er klar efter landsholds­pausen, så må vi traene godt, og så må vi se, om vi kan saette skabet på plads på søndag,” siger Solbakken om en modstander, der har scoret 13 gange mod FCK i de seneste fem kampe, så der er i hvert fald et oplagt fokusområd­e.

”For det første er vi nødt til at vaere 100 procent klar på dødboldene imod os. I hvert fald fem-seks af de mål er efter dødbolde. Og så har de slået kontraer på vores pres, så blandt andet Wikheim to gange har vaeret alene med målmanden. Så vi skal passe på at lave fejl, når vi har bolden, og så skal vi vaere klar på dødboldene,” siger Ståle Solbakken om den første af ugens to store kampe.

Den anden står i Europa League mod det ubesejrede gruppe-tophold fra Zenit, der har otte point, mens overraskel­sen fra Slavia Prag har syv, og FCK har fem. Men manageren er nu ganske tilfreds med det europaeisk­e efterår.

”Vi mangler vel kun point et sted, og det er hjemme mod Slavia. Hvis den var endt uafgjort, havde de haft to mindre, og vi havde haft et mere. Men Bordeaux har slet ikke vundet, og derfor er vi i en svaer situation nu, men vi kan ikke sige andet end, at vores europaeisk­e kampagne har vaeret fantastisk. Vi har ikke tabt en kamp på udebane, og at slå Atalanta ud må ligge i top tre over europaeisk­e praestatio­ner i FCK’s historie. Nu må vi så se, om vi kan overleve og nå videre til naeste runde,” siger Ståle Solbakken. ✖

 ??  ?? ”Jeg kan ikke sige andet end, at det har vaeret en kaempe succes. Jeg kan se, at han trives. Han kommer til traening med et smil, og han er glad for at vaere her … I den første periode kom han jo aldrig til mig og sagde ”Ståle, kunne man...” Det gør han nu, fordi han er blevet mere moden,” siger Ståle Solbakken om gensynet med Dame N’Doye. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
”Jeg kan ikke sige andet end, at det har vaeret en kaempe succes. Jeg kan se, at han trives. Han kommer til traening med et smil, og han er glad for at vaere her … I den første periode kom han jo aldrig til mig og sagde ”Ståle, kunne man...” Det gør han nu, fordi han er blevet mere moden,” siger Ståle Solbakken om gensynet med Dame N’Doye. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark