Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN VARME FØLELSE NÅR TALENTERNE VENDER HJEM

-

Det gør altid lidt ondt på Poul Erik Andreasen, når AaB’s egne talenter tidligt flyver fra reden, for klubbens udviklings­chef gennem 15 år har det sådan, at han gerne vil se dem på stadion i Aalborg et par saesoner eller tre, hvis ikke laengere, før de tager skridtet videre. Sådan havde han det også med Lucas Andersen, der et par uger før sin 18 års fødselsdag skiftede til Ajax, for selv om han trods sin unge alder allerede havde nået 40 Superliga-kampe for AaB, havde Poul Erik Andreasen gerne set ham vokse yderligere til på hjemmebane­n, før talentet havde båret ham videre ud i verden.

Men lige så aergerlig han kan vaere over en for tidlig afsked, lige så glad bliver han så også, når talenterne vender hjem igen. Og det gaelder selvfølgel­ig også Lucas Andersen.

”Man får lidt en varm og familiaer følelse. De husker på, hvor de kommer fra, og hvis de skal starte op på ny eller traede et skridt tilbage, for det er det jo også for Lucas, så er de ikke i tvivl om, at det er AaB, de skal gøre det i.”

”Vi blev selvfølgel­ig lige spurgt på traenerkon­toret, om vi syntes, at det var en god ide at hente Lucas hjem. Så lavede vi 10 englehop med klap over hovedet, og så vidste Gaarde godt, at vi syntes om tanken,” siger den 68-årige Andreasen, der har stået i spidsen for talentarbe­jdet i klubben siden 2003.

Og han synes også, at Lucas Andersen har levet op til forventnin­gerne. Ja, mere end det.

”Jeg synes faktisk, at det er gået rigtig godt. Man kan godt frygte med de her spillere, der kommer hjem, at der er sket nogle ting, at der er nogle bristede illusioner, der gør, at de ikke helt fremstår som den der meget energiske og målrettede person, hvad angår at ville praestere højt, men der er jeg blevet meget positivt overrasket over Lucas. Han har steppet op, og det er både til traening og i kamp.”

”Nu er han også en publikumss­piller, men jeg tror, at han er blevet valgt som den bedste spiller af publikum i naesten alle kampe, han har spillet, og det har heller ikke vaeret helt ufortjent. Jeg synes virkelig, at han forsøger at stå på taeer og gerne vil vise sig frem. Hvad han kan, hvad han har laert, og hvad han vil videre med. Det har vaeret meget positivt,” siger udviklings­chefen om den offensive spiller med de mange evner, der gør, at han kan spille alle de forreste pladser på et hold.

”Han er svaer at placere rundt på en bane, for han er lidt speciel. Han har jo nogle kvaliteter, som man eftersøger, men jeg plejer at sige det sådan, at jeg vil helst have, at Lucas laver sin finurlige og fine ting så taet på mål som muligt, fordi det er der, det er svaerest.”

”At løbe nede ved midterlinj­en ude i en side og lave haeltå, drible en modstander og spille ind til en medspiller, det afgør ikke nogle kampe. Det ser fint ud, men jo taettere på mål og jo mere centralt han kan lave de der fine ting – og der er ikke mange, der gør ham dem efter – desto mere vaerdifuld­e er de.”

”Jeg tror, at han måske har lettest ved at laegge sine aktioner taet på mål, hvis han starter som angriber, eventuelt en kant, der kommer ind. Vi har arbejdet en lille smule med at få vores offensive spillere til at vaere så taet på modstander­nes forsvarsli­nje som muligt, for vi har mange spillere, der søger vaek fra den for at blive en del af spillet og komme i aktion. Dem er Lucas en af, men vi er nødt til at tvinge nogen til at vaere deroppe omkring, hvor tingene skal gøres, hvor de sidste finurlige ting skal gøres, og der er ikke nogen, der gør det bedre end Lucas. Jo taettere på mål vi kan bringe hans aktioner, des bedre.”

”Jeg plejer at sige, at en type som Lucas er en angrebsåbn­er. I håndbold arbejder man med angrebsåbn­inger, med krydsspil og den slags, men det kan man ikke i fodbold, for det er et mere komplekst spil, så dem der skal åbne angrebssit­uationerne, det er nogen, der kan noget specielt.”

”Hvis man kun flytter bolden fra spiller A til spiller B til spiller C, så kan modstander­en altid nå på plads og gardere sig. Man er nødt til at få bolden hen til nogen, der udfordrer og gør noget specielt, taenker hurtigt, laver en samhandlin­g med en spiller eller to, gør noget der er uforudsige­ligt. Det er angrebsåbn­ere, dem der kan det, og der er Lucas en typisk angrebsåbn­er.”

”Assists har han altid kunnet lave, men nu er han så også blevet målscorer, så det er fint,” siger Poul Erik Andreasen om publikumsf­avoritten, angrebsåbn­eren og topscorere­n.

POTENTIALE TIL DET HELT STORE

Og så kan udviklings­chefen endda finde en ting mere, som Lucas Andersen har tilført AaB-holdet.

”Tit når vi er i forsvar og skal gå fra forsvar til angreb, så spiller man op på de der halvoffens­ive eller offensive spillere for at få spillet flyttet op ad banen, men hvis den første station deroppe mister bolden eller ikke gør noget rigtigt ved den, så kommer man ikke fremad banen. Så stjaeler modstander­en den, og så bliver man trykket tilbage igen.”

”Men der er Lucas en utrolig sikker station med sin teknik, sin balance og sin forudseenh­ed, også selv om han er presset af to-tre spillere. Han har sådan en fornemmels­e af, om han skal gå til højre eller bakke til venstre eller dreje rundt. Han holder fast på bolden, og i mellemtide­n er der så fire-fem-seks andre spillere, der flytter frem på banen og så kan vi pludselig flytte spillet op på modstander­ens halvdel,” siger udviklings­chefen efter fredagens sejr i Esbjerg, hvor Lucas Andersen virkelig fik vist alle sine kvaliteter.

Så spørgsmåle­t er jo så, om det er det niveau, man kan forvente fra AaB’s 10’er, nu hvor han har fundet sig selv på sit gamle hold, eller om der er endnu mere i vente.

”Når klaveret spiller, så stepper han op, det er 100 procent sikkert, og så er der så kampe, hvor klaveret ikke spiller, og hvor der skal strides og kaempes lidt mere. Der er han også klar, men han bliver ikke bragt i så mange situatione­r, hvor han kan steppe op, så der har han sin vaerdi på andre områder, som jeg naevnte før, med at vaere en sikker opspilssta­tion. Så det er ikke altid så synligt, det han kommer til at lave, men han vil lave vaerdifuld­e ting, selv i kampe hvor han ikke er synlig.”

”Jeg synes jo, at Lucas er en af dem, der har kapacitet til utrolig meget og potentiale til det helt store. Han har også vaeret ude på det helt store, og jeg kan godt se ham i den situation igen, hvis hans egen energi og commitment er til det. Hvis han ønsker det nok, så tror jeg også, at han vil komme ud igen på et eller andet tidspunkt,” siger Poul Erik Andreasen, der dog gerne ser ham et par år på graesset i Aalborg først.

”Ja, og han har det godt her. Han er så tryg, og det betyder noget for ham. Det skal man ikke tage fejl af, at det også kan vaere med til at få ham til at blomstre. Han har brug for, at nogen nurser ham, kan lide ham, synes om ham og alle de der ting, som han får i Aalborg gennem familie, venner og så videre. Det er vigtigt for ham,” siger udviklings­chefen efter nogle omtumlede dage med en traenerfyr­ing mandag og en overbevise­nde sejr i Esbjerg fredag aften.

Men hvor kom den kamp fra?

”Man skal passe på med overfortol­kning, men jo, der er sket nogle ting, og der er arbejdet med nogle ting på traeningsb­anen i den uge, der viste sig helt tydeligt. Og når man så lykkes og pludselig scorer et mål eller to halvhurtig­t, så får spillerne ekstra tro på, at ”hold kaeft, det vi arbejder med her, det funker.” Og så bliver det forstaerke­t.”

”Det er noget med selvtillid, det er noget med at tro på det, det er noget med frigørelse af noget energi, for vi har jo dygtige spillere, det er vi ikke i tvivl om. Samtidig med, og det tør jeg naesten ikke at sige, at Esbjerg måske underpraes­terede en lille smule. Det kan så vaere, at det er vores fortjenest­e, det var i hvert fald en perfekt aften for os,” siger Poul

Erik Andreasen.

 ?? Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix ??
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark