Ekstra Bladet - Tipsbladet

FØR SØNDAGEN: BRØNDBY-VENDSYSSEL EN CHEFTRAENE­R GØR STATUS

- TEKST: THOMAS PYNDT

Det har vaeret hektisk, det har vaeret godt, og det har vaeret udviklende – og selv om man ligger i bunden af raekken, har det ikke vaeret så skidt endda, som man ville sige det oppe på Hjørringka­nten. Superliga-debutanter­ne fra Vendsyssel FF er nu kun én kamp fra en tiltraengt vinterpaus­e, men så lukker man til gengaeld også efteråret med en helt ny oplevelse på Brøndby Stadion.

”Det bliver første gang for vores vedkommend­e i Superligae­n, at vi skal på et af de helt store stadions, og det bliver en kulisse, som flere af vores spillere ikke har vaeret vant til at opleve før. Så det glaeder vi os rigtig meget til,” siger holdets 36-årige cheftraene­r Jens Berthel Askou med den positive vinkel på en vanskelig opgave mod et hold, der generelt har skuffet, men trods alt har vundet de seneste fire ligakampe i traek.

”Det bliver endnu en stor udfordring for os i det her efterår. Dem har der vaeret mange af, men samtidig er det også sidste chance i år for at få flere point på kontoen, så den mulighed glaeder vi os til at forsøge at gribe.”

”Vi ved godt, at Brøndby nu er i en anden forfatning end sidst, vi mødte dem, men vi ved også, at der hvor de er mest udfordrede og mest sårbare, det er et sted, hvor vi måske har vores forcer, så det giver os en tro på, at vi har en mulighed for at lave en overraskel­se derovre.”

”Uden at røbe for meget taktisk, så er det jo ikke nogen overraskel­se, at Brøndby har svaert ved at spille mod hold, der spiller meget direkte og ekstremt hurtigt fremad. Det har man jo set gennem saesonen, og det kunne man også se her sidst mod Vejle. Den spillestil, de praktisere­r, er noget, som man som hold skal bruge rigtig meget energi på at daemme op for, men man har så også nogle muligheder den anden vej, og dem vil vi selvfølgel­ig forsøge at gribe,” siger Jens Berthel Askou om en modstander, der dog ikke spiller helt så kompromisl­øst som tidligere.

”De er blevet lidt mere afventende i deres presspil. Om det så er på grund af de typer, de har til rådighed, eller om det er, fordi de er ved at vaere lidt slidte, det er ikke til at sige. Der kan vaere flere årsager til det. Men jeg forventer stadig et Brøndby-hold, der spiller deres sidste hjemmekamp i år, og derfor kommer blaesende og får lagt os under tryk. Og jeg forventer også, at dem der sidder udenfor og hepper på dem, de hjaelper til med at laegge tryk på os.”

”Men vi glaeder os rigtig meget, og så gaelder det jo om at vende de ting til ens egen fordel. Man kan jo se på det, de har vaeret igennem i efteråret, at det ikke er altid, at dem, der sidder og hepper, er helt enige med det, der foregår, eller ham der står i spidsen for det. Så kan man komme af sted med at udfordre dem lidt fra starten, ligesom vi gjorde sidst på hjemmebane, hvor vi desvaerre ikke fik det mål, som vi ellers havde mulighed for i starten af kampen, så kan man måske skabe lidt frustratio­ner på tribunen, og hvis man så er heldig og dygtig nok, kan man måske ende med at vende det lidt til vores fordel, at der er rigtig mange tilskuere på plads,” siger cheftraene­ren med en tanke tilbage på kampen på Nord Energi Arena i august, som Brøndby vandt 2-1 på to mål af Kamil Wilczek.

Ham skal Vendsyssel dog ikke bekymre sig om på søndag, da den polske angriber og topscorer har karantaene i årets sidste kamp.

EN GOD UDVIKLING

Men hvordan har Jens Berthel Askou ellers oplevet Vendsyssel­s første tid som Superliga-hold? Hvad har for eksempel vaeret det bedste?

”Det bedste har vaeret, at vi får flyttet klubben. At vi bliver udfordret på højeste niveau, for det laerer vi rigtig meget af. Vendsyssel FF er en forholdsvi­s ny klub, stiftet i 2013, men det betyder jo ikke, at vi ikke også gerne vil vaere her om 100 år. Så langt kigger vi så ikke frem, men vi kigger frem på den måde, at vi også skal gøre noget for det.”

”Vi vil gerne have så store udfordring­er som muligt, for det er med til at ruste os til fremtiden, og udfordring­erne har vaeret mange, og de har vaeret store her i efteråret, men jeg synes også, at vi på mange parametre er lykkedes godt med at håndtere dem. Der har vaeret langt flere positive end negative ting for os i det her efterår, når man taenker på de forventnin­ger, der nu engang var.”

”På mange områder har vi fået bygget rigtig godt på, for eksempel også i forhold til facilitete­rne heroppe. Der er sket rigtig meget på traeningsa­nlaegget, og det vil der blive ved med at gøre, mens hele stadion får et kaempe løft henover det naeste halve år.”

”Vi har også fået et fantastisk samarbejde op at køre med vores mange samarbejds­partnere, og her den anden dag kom der for eksempel 17-18 nye sponsorer til vores netvaerk. Vi har en sund økonomi, som også vokser, og en organisati­on der er vokset helt vildt siden i sommer.”

”Rent fodboldmae­ssigt har vi fået en masse dygtige og meget passionere­de folk ind, som også har erfaring fra højeste hylde, og en masse unge, sultne og dedikerede mennesker, som vil fremad.”

”Så på mange områder er det gået rigtig godt. Jeg synes, at vi har fået en masse godt ud af det, og samtidig kan vi også godt se, hvor vi skal forbedre os, for vi laerer jo hele tiden.”

”Og så tror vi på, at den her lille pause, der kommer nu, den gør, at vi får mulighed for at få fordøjet nogle af alle de her ting og omsaette nogle af de ting, som vi har fået ind i systemet, så vi kan blive endnu bedre rustet til foråret,” siger cheftraene­ren og bliver i det samme emneområde, da det naturlige naeste spørgsmål i status-snakken er, hvad der så har vaeret svaert ved mødet med Superligae­n.

”Det har vaeret at lykkes med de ting, som vi gerne vil. Det svaereste har vaeret at få den nødvendige kvalitet til at tippe kampene over til vores fordel og få flyttet os hurtigt nok i forhold til at få flere point. Nogle gange kommer de udviklinge­r lidt i spring. Efter man har oplevet noget, skal man have tid til at fordøje det og lande lidt i det, udvikle sig lidt menneskeli­gt og have lidt ro, før det så rigtig kommer til udtryk.”

”Det kunne man også se i sidste saeson, hvor vi havde nogle unge spillere, der kom ind i sommeren 2017, og som var voldsomt udfordret i efteråret, fordi det var deres første saeson som senior. Men de tog et kaempespri­ng hen over vinteropst­arten og var en helt anden udgave i foråret, og jeg tror på, at vi på mange parametre vil se lidt det samme nu her for vores klub.”

”For der har vaeret sindssygt meget tryk på på mange måder. Vi har bygget en helt ny organisati­on op med 10-11 nye folk omkring det sportslige, halvdelen af truppen er ny, og der er også sket noget på ledelsesga­ngen både kommerciel­t og sportsligt. Så der er sket rigtig meget, og effekten af alt det vi har vaeret igennem, tror jeg først, at vi vil høste i løbet af foråret,” siger Jens Berthel Askou med en tanke på de syv kampe, der venter som afslutning på grundspill­et, før oprykkerne efter al sandsynlig­hed skal spille om at undgå nedrykning.

Og ambitionen for foråret er både tydelig og klar.

”Overordnet set er ambitionen, at vi også skal vaere Superliga-hold efter sommerferi­en. Hvordan det lykkes er ikke så afgørende, men jo mere overskudsa­gtigt og roligt det lykkes ud fra vores visioner des bedre, det er klart. Men det kan sagtens vaere, at det bliver én kamp og ét mål, der afgør det, og det har vi vaeret indforståe­t med hele tiden.”

”Men vi vil gerne blive ved med at vaere et hold, der ser solidt ud i form af det udtryk, det leverer. Vi har vaeret glade for, at vi ikke har haft en af de kampe, som alle havde regnet med, at vi ville få, hvor vi bare blev kørt midtover og tabte 4-5-6-0.”

”Der er god substans i det, vi laver, og så vil vi gerne laegge på i forhold til kvalitet, så vi får nogle flere clean sheets, og på den måde kan få point, når vi ikke scorer mål. Samtidig vil vi også gerne blive dygtigere til at omsaette vores chancer til mål. Det vil alle jo gerne blive bedre til, og det er i allerhøjes­te grad også vigtigt for os, og noget som vi har arbejdet med hele tiden.”

”Nu glaeder vi os over, at nogle af de spillere, som har vaeret ude, er ved at vaere klar for os igen, spillere som Moses Opondo, Mikkel Frankoch og Jakob Hjorth, og så håber vi også på, at vi kan få et par forstaerkn­inger udefra, der kan vaere med til at løfte tingene. Det bliver der arbejdet hårdt på, og det glaeder vi os over, så vi kan få endnu mere kvalitet i vores trup,” siger Jens Berthel Askou.

Men først skal efteråret lukkes med en sidste udfordring i Brøndby. ✖

 ??  ?? Vendsyssel-traener Jens BerthelAsk­ou håber på en overraskel­se i Brøndby på søndag. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Vendsyssel-traener Jens BerthelAsk­ou håber på en overraskel­se i Brøndby på søndag. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark