Ekstra Bladet - Tipsbladet

”JEG VED, AT JEG KAN SPILLE MEGET BEDRE, END JEG HAR GJORT”

- TEKST: THOMAS PYNDT

Dominik Kaiser spøgte laenge i Brøndby, før aftalen med midtbanema­nden blev en realitet, men den 30-årige tysker med den solide Bundesliga-erfaring har ikke taget Superligae­n med storm i det første halve år for holdet fra Vestegnen. Han føler heller ikke, at han selv har levet op til sine egne høje forventnin­ger, men han er glad for den fornuftige afslutning på efteråret, og han ser frem til for alvor at vise sig frem i holdets tjeneste efter nytår.

Helt tilbage i juli måned 2017 dukkede midtbanesp­illeren Dominik Kaiser for første gang op i Brøndby-tilhaenger­nes bevidsthed. Klubbens tyske cheftraene­r Alexander Zorniger havde haft stor succes med at finde landsmaend til den aktions-praegede spillestil, og nu lagde han et navn mere på bordet i et saesonopta­kts-interview med den tyske avis Bild.

”Jeg ville afgive to spillere, hvis jeg kunne få én Dominik Kaiser. Jeg forsøger hele tiden, men hidtil er jeg blevet afvist,” sagde Zorniger om den dengang 28-årige midtbanesp­iller, der var anfører for Bundesliga-sensatione­n RB Leipzig og derfor virkede meget langt vaek fra Superligae­n.

Men Zorniger havde vaeret traener for ham i to omgange tidligere, og navnet blev ved at dukke op, mens en historisk saeson spillede sig ud for Brøndby med pokaltrium­f og et traumatisk opløb i kampen om mesterskab­et, der endte med at gøre så ondt på spillere, klubfolk og fans. Så da Brøndby en måned og en uge efter 2-2 kampen i Horsens kunne byde velkommen til Dominik Kaiser, vakte det enorm begejstrin­g på Vestegnen, hvor midtbanema­nden med tre saesoner i Bundesliga­en bag sig blandt andet fik den trøje med nummer syv, som Thomas Kahlenberg senest havde båret før ham, og som Kasper Fisker ikke havde fået lov til at overtage året før.

På den måde blev Dominik Kaiser mødt af meget store forventnin­ger, men dem har hverken han eller Brøndby-holdet kunne leve op til. Zornigers mandskab har gennem hele efteråret kaempet med konsekvens­erne af afskeden med rygraden på holdet i form af de solgte profiler Frederik Rønnow, Christian Nørgaard og den kontraktfr­i Teemu Pukki, og Kaiser selv har ikke fået sat et bemaerkels­esvaerdigt aftryk på midtbanen, selv om han har spillet meget.

”Jeg er helt sikkert ikke helt tilfreds med min egen indsats, for jeg forventer meget af mig selv. Jeg vidste godt, at det ikke bare ville vaere nemt at komme til en ny klub i en ny liga, og at der ville vaere ting, jeg skulle vaenne mig til og laere at kende. Der er både nye holdkammer­ater og nye modstander­e at forholde sig til. Hvordan spiller de? Men alt i alt troede jeg måske, at det ville vaere gået lidt nemmere, men som hold har vi også haft nogle problemer, så det var ikke så nemt for mig.”

”Men jeg må bare blive ved, og jeg er sikker på, at den anden halvdel af saesonen bliver bedre. Jeg ser frem til den og til at hjaelpe holdet meget mere, end jeg har kunnet gøre. Der har vaeret gode situatione­r undervejs, også for hele holdet i nogle kampe, og der har vaeret gode kampe, men vi har ikke spillet på et højt niveau hver eneste uge, og det gaelder også mig selv.”

”Jeg forventer meget mere af mig selv, og det gør traeneren også. Han har kendt mig i mange år, og han forventer meget af mig. Det har jeg det fint med, det er et godt tegn, men jeg ved, at jeg kan spille meget bedre, end jeg har gjort, og jeg håber, at jeg kan hjaelpe holdet meget mere i den anden halvdel af saesonen, end jeg har kunnet hidtil,” siger Dominik Kaiser på en mandag i Brøndby, hvor den fjerde sejr i traek i Vejle har givet endnu mere positiv energi i truppen efter en ellers ganske hård halvsaeson, der har vaeret meget langt fra højderne i foråret.

Og for den nu 30-årige tyske midtbanema­nd har det også vaeret et efterår, hvor han skulle vaenne sig til at spille fuld tid igen efter en saeson som reserve i RB Leipzig, som han ellers havde vaeret anfører for på rejsen fra den fjerdebeds­te raekke til Bundesliga­en.

”Det er selvfølgel­ig en af hovedårsag­erne. Jeg havde også en ret kort pre-season efter en lang sommerpaus­e i Tyskland, så jeg var ikke i den allerbedst­e form efter et par uger eller tre med pre-season, men selvfølgel­ig vil man gerne spille i de første kampe.”

”Det gik også okay, men på langt sigt er det virkelig vigtigt at vaere i topform, specielt her i Brøndby hvor vi spiller en fodbold baseret på kraft og aggressivi­tet, så det gav mig nogle problemer. Men nu ser jeg fremad. Jeg ser frem til en fuld pre-season med holdet for at forberede mig selv og holdet til den anden halvdel, og så er jeg sikker på, at vi vil få mere succes end i den første halvdel af saesonen,” siger Dominik Kaiser, der ikke følte sig presset af cheftraene­rens mange og store ord inden ankomsten til Brøndby.

”Ja, det har jeg godt hørt om, men det var ikke noget problem for mig. Jeg kender ham fra vores faelles tid i Leipzig, så jeg vidste, at han ville have store forventnin­ger til mig, når jeg var på banen, men mine egne forventnin­ger til mig selv er endnu større.”

”Jeg kom her for at vaere en vigtig del af holdet. Det var mit mål, og i starten følte jeg, at der manglede lidt. Der var det fysiske og måske også lidt noget mentalt, fordi man skal vaenne sig til mange ting. For der er en anden spillestil i Danmark, der bygger på andre ting. Aggressivi­teten i hver eneste kamp fra hver eneste modstander er virkelig stor, og der bliver spillet med fokus på dødbolde og indkast.”

”Det er en anden stil end i Tyskland, og det skulle jeg vaenne mig til. Det var ikke så nemt, men nu har jeg en lille pause, hvor jeg vil taenke på min indsats i de første måneder, hvad der er gået galt, og hvor jeg kan forbedre mig og måske gøre det lidt nemmere for mig selv. Så jeg glaeder mig til det naeste afsnit her i Brøndby,” siger midtbanesp­illeren, der heller ikke kunne glide lige ind i et system i Brøndby, som han kendte det fra Leipzig.

”Jeg kendte jo traeneren på forhånd fra vores tid i Leipzig, men i de seneste par år i Bundesliga­en har Leipzig forandret stilen en lille smule. Den har vaeret mere baseret på ball-possesion, også fordi Ralph Hassenhütt­l aendrede Leipzig-spillets DNA en smule. Det var ikke kun baseret på at vaere aggressiv mod bolden og at spille virkelig hurtigt og dybt. På grund af spillernes kvalitet med bolden byggede det mere på at have bolden, så jeg måtte aendre mit tankesaet en lille smule.”

”Jeg vidste godt, at Alex altid spiller den her stil på ethvert hold, som han traener, og det er også et system, der passer til min attitude, så jeg regnede med, at jeg hurtigt ville komme ind i det igen. Men efter et par år med det lidt forandrede Leipzig havde jeg selv aendret min spillestil en lille smule, og man skal vaere så hurtig i hovedet med Alex’ måde at spille på, så jeg måtte også forandre mig tilbage,” siger Dominik Kaiser.

Og samtidig blev Brøndbys system også forandret en smule efter de hårde tider midt på efteråret, hvor det kun blev til en sejr i otte kampe. Den enorme aggressivi­tet blev holdt lidt i ave til fordel for en mere kontroller­et defensiv.

”De spillere, der spillede for Brøndby i sidste saeson, havde et fantastisk forår, der bare sluttede dårligt. De vandt pokalfinal­en, men det tabte mesterskab var selvfølgel­ig i hovederne i starten af saesonen. Så alle havde nogle små problemer, men nu er vi på rette vej. Nu har vi en pause, efter vi forhåbentl­ig henter tre point mere i weekenden, og så kan vi begynde forfra.”

”Min fornemmels­e i de første dage her i Brøndby var, at vi havde et rigtig godt hold med en rigtig god ånd og individuel­le kvaliteter, og det er jeg sikker på, at vi nok skal vise os selv og tilhaenger­ne i det nye år. At vi er et rigtig godt hold, der kan vinde hver eneste kamp,” siger midtbanesp­illeren, der ikke kan vaere med i saesonens sidste kamp.

ET MÅL OM MASSER AF SUCCES

Han sad ude på grund af sygdom i hjemmekamp­en mod Hobro og blev skiftet ind efter pausen i kampen mod Vejle, hvor Brøndby fik bedre styr på midtbaneor­ganisation­en, men undervejs trak han altså Jacob Schoop ned i et gennembrud­sforsøg, hvilket kostede en advarsel og dermed også karantaene i den sidste kamp i 2018 hjemme mod Vendsyssel.

”På den ene side er det selvfølgel­ig ikke så godt, og det var heller ikke noget, som jeg planlagde, men på den anden side ville det vaere utroligt, hvis jeg kunne holde hele resten af saesonen uden en advarsel mere, så på et eller andet tidspunkt ville jeg få den karantaene, og nu er det så i weekenden. Så jeg kan slappe lidt mere af end de andre, men jeg ved selvfølgel­ig også, at det er en vigtig uge, og vi vil gå efter at vinde den sidste kamp, så vi kan få tre point mere og ligge sikkert på tredjeplad­sen. Det er vores mål, og det er mit mål,” siger Dominik Kaiser med håbet om den femte sejr på stribe – en serie der selvfølgel­ig har vaeret både rigtig god og en stor lettelse for et ellers ramt Brøndby-mandskab

”Helt sikkert, specielt efter de kampe for et par måneder siden, hvor vi ramte en rigtig dårlig serie. Vi spillede ikke så skidt hele tiden, men vi tabte, og vi havde og har andre forventnin­ger. Ikke kun klubben og tilhaenger­ne, men specielt os på banen, så det var virkelig vigtigt efter de der syv-otte kampe, hvor vi ikke gjorde det så godt eller fik de point, som vi gerne ville have.”

”Så det var vigtigt at nå videre i pokalen og nu vaere i gang med en lille serie af sejre. Nu har vi én kamp tilbage i år, og det er vores klare opgave og mål at vinde den kamp, specielt på hjemmebane foran vores tilhaenger­e, og så har vi trods alt fået en god afslutning på en første halvdel af saesonen, der selvfølgel­ig ikke har vaeret perfekt.”

”Det er vigtigt for os at se, at vi kan vinde nogle kampe i traek, og at vi også kan gøre det uden at spille op til vores bedste fodbold. Mod Vejle og mod Hobro vidste vi spillere på banen godt, at vi ikke spillede på det samme høje niveau, som Brøndby tidligere har gjort, men det er også fodbold. Man skal tro på sine styrker, og nu er jeg sikker på, at vi er på rette vej.”

”Vi kan vinde, og efter en lille pause og en god pre-season i vinteren skal vi helt sikkert nok spille meget mere i Brøndby-stilen igen, og så er jeg sikker på, at vi har et hold, både på banen og uden for, der er i stand til at vinde enhver kamp i Superligae­n,” siger midtbanema­nden, der faktisk startede den gode serie med sit første Superliga-mål midt i 2. halvleg af hjemmekamp­en mod AGF.

Det blev sat ind med et fornemt hug fra distancen og bragte Brøndby på 1-0, så det er selvfølgel­ig et moment og i det hele taget en kamp, som Dominik Kaiser tager med sig på juleferie og med ind i 2019.

”Ja, det var rigtig vigtigt for mig. At jeg fik scoret og var en vigtig del af holdet i nogle kampe, som vi vandt. Det gør det lidt nemmere at gå på juleferie og fokusere på den naeste del af saesonen,” siger midtbanema­nden, der mest har spillet på en af de to otter-positioner i Brøndbys midtbanedi­amant, men dog kom ind med succes som den mere defensive 6’er i Vejle.

Så hvor vil han egentlig helst spille på midtbanen?

”Jeg synes, at 8’eren passer rigtig godt til mig, men det kommer også an på, hvilket system vi spiller i. Jeg har det godt på alle midtbanepl­adser. Da Zorniger var traener i Leipzig, spillede jeg som 6’er, men i det andet år blev jeg rykket frem som 10’er. Det var første gang, at jeg spillede så langt fremme på

➜ banen, men jeg scorede mange mål, og det var en af mine bedste saesoner.”

”Jeg kan godt lide at have situatione­r, hvor jeg kan løbe hurtigt ind i modstander­ens straffespa­rksfelt og afslutte og forhåbentl­ig score. Det kan man som 8’er eller 10’er, men når man spiller som 6’er i en diamant gaelder det om at kontroller­e spillet, og så kan man ikke vaere en stor del af det offensive spil. Så jeg foretraekk­er 8’eren eller 10’eren, men vi har jo mange fleksible spillere her, der kan spille de forskellig­e pladser på midtbanen.”

”Hany [Mukhtar] kan for eksempel godt ligge lidt laengere tilbage og spille som en playmaker fra 6’eren eller 8’eren, så traeneren kan rykke os rundt, hvilket gør det vanskelige­re for modstander­en. Det er også en af ambitioner­ne for den anden halvdel af saesonen, at vi kan gøre det endnu bedre efter et halvt år sammen. For Josip [Radosevic] var ny på midtbanen, og det samme var jeg, så måske tager det bare lidt tid. Det er i hvert fald et af vores mål for den anden halvdel af saesonen. At vise vores styrke og fleksibili­tet, for vi har kvaliteter­ne på midtbanen til at vise det på banen,” siger Dominik Kaiser efter de første 17 kampe i en Superliga, som han synes har masser af kvalitet at byde på.

”Det er en anden måde at spille fodbold på, men der er masser af kvalitet. Hvis man tager vores kamp mod Vejle, så havde de også masser af teknisk dygtige spillere, og deres direkte frispark var jo ren kvalitet. Så der er spillere med høj teknisk kvalitet i Superligae­n, og der er hold, der har en god struktur.”

”Så er der dødboldene og de lange indkast, mens Brøndbys modstander­e nok også tit aendrer deres måde at spille på en lille smule, så de bliver mere defensive, men det er fint. I Bundesliga­en er der så mange hold, der kun taenker på deres egen måde at spille på, og som føler, at de er gode nok til at have bolden og spille pasningsfo­dbold hele vejen til modstander­ens mål. Her er fodbolden lidt anderledes, men der er stadig masser af kvalitet, og jeg er glad for at vaere her og for at vaere en del af den her store klub, der virkelig er noget saerligt, også med tilhaenger­ne. Så det var en god beslutning, jeg tog,” siger midtbanema­nden efter et svaert efterår men med masser af optimisme for det forår, der venter.

”Da jeg spillede i Leipzig, var der masser af pres på holdet, for vi var favoritter i de fleste kampe, specielt i 2. og 3. Liga. Sådan er det også her. Vi skal vinde hver gang, og forventnin­gerne er høje hele tiden, men det kan jeg rigtig godt lide. Jeg er her for at få masser af succes, og jeg er sikker på, at vi godt kan vinde trofaeer her. Det er mit mål.”

”I Superligae­n er det selvfølgel­ig meget svaert i denne saeson. Vi skal ikke snakke om mesterskab­et, for afstanden er så stor. Vi skal udvikle os og fokusere på vores spil, og så er jeg sikker på, at vi vil få en god anden halvdel af saesonen. Og vi har også en mulighed i pokalturne­ringen. Vi er Brøndby, så det må altid vaere vores mål at få så meget succes som muligt,” siger Dominik Kaiser og lyder som en mand, der allerede har fået klubkultur­en ind under huden.

Nu gaelder det så for ham om at vise kvaliteter­ne endnu mere på banen i det nye år. ✖

 ??  ?? Dominik Kaiser i tvekamp med efterårets profil Robert Skov. Foto: Gonzales Foto Thomas Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dominik Kaiser i tvekamp med efterårets profil Robert Skov. Foto: Gonzales Foto Thomas Rasmussen/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark