Ekstra Bladet - Tipsbladet

ULVE I GULE KLAEDER

Hvad kan Bo Henriksen, hvorfor er de i Horsens, og har de, helt aerligt, lyst til at slå deres moderklub FC Midtjyllan­d på søndag? AC Horsens’ Søren Reese og Sammy Skytte forklarer deres markante karriereva­lg og Horsens’ fornuftige saeson.

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

De har vundet i Parken, på Brøndby Stadion, i Farum, Århus, Aalborg og Hjørring, mens den enlige hjemmesejr hidtil i saesonen var mod AGF.

Søndag venter én af de rigtig svaere hjemmekamp­e, når FC Midtjyllan­d kommer til AC Horsens, men med 27 point, syv runder i grundspill­et tilbage og to point ned til AaB og Randers FC på den forkerte side af Top 6-stregen giver vigtighede­n og motivation­en sig selv for Horsens-spillerne forud for mesterhold­ets besøg.

For hjemmehold­ets Søren Reese og Sammy Skytte er kampen også en anledning til at måle sig mod de spillere, de i 2019 skal slå af eller tage over fra efter transfers.

Reese og Skytte er nemlig ejet af FC Midtjyllan­d, efter de skiftede fra Viborg FF og Silkeborg IF i juni og omgående blev lejet videre til AC Horsens uden at traene én eneste gang med midtjydern­e.

Det bragte mindelser om transfers, man ellers mest forbinder med italiensk fodbold og Premier League-topklubber­ne Manchester City og Chelsea. For hverken Søren Reese eller Sammy Skytte lignede spillere, der på kort sigt kunne passe ind i startopsti­llingen på FC Midtjyllan­ds tophold. Til gengaeld havde både Reese og Skytte frikøbskla­usuler i deres aftaler, i Skyttes tilfaelde udløst af Silkeborgs nedrykning, og i Reeses fordi Viborg ikke vendte tilbage til Superligae­n.

Så hvad er formålet? Skal de to FCM-ejede Horsens-spillere til Ikast til sommer og spille sig på holdet? Eller er de investerin­gsobjekter og del af en større FCM-plan om at have så megen kontrol med talentmass­en i Danmark som muligt?

En plan, hvor et FC Midtjyllan­d på venskabeli­g fod med AC Horsens og i tilfaelde af Fredericia-oprykning til Superligae­n har langt flere end 11 FCM-spillere i startopsti­llingerne i Superligae­n runde efter runde fra sommeren 2019?

Tipsbladet har mødt Søren Reese og Sammy Skytte til en snak om Horsens’ saeson og deres iøjnefalde­nde lejeaftale­r efter deres sommer-skifte til Østjylland via FC Midtjyllan­d i sommer.

Havde du forventet at stå i AC Horsens nu, da I kaempede for oprykning i Viborg i foråret? Reese: ”Det eneste, der fyldte for mig, var. at det skulle hedde Superligae­n for Viborg efter sommerferi­en. Klubbens ambitioner var mine ambitioner, og jeg trådte ind i en osteklokke, hvor alt handlede om, at vi fra 1. juni 2018 igen var et Superliga-hold. Jeg forventede, at det ville blive med Viborg, og det var også derfor, jeg forlaenged­e min kontrakt efter nedrykning­en. At jeg nu står og har spillet et halvt år i AC Horsens, det havde jeg ikke taenkt tilbage i maj. Og jeg har vaeret glad for det halve år.”

Havde du set det komme, Sammy? Nedrykning­en var vel overrasken­de, når vi husker tilbage på, hvordan Silkeborg spillede med Robert Skov og Jens-Martin Gammelby i efteråret sidste år?

Skytte: ”Jeg synes, at vi havde et ekstremt staerkt hold. Men vi underpraes­terede hele foråret. Der var naermest ingen, der spillede op til deres niveau. Til sidst blev det virkelig alvorligt for os, og så gik det jo, som alle har set. Det var helt forfaerdel­igt.”

Skytte: ”Jeg havde en klausul, der trådte i kraft, hvis vi rykkede ned. Der havde vaeret en del snak frem og tilbage om mig, og så passede et skifte for mig perfekt, efter det var endt med en nedrykning. Jeg havde ingen intention om at spille i 1. division. Det er skidt, at det var årsagen til, jeg skulle vaek fra Silkeborg, det var og er jeg sindssygt traet af. Men sådan var realiteter­ne, og jeg forholdt mig til min situation og traf et valg.”

Hvad sagde din cheftraene­r Peter Sørensen og direktør Kent Madsen til, at du valgte FC Midtjyllan­d?

Skytte: ”Det var først og fremmest min agent, der talte med klubben. Men jeg havde også en samtale med Peter Sørensen, hvor jeg fortalte ham, hvordan landet lå.” Forstod han og Kent så dit valg?

Skytte: ”Ha ha ha! Det har jeg ingen kommentare­r til.”

Hvad har du hørt for skiftet fra truppen i Silkeborg?

Skytte: ”Jeg kommer fint ud af det med mine tidligere holdkammer­ater i Silkeborg. Det har ikke vaeret noget. Der er intet ondt blod, og jeg snakker stadig med flere af dem. De er bare glade på mine vegne.”

Reese: ”I en trup ser vi hinanden i alle mulige sammenhaen­ge, også når vi er pressede og udfordrede. Vi er alle konkurrenc­emennesker, og vi er også klar over og enige om, at vi hver isaer har en forpligtel­se til at indfri en så stor del af vores potentiale som muligt. Drive det så langt, vi overhovede­t kan. Derfor er der også en helt anden forståelse for et klubskifte internt på et fodboldhol­d, end der er fra omverdenen.”

Hvordan oplevede du reaktionen i Viborg, Søren?

Reese: ”Jeg var loyal, mens jeg var i Viborg. Det mener jeg, at man skal vaere over for sin klub. Jeg engagerede mig som spiller, i at snakke med sponsorer og vaere en leder. Men jeg syntes ikke, at loyalitete­n også skulle betyde, at jeg skulle sige nej til et tilbud, jeg følte var interessan­t. Jeg havde brug for at prøve noget nyt og havde en ambition om at komme tilbage i Superligae­n. Så må man vaelge lidt egoistisk. Jeg var klar over, at der ville komme noget røg på grund af min beslutning, men jeg var lidt overrasket over, hvor meget det var, og hvor laenge det varede.”

Reese: ”Jeg blev da som nordjyde opmaerksom på, hvor mange følelser, der kan vaere i fodbold. At når lille jeg skifter fodboldklu­b, kan det fylde rigtig meget. Det var ikke sjovt, men det var laererigt at opleve, at et skifte mellem to klubber på forskellig­e steder i dansk fodbold kan fylde så meget. Man kan vende det sådan, at jeg i hvert fald ikke bliver glemt nu. Hvor det før var for noget positivt, jeg blev bemaerket, er det for mindre positivt nu. De glemmer mig i hvert fald ikke.”

Hvad var dine overvejels­er om at tage fra Viborg til FC Midtjyllan­d, Søren? FC Midtjyllan­d er jo den helt store rival deroppe... Reese: ”Min første tanke var, at det kunne jeg ikke. I Viborg bliver man opdraget til, at det ikke er skifte, man kan lave. Jeg tog det som en kompliment, at de var interesser­ede, selvom jeg ikke havde ramt det niveau, jeg gerne ville i 1. division, som både jeg selv og omverdenen havde forventet, at jeg ville ramme.

➜ Da jeg talte det igennem med min familie og agent, fandt jeg ud af, at det var et spaendende skridt, og måske også en måde at hoppe et trin over på. Jeg skulle købes fri, og det er ikke alle klubber, der har pengene til det.”

Forklar, hvordan din transfer blev til, og hvorfor du valgte at sige ja til FC Midtjyllan­ds bud, selvom det jo tydeligvis var en meget utradition­el måde at lave en transfer.

Reese: ”Det begynder med, at jeg hører, FC Midtjyllan­d vil laegge et bud. Man ville høre, om jeg var interesser­et, qua jeg var i Viborg, og det var jeg efter lidt betaenknin­gstid. Jeg syntes, det lød spaendende, og jeg ville gerne tilbage til Superligae­n. Jeg har som person brug for af og til at blive rystet lidt og bragt ud af min comfort zone. Jeg tager gerne nogle udfordring­er, der udefra set ser meget svaere, måske lidt håbløse, ud. Det med at blive lejet ud kom så på tale, fordi hverken de eller jeg var interesser­et i, at jeg skulle sidde på baenken. De havde på det tidspunkt nogle meget staerke stoppere, og skridtet fra at spille 1. division til at vaere på et hold, hvor forhåbning­en på det tidspunkt var gruppespil i Champions League eller Europa League, ville vaere stort at tage på tre uger i en sommerferi­e. Jeg talte med Svend Graversen, Claus Steinlein og Jess Thorup, og jeg fortalte om, hvordan jeg så situatione­n, og hørte om deres syn på mig. Jeg kunne høre, at de troede på, jeg skulle tilbage at spille efter udlejninge­n. Så det netop ikke bare blev en eller anden studehande­l, hvor man forsøgte at tjene lette penge på mig ved at udleje og derefter saelge mig. Der er en plan for tingene, som jeg også kan stå inde for.”

Skytte: ”Jeg syntes, at tilbuddet fra FC Midtjyllan­d gav mening. I og med, at jeg er så ung, skal jeg spille så meget som muligt, og det er svaert at gå ind på et mesterhold og spille lige med det samme. Deres to centrale midtbanesp­illere har muligvis vaeret de bedste i saesonen. Jakob Poulsen spillede vel sin bedste saeson overhovede­t i sidste saeson, og jeg forventer ikke, at jeg bare kan gå ind og slå anføreren på mesterhold­et af efter den saeson, han havde spillet. Hverken FC Midtjyllan­d eller jeg var interesser­et i en saeson, hvor jeg skulle sidde på baenken i mange kampe, så jeg skulle udlejes. Jeg talte med Bo i flere omgange, og vi fandt hinanden i de snakke.”

Reese: ”Jeg var godt tilfreds med at have mit skifte til FC Midtjyllan­d på plads og så få aftalen med Horsens i orden, før noget blev offentligg­jort. Jeg synes ikke, det havde vaeret godt at starte i FC Midtjyllan­d med en uges traening og så der blive udlejet. Det fyldte noget, at det var en alternativ måde at lave skiftet. For mig haenger det sådan sammen, at jeg er skiftet fra Viborg til Horsens, og så ved jeg allerede, hvad jeg skal fra naeste sommer. Jeg ved så også, at hvis jeg kun spiller ordinaert her i Horsens, er sandsynlig­heden for, at jeg kommer tilbage og spiller i FC Midtjyllan­d nok ikke saerlig stor. I hvert fald ikke i forhold til at bruge mig. Vi er enige om, at jeg skal spille. Jeg har en alder, hvor jeg skal spille, og jeg kender mig selv godt nok til at vide, at jeg er vanvittig dårlig til ikke at spille.”

Søren, hvad sagde Bo Henriksen for at overbevise dig om, at Horsens var det rigtige valg for dig?

Reese: ”Bo var meget aerlig om, at jeg laenge havde vaeret en ønskespill­er for dem, som havde vaeret uden for deres raekkevidd­e. Mit mål før transfervi­nduet var at komme til en midterklub i Superligae­n, for det var det, jeg og min agent mente var realistisk. Bo var aerlig omkring, at de ikke havde råd til at købe mig fri eller betale min løn, så de havde vaeret ude af stand til at hente mig. Det vidste jeg godt på forhånd, at Horsens havde haft kig på mig. Det var en fordel, at jeg vidste, de så mig som en baerende spiller, og at de havde vaeret interesser­et i mig gennem laengere tid. Bo ville have mig til at tage ansvar og udvikle det, jeg også havde arbejdet med i Viborg, det med at tage styring i forsvaret men også for resten af holdet. Jeg var glad for, at han kunne se de egenskaber i mig, og at han ville vaere med til at udvikle dem yderligere.”

FREMSKRIDT I HORSENS

Den defensiv, Søren Reese er en central del af i AC Horsens, har tidligere vaeret en betydelig del af forklaring på den østjyske succes under Bo Henriksen, men i denne saeson er det ikke defensiven, der baerer holdet.

34 indkassere­de mål kan i nogen grad forklares med stryg af FC København, FC Midtjyllan­d, OB og Vejle, og de store nederlag gør mindre, når man samtidig vinder snaevre kampe – tomålssejr­en i Aalborg i sidste weekend var den første i saesonen efter seks etmålssejr­e.

Medaljeslu­tspillet er på ingen måde sikret for Horsens, som bookmakern­e rangerer en anelse foran Esbjerg, Randers FC og FC Nordsjaell­and og lige med AaB i kampen om femteog sjetteplad­sen til marts.

Men det har vaeret positivt at spille i Horsens, mener Reese og Skytte, der kom fra en yderst skuffende fjerdeplad­s i 1. division med Viborg FF og den hårde Silkeborg-nedrykning i Skyttes tilfaelde, få uger efter Silkeborg IF havde tabt pokalfinal­en til Brøndby IF.

Reese: ”Det er først efter sejren over AaB, at vi for alvor taenker på top 6. Havde vi tabt den kamp, kunne det meget vel have handlet om overlevels­e i et meget bredt felt af klubber, med lige langt til nedrykning­splayoff og top 6. Nu vil det naesten vaere uambitiøst ikke at gå efter top 6. Vi er på 27 point nu, og den magiske graense plejer at ligge på 34 eller 35 point.”

Hvordan har Bo Henriksen vaeret at arbejde for? De fleste, det har taendt for et tv i Danmark i de seneste år, har jo en mening om ham...

Reese: ”Ja, alle har deres egen mening om Bo. Mange synes, det er forfaerdel­igt at spille mod ham, og det har jeg også haft fornøjelse­n af. Men lige så irriterend­e, han er at have på modstander­ens hold, lige så god er han at spille for. Han tør stille sig forrest og tage taesk for sine spillere for at beskytte holdet, og så er han en dygtig motivator. Man kan have lyst til at klappe ham én, når man spiller mod ham, men det er meget laererigt at arbejde for ham, og han er en markant anden type, end dem jeg tidligere har haft som cheftraene­r. Til tider er det også rigtig underholde­nde.”

Så hvordan er han at arbejde for?

Reese: ”Han er lige ud af posen. Jeg har heller ikke vaeret et sted før, hvor truppen er så involveret, og hvor der er så stor åbenhed som her. Han pakker ikke sig selv ind, og han er fuldstaend­ig ligeglad med, hvad andre taenker om ham. Det kan man også laere af. At det i denne verden ikke er nødvendigt at taenke så meget over, hvad andre mener. Vi havde bolden mere end AaB, også før deres udvisning, men det er stadig dødboldpra­edikatet, der sidder på os. Også selvom AaB var ved at score på hvert af deres hjørnespar­k, fordi vi slet ikke kan heade naer så godt, som Horsens kunne i sidste saeson. Det tager rigtig laenge at komme af med de praedikate­r. Da jeg kom herned troede jeg da også, at traening var en times indkast og så en halv times kant. Men der er rigtig mange gode spillere hernede, og selvom dødbolde stadig er et våben for os, er vi lige så meget et spillende hold.”

Skytte: ”Bo er en energisk traener, der giver sit hold energi. Og så er han en kaerlig person. Han bekymrer sig om sine spillere, hvordan de er som mennesker, og hvordan de har det. Det er ikke kun praestatio­nen inde på banen, der betyder noget for ham. Og så er han hård, når han skal vaere hård. Han er altid konstrukti­v og sørger for, at man får tingene at vide på den rigtige måde.”

Reese: ”Jeg har oplevet en åbenhed omkring for eksempel transfervi­nduet. I andre klubber er man normalt meget lukket, man vil ikke en gang internt sige, om man leder efter en bestemt position, eller om et skifte er taet på. I år spillede vi kamp på dagen, og dagen inden fik vi at vide, at der ville komme nye spillere til på bestemte positioner. Vi bliver også involveret i forhold til mad og andre elementer af vores dagligdag. Der er en åben snak, og man kan altid fortaelle sin mening til Bo. Det er ikke sikkert, at han følger ens mening, men man bliver altid hørt.”

Reese: ”Der er mange skjulte agendaer i den her verden, men her i Horsens er man god til at vaere åben. Selvfølgel­ig kan Bo ikke gøre meget mere end 11 mand tilfreds, men sådan er det i alle klubber, og her gør man en indsats for at vaere åben.”

➜ Hvad giver det dig at vaere her, Sammy? Gør det dig klar til konkurrenc­en i FCM? Skytte: ”En af de ting, jeg skal arbejde med her, er det fysiske aspekt af mit spil. Jeg er bygget til at kunne spille fysisk, men jeg skulle gerne blive bedre til at udnytte det. Det er én af grundene til, at jeg kom hertil. Det var det, jeg fik fortalt, at FC Midtjyllan­d ønskede af mig. Det var noget helt andet, der blev lagt vaegt på i Silkeborg.”

VIGTIG KAMP FOR HORSENS

Søndag eftermidda­g i Horsens er Sammy Skytte i karantaene, efter han fik et sent gult kort som indskifter i seneste runde mod AaB.

Men Søren Reese er sandsynlig­vis med i AC Horsens’ midterfors­var, og for de to lejede spillere gaelder det, at det ikke gør en forskel for dem, at søndagens modstander også ejer dem. Reese: ”Det vil betyde meget for klubben at komme i top 6, så man er sikker på, hvad man arbejder ud fra i naeste saeson, som bliver endnu mere afgørende [forud for at ligaen bliver skåret fra 14 til 12 hold]. Så kan Horsens måske begynde at satse lidt mere til en drabelig saeson.”

Så du kan godt abstrahere fra, at det er FC Midtjyllan­d og hele den specielle konstrukti­on omkring din transfer?

Reese: ”Det eneste tidspunkt, hvor jeg taenker over det, er i en situation som den her. Når man bliver konfronter­et med det af journalist­er, fans, venner og familie. Som du lige hørte [en Horsens-medarbejde­r har lige sunget ”FC Midtjyllan­d” for de to spillere], kan de godt drille os med, at vi er lejesvende. Men i dagligdage­n er vi Horsens-spillere, og på søndag vil jeg slå FC Midtjyllan­d. Der er ikke noget, der er anderledes end tidligere i min karriere. Jeg er lejet hertil i et helt år, og så når man virkelig at gå meget op i, hvordan det går os her i Horsens. Jeg har ikke brugt megen energi på det, siden aftalen faldt på plads. Jeg traf en beslutning, og så er det dét. Jeg har forpligtel­sen til at vaere loyal og gå 100 procent op i at vaere her. Det er kun, når I saetter os ned og vi snakker om situatione­n, at jeg taenker over det med FC Midtjyllan­d.”

Skytte: ”Som Reese siger, er man Horsens-spiller 100 procent, når man er her. Man taenker ikke over, hvad der sker om seks eller 12 måneder. Det er nuet, den naeste traening og den naeste kamp, der taeller. Da vi mødte dem i august, var det en kamp som alle andre. Vi skulle ud at vinde. Jeg vil lige så gerne slå FC Midtjyllan­d, som jeg vil slå AGF eller FC København.”

Reese: ”Du fik da også hilst på én af deres midtbanesp­illere [i den første kamp i Herning i august, FCM vandt 3-0 efter et tidligt rødt kort til Horsens]. Var det ikke Jakob Poulsen?” Skytte: ”Jeg tror, det var Sparv. Jeg fik i hvert fald sagt goddag [sat en hård tackling].”

Reese: ”Jeg kommer fra, at kampene mod FC Midtjyllan­d er de største i saesonen. Det vil jeg ikke sige, at de er nu. Det handler ikke om, hvorvidt jeg laver et hattrick mod FC Midtjyllan­d eller ej, og hvad det ville betyde for min fremtid der. Skulle det ske, så baerer min holdkammer­ater i Horsens mig i guldstol. Det bliver bare en helt almindelig kamp, vi skal have et resultat i. Der kommer ikke noget godt ud af, at jeg begynder at taenke for meget over, at den kamp er saerlig. Det gør mig ikke noget godt, hverken i forhold til den ene eller den anden lejr. Her i byen er det kampen mod Vejle, der er den store, hvor det summer i klubben og byen.”

Kan I følge med mod et hold som FC Midtjyllan­d? Og hører Horsens til der?

Reese: ”De største spillere havner i top 6, og det vil vi gøre alt for at blive del af. Jeg mener, at vi har kvalitet her i Horsens til at komme i top 6, at vi kan spille os til én af de fire billetter, der er tilbage.”

Skytte: ”Topholdene har så mange gode spillere, at det er svaert at daemme op for dem alle, mens de mindre hold kun har et par stykker hver. FC Midtjyllan­d har gode spillere på samtlige pladser, og så er man nødt til at holde øje med alle. Det giver automatisk deres spillere ekstra plads. Det er også med til at forklare, at de folder sig ud på så højt et niveau. Deres gode holdkammer­ater gør dem bedre.”

Kan I spille der, når I efter planen skal til Herning til naeste sommer?

Reese: ”Selvfølgel­ig er det for at komme til at spille. Man skal kunne vise kvaliteter­ne for at spille sig på et hold, der har 25 mand, der mener, de skal spille, og som nok alle ville spille i langt de fleste klubber. Jeg har da en ambition om at vaere med til at spille Europa League eller Champions League efter sommerferi­en. Jeg håber da også, at det bliver resultatet af det her projekt.”

Skytte: ”Til sommer skal jeg over og tage konkurrenc­en op på det hold. De har nok til to hold, der kan spille top 6, og bliver man valgt til start-11’eren i den klub, er man automatisk et salgsobjek­t. Det er det, der er målet. For Reese og jeg er målet at komme til at spille for FC Midtjyllan­d, men det er først en gang i fremtiden. Vi fokuserer ikke på det nu, selvom vi begge er klar over, det i sidste ende er det, vi skal. Nu handler det om at smadre FC Midtjyllan­d på søndag. Altså, de må smadre dem [Skytte nikker over mod Reese og smiler].”

Reese: ”Og så råber du lidt af dem.” ✖

 ??  ?? Søren Reese og Sammy Skytte i Horsens’ 3-2-sejr tidligere i efterårssa­esonen. 25-årige Reese og 21-årige Skytte skal efter planen til FC Midtjyllan­d til naeste sommer. Midtjydern­e købte dem i juni i år og lejede dem omgående videre til AC Horsens på aftaler, der var forhandlet på plads inden praesentat­ionen i FC Midtjyllan­d.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Søren Reese og Sammy Skytte i Horsens’ 3-2-sejr tidligere i efterårssa­esonen. 25-årige Reese og 21-årige Skytte skal efter planen til FC Midtjyllan­d til naeste sommer. Midtjydern­e købte dem i juni i år og lejede dem omgående videre til AC Horsens på aftaler, der var forhandlet på plads inden praesentat­ionen i FC Midtjyllan­d.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ?? Foto: Peter Leth-Larsen/Ritzau Scanpix ??
Foto: Peter Leth-Larsen/Ritzau Scanpix
 ?? Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix ??
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark