Ekstra Bladet - Tipsbladet

STORE PHIL KAN STADIG

Det endte i tårer ved VM i 2014, men Luíz Felipe Scolari kan stadig vinde titler. Tipsbladet runder saesonen i Brasilien af.

- TEKST: PETER ARNHOLDT FRA BELO HORIZONTE

Decacampeã­o! Palmeiras er brasilians­k mester for tiende gang efter en overbevise­nde saeson, hvor isaer klubbens imponerend­e finish med 23 kampe uden nederlag blev afgørende. Arkitekten bag det flotte resultat var ingen ringere end den tidligere brasilians­ke landstraen­er Luíz Felipe Scolari, der i en alder af 70 år blev den aeldste traener til at erobre mesterskab­et i Sydamerika­s største land. Og han gjorde det på forbløffen­de kort tid. Det tog således bare fire måneder fra, at den erfarne gauchó trådte ind af døren til Palmeiras og til, at klubben med de italienske aner kunne fejre endnu en triumf.

’Felipão’ overtog roret efter den ellers anerkendte traener Roger Machado, som i slutningen af juli fik silkesnore­n efter et smalt nederlag ude til Fluminense. Palmeiras’ praesident Maurício Galiotto forklarede, at man ikke var tilfreds med de svingende resultater, og at man nu kiggede efter en mere erfaren traener. Det fik man i den grad med Scolari, der fik et telefonopk­ald af Palmeiras’ sportslige chef Alexandre Mattos tidligt om morgenen i sit hjem i Cascais i Portugal, og selvom han blev taget på sengen, så valgte Felipão alligevel at takke ja til for tredje gang at stå i spidsen for de grønne fra São Paulo.

Der var derfor meget symbolsk, at Scolari fik overrakt trøjen med 3-tallet på ryggen, da han blev praesenter­et på pressemøde­t på Palmeiras’ traeningsc­enter den 3. august. Han kunne faktisk også have fået stukket et 5-tal ud, fordi Palmeiras under tiden med Felipão havde hentet fem store pokaler hjem, hvoraf Copa Libertador­es-titlen i 1999 nok fylder mest i pokalskabe­t. Det nye samarbejde kastede så endnu en titel af sig, og det var selvom Felipão og Palmeiras startede fra baghjul. Udgangspun­ktet var en 6. plads, men efter 10 kampe under Scolaris management erobrede Brasiliens bedste trup 1. pladsen i raekken, og derfra så de sig ikke tilbage.

Klubpraesi­denten Galiotto var selvfølgel­ig en glad mand, da mesterskab­et var en realitet, og han kunne også vaere stolt over den måde, som det skete. Palmeiras hentede i den anden turnerings­halvdel 47 points, hvilket svarer til en succesrate på 82,5 procent. Det er ikke set før i ligaens historie. ’O Verdão’ var derudover det mest scorende hold og samtidigt det mandskab, der slap faerrest mål ind. Det er så vel at maerke inklusiv Machados noget svingende periode på 15 kampe. Praesident­en kalder selv Felipãos indsats for udslagsgiv­ende.

”Scolari kom til og aendrede mentalitet­en i omklaednin­gsrummet,” fortalte Galiotto til Estadão.

Og når vi snakker om at kontroller­e omklaednin­gsrummet, så har det ikke vaeret en let affaere. I Palmeiras-truppen finder man blandt andre Felipe Melo, som havde det med at gå amok på banen. Det grelleste eksempel så vi, da ’Pitbullen’ så direkte rødt efter 3 minutters spil mod Cerro Porteño i Libertador­es. Den var taet på at blive dyrt for Palmeiras’ videre deltagelse i Sydamerika­s fornemste turnering, og episoden kostede en kammeratli­g samtale med Scolari. Derefter aendrede Melo kurs. Der blev stadig hentet kort, men benbraekke­r-tacklinger­ne forsvandt, og han begyndte faktisk også at lave mål.

Det var nu ikke alt, som Felipão rørte ved, der blev en succes. Palmeiras nåede frem til semifinale­n i Copa Libertador­es, hvor det blev det et samlet 4-2-nederlag til Boca Juniors, og i pokalturne­ringen måtte Scolaris tropper også se finalen fra sofaen efter et knebent 2-1-nederlag til de senere vindere fra Cruzeiro. Den sportslige ledelse må dog glaede sig over, at Palmeiras havde en staerk nok trup til at vaere med på tre fronter på samme tid, og det lover godt for naeste år. Den pengestaer­ke klub er allerede ude og kigge efter forstaerkn­inger, og der er allerede kommet et par stykker i hus.

Spørgsmåle­t er nu hvad, der sker med Luíz Felipe Scolari. Palmeiras har papir på den populaere traener indtil udgangen af 2020, men frikøbskla­usulen lyder på bare en

 ??  ?? Luíz Felipe Scolari (i blåt traeningst­øj) med Palmeiras-truppen og Serie A-trofaeet. Foto: Nelson Almeida/Ritzau Scanpix
Luíz Felipe Scolari (i blåt traeningst­øj) med Palmeiras-truppen og Serie A-trofaeet. Foto: Nelson Almeida/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark