Ekstra Bladet - Tipsbladet

INDENFOR ELLER UDENFOR

-

Vi naermer os saesonafsl­utningen på en god del af de turneringe­r, som vi følger med i allesammen, og så kan man da heldigvis begynde at koncentrer­e sig om andre af årstidens glaeder og lade pulsen komme lidt ned. Sidste runde i Superligae­n er i den kommende weekend, og i den forløbne uge fik vi afsluttet gruppespil­let i de store europaeisk­e turneringe­r. Og efterhånde­n som man har skullet iføre sig større og større vinterpels for at sidde på tilskuerpl­adserne, gør det heller ikke så meget, at vi lige holder en pause nu. Men det er nu bestemt ikke kedeligt, hvad der er foregået siden sidste fredag – dog er der som saedvanlig jo ingen grund til at tage de ting op, som egentlig er oplagte nok. Derfor ikke et ord om flyvende albuer brugt som våben, selv om det kunne vaere fristende – men når alle parter har erkendt, at det nok ikke var det smarteste, der skete, og når alle blot nogenlunde neutrale iagttagere har kunnet konstatere det samme på TV, er der sådan set ingen grund til at sparke den åbne dør ind og tvaere mere rundt i det.

Til gengaeld var der en anden situation i weekenden, som lovmaessig­t var uhyre interessan­t, nemlig det andet straffespa­rk, som FCK fik tildelt mod Esbjerg – og om forseelsen var inden for eller uden for feltet. Det er én af den slags situatione­r, som man kunne hygge sig med at stille op til en teoritest i behagelig indendørs temperatur eller kaste ud til diskussion i en større forsamling. Men det er godt nok sjaeldent at se den i det virkelige liv på denne måde. I sit udgangspun­kt er situatione­n simpel nok: N’Doye får stukket en lang bold frem og spurter fra Austin, som halser efter og saetter en glidende tackling ind lige omkring straffespa­rksfeltets graense, hvorefter begge spillere ender inde i feltet i sammenfilt­ret tilstand. Dommeren dømmer straffespa­rk - og så kan vi begynde at nørde med, om det nu også er helt rigtigt.

Et af de grundlaegg­ende principper i fodboldlov­en er, at en forseelse skal straffes på kontaktste­det. Så kan man bgynde at lege med tilfaelde som det, hvor spiller A slår ud efter spiller B, men spiller B er hurtig og erfaren nok til at dukke sig, så der slet ikke opstår nogen kontakt. Derfor er vi nødt til at haegte en lille eftersaetn­ing på, så forseelsen straffes på kontaktste­det, eller hvor kontaktste­det ville have vaeret. Det betyder også, at målmanden, som står i straffespa­rksfeltet og med vilje tyrer bolden direkte i panden på den angriber, som står lige uden for feltet, slipper med et direkte frispark og ikke et straffespa­rk (men udvisninge­n slipper han ikke for). Vi har også de mere syrede tilfaelde, hvor kontaktste­det er uden for banen. Dér kan man selvfølgel­ig ikke tage et frispark, så her traekker man bolden ind til det naermeste punkt på graenselin­jen og tager igangsaett­elsen derfra. Sat på spidsen vil det sige, at hvis to spillere er havnet ude bag mållinjen, og forsvarere­n dér spaender ben for angriberen, skal der dømmes straffespa­rk, hvis det foregik inden for ’straffespa­rksfeltets forlaengel­se’. Bolden bliver efter reglerne trukket ind på naermeste punkt på mållinjen, og hvis det er inde i straffespa­rksfeltet, kan man selvfølgel­ig ikke nøjes med et direkte frispark taget på en linje, som hører med til straffespa­rksfeltet.

Og hvad er så kontaktste­det ? Normalt vil man jo opfatte en kontakt som noget, der sker i et split-sekund – en ’punktvis berøring’. Og i de tilfaelde er der selvfølgel­ig ikke nogen tvivl. En enkelt forseelse kan pr. definition komme til at straekke sig over laengere tid, nemlig holde-forseelsen. Holder man fast i noget og bliver ved med det, er det ikke bare en her og nu-berøring, hvor kontaktste­det er oplagt. Som oftest vil det ikke gøre nogen større forskel, hvor frisparket bliver dømt, og om igangsaett­elsen er et par meter laengere fremme eller tilbage, men foregår det omkring graensen til straffespa­rksfeltet, kan det pludselig gøre pokker til forskel. Derfor er der specielt lovgivet for den situation, hvor en holde-forseelse begynder uden for feltet, men spilleren holder så meget fast, at berøringen straekker sig ind i straffespa­rksfeltet. Og så er der straffespa­rk. Jeg har da set angribere med så stor muskelkraf­t, at de bare har fortsat deres løb med forsvarere­n naermest haengende efter sig, og hvis forsvarere­n så ikke får sluppet, før de er inde i feltet, er straffespa­rket en kendsgerni­ng.

I tilfaeldet i Parken er der ikke nogen tvivl

om, at Austins tackling med begge ben udløser den første kontakt uden for feltet, men i og med, at spillerne glider ind i feltet og naermest er låst fast med begge Austins ben rundt om N’Doyes ene, er kontakten der jo stadig. Og lovmaessig­t kan man faktisk begå en holde-forseelse med snart sagt alle dele af kroppen. Det typiske er helt klart, at forseelsen begås med hånden eller armen, hvad enten det så er et greb i modspiller­ens arm eller trøje – men man kan også sagtens holde med kroppen. F.eks. i det tilfaelde hvor et par spillere er faldet, og den ene forhindrer den anden i at komme op ved bare at blive liggende oven på ham. På samme måde kan det, som minder om en benlås også sagtens puttes over i holde-kassen. Og så har vi forseelsen, som begynder uden for feltet, men fortsaette­r ind i feltet. Hvis dommeren oplever forseelsen som en holde-forseelse og ikke så meget som en tackling, har han ganske ret i sin kendelse. De er ganske sjaeldne, disse holde-forseelser med benene, men teknisk set kan det sagtens forsvares. Hvis man stillede hundrede dommere op på raekke og uden yderligere forklaring bare viste situatione­n, ville de nok dele sig i to nogenlunde lige store dele, så det er på ingen måde en glasklar situation – tackling og direkte frispark, eller holde og straffespa­rk. Og for lige at runde kontaktste­det af, kan man også komme ud for, at der er to kontaktste­der – f.eks. det glidende ben, som først rammer modspiller­ens ene ben og derefter det andet. Her har vi i virkelighe­den to forseelser, så hvis det første kontaktste­d er uden for feltet og det andet inden for, vil det korrekte vaere et straffespa­rk.

Pyha – så kan kontaktste­det vist heller ikke traekke mere. Til gengaeld bliver der så denne gang tid til at samle op på en laeserhenv­endelse, som har haengt på knagen i et stykke tid og som egentlig skulle have vaeret med i sidste uge. En laeser faldt over en superligak­amp for to uger siden, hvor en spiller mod slutningen skulle skiftes ud og GIK ud. Pudsigt nok var holdet foran på det tidspunkt. Dommeren gjorde straks klart, at der blev lagt tid til – men hvor meget skal der egentlig til, før en langsom udskiftnin­g koster en advarsel. Det er et af de rigtig gode spørgsmål – og det sikkert knap så gode svar er, at der i hvert fald ikke er nogen tidsgraens­e. Det afgørende bliver, om dommeren mener, at det er så langsomt, at det går hen og bliver til usportslig opførsel. Det bliver med andre ord et spørgsmål om fingerspid­sfornemmel­se og uden tvivl også andre ting: stemningen i kampen, spillerens opførsel indtil nu (har han allerede noget på kontoen ?), dommerens tolerancet­aerskel den pågaeldend­e dag (for vi kender alle til, at man nogle dage har mere overskud end andre) osv. osv. Men der er da set tilfaelde, også på internatio­nalt plan, hvor en spiller har skullet udskiftes og har gjort det så provokeren­de langsomt, at han reddede sig et gult kort på vejen ud. Jeg kan endda huske et tilfaelde fra en VM-kvalifikat­ionskamp, hvor spilleren desvaerre havde et gult kort i forvejen – så reserven, der forventnin­gsfuldt stod derude for at komme ind, fik en ualmindeli­g lang naese, fordi holdet måtte fortsaette med en mand i undertal. For at komme tilbage til laeserens spørgsmål: som så mange andre ting i fodbold lander vi i de tre ord, som er de vigtigste i hele lovsaettet ’efter dommerens skøn’.

Ganske som i sidste uge har jeg siddet og skrevet onsdag aften med en kamp kørende på pc’en bagved – sidst gav det jo masser af inspiratio­n, så hvorfor ikke igen. Og der var minsandten gevinst endnu en gang, så der er en fair chance for, at det i naeste uge primaert kommer til at handle om kampen mellem Ajax og Bayern München. Medmindre naturligvi­s der dukker noget endnu mere spaendende op. Lige nu virker det ikke sandsynlig­t, men på den anden side virker det unaegtelig også, som om spillerne lige skal have braendt det sidste krudt af med mere eller mindre gennemtaen­kte handlinger, inden juleferien kalder.+

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: GONZALES PHOTO SAMY KHABTHANI/Ritzau Scanpix ??
Foto: GONZALES PHOTO SAMY KHABTHANI/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark