Ekstra Bladet - Tipsbladet

DET VAR SÅ DET ÅR

-

Deadlines og skaeve helligdage er noget maerkeligt noget. Selv om min formelt er det samme også i denne uge, betyder det alligevel, at jeg sidder på en højhellig 2. juledag og skribler. Det passer nu fint ind i familiens juleprogra­m, så ikke et ondt ord om det. Til gengaeld er der alle de andre overvejels­er, når man kommer til årets slutning. For eftersom der ikke er sket alverden hen over julen, er de aktuelle emner begraensed­e (selv om jeg har Premier Leagues udførlige Boxing Day-program kørende som baggrund på pc’en lige nu). Man kunne selvfølgel­ig lave en rangliste i stil med ’Årets bedste’, ’Årets vaerste’, ’Årets mest overrasken­de’ osv., men det er der også så mange andre, der gør (incl. mig selv andre år), så jeg tro, at jeg vil holde mig helt nede på jorden og bare mentalt laene mig tilbage og overveje, hvad der egentlig på dommerog lovfronten beskaeftig­ede os mest i 2018.

Uanset hvordan man vender og drejer det, kommer man naeppe udenom, at det var teknologie­n, der satte sit store fingeraftr­yk. Vi fik den første store slutrunde med VAR, og tiden er uden tvivl kommet til at kaste sine moralske og fodboldrom­antiske overvejels­er vaek, for de nytter alligevel ikke noget. VAR er kommet for at blive – og ser man tilbage på VM, synes jeg faktisk også, at det i det store og hele gik godt. Der var helt afgjort nogle indkørings­vanskeligh­eder i starten. Ikke at der blev taget forkerte afgørelser, men den kunstneris­ke udførelse lod på nogle punkter en del tilbage at ønske. Karakteris­tisk var det, at da først de mere rutinerede dommere kom til (de fleste af dem fra lande, hvor VAR bruges i forvejen i de hjemlige turneringe­r), kom der dels faerre VAR-situatione­r, dels blev de afviklet vaesentlig mere kvikt. Jeg ser i den forbindels­e bort fra straffespa­rket i finalen, som på mange måder var atypisk og lovmaessig­t virkelig en 50/50-situation. Den taler man stadig om, og selv om den på ingen måde kommer op på 1966-niveau, er den langtfra død.

Tager man tager de nationale briller af, for det kostede immervaek Danmark to (dog korrekte) straffespa­rk – angrebsspi­llere i eget straffespa­rksfelt er ofte tikkende bomber – opfyldte VAR faktisk sit formål, nemlig at redde de klare dommerfejl og vel at maerke uden selv at begå nogen. Der var alle varianter over temaet: straffespa­rk, som ikke burde vaere dømt, men som nu blev det; straffespa­rk, som var blevet dømt, men blev trukket tilbage, osv. Noget af det mest interessan­te var faktisk at se spillerrea­ktionerne, for i langt de fleste tilfaelde blev afgørelsen accepteret uden det helt store bøvl og ballade. Lidt det samme som man har set i den italienske Serie A, hvor antallet af gule kort for protester er faldet markant efter indførelse­n af VAR. Interessan­t psykologis­k bieffekt, som ingen vel havde forudset, men det bagvedligg­ende må vel vaere, at det alligevel ikke nytter noget at brokke sig, for når videoholde­t har vaeret inde over, er det nok rigtigt.

Så VAR blev den seneste teknologis­ke landvindin­g i et fodboldspi­l, som stadig er under udvikling for at minimere antallet af fejl og u hensigts ma essige situatione­r. De rers ket meget siden de dage, hvor fodbold handlede om to gange elleve spillere og en dommertrio. Vi har fået fjerdedomm­eren, målteknolo­gi, mållinjedo­mmerne og nu VAR. Alt er selvfølgel­ig et spørgsmål om cost/benefit, som det vist hedder på nydansk, men med de penge, der efterhånde­n er i fodbold, er det i alles interesse, at man får de rigtige afgørelser. Problemet er at skabe en balance, hvor det menneskeli­ge element ikke går tabt, men de naevnte elementer har alle vist deres vaerd.

Det bliver spaendende at følge udviklinge­n herhjemme. Danmark var et af de sidste lande i Europa, der fik en fjerdedomm­er i øverste raekke. Nu har vi ham til gengaeld også i 1. division. Mållinjedo­mmere er der også i udvalgte kampe, og selv om deres arbejde måske nok er mindre synligt – jeg får jaevnligt mails, der spørger om, hvad de dog bidrager med, som de står dér med en pind i hånden – er de uvurderlig­e, når de specelle situatione­r opstår. Og de foretager sig faktisk ufattelig meget mere, end folk generelt tror – det er bare ikke så synligt, fordi tingene foregår over headsettet direkte til dommeren. Målteknolo­gi har jeg ikke fantasi til at forestille mig i Danmark – det er trods alt meget sjaeldent, at vi har disse inde/ ude-situatione­r, og investerin­gen pr. stadion er rigtig stor. Her er mållinjedo­mmerne en meget bedre investerin­g, for de kan se mere, end om en bold har krydset en linje eller ej. Og så er der altså VAR.

VAR er kommet for at blive, og ser man på udviklinge­n i Europa, springer flere og flere lande på vognen. Uden at det skal vaere nogen afgørende parameter, er der heller ingen tvivl om, at man til fremtidige slutrunder vil gå efter dommere, som på et eller andet niveau er vant til VAR. Så hvis man ønsker dommere, som er oppe på beatet og med dér, hvor det sker internatio­nalt – hvilket alt andet lige også giver bedre praestatio­ner herhjemme i de nationale kampe – kommer man naeppe uden om VAR i en eller anden form og på et eller andet tidspunkt.

Jeg var kort forbi mållinjedo­mmerne, og lad mig lige i forbifarte­n klare et af de spørgsmål, som jaevnligt dukker op: hvorfor står de i samme side som linjedomme­ren, for det er da upraktisk/ dumt/ulogisk osv. ? Det kan synes maerksligt, men der er faktisk en god forklaring (synes jeg). I den forsøgsper­iode på tre-fire år som kørte, før mållinjedo­mmerne blev officielle, startede mållinjedo­mmerne med at stå på mållinjen i siden modsat linjedomme­ren. De tviste sig bare at give placerings problemer. Typisk vil man råde dommeren til at bevaege sig venstre om, når han passerer midterlinj­en – ud fra princippet om, at det er godt at have så mange spillere som muligt i synsfeltet mellem dommer og linjedomme­r. Med mållinjedo­mmeren placeret i venstre side gav det ingen mening også at sende dommeren mod venstre, for det område var jo daekket, så det betød, at instruktio­nen til dommeren blev at søge mod højre. Og det kunne mange simpelthen ikke finde ud af – specielt ikke dommere, hvor man internatio­nalt havde mållinjedo­mmere og skulle mod højre, og to dage efter var i en national kamp udne mnållinjed­ommere og skulle mod venstre. Resultatet blev, at mange dommere bare fortsatte lige op gennem midten, og det duer i hvert fald slet ikke, for så har man ikke vinkel på de situatione­r, som kan opstå. Derfor ëndte mållinjedo­mmeren i samme side som linjedomme­ren. Nu kan dommeren altid bevaege sig på samme måde, med eller uden mållinjedo­mmere – og den eneste risiko, der er tilbage, er, at mållinjedo­mmeren i ekstreme situatione­r med alle i bevaegelse kan komme til at skygge for linjedomme­ren.

Glemmer vi teknologie­n, har 2018 også budt på situatione­r, som man aldrig i livet havde forestille­t sig på dette niveau, og som har givet lidt lovmaessig­e udfordring­er - eller måske snarere fungeret som et wake up-call, for loven er sådan set klar nok. F.eks. var der stakkels Liverpool-målmand Karius i CL-finalen. Var den bold virkelig frigivet til spil, da han valgte at kaste den hen i fødderne på Benzema, som kunne score ? Afgjort ja.

Der har også vaeret voldsomt mange af de situatione­r, som altid ligger og vipper: skal en tackling give gult eller rødt, og er en hands så forsaetlig, at den skal straffes eller ej ? Jeg får naeppe nogen større praemie ved at forudsige, at dem får vi også i rigt mål i 2019, og det er jo hele fodboldspi­llets salt. Og situatione­r, som vel at maerke ikke kan afgøres selv af VAR, medmindre der er tale om en klar dommerfejl. Et andet tema i år har vaeret, hvor stor eller lille berøring i feltet, der kan retfaerdig­gøre et straffespa­rk. Der har vaeret mange af dem herhjemme – jeg kan trøste med, at det også er et tema internatio­nalt – og det er noget, som vi kommer til at diskutere med vores elitedomme­re, når vi samles til traeningsl­ejr om knap en måned. Tager man fodboldlov­en i hånden, er der jo ikke forskel på kravene inden for og uden for feltet. Omvendt skal et straffespa­rk jo også vaere noget, der er tydeligt for enhver – på samme måde som en advarsel nr. 2 til samme spiller gerne skal vaere ’obvious seen from the moon’, som UEFA siger. Kendelsern­e skal helst vaere logiske, ikke bare for spillere og dommere, men også for tilskuere og medier – et andet UEFA og FIFA-mantra: ’What does football expect ?’. Det er spørgsmål, som i den grad kraever en følsom balance, og hvor der ikke er gudegivne svar.

Vi kommer heller ikke til at kede os i 2019, og om ikke andet kan vi forhåbentl­ig vaere enige om at vaere uenige. Rigtig godt nytår til alle, der hang på så langt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark