Ekstra Bladet - Tipsbladet

ÅRETS TV-INTERVIEW

-

Både for fodboldspi­llere og for journalist­er er det en vanskelig disciplin at lave interviews i minutterne efter, en kamp er faerdig. Det er sjaeldent, at der kommer meningsful­de citater ud af spillere, der stadig damper af sved og fight, og det gjorde der heller ikke, da TV3 Sports Christine Møller midt i marts interviewe­de Sønderjysk­E’s Christian ”Greko” Jakobsen efter den sidste kamp i grundspill­et. Sønderjysk­E havde tabt kampen på et mål i tillaegsti­den, hvilket betød, at sønderjyde­rne blev nummer otte i stedet for nummer syv og derfor havnede i den slutspilss­pulje, hvor der var laengst ned til de to playoffpla­dser om nedrykning. Straks gik spekulatio­nen: Var det sene FCM-mål et, som Sønderjysk­E havde lukket ind med vilje? ”Greko” talte i korte, ufuldendte saetninger. Netop derfor var de så staerke:

Christian Greko Jacobsen, du virker tydeligt frustreret. Prøv lige at fortaelle hvorfor.

”Jamen, det tror jeg alle kan se; det er til grin jo. Det tror jeg, at alle kan se. Der er ikke så meget mere at sige. Det gør sgu ondt på stoltheden, synes jeg, men, øh... ja. Men, øh... Gør det bedste for klubben jo.”

Hvad er det, der er til grin?

”Det kan alle jo se. Altså. Det behøver du ikke at spørge om.”

Taber I med vilje i dag?

”Narh, men vi går jo eft... Altså jeg ved ikke, jeg gider ikke engang stå og... Jeg synes bare, det er til grin. Det... Det er latterligt, det her.”

Når alt kommer til alt, får I jo en ottendepla­ds og kommer i den gode pulje... Hvad betyder det?

”Det er sikkert fint nok, når vi kommer hjem og køler ned, men lige nu synes jeg bare... Ja, det er noget maerkeligt noget. Altså, jeg har aldrig vaeret med til noget lignende.”

Hvorfor ikke?

”Ej, men altså... Det er jo tydeligt.”

Kampen, situatione­n, målet og ikke mindst interviewe­t fik debatten til at rase i dansk fodbold. Havde Sønderjysk­E med vilje lukket et mål ind? Var Superligae­n tjent med en struktur, hvor man kunne spekulere i bevidst at tabe fodboldkam­pe? Det blev der sagt mange velovervej­ede ord i ugerne efter Sønderjysk­E’s tvivlsomme forsvarssp­il og belejlige nederlag. Men ingen af dem havde samme gennemslag­skraft som den umiddelbar­e reaktion fra en mand i en situation, profession­elle sportsfolk ikke ønsker at vaere i. V i har fået historier om, at en gruppe storklubbe­r i 2016 ville lave en internatio­nal udbryderli­ga uden om Champions League og andre UEFA-turneringe­r. Om at Vejles tidligere kinesiske ejer Lucas Chang brugte den jyske klub som middel til at tjene store summer på spillerhan­dler. Om at FIFA-praesident Gianni Infantino rådgav Manchester City og Paris Saint-Germain for at hjaelpe dem uden om Financial Fairplay-regler. Om at Paris Saint-Germain sorterede spillere fra til klubbens akademi på grund af etnicitet. Om at Manchester City via en aftale med Right To Dream kan hente FC Nordsjaell­ands ghanesiske talenter gratis. Om at Andreas Christense­ns far Sten Christense­n blev ansat på en proformaft­ale som scout, da forsvarere­n i 2012 skiftede til Chelsea. Om at falske dommere har dømt fiksede turneringe­r på Cypern. Om at kvindelige fodboldspi­llere i England kan fyres, hvis de er skadet i tre måneder eller mere. Om at Sergio Ramos afleverede en mistaenkel­ig dopingprøv­e i forbindels­e med Champions League-finalen i 2017. Om at FIFA forhindred­e en undersøgel­se af russisk doping i forbindels­e med VM. Om at FC København i forbindels­e med en aftale med Pelle Nilssons hyrede hans agent for at spare svensker for skat. Om at samme agentfirma, Spielerrat, fik Bayer Leverkusen til at udvise falsk interesse for Swansea-keeperen Lukasz Fabianski som et middel til at få den walisiske klub til at tilbyde ham en lønforhøje­lse.

Alle de historier er kommet ud af whistleblo­wer-organisati­onen Football Leaks, der har samarbejde­t med det tyske magasin Der Spiegel, som efterfølge­nde har delt informatio­nerne med European Investigat­ive Collaborat­ions, i Danmark repraesent­eret af Politiken. Dertil kommer historien om en voldtaegts­anklage mod Cristiano Ronaldo, som Der Spiegel skrev om 2017, og som dette efterår blev udbygget med en forklaring fra offeret, amerikansk­e Kathryn Mayorga.

Alle er det veldokumen­terede, seriøse historier, der fortaeller om en moralsk udfordret sport, hvor man ikke skyr ret mange midler i jagten på flere penge og flere trofaeer. Men foreløbig har vi ikke set de store konsekvens­er af afsløringe­rne. For hvem skal tage afstand, dømme og udmåle straffe i sager, der involverer stort set alle – forbund, klubber, spillere og agenter?

 ?? Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix ??
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
 ?? Foto: Christophe­r Neundorf/Ritzau Scanpix ??
Foto: Christophe­r Neundorf/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark