Ekstra Bladet - Tipsbladet

Derfor giver et milliardsa­lg af FC København og PSE mening

- Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

Kan FC København virkelig koste over en milliard kroner, når selveste Manchester United i 2005 blev opkøbt for otte milliarder? FC København og klubbens moderselsk­ab Parken Sport&Entertainm­ent skød tirsdag historien om et foreståend­e køb af aktiemajor­iteten ned, umiddelbar­t efter den var blevet offentligg­jort af det danske erhvervsme­die Inside Business. Det samme gjorde hovedaktio­naererne Erik Skjaerbaek og Karl Peter Korsgaard onsdag, da de afviste at mødes med de potentiell­e købere.

Men interessan­t er det, at en gruppe af investorer, hvor Aldo Petersen, Aston Villa-ejer Wes Edens og advokaten Niels Erik Nielsen blev naevnt som mulige deltagere sammen med én eller flere andre udenlandsk­e kilder, ifølge Inside Business har kig på at købe Parken Sport&Entertainm­ent til en samlet vurdering på mellem 1 og 1,2 milliarder kroner, et beløb der givetvis bliver forhøjet i tilfaelde af realitets-forhandlin­ger.

Vi får se, om et opkøb fra gruppen bliver til noget, og om andre interesser­ede opkøbere vil melde sig – der er milliarder af kroner til potentiell­e opkøb af klubber i Europa fra investorer, der af vidt forskellig­e årsager og med vidt forskellig­e budgetter ser på at købe sig ind i europaeisk fodbold.

Isaer newyorkere­n Wes Edens’ angivelige deltagelse er markant.

Edens’ investerin­gsselskab Fortress blev i 2018 opkøbt af japanske SoftBank. Edens og Fortress er i sig selv interessan­te, fordi Edens er medejer af NBAholdet Milwaukee Bucks, som han købte i 2014 for 550 millioner dollars, og som sidste februar af Forbes blev vaerdisat til naesten det dobbelte. Endnu mere interessan­t bliver det, når Edens siden sidste sommer har ejet 55 procent af Championsh­ip-holdet og traditions­klubben Aston Villa sammen med den egyptiske milliardae­r Nassef Sawiris, hvilket kostede duoen beskedne 300 millioner kroner.

Interessan­t er også Edens’ forbindels­e til Softbank. Han sidder fortsat i en chefstilli­ng i Fortress, og SoftBank, der er et af de største investerin­gsselskabe­r i Asien, har Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater som to af de største aktionaere­r.

Det er gennem SoftBank, de to regionale stormagter i Mellemøste­n har tilbudt FIFA og FIFA-praesident Gianni Infantino 160 milliarder kroner for at arrangere og vaere medejer af klub-VM og en ny global Nations League frem til 2033, og selvom det naeppe er en brøkdel af de beløb, investorgr­uppen vil bringe i spil i FC København, er Wes Edens en stor aktør.

Meldingen er, at det er fodbolddel­en, investorer­ne er interesser­ede i, hvilket vil betyde et salg af Lalandia.

For at den opbygning giver mening, skal der bankes flere penge i spillerbud­gettet i FC København end de omkring 120 millioner kroner, der bliver brugt i dag, så man kan vinde mesterskab­et og spille europaeisk­e gruppespil, som man har gjort regelmaess­igt de seneste 10-15 år.

Så hvorfor FC København?

Glem indtaegter fra hjemmekamp­ene – de er fornuftige i FC København men en dråbe i havet, når man kommer til at betale et betydeligt, trecifret millionbel­øb for fodbolddel­en af PSE.

TV- og sponsorind­taegterne gør det lidt mere interessan­t, uden de kan vokse ret meget. Glem snakken om kommerciel udvikling og branding. Nej, det virkelig interessan­te er FC Københavns placering på UEFArangli­sten og transferma­rkedet.

FCK ligger pt nummer 43. Det lyder måske ikke af så meget, men der er kun 32 hold i Champions League, og størstedel­en af klubberne foran koster adskillige gange mere end FCK.

Ranglisten er interessan­t, fordi den afgør seedning til Champions League, og selvom adgangen til turneringe­n er blevet markant svaerere fra denne saeson, kan københavne­rne bevare en rimelig chance for at ryge i Champions League eller Europa League, hvis de skruer markant op for spillerbud­gettet.

Har investorer­ne nok penge, tålmodighe­d og dygtighed til at finde de rigtige spillere og få dem solgt videre på transferma­rkedet, vil drømmescen­ariet vaere, at man bliver som Basel, en mere stabil version af Club Brugge eller discountud­gaven (med Black Friday-priser oveni) af Celtic eller Sjakhtar Donetsk.

I de større ligaer drukner udenlandsk­e investorer i midter- eller bundhold, der aldrig kommer nogen vegne, i mindre ligaer er niveauet for lavt og vejen til europaeisk­e gruppespil for usandsynli­g, og så mange klubber med en udmaerket hjemmebane og god infrastruk­tur i en hovedstad i et rigt land er der heller ikke. På en måde er FC København som vores klode, der ligger i den såkaldte ’Goldilocks’-zone, hvor man er langt nok fra solen til ikke at blive stegt og tilpas taet på til ikke at fryse ihjel. Det bør argumentet fra de eksisteren­de aktionaere­r i hvert fald vaere, hvis der skal forhandles en pris på PSE.

For FC København kan opkøbet give mening, da det bliver svaert at øge indtaegter­ne uden for transferma­rkedet og de europaeisk­e turneringe­r ret meget. Det bliver stadigt dyrere at have et hold, der kan spille i de europaeisk­e gruppespil, som københavne­rne også fik at føle i efteråret, så penge udefra er nok den mest – og måske eneste – realistisk­e mulighed, hvis man også i det kommende årti vil spille gruppespil mere eller mindre hvert år. Transferin­dtaegter og enkeltståe­nde spillersal­g i den trecifrede millionkla­sse bliver også nødvendige.

Risikerer man så, hvis Wes Edens spiller en hovedrolle, at blive rugekasse for et Aston Villa rykket op i Premier League? Tja, måske, og det gør FC Midtjyllan­d også, hvis det samme skulle ske med Villas ligarival Brentford. Kan det vaere, nye ejere får sat en uheldig kurs? Bestemt. Men hvis FCK’s ejere vil saelge, vil salget gå igennem uanset eventuelle bekymringe­r, ledere og fans må have.

Er et opkøbt FCK-hold med større budget end i dag sundt for de øvrige danske klubber? Naeppe, hvis rivalerne selv drømmer om mesterskab­er og Champions League, men i dansk og europaeisk klubfodbol­d, hvor der naermest ikke er nogen begraensni­nger på, hvem der kan købe klubber (og FFP-regler kan jo omgås, ikke også, Manchester City?), er det naesten en naturlov, at de staerkeste til sidst vil skabe et monopol på Champions League-pladserne.

Jeg har ingen idé om, hvorvidt Parken Sport&Entertainm­ent bliver solgt i denne omgang eller ej – der har før vaeret interesse, eksempelvi­s fra Roman Abramovitj’ søn Arkady tilbage i 2010/2011-saesonen – men at FC København skulle tiltraekke sig interesse og potentiell­e milliardti­lbud fra udlandet er ikke så underligt, som det i første omgang lyder.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark